Deel via

Proost, schol, santé!

January 2023

Statistieken

Zoals dat steeds weer het geval is, kregen we ook nu, rond nieuwjaar, een hele resem statistieken voorgeschoteld, in kranten en tijdschriften. En, vanzelfsprekend, op het scherm.

Ik heb er enkele goed bekeken, eentje zelfs met veel aandacht, om verschillende redenen dan. Met cijfers en vergelijkingen werd daarin aangetoond hoe het zit met ons alcoholgebruik, dat meer en meer en terecht, als een maatschappelijk probleem wordt beschouwd. En wat was de voornaamste les die we voorgeschoteld kregen?

Ondanks alle berichten over wilde feesten en haast misdadige studentendopen zijn het niet de jongeren die het vaakst aan de pint of aan het wijntje zitten.

Zij houden het – en dat merk je wel als je ook eens binnenvalt in een café waar hoofzakelijk 18- tot 20-jarigen komen kletsen – bij van die bijzondere drankjes, die in feite alleen maar iets duurdere versies van de klassieke limonades zijn. Denk ik toch. Iedereen mag echter wel blij zijn met die vaststelling, ouders en grootouders vooral. Wij, mijn vrouw en ik, beleefden wel bange uren toen de bij ons opgroeiende kleinkinderen op de leeftijd gekomen waren dat ze al eens naar een fuifje wilden of gewoon gingen en wij achterbleven met de knagende angst dat ze daar misschien zouden leren hoe fijn (voor een korte tijd dan wel) een en ander drinken wel kan zijn. Bij ons is dat allemaal keurig gebleven, bij anderen mogelijk niet, hoewel, zoals de statistiek leren, de jongeren niet direct de hevigste drinkers zijn.

santé2-1140

Pintje te veel

Die ‘eer’ komt toe aan de 55- tot 75-jarigen en misschien aan nog oudere ook, als die er nog zijn of gezond genoeg blijken om een pintje te veel te verzetten.

Nu is het wel te verklaren waarom net die ouderen al eens meer ‘proost, schol of santé’ zeggen. Zij – en ik natuurlijk ook – komen uit een generatie die zogezegde gezelligheid nog niet thuis opgediend kreeg, voor het televisiescherm dan. Toen ik (83 intussen) oud genoeg was om ‘onder de mensen te komen’, was er in de eigen woonkamer maar weinig pret te beleven, zeker voor de mannen die alzo bijna gedwongen werden naar de kroeg te trekken. Om daar, omdat de ene na de andere altijd wel een goedde reden had om de vrienden te trakteren. Dat de vrouwen thuisbleven, vond toen iedereen zo goed als normaal. Zij waren er – in tegenstelling tot vandaag – toch alleen maar om op de kinderen te letten en te wachten tot vader weer thuiskwam. In welke toestand, daar hadden zij het raden naar.

Overmatig gebruik

Nu kan ik niets anders dan tevreden zijn met het feit dat het alcoholgebruik bij de komende generaties vermindert. Ik heb er genoeg gekend die door overmatig gebruik gestorven - of tenminste zwaar ziek geworden zijn. En lees of hoor ook dat zoveel dodelijke ongevallen nog steeds veroorzaakt worden door chauffeurs die te diep in het glas gekeken hebben, tot daar niks meer te zien is.

Maar langs de andere kant heb ik toch een beetje heimwee naar de avonden die ik destijds in de kroeg doorbracht. Met vrienden en kennissen en in cafés die nu al een hele tijd gesloten zijn, wegens te weinig cliënteel en rendement.

Hoewel hierbij toch een hoopgevende randbemerking mag geschreven worden. Ik las op de gewestelijke bladzijden van mijn krant dat er in diverse steden en gemeenten af en toe weer echte ‘staminees’ geopend worden. Ik wens de ‘partrons daarvan, de gezelligheid ten bate plus de verhoging van het maatschappelijk contact, alle succes toe, zij het dan met inachtneming van het ‘met verstand drinken’, wat zelfs gepromoot wordt door brouwers en andere alcoholproducenten.       

santé3-1140  

Auteur: Robert Janssens

12 reacties

Eddy Desmet
Glaasje op, laat je rijden, luidde destijds de slogan.
9/01/23 08:29 REAGEER
paul smit
Ik ken veel leeftijdsgenoten die geen maat kennen bij het drinken. Zielig, en ook een slecht voorbeeld bij de jeugd. Anderzijds kan ik een goed glas wijn of een streekbier appreciëren.
9/01/23 10:14 REAGEER
marina bal
Ik kan me daar bij aansluiten. De grootste zatlappen uit mijn omgeving zijn 60-plus.
9/01/23 18:14 REAGEER
Hugoo
Vroeger kende ik er ook wel wat van. Maar op 16/04/2010, (om 11.27 h. om precies te zijn...) vond ik het welletjes. Zonder meer.
Ik begrijp eigenlijk niet dat mensen op leeftijd dat blijven doen. Ik bedoel ''alcohol tot zich nemen'' in min of meerdere mate.
Het is niet die vijfde, tiende of twintigste pint (of wat dan ook) die tevéél is. Neen ! Het is die éérste. Die moet je schrappen. Eenvoudig toch ?
Als het verstand niet met de jaren komt, zoals men zegt, wanneer of hoe dan wel ?
9/01/23 19:41 REAGEER
anakwaboo
Sterk van je, Hugoo! Ik drink zelf ook niets meer. Een bewuste keuze, ik had er op een bepaald moment genoeg van en mis het niet. Maar iedereen doet natuurlijk wat hij, en mag uiteraard van zijn glaasje genieten.
10/01/23 10:35 REAGEER
rdckx
WACHTEND OP EEN KATER

Een krolse kattin
zit te wachten op haar kater
bronstig en dorstig

Ze zit te wachten
en drinkt een glaasje water
geen kater in zicht

Ze zit te wachten
drinkt nog een glaasje water
nog steeds geen kater

Ze zit te wachten
drinkt vlug een glas bier of vier
daar is haar kater !

rdckx 29 05 2018 ZO ZIE JE MAAR, NOOIT DE HOOP OPGEVEN
10/01/23 12:38 REAGEER
Hugoo
Mooi.
Daar drinken we eentje op ! Of meer...
11/01/23 11:51 REAGEER
rdckx
Was jij niet gestopt ? ????????
13/01/23 07:01 REAGEER
Hugoo
Merk op dat in mijn (vorige) reactie niet 1 keer het woord ''drinken'' voorkomt, laat staan daarmee stoppen.
Niet(s) drinken begin je best een week vóór je dood...
Het is om alcohol te doen.
Aqua van het vat, santé !
14/01/23 20:10 REAGEER
rdckx
Daar doe ik volledig aan meen santé!
15/01/23 05:46 REAGEER
rdckx
GEMINERALISEERD EN GEZOUTEN – water -
Uit goede BRON van de dokter weet ik
dat het belangrijk is veel, vééél te drinken,
WATER uiteraard, wat had je gedacht.
Let wel zorg voor een uitgebalanceerd evenwicht
aan mineralen en zouten, dus wissel af.

Op zon- en feestdag zorg voor een BRU-utje
of een SPA-atje, een PERRIERtje als aperitief,
APPOLINARIS als digestief, en als tussendoortje
wat EVIAN of een VITTEL-etje voor een mooi
velletje. CHAUDFONTAINE voor je migraine.

Met BADOIT gaan we in bad, wie weet kunnen
SASKIA, OPHELIE en/of LOUISE u ook believen.
Doordeweeks mag zeker ook een wit product
niet ontbreken, zoals daar zijn ROCHEval, PIERval,
uit de Ardennen of UIT DE ALPEN, who cares !

CRYSTALLINE laat alles schitteren……..
… en als je een glaasje teveel op heb,
dan is er HEPAR voor de lever, BONI … toch !
… maar vergeet, vergeet vooral ook niet
het GLAASJE UIT DE KRAAN, niet te versmaden !

….. Vooral ook niet vergeten,
…..…….. mocht je het niet weten,
…………….…. er zijn er nog veel meer
……............….….…. een glaasje FOU D’O,
…………………………………………….. moi je m’enfous !

OPGELET, dit is een ONGEZOUTEN waarheid :
In sommige waters ontbreken bepaalde mineralen,
andere bevatten dan weer teveel zouten…
Het is dus kwestie van afwisselen en
niet altijd hetzelfde water te drinken……. ECHT WAAR !
… en PRIJS JE GELUKKIG, als je enige probleem is :
Welk water drink ik vandaag ? het zal mij een zorg wezen !
rdckx 27 09 2018
15/01/23 05:48 REAGEER
Hugoo
Water van het vat ofte kraantjeswater is idd het allerlekkerste. Blind geproefd blijkt dat telkens opnieuw. Goedkoop en gezond en géén reclame.
16/01/23 12:06 REAGEER

Login Registreer

Robert Janssens

journalist-auteur
journalist-auteur
Robert Janssens (Borgerhout, 25 juni 1939) is een voormalige Vlaamse sportjournalist. Hij maakte naam als wielerjournalist voor eerst de Volksgazet en later vooral Het Laatste Nieuws. Hij schreef een 15-tal fel gewaardeerde wielerboeken en maakt in 2021 op 81-jarige leeftijd met 'Sukkelaar' zijn romandebuut. Boek 'Sukkelaar'

Meer artikels van Robert Janssens

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels