Deel via

Wat is Boxing Day (tweede Kerstdag)?

December 2022
Ken je Boxing Day (tweede Kerstdag) vooral van de Engelse voetbalcompetitie, waar die dag gewoon wedstrijden op het programma staan? Waar komt de naam eigenlijk vandaan?

Niets met boksen te maken...

Voor Engelstaligen is tweede kerstdag een feestdag met een speciale betekenis

Hoewel tweede kerstdag klinkt als iets waarbij handschoenen, zijdezachte korte broeken en een ring betrokken zijn, heeft het eigenlijk niets te maken met de bokssport.

Cadeautjes van de rijken

In plaats daarvan is de naam afgeleid van een tijd waarin rijkere mensen cadeautjes in dozen deden als offer voor de armen. Hoewel de altruïstische oorsprong nog steeds een rol speelt bij de manier waarop sommigen in de moderne tijd tweede kerstdag vieren, omvat de feestdag nu sporten, winkelen, smullen van heerlijk eten en quality time doorbrengen met familie en vrienden. 

Moeilijk te missen

Elk jaar valt de feestdag op 26 december. De dag na Kerstmis, dus het is een datum die gemakkelijk te onthouden is en moeilijk te missen op de kalender tijdens een drukke week vol festiviteiten.

Over de specifieke oorsprong van tweede kerstdag is niet iedereen het eens, maar verschillende oorsprongsverhalen helpen ons de geschiedenis en oorspronkelijke betekenis ervan te ontrafelen. De BBC legt uit dat Boxing Day zijn naam kreeg toen koningin Victoria in de 19e eeuw de troon bekleedde, en voortkomt uit de traditie van rijke families die geschenken in dozen doen om aan de armen te geven.

Gevulde dozen

Aangezien bedienden van aristocraten met Kerstmis moesten werken, werd de volgende dag het moment waarop hun werkgevers dozen vulden met geschenken, geld en kerstrestjes voor hen, net als een vakantiebonus. Bedienden konden dan naar huis gaan om de geschenkdozen met hun families te delen.

boxing2

Aalmoezenbox

Een andere theorie, volgens History.com, is dat de naam is ontstaan uit aalmoezenboxen die in kerken werden geplaatst voor het inzamelen van donaties voor mensen in nood. Op 26 december zouden geestelijken dit geld aan de armen geven ter ere van het feest van St. Stephen, een christelijke martelaar die bekend staat om zijn liefdadigheidsacties.St. Stephen heeft zoveel betekenis dat in Ierland tweede kerstdag St. Stephen's Day wordt genoemd.

Hertog van Bohemen

Nog een andere aanwijzing voor de bijnaam van de feestdag is te vinden in het nummer 'Good King Wenceslas'. TIME legt uit dat dit kerstlied het verhaal vertelt van de hertog van Bohemen in de 10e eeuw.Op Sint-Stefanusdag zag hij een arme man op zijn land worstelen om hout te sprokkelen midden in een sneeuwstorm.Hij was zo ontroerd door deze aanblik dat hij eten en wijn verzamelde en aan zijn deur bezorgde, waarmee hij een traditie inspireerde.

Liefdadigheid

Met zoveel concurrerende verhalen is het moeilijk om precies te weten hoe tweede kerstdag begon. Het is echter duidelijk dat wat ze allemaal gemeen hebben, thema's zijn als liefdadigheid, het geven van geschenken en vieringen, die voortleven en aanwezig zijn in de manier waarop deze feestdag vandaag wordt gevierd.

boxing1

Waar wordt tweede kerstdag gevierd?

Meestal wordt de feestdag geassocieerd met het Verenigd Koninkrijk. Andere landen die het vieren, maken deel uit van het Gemenebest - dat wil zeggen, de naties die vroeger Britse koloniën waren.Hoewel tweede kerstdag niet zo bekend is in de VS, wordt de feestdag in verschillende andere delen van de wereld - zoals in het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zuid-Afrika, Australië en Nieuw-Zeeland - op grote schaal gevierd.

Tradities op tweede kerstdag

Tegenwoordig wordt tweede kerstdag beschouwd als een tijd om door te brengen met familie en vrienden, vooral degenen die je met Kerstmis niet kon zien. Dit kan het inzamelen van maaltijden zijn, drinken in pubs, of gewoon thuis ontspannen en genieten van een vrije dag.Naast de nadruk van de vakantie op sociale verbondenheid, zijn er verschillende andere tweede kerstdagtradities die in de loop der jaren zijn geëvolueerd.

Voetbaldag

Op Boxing day wordt tradtitioneel ook gevoetbald in het Verenigd Koninkrijk. Geen feestdag voor de voetballers dus, die massaal aan de slag moeten maar dat nemen ze er graag bij.

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

Eddy Desmet
Ik ken het van het Engelse voetbal.
26/12/22 12:50 REAGEER
Joskevermeulen
Mijn moeder zat 80 jaar geleden op internaat in Heule bij de zusterkes. Zij ging niet naar huis tijdens de kerstvakantie en tijdens de Engelse les had ze deze zin geleerd : "on Boxing day, we are on holiday". Zo ken ik deze uitdrukking en tweede kerstdag al van toen ik nog te klein was om Engels te begrijpen als mijn moeder zaliger hierover vertelde.
26/12/22 17:23 REAGEER
Nancy De Ceuleneer
Mooie verduidelijking van de uitdrukking "Boxing day'", want toch steeds weer een 'ietsje andere verklaring' naar gelang de streek van oorsprong :-)
27/12/22 16:08 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels