Deel via

Frustraties overwinnen in 3 eenvoudige stappen

December 2022
We zijn allemaal wel eens een keertje gefrustreerd. Niets aan de hand als dat niet blijft duren, maar wat wanneer frustraties je leven beheersen?

 Geen vooruitgang

Het loopt weer eens niet zoals je had gedacht of gehoopt. Jouw partner of jouw kind doet het helemaal anders dan je had gewild. Je levert zelf niet de prestatie die je wou. Je ziet geen vooruitgang.

Kortom: je voelt ergernis, ontevredenheid en irritatie.

Frustratie kost jou veel energie en zelfs tijd.

Maar wat kan je eraan doen?

Wel, soms kan frustratie een positief effect hebben: het geeft je een nieuwe kijk op dingen. Of het geeft jou de kracht om nog net iets langer door te gaan tot je jouw doel bereikt.

Maar wanneer je in rondjes begint te draaien, wanneer je gek wordt van frustratie of het is mistig in jouw hoofd en de dag lijkt nergens heen te gaan, dan zijn er drie stappen die je kan zetten. Zodat je jouw stemming en jouw dag weer in de goede richting krijgt. In de richting van iets beters. Waarmee je je ook beter gaat voelen.

frustratie3-1140

Stap 1: Wees hier nu

Wanneer je je gefrustreerd voelt, ben je vaak ergens in de toekomst met jouw gedachten. Ergens waar je liever zou zijn. Of je bent net een fout uit het verleden aan het herbeleven.

Stap uit die gedachten aan de toekomst of het verleden en breng jouw geest tot rust door jouw aandacht op het hier en nu te richten.

Hoe je dat doet? Dit zijn twee manieren:

– Ademfocus
Ga zitten, sluit je ogen en richt jouw aandacht enkel op de lucht die via jouw neus binnenkomt en weer buitengaat. Doe dat 1 à 2 minuten. Haal kalmer en iets dieper adem dan gewoonlijk en adem vanuit je buik en niet vanuit jouw borststreek. Jouw schouders blijven dus naar beneden, je trekt ze niet op.

– Focus op wat er op dit moment rond jou is
De zon die binnenschijnt door het raam. Jouw kleinkind dat in de tuin speelt. De auto’s en de mensen die voorbijkomen. De geuren in de ruimte. Het gevoel van jouw kleren en de warmte van de zon op jouw huid. Doe dit 1 à 2 minuten om jouw aandacht terug in het huidige moment te brengen.

Stap 2: Waardeer wat je wel hebt

Nu je jouw aandacht hebt teruggebracht naar het nu, focus je jouw aandacht op wat er positief is in jouw leven.

De snelste en makkelijkste manier is om jouw aandacht te richten op het waarderen van wat je wel hebt. Bijvoorbeeld op de belangrijke dingen die we vaak als vanzelfsprekend beschouwen, zoals: een warm huis en een dak boven je hoofd, drinkbaar water, geen honger hebben, jouw familie en vrienden, toegang tot internet,…

Besteed enkele minuten hieraan en je zal veel vinden waarvoor je dankbaar kan zijn.

frustratie1-1140

Stap 3: Focus op wat je nu meteen kan doen

Met jouw aandacht in het huidige moment en met een meer dankbare en positieve stemming is het nu het moment om constructief te worden over wat jou frustreert.

Vraag jezelf:

Wat is een kleine stap die ik op dit moment kan nemen om deze situatie te verbeteren?

Misschien zie je wat je kunt leren uit wat jou frustreert en kan je een andere weg nemen richting jouw doel.

Of misschien probeer je nog een keer en zet je door – omdat niet alles van de eerste (of tweede of derde) keer lukt in het leven.

Of misschien kom je tot het inzicht dat je de laatste tijd wat te veel hooi op je vork hebt genomen of dat het wel een zware periode is geweest en dat je vanavond of de komende paar dagen nood hebt aan ontspanning, aan voor jezelf zorgen en misschien aan je leven wat eenvoudiger maken.

Zo kan je jouw batterijen weer opladen en daarna weer vooruitgang boeken in de richting van wat je wil en dat met meer focus.

 

Mocht je meer tips willen hierover, lees dan nu verder Een verrassende manier om stress te bestrijden

Auteur: Wim Annerel

2 reacties

TimV
Dank voor deze wijze inzichten!
12/12/22 20:09 REAGEER
Hugoo
Mensen die snel gefrustreerd zijn en/of daarmee blijven rondlopen, zijn mensen die niet nadenken of daartoe amper in staat zijn.
Trouwens ''nadenken'' is in alle gevallen te laat. ''Voordenken'' daarentegen, hoewel een weinig bekende term, laat staan toegepast, is heel wat efficiënter en voorkomt o.a... frustraties.
Zonder drie nutteloze stappen achteraf.
13/12/22 19:08 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels