Deel via

Robotten

July 2022
In onze moderne maatschappij wordt steeds meer geautomatiseerd. Huiscolumnist Robert Janssens (83) mijmert in deze aflevering over jobs die dreigen te verdwijnen en de gevaren van e-commerce.

Angst voor alles wat Arabisch is

Er heerst de enigszins verontrustende mening dat ons gewest stilaan ingenomen zal worden door alles wat Arabisch is. Van taal over zeden tot godsdienst. Islam in de plaats van katholicisme, Allah als god, Mohamed als Jezus. Ik vind dat gewoon onzin, politieke onzin vooral. Bedoeld om kiezers naar bepaalde partijen te lokken.

Maar wie ben ik om dat te denken? En om meer angst te voelen bij de dreiging van een andere invasie in onze maatschappij, die van de robotten.

Onlangs verscheen er in ‘Knack’ een artikel over de gang van zaken in het wereld van het -e-commerce bedrijf Amazon van Jeff Bezos, bedrijf waar de vakbonden nu een strijd aan het leveren zijn om er toegang tot te krijgen.

Een gewezen en elektronisch ontslagen werknemer vertelde de reporter van die bijdrage hoe het er daar, voor de doorsnee man of vrouw, aan toegaat:

Mensen zijn nog altijd goedkoper dan robotten

robot2-1140

Het systeem is ontworpen voor robotten. Zodra robotten goedkoper worden, zullen zij de mensen vervangen. Tot nu zijn mensen goedkoper dan robotten. Je hebt er een scanner aan je vinger. Door te wijzen en je vingers samen te brengen, scan je een plastic tas met dozen, die je moet wegbrengen. Een ander toestel aan je arm zegt waar je heen moet met je pak. Er gaat een licht aan dat je toont waar je moet gaan. Als je de tas op de juiste plaats hebt gezet, scan je opnieuw. Als je apparaat zegt dat iets fout is, dan corrigeer je volgens de aanwijzingen die je krijgt. Je bent volledig in de macht van het computersysteem. Er komt geen menselijke gedachte, geen menselijk initiatief aan te pas.

Centen regeren

Een mens als robot dus en binnenkort een robot in de plaats van een mens. Als dat goedkoper blijkt.

robot4-1140

Ik vraag me dan af wat er gaat geworden van de mannen en de vrouwen, die niet bekwaam zijn hogere studies te volbrengen of gewoon de kans niet krijgen dat te doen. Studies die uitzicht bieden op rijkelijk aanwezige banen, wat de gewone jobs niet meer zullen zijn. Want robotten zullen de blauwe en gele zakken met afval ophalen, zullen je met de bus of met de taxi naar je bestemming brengen, zullen je in de supermarkt je rekening presenteren en in de winkel de weg wijzen naar het artikel dat je kopen wilt. En verder huizen bouwen en straten aanleggen of wegen asfalteren.

Er staan, in die hiervoor geciteerde lijst, zware beroepen, maar de mensen verdienen er tenminste mee en vinden er in vele gevallen ook genoegen in, samen met gezelschap van collega’s.

Weg daarmee zijn de Jef Bezossen van deze tijd aan het bedenken, te berekenen en soms zelfs te zeggen.

Maatschappelijke grenzen

Mij brengt het op de gedachte dat het menselijk genie misschien schitterend tot verbluffend mag genoemd worden, maar ook eens op maatschappelijke grenzen mag stuiten. Tot heil van de vuilnisophaler van vandaag, de garçon/serveuse, de verkoper/verkoopster, de kassier/kassierster (*) enzovoort.

Over de facteur heb ik het dan niet eens meer, want die wordt sowieso vervangen door onze veel gebruikte computer en elektronisch verkeer. Probeer trouwens maar eens een postbus in je buurt te vinden.

robot3-1140

(*) Oh ja, beroepen volgens de sekse citeren mag ik ook niet meer, maar dat zal niet lang meer duren, als die jobs toch verdwijnen.

Auteur: Robert Janssens

6 reacties

Akureyri
Toen de eerste trein ging rijden, werden voerman, paard en kar naar het museum verwezen. Toen het zwaard in onbruik raakte moesten 'swaerdemaeckers' het smidsevuur doven. Toen Dirk Martens de boekdrukkunst verfijnde, vielen kopiisten zonder emplooi. Toen... ach, beste Robert, telkens we een technisch evolutionair stapje zetten, volgt onvermijdelijk maatschappelijk gekrakeel en swingen de onheilstijdingen de pan uit. Ondertussen hebben die voermannen hun plaats gevonden in de recreatie-economie en het toerisme, werd schrijven met de ganzenveer een druk beoefende hobby met de dure naam 'kalligrafie' en scheert de wapensmeedkunst hoge toppen met erg gewilde sierwapens terwijl de historische kopieën van Excalibur nauwelijks aan te slepen zijn voor re-enactors wereldwijd. Die robotten zullen het voor iedereen een stukje makkelijker maken en wie vervangen wordt, geniet na enige tijd van de herwonnen 'quality time'. Ik vind het alvast fijn dat de smartfoon het heeft overgenomen van de ijlbode (hier bestaat geen geslachtelijke versie van) want anders was het feest allang voorbij wanneer ik de uitnodiging ontving. Laat de nostalgische inkt maar ongegeneerd vloeien, zo kan ik af en toe lekker wegdromen naar 'de tijd van toen' met op de achtergrond de zoete klanken van een virtueel symfonisch orkest.
11/07/22 13:30 REAGEER
Eddy Desmet
Oh heerlijke nostalgie... Bedankt Robert!
11/07/22 19:14 REAGEER
Cindy007
Altijd weer mooi verwoord. Bedankt Robert!
12/07/22 11:10 REAGEER
jam
Als computers het werk overnemen zullen op termijn minder mensen betaald werk hebben?
Computers zullen nooit alles overnemen, want hoeveel mensen kunnen ,zonder werk en inkomen, spullen of diensten aanschaffen.Vooruitgang moet het leven menselijker maken,en van ons geen slaven maken,nuttig maar misbaar.
13/07/22 08:33 REAGEER
Jay Dee
Nu kan je doemdenken maar zo een vaart zal het niet lopen. Zelf deed ik een tweejarige cursus rond hoe omgaan met digitalisering en automatisering en zijn weerslag op het maatschappelijk bestel. Wat bleek er zullen jobs geautomatiseerd worden naargelang loonkost en ook zware en vuile jobs die mensen niet meer willen uitvoeren maar... De WWR wetenschappelijke raad voor regeringsbeleid in Nederland volgde een Toyotafabriek in Japan waar men terug kwam van volledige automatisering nadat verschillende pannes vielen waar robot geen raad mee wist. ook in de zorg hielden patiënten meer van menselijk contact dan van robots. Er is zeker nog toekomst voor beiden . Het is zoals Akyreyri aangeeft elke vernieuwing geeft ook nieuwe kansen zoals prof Robert went ook aangeeft in zijn studie " De robot de baas "
13/07/22 12:01 REAGEER
René Deleu
Ik heb niets tegen de robottenrevolutie om ons te helpen. Maar ik stoor met mateloos aan het feit dat ze allemaal Hollands spreken. Het is nochtans perfect mogelijk om ze ons eigen Vlaams of algemeen Nederlands in te programmeren. Ze zouden niet in circulatie mogen gebracht worden zolang dat niet opgelost is. Er is dus nog werk aan de winkel.
13/07/22 18:39 REAGEER

Login Registreer

Robert Janssens

journalist-auteur
journalist-auteur
Robert Janssens (Borgerhout, 25 juni 1939) is een voormalige Vlaamse sportjournalist. Hij maakte naam als wielerjournalist voor eerst de Volksgazet en later vooral Het Laatste Nieuws. Hij schreef een 15-tal fel gewaardeerde wielerboeken en maakt in 2021 op 81-jarige leeftijd met 'Sukkelaar' zijn romandebuut. Boek 'Sukkelaar'

Meer artikels van Robert Janssens

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels