Deel via

Oostende heeft alles voor een geslaagd weekendje weg

August 2022
Oostende heeft niet alleen een weids strand, maar ook een waaier aan culturele highlights. Het is een walhalla voor shoppers, lekkerbekken en wie van originele eetadresjes en culinaire uitjes houdt. Bovendien is de ‘Koningin der badsteden’ vlot bereikbaar met de trein. Kortom een trendy, levendige stad met genoeg troeven voor een weekendje weg.

The Crystal Ship: Eén van de belangrijkste street art evenementen  ter wereld

oostende1 Toen in 2016 streetart artiesten van overal ter wereld in Oostende neerstreken, werd kunst hét gespreksonderwerp van zowel kunstliefhebbers, als van inwoners en toeristen. Deze zomer heeft reeds de zevende editie plaats van The Crystal Ship, het grootste festival in Europa rond kunst in de openbare ruimte. Wereldbekende, zowel nationale als internationale, kunstenaars creëerden 72 gigantische muurschilderingen en fantastische kunstinterventies op zijkanten van flatgebouwen, sombere gevels en vervallen muren in de achterbuurten.

In het toeristisch kantoor kan je het boekje ‘The crystal ship, kunstroute Oostende’ krijgen met achtergronden over de kunstenaars en hun werk en fiets- en wandelroutes.

Op bezoek bij Ensor

oostende2 Eén van de bekendste Oostendenaars is James Ensor (1860-1949), een vernieuwer van de moderne schilderkunst. Na zijn dood richtten vrienden zijn woon- en werkruimte aan de Vlaanderenstraat in als museum. Nadat de onderhoudskosten voor de stad te hoog opliepen, redden Ensor-fans het van de sloophamer zodat je er vandaag op de verdiepingen een goed beeld krijgt hoe Ensor er met zijn trouwe huisknecht August leefde en werkte.

Het gelijkvloers  schelpen- en souvenirwinkeltje van zijn tante bewaarde hij als aandenken aan zijn moeder, die een gelijkaardig winkeltje had. In 2020 werd het aanpalend pand ingericht als een modern interactief belevingscentrum waar schilderijen van Ensor tot leven komen en waar je kan snuisteren in zijn spullen, zijn brieven lezen en foto’s bekijken.

Een Ensorwandeling leid je langs de belangrijkste  locaties uit het leven van deze kunstenaar.

Astropolis – Space science center: boeiend voor groot én klein

oostende3 Nabij de luchthaven van Oostende zie je van ver de grote koepel waar je op de vierde vrijdag van de maand onder deskundige leiding sterren en planeten kunt waarnemen. Maar Astropolis is zoveel meer en combineert sterrenkunde met ruimtevaart.

In de grote tentoonstellingsruimte beneden behandelen langdurende exposities niet alledaagse sterrenkundige, klimatologische en ruimtevaart gerichte thema’s. In de kleine tentoonstellingsruimte boven zijn er tijdelijke tentoonstellingen.

In het auditorium worden voordrachten gegeven en boeiende documentaires getoond die dit jaar in het teken staat van de 50ste verjaardag van de Apollo maanlandingen. Voor kinderen zijn er speciale vertoningen en voorleesmomenten.

Aan actie geen gebrek! Kinderen kunnen samen met hun (groot)ouders raketten bouwen, die ze nadien met veel spektakel buiten lanceren. Tijdens innovatieve workshops worden robots gebouwd en geprogrammeerd of leer je hoe je de maan moet schetsen.

Wie zijn slaapzak meebrengt, zal binnenkort buiten kunnen overnachten en genieten van de vallende sterren.

Fort Napoleon: Wat als de muren konden praten?

oostende4 Tot 1990 was Fort Napoleon – het belangrijkste militair gebouw in ons land – een monumentale ruïne en het doelwit van vandalen en jongeren die er spannende afspraakjes maakten. Onlangs werd het met veel respect gerestaureerd en nu is het een boeiende toeristische attractie met een verhalenparcours over de geschiedenis van het fort. Een audiogids of boekje beschrijven elk punt van het parcours. Je hoort er bekende en minder bekende stemmen vertellen wat hier allemaal gebeurde: Bakkers wiens meel gepikt werd zodat de soldaten naar de meisjes van plezier konden gaan. De kille ellende van de winters in het fort. De geniepige dates van de Oostendenaars. Voor kinderen is er een aangepaste tocht.

Fort Napoleon is nu ook een gloednieuw infopunt van Toerisme Oostende met een gezellige cafetaria. Je kunt er terecht voor allerhande toeristische informatie en tickets voor evenementen en voorstellingen.

 Lekker en Bourgondisch Oostende

 Bij een uitje hoort natuurlijk lekker eten en drinken en ook op dat vlak scoort Oostende.

Nabij het Casino Kursaal ligt de stadsbrouwerij ‘t Koelschip. Beneden brouwen Ive Mostrey en Sandy Major Tank-bieren en stellen ze hun installaties ter beschikking van andere brouwers. Na een workshop bierbrouwen kan je je eigen creatie op flessen laten trekken. Boven in hun beershop presenteren ze 400 bieren van bevriende brouwerijen. De vrijgekomen drab bij het brouwen verkopen ze om te verwerken in brood, paneermeel of granola. 

Café, hotel en restaurant Botteltje op 2 minuten van het strand is een aanrader. Deze mix van een typisch Vlaams bruin café met een Engelse gentleman’s pub is één van de oudste horecazaken in Oostende en nog steeds in handen van de familie Desimpelaere. Vader Jean-Pierre gaat prat op zijn grootste selectie bieren en jenevers van de hele Belgische kust waaronder 16  bieren op tap. Zoon James verzorgt culinaire maaltijden en specialiseerde zich in visgerechten en fingerfoods die zich goed laten combineren met hun zelfgebrouwen bieren waaronder de ‘Oostendse Strever’.

Een overtocht met de veerboot naar Oosterover is een attractie op zich

 Oosteroever is een nieuw trendy stadsdeel in de historische vissershaven van Oostende met o.m. drie hoge flatgebouwen als blikvanger. De Cierk in de authentieke ruimtes van de gewezen vismijn is een uniek concept. Het is een Fish Food & Meet Market met vooral lokale producten waar je ook terecht kunt voor een etentje, een evenement, een intieme vergadering, een conferentie of bedrijfsreceptie.

oostende5-1140

Ernaast biedt het Streekgerechtenmuseum erkende streekproducten uit heel Vlaanderen aan. In een heel aantrekkelijk winkeltje – met dat ‘ietsje’ meer – kan je een drankje en een selectie producten kopen om buiten op het terras te degusteren als aperitief of picknick.

Het begon allemaal met de zelfgemaakte charcuterie van vader Willy Deschildre, die nog steeds workshops organiseert over het maken van droge worsten. Zoon Karel bouwde het origineel concept verder uit.

Zoetekauwen vinden hun gading bij de chocolatier Olivier Willems, die in 2021 door Gault &Millau werd verkozen tot de chocolatier van het jaar. Vanuit de winkel heb je een inkijk in zijn werkatelier.

Meer info:

www.thecrystalship.be

www.astropolis.be

www.ensorstad.be

www.fort-napoleon.be

www.cafebotteltje.be

www.deschildre-streekproducten.be

www.decierck.be

www.olivierwillems.be

Lezersprijs

Ouderen zullen zich misschien vakanties in Ravellingen en de Kinkhoorn in Mariakerke herinneren. Voor heel wat families was het de enige betaalbare vakantieformule. Het hele complex heeft nu een hele metamorfose en naamswijziging ondergaan naar Vayamundo en is nu een hedendaagse vakantieclub met luxueuze hotelkamers, maar ook kleine en grote appartementen voorzien van alle moderne comfort.

Vayamundo wil niet alleen haar gasten een deugddoend verblijf aanbieden, maar ook impact hebben op onze samenleving en het milieu. Ze streven naar de realisatie van de 17 duurzame ontwikkelings doelstellingen van de Verenigde Naties en zijn houder van de Green Key en de Fair Trade Award.

Vayamundo looft één lezersprijs van €300 uit te besteden aan een verblijf in Vayamundo Oostende of Vayamundo Houffalize, voor 31 december 2023

Om deze te winnen moet je met de beginletters van je antwoorden op onderstaande vragen de naam vormen van een druk bezochte plaats in Oostende. 

1) Hoe heet het Space Science Center in Oostende?

2) Wie liet het grootste militair bouwwerk van ons land bouwen?

3) Wat verkoopt de familie De Schildere?

4) Aan welke halte van de kusttram ligt Vayamundo Oostende?

5) Hoe heet het jaarlijks streetart festival in Oostende?

6) Hoe heet de Fisch Food & Meet Market op Oosteroever?

Schiftingsvraag

Hoeveel overnachtingen zal Vayamuno Oostende geregistreerd hebben in de nacht van 29 op 30 augustus?

De antwoorden moeten voor 25 augustus gemaild worden naar het mailadres wedstrijd.sennetmagazine@gmail.com

Foto’s: Frans Oyen

Auteur: Miet Waes

0 reacties

Login Registreer

Miet Waes

journalist
journalist
Miet Waes heeft als journalist een brede belangstelling. Ze bestrijkt een ruim scala aan disciplines: toerisme, mode, gastronomie, wellness, gezondheid, ziekte, handicap... kortom alles wat met het LEVEN te maken heeft.

Meer artikels van Miet Waes

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels