Deel via

Dit is hoe tijdreizen je geluksgevoel vergroot

December 2022
Het geluk ligt soms in een klein hoekje... Deze week geeft lifecoach Wim Annerel ons tips mee om door 'tijdreizen' je geluksgevoel te vergoten.

Gebruik je verbeelding

Wil je je gelukkiger voelen?

Ga wat tijdreizen.

En daar heb je geen teletijdmachine zoals in sciencefiction films voor nodig.

Tijdreizen kan je doen met je eigen verbeelding.

En wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het meteen je geluksgevoel vergroot. Je kan het overal doen, en het is helemaal gratis.

geluk2

Hoe werkt het?

Onderzoek toont aan dat je gevoel samenhangt met je aandacht. Dus je aandacht verschuiven naar het verleden, de toekomst, of zelfs het nu, kan je geluk vergroten.

Je kent het fenomeen maar al te goed, want we doen allemaal wel eens aan ongelukkig tijdreizen.

Wanneer je spijt voelt bijvoorbeeld, dan focus je op iets negatief uit het verleden.
Wanneer je piekert, dan denk je aan iets negatiefs wat in de toekomst kan gebeuren.

Maar dat tijdreizen in je hoofd kan je dus ook op een positieve manier gebruiken.

Dit zijn drie manieren om gelukkiger te worden door tijdreizen:

1. Tijdreizen naar de toekomst

Of ook wel: anticiperen. Die prettige spanning die je voelde als kind wanneer je verjaardag (of Sinterklaas) eraan kwam. Of hoe je kan dromen over de lonkende vakantie.

Wel, bewust anticiperen is een erg krachtige manier om je gelukkiger te voelen.

Hoe werkt het?

Studies tonen aan dat anticiperen vaak leuker is dan de ervaring zelf. Onderzoeken bij reizigers tonen telkens weer aan dat ze het grootste geluksgevoel ervaren in de periode vlak voor de reis, in vergelijking met tijdens de reis zelf.

Hoe kan je dit zelf gebruiken?

Plan iets leuks samen met een vriend of vriendin. Alleen al bellen, iets plannen en een datum afspreken boost je geluksgevoel.

geluk3-1140

2. Tijdreizen naar het verleden

Ha, nostalgie… haal jij ook graag fijne herinneringen op terwijl je door fotoalbums bladert? Wel, volgens de wetenschap doen we dat niet bewust genoeg.

Hoe werkt het?

Ook hier zijn studies gedaan, die aantonen dat tijd nemen voor nostalgie zorgt voor meer zingeving in je leven en minder eenzaamheid. Het verleden herbeleven, doet stress wegsmelten als sneeuw voor de zon.

Hoe kan je dit zelf toepassen?

Bewaar een foto van een leuke ervaring of van mensen die je liefhebt in je portefeuille, zo kan je die tevoorschijn halen om positieve gevoelens op te roepen wanneer je ze nodig hebt.

Nog beter: samen met anderen leuke herinneringen ophalen, verbetert je relaties met hen en maakt je allemaal gelukkiger.

3. Tijdreizen naar het heden

Dit klinkt misschien minder spannend. Maar het gaat eigenlijk om de essentie van wat we kennen als ‘mindfulness’. Je denkt misschien dat je in het heden leeft, maar meestal is dat niet echt zo.

Wanneer Sonja Lyubomirsky de gelukkigste mensen ter wereld bestudeerde, ontdekte ze dat ze één ding gemeen hebben: ze genieten van de kleine dingen in het leven, en ze leven in het huidige moment.

‘Genieten’ betekent hier: je volledige aandacht geven aan de goede dingen die op dit moment rondom jou aanwezig zijn. Door de tijd te nemen en de inspanning te doen om het positieve op te merken en te waarderen, zijn mensen in staat om meer geluk te voelen.

Drie groepen mensen werd gevraagd elke dag een wandeling te maken. Groep één lette daarbij op alle positieve dingen, groep twee op negatieve dingen, en groep drie wandelde gewoon. Na één week voelde de eerste groep zich gelukkiger dan bij het begin van de week.

geluk4

Hoe kan je dit zelf doen?

Probeer het maar eens. Ga naar buiten en richt je aandacht. Wat merk je op? Een mooie boom? Een vogel? Een warm briesje? Een heerlijk geurende bloem?

En dat kopje koffie ’s morgens, of dat snelle babbeltje met een collega of buur? Leg je smartphone weg. Denk niet aan gisteren of morgen. Stop, vertraag en geniet van dit kleine moment.

Klinkt het melig? Neem de proef op de som: alleen al dit doen, vermindert depressieve gevoelens en boost je geluksgevoel.

Conclusie

Voel je je somber? Denk dan aan tijdreizen. Dit zijn de drie manieren om het te doen:

1. Anticiperen: plan iets leuks met een vriend. Wanneer je je somber voelt, verheug je daar dan op.

2. Nostalgie: hou een foto in je portefeuille van een geliefde of denk aan een leuke tijd met die persoon.

3. Geniet: de volgende keer dat je iets leuks doet, focus je aandacht daar dan op. Wees volledig aanwezig.

 

En ontdek hier nog 3 kleine dingen om je leven ten goede te veranderen

geluk5-1140

Auteur: Wim Annerel

2 reacties

TimV
Dankjewel voor deze fijne inzichten en tips!
5/12/22 09:04 REAGEER
Hugoo
Kort samengevat: ''Blijf thuis en droom.''
Trouwens, via Google-Earth kom je waar je wilt, om te bezichtigen wat je wilt zien, gratis en zonder onze planeet (verder) te bezoedelen met nodeloze reizen...
7/12/22 11:04 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels