Deel via

Hoe positief te blijven bij elk probleem (checklist)

September 2022
We maken allemaal kleine, en helaas ook grote, problemen mee. Maar hoe hier mee omgaan? Lifecoach Wim Annerel geeft enkele richtlijnen mee om ook in moeilijke momenten positief te blijven.

Iedereen ziet zich van tijd tot tijd geconfronteerd met problemen. Ze zijn deel van het leven. En net zoals we maar weten wat ‘warm’ is, als we ook ‘koud’ kennen, herkennen we geen goede tijden tenzij we ook slechte tijden kennen.

Beslissingen

Soms komen de moeilijkheden in ons leven van buiten ons, en op andere momenten zijn onze problemen een direct gevolg van de beslissingen die we zelf hebben genomen.

Nu kunnen we gebeurtenissen of hun gevolgen niet veranderen. Maar wat we wél kunnen, is het gevoel en de betekenis kiezen die we eraan geven.

Zoals men zegt: “Life is 10% what happens to you and 90% how you react”.  Het leven is 10% wat er met jou gebeurt en 90% hoe je erop reageert.

Om positief te blijven wanneer je jezelf geconfronteerd ziet met problemen, kan je je brein trainen. Gewoon door jezelf de juiste vragen te stellen. Vragen die je helpen om het positieve te zien bij zelfs de grootste uitdagingen op je pad.

Dit zijn de 10 vragen: een checklist om jouw brein te helpen om bij elk probleem positief te blijven.

1. Adem ik nog?

Soms is dat het beste dat je kan doen: ademen. Want als je overweldigd raakt door problemen, stijgt jouw stressniveau en ga je oppervlakkiger ademhalen.

Adem je? Dan ben je alvast nog in leven. Heb je last van hoge stress, vind dan een rustige plek om je 10 minuten terug te trekken en adem diep. Buikademhaling verlaagt jouw stressniveau.

2. Wat is mijn aandeel hierin?

Ik spreek niet over jouw ‘fout’ of ‘schuld’, maar wel over jouw ‘aandeel’. Richt je op jouw verantwoordelijkheid, zonder verwijten naar jezelf te slingeren.

problemen1

3. Wat ligt binnen mijn controle?

Soms verliezen we uit het oog wat we wel nog kunnen veranderen. Maak een inschatting van het probleem en kijk waarop je zelf invloed hebt.

4. Wat ligt buiten mijn controle?

Hoezeer je het ook wil, op sommige zaken heb je geen invloed. Laat ze gaan.

Het onderscheid kunnen maken tussen wat je wél en niét kan controleren maakt het probleem kleiner, jouw stressniveau lager en de weg naar de oplossing helderder.

5. Wat is mijn emotionele staat?

Een beslissing nemen wanneer je overweldigd bent door negatieve emoties is geen goed idee. Besef je dat je in een onvermogende emotionele staat bent, stop dan. Haal diep adem.

Breng jezelf in een betere emotionele staat. Zo kan je ook betere beslissingen nemen. En je zal je sterker voelen tegenover het probleem.

6. Wat is op dit moment het belangrijkste dat ik kan doen?

Soms is dat niets. Soms is het iemand bellen. Richt je op het eerstvolgende beste ding dat je kan doen: dat helpt je om je meer ontspannen te voelen in de moeilijke situatie. En verhoogt het vertrouwen in jezelf.

Hoe klein het stapje ook is: vooruitgang is vooruitgang.

7. Wat kan ik hieruit leren?

Uit elke moeilijkheid valt iets te leren. En als je die les – zelfs al is ze klein – kunt zien, geeft dat meteen een positieve waarde aan het probleem. Verander jouw insteek van ‘Waarom moet mij dit overkomen?’ naar ‘Wat kan ik hieruit leren?

problemen2-1140

8. Draag ik zorg voor mezelf?

Langdurige stress richt enorme schade aan jouw gezondheid aan. Zowel fysiek als mentaal. Maar jouw gezondheid opofferen door minder te slapen, slechter te eten en minder te bewegen zal de problemen niet sneller doen verdwijnen. Integendeel. Jouw fysiek welzijn behouden door voldoende te slapen, gezond te eten en te bewegen ondersteunt ook jouw mentale en emotionele staat.

9. Wat zijn mijn keuzes?

Maak een lijstje. Schrijf ze echt op.

Een lijst met keuzes opstellen creëert helderheid.

En doet je inzien dat je echt wel keuzes hebt, waardoor je je krachtiger voelt.

10. Zal dit nog belangrijk zijn over 5 jaar?

Deze vraag brengt problemen in perspectief. We zijn van nature geneigd om bergen te maken van molshopen. En het slechtste scenario te voorzien. Maar denk eens aan een probleem van vijf jaar geleden dat je toen als het ‘eind van de wereld’ aanzag. Je hebt het overleefd, en het was achteraf gezien toch niet zo erg als je toen dacht.

Problemen, uitdagingen, moeilijkheden,… ze horen bij het leven.

Maar we kunnen ze overstijgen door ons er niet door te laten overweldigen.

Focus op de tien bovenstaande vragen om het positieve te vinden in je leven.

En lees verder Moeilijkheden vermijden: waarom dat niet werkt (en wat wel)

Auteur: Wim Annerel

5 reacties

Hugoo
Zal dit artikel nog ''belangrijk'' zijn over 5 jaar ?
19/09/22 18:53 REAGEER
Eddy Desmet
En zullen wij er nog zijn binnen vijf jaar?
19/09/22 20:46 REAGEER
TimV
Schitterende vragen: een mooie handleiding voor het leven van elke dag!
Dankjewel!
19/09/22 21:00 REAGEER
June
Ik ga helemaal akkoord met TimV. Negativiteit moet vervangen worden door positiviteit! Dit artikel is goed geschreven, hoe positiever je in het leven staat, hoe beter ook, kleine (!)tegenvallers verteerd orden. Aan de schrijver van dit artikel zeg ik ook: bedankt!
20/09/22 08:54 REAGEER
Hugoo
Onze gezondheids-horoscoop is weer uit.
Maar we kunnen hem overstijgen door ons er niet door te laten overweldigen, als we niet vergeten te ademen...
23/09/22 21:28 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels