Deel via

Waarom iemand helpen goed voor je is

December 2022
Help jij ook weleens iemand uit de nood? Wellicht doe je dat omdat je om anderen geeft, maar het is ook nog eens goed voor jezelf...

Redenen om anderen te helpen

Er is heel wat ellende in deze wereld. Vaak staan we machteloos, maar toch kan zelfs een klein gebaar een wereld van verschil maken.

We hebben allemaal onze redenen om anderen te helpen. Sommigen doen het omdat ze geloven dat het juist is, sommigen doen het omdat ze in karma geloven of dat ze hun inspaningen dubbel en dik zullen terugverdienen, en anderen helpen omdat ze gewaardeerd willen worden voor hun inspanningen.

Iemand helpen doe je uiteraard voor je medemens. Maar toch kan het een aantal positieve gevolgen voor jezelf hebben.

Je maakt van de wereld een betere plek

Als je anderen helpt, wordt de wereld een betere plek. Als je vrijwilligerswerk doet in je gemeenschap, maakt dat het leven gemakkelijker voor alle anderen die hulp nodig hebben.Als iedereen zijn steentje zou bijdragen om het leven van anderen gemakkelijker te maken, zou ons leven heel wat aangenamer zijn.

helpen1-1140

Je maakt een verschil in het leven van iemand anders

Help je anderen, dan krijg je daar (soms) waarderen voor. Misschien uiten ze het niet altijd, maar weet dat je een impact hebt.Als je iemand helpt, blijft dat meestal niet onopgemerkt e, ook al kan de persoon dat op dit moment niet laten zien.

Het is een voorbeeld voor anderen om te volgen

Anderen helpen laat mensen zien dat we geven om de behoeften van anderen en dat we bereid zijn te doen wat nodig is om hen te helpen. Het laat ook zien dat we bereid zijn verder te gaan dan wat van ons wordt verwacht, wat er vaak toe leidt dat andere mensen hetzelfde doen.

Als je altruïsme, vriendelijkheid en mededogen voor anderen toont in je dagelijkse leven, zal je merken dat mensen die je kent (bijvoorbeeld familieleden) ook een positieve indruk willen maken, zoals jij dat doet.

Het helpt je andere mensen beter te begrijpen

Je leert door iets voor anderen te doen dingen vanuit een ander perspectief te zien, wat je kan helpen meer empathisch te zijn. En als je empathisch bent, heb je meer kans op gezonde relaties en sterkere vriendschappen met de mensen om je heen.

Het geeft je leven zin

Anderen helpen en een verschil maken in hun leven is een van de beste manieren om je leven zin te geven. Het is altijd goed om je nodig te voelen, maar het is vooral belangrijk als je je slecht voelt over jezelf of je omstandigheden. Als je iemand helpt, kan het voelen alsof er een last van je schouders is gevallen en dat kan heel bemoedigend zijn.

helpen2-1140

Door een helpende hand te reiken, realiseren we ons ook hoeveel we elke dag als vanzelfsprekend beschouwen, of het nu iets eenvoudigs is als buiten te genieten van de frisse lucht, of zoiets minder vanzelfsprekend als een gezond lichaam hebben.

Anderen helpen herinnert ons eraan hoe gelukkig we zijn

Als je anderen helpt, voel je je ook goed over jezelf. het helpt je om de kleine en minder kleine ergernissen die iedereen in zijn leven meemaakt een plaats te geven.

Het is gezond

Onderzoeken tonen aan dat iemand helpen onze gezondheid en ons geestelijk welzijn verbetert. Dat komt omdat er wanneer we anderen helpen endorfines vrijkomen in onze hersenen, waardoor we ons goed voelen.Het helpt ons ook om empathischer te worden, waardoor we de perspectieven en problemen van andere mensen beter kunnen begrijpen.

Het geeft een gevoel van voldoening

Iemand helpen geeft ons het gevoel dat we iets hebben bereikt, wat erg lonend kan zijn. Als je ooit iemand hebt geholpen met een probleem of situatie die je zelf hebt meegemaakt, weet je dit ongetwijfeld al.Het is een goed gevoel als je iemand anders ziet slagen nadat je zelf zoveel hebt geworsteld.

Het geeft je vertrouwen

Helpen is een geweldige manier om uit je comfortzone te komen en nieuwe mensen te ontmoeten (bijvoorbeeld: collega-vrijwilligers, een behoeftig persoon, enz.). Het is leuk, het is lonend en het kan ook nog eens lonend zijn voor je carrière.Het kan ook helpen je zelfvertrouwen op te bouwen als het gaat om het werken met anderen.

helpen4-1140

Het is inspirerend

Als we iemand helpen, moeten we anders denken dan wanneer we aan onze eigen leven werken. We moeten onszelf in de schoenen van de ander plaatsen en de dingen vanuit hun perspectief bekijken.Zo leren we veel nieuwe dingen over onszelf en over hoe andere mensen werken.

Het is goed voor je creativiteit

Anderen helpen kan ook je creativiteit vergroten. Als je in staat bent om de problemen van anderen op te lossen, zet dat je aan om buiten de gebaande paden te denken en creatieve oplossingen te vinden.

Auteur: Stefaan Van Laere

7 reacties

jam
Help spontaan.
26/12/22 10:44 REAGEER
bernard49
Er is heel veel armoede. Ik help nu 2 dames die geen werk meer hebben omdat ze de vaccinatie hebben geweigerd.
Een dame is gevallen en scheenbeen gebroken. Die had enorm veel pijn en kon kliniek en operatie niet betalen. Ik heb gans de kosten op mij genomen. Had ik het niet gedaan, dan ging die dame (35 jaar) haar been verliezen.
Ook nog hetzelfde geval van een 40 jarige dame die ook de spuit heeft geweigerd en dus ook geen werk meer; die had maagkanker. Dit is dodelijk. Ook zij had geen middelen en heb ook alles op mij genomen.
Ik hoef in beide gevallen niets terug, maar je ondervind echt hoe dankbaar die mensen zijn.
27/12/22 11:43 REAGEER
ODBAR
Prachtig dat er nog zo'n mensen zijn zoals u! RESPECT
31/12/22 21:28 REAGEER
Hugoo
Mooi principe, maar wat als je zelf hulp nodig hebt ?
28/12/22 16:43 REAGEER
marina bal
Als je vroeger anderen geholpen hebt krijg je dat hopelijk nu terug....
28/12/22 17:33 REAGEER
jam
Zorg voor jezelf,dan zorg je voor een goeie vriend.
Word geholpen en misschien schrik je,maar aanvaard de hulp.
29/12/22 09:15 REAGEER
Hugoo
Elke medaille heeft ook een keerzijde, waarvoor zelden gewaarschuwd wordt.
Zo is er het volksgezegde: ''Iemand van bed op stro helpen''.
Opletten dus.
29/12/22 22:15 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels