Deel via

Wat gebeurt er als je te veel drinkt?

January 2023
Nee, we willen echt geen belerend vingertje opsteken. Genieten van een glaasje is iedereen gegund. Helaas is alcoholisme een kwaal die steeds meer mensen, en ook jongeren, treft.

Hoeveel drinken we nu eigenlijk?

Alcohol gaat voor velen samen met genieten en feesten. En daar is op zich uiteraard niets mis mee, als je maar matig weet te zijn. Want alcohol is natuurlijk wel een voor iedereen vlot toegankelijke drug die bij overmatig gebruik heel wat problemen kan opleveren.

Belgen drinken jaarlijks gemiddeld 9,2 liter pure alcohol per hoofd . Dat komt neer op 4,4 liter bier, 3,4 liter wijn, 1,1 liter sterkedrank en 0,3 liter andere alcoholische dranken. 14% van de Vlaamse bevolking drinkt meer dan 10 glazen per week (de hoeveelheid uit de nieuwe Vlaamse richtlijn). Het gaat hier om 21% van de mannen en 7% van de vrouwen. Deze personen situeren zich vooral in de leeftijdscategorie van 55-64 jaar.

alcohol2-1140

Wat gebeurt er als je te veel drinkt?

Dit zijn enkele tekenen die je lichaam je misschien vertelt om je opname een tandje lager te zetten.

Veranderingen in je huid

Te veel alcohol drinken is vaak slecht nieuws voor je huidskleur. Alcohol kan leiden tot uitdroging en ontsteking van de huid en kan je slaapcyclus verstoren. Dit zijn enkele mogelijke effecten op de huid:

  • Droge huid en lippen
  • Doffe huidteint
  • Verminderde elasticiteit van de huid
  • Gezwollen of gezwollen ogen
  • Versterkte rimpels, kraaienpootjes en donkere kringen.

Bovendien kan drinken bepaalde huidaandoeningen, zoals psoriasis en rosacea, verergeren.

Gemakkelijk blauwe plekken

Zwaar drinken kan gemakkelijk leiden tot blauwe plekken en bloedingen, en niet alleen omdat je meer geneigd bent om te vallen en tafelhoeken te raken als je dronken bent.

Als je regelmatig onverklaarbare blauwe plekken of bloedingen opmerkt, kan dit om twee redenen een teken zijn van overmatig alcoholgebruik. Alcohol kan je beenmerg beschadigen en leiden tot een lager aantal bloedplaatjes, wat kan leiden tot gemakkelijker blauwe plekken. Ten tweede zorgt alcohol ervoor dat de bloedvaten bij licht stoten gemakkelijker uitzetten en scheuren.

alcohol1-1140

Gewichtstoename

Onderzoeken naar het verband tussen gewichtstoename en alcoholgebruik hebben tegenstrijdige resultaten opgeleverd.

Alcohol kan om verschillende redenen tot gewichtstoename leiden:

  • Het belemmert je lichaam om efficiënt vet en koolhydraten te verbranden.
  • Bepaalde alcoholische dranken bevatten veel calorieën (zoals die gevaarlijk verleidelijke chocolademargarita).
  • Alcohol kan de verzadiging verminderen en de eetlust stimuleren.

Als je een consistente gewichtstoename hebt opgemerkt, is het misschien tijd om na te denken over je drinkgewoonten.

Verlies van eetlust en gewichtsverlies

Dit lijkt misschien tegenstrijdig met het vorige punt. Maar langdurig en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot leverontsteking (leverhepatitis). Symptomen van deze aandoening zijn verlies van eetlust en gewichtsverlies.

Bovendien halen zware drinkers meestal het grootste deel van hun calorieën uit alcohol. Het probleem is dat alcohol een bron is van lege calorieën – calorieën met een minimale voedingswaarde. Vandaar dat het consumeren van alcohol als je primaire brandstofbron zal leiden tot slechte voeding en gewichtsverlies.

Tintelingen of een gevoel van gevoelloosheid

Te veel alcohol drinken kan leiden tot een tintelend gevoel of gevoelloosheid in de benen, voeten of handen, bekend als alcoholische neuropathie. Dit is een van de meest voorkomende bijwerkingen van langdurig alcoholgebruik.

Alcoholneuropathie kan worden toegeschreven aan twee hoofdmechanismen:

  • Alcohol kan oxidatieve stress en ontstekingen verhogen, waardoor de zenuwen beschadigd raken.
  • Chronisch alcoholgebruik kan leiden tot ondervoeding, waaronder een tekort aan vitamines en voedingsstoffen die essentieel zijn voor het behoud van het functioneren van het zenuwstelsel.
Maagzuur

Maagzuur, of zure oprispingen, is een aandoening waarbij het maagzuur terug omhoog reist naar de keel, wat een branderig gevoel in de borst veroorzaakt.

Alcohol is een mogelijke boosdoener voor brandend maagzuur, omdat het kan leiden tot een verhoogde productie van maagzuur. Het kan ook de spieren ontspannen die naar je maag leiden, waardoor de kans op maagzuurlekkage groter wordt.

alcohol5-1140

Maagproblemen

Alcohol kan de maagwand irriteren en verdunnen, waardoor ontstekingen en alcoholische gastritis ontstaan. Deze ontsteking van de binnenwand van de maag kan leiden tot symptomen zoals:

  • Een zeurende en brandende pijn in de buik
  • Regelmatig boeren of hikken
  • Een erg opgeblazen gevoel, wat kan verergeren na het eten
  • Verlies van eetlust
  • Aanhoudende pijn in het bovenste gedeelte van de buik net onder de ribben

Kortom, alcohol kan het risico op gastritis en spijsverteringssymptomen verhogen.

Bij een kater zijn misselijkheid en braken vaak een essentieel onderdeel van de beproeving. Hoewel overgeven je een ellendig gevoel kan geven, is het een van de zelfverdedigingsmechanismen van je lichaam om overtollige gifstoffen uit de geconsumeerde alcohol te verwijderen.

Abrupt stoppen met alcohol na langdurig zwaar drinken kan ook leiden tot het alcoholontwenningssyndroom, dat zich gewoonlijk manifesteert als symptomen zoals misselijkheid en braken.

Hoofdpijn

Een bonzende hoofdpijn is meestal een enorm veelbetekenend teken dat je te veel hebt gedronken.

Omdat alcohol een krachtig diureticum is, kan het je snel uitdrogen, wat leidt tot de kenmerkende symptomen van een kater, waaronder kloppende hoofdpijn. Onderzoeken hebben alcohol ook vermeld als een boosdoener voor het uitlokken van migraineaanvallen.

Vermoeidheid en gebrek aan energie

Alcohol kan je de energie en mentale focus ontnemen die je de volgende dag nodig hebt. Je kan je ook traag, duizelig en snel geïrriteerd voelen, voornamelijk als gevolg van een verstoorde slaap of een lage bloedsuikerspiegel.

Slechte slaap

Ook al stuurt alcohol je sneller naar dromenland, toch is de kans groot dat te veel hebben leidt tot een nacht van woelen en draaien zodra de kalmerende effecten afnemen.

Alcohol onderdrukt snelle oogbewegingen, of REM-slaap, wat een essentiële herstellende slaapfase is die het lichaam nodig heeft. En aangezien alcohol een diureticum is, zul je 's nachts waarschijnlijk vaker naar de badkamer gaan, wat de slaap aanzienlijk kan belemmeren.

Vandaar dat drinken voor het slapengaan later in je slaapcyclus slaapverstoringen kan veroorzaken en na verloop van tijd kan leiden tot slapeloosheidssymptomen.

Vaker ziek worden

Alcohol kan de werking van je afweercellen aantasten. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat alcohol de samenstelling van nuttige micro-organismen in de darmen kan veranderen. Deze organismen spelen een cruciale rol in de werking van de darmen en immuunsysteem.

Daarom maakt het drinken van alcohol het moeilijker voor het immuunsysteem om zich op te laden en een verdedigingsreactie op te zetten tegen binnendringende ziekteverwekkers en virussen. Als gevolg hiervan kan je vaker verkouden worden en infecties oplopen.

Geelverkleuring van de huid en ogen

Chronisch zwaar drinken kan alcoholische hepatitis veroorzaken, de ontsteking van de lever. Een veelvoorkomend teken van alcoholische hepatitis is geelzucht, waarbij de huid en het oogwit er gelig uitzien.

Alcoholische geelzucht wordt meestal gevonden in de progressieve, laatste stadia van leverziekte. Daarom is het van cruciaal belang om professioneel medisch advies in te winnen als je dergelijke symptomen opmerkt.

alcohol5-1140

Haaruitval

Hoewel er geen direct verband bestaat tussen alcohol en haaruitval, kan zwaar drinken leiden tot andere problemen die je haardos dunner maakt.

Overmatige alcoholinname kan bijvoorbeeld de opname van cruciale voedingsstoffen in het lichaam belemmeren, waarvan sommige een rol spelen bij het behoud van dik en gezond haar. Alcohol kan ook je risico op hormonale onevenwichtigheden verhogen, zoals schildklierhormoonafwijkingen, en langdurige problemen met de schildklier kunnen de haaruitval op de hoofdhuid vergroten.

Hoe verstandig drinken?

Als je een van de bovenstaande symptomen heeft opgemerkt, kan je overwegen om helemaal geen alcohol meer te drinken om je gezondheid te verbeteren.

Maar meteen stoppen met alcohol is voor de meeste mensen niet duurzaam of wenselijk. Studies hebben immers aangetoond dat bijna 50% van de volwassenen hun inname wil verminderen zonder helemaal te stoppen met alcohol.

‘Mindful’ drinken biedt die middenweg waar je je drinkgewoonten kunt verbeteren zonder enige druk om te stoppen. Het draait om bewuster en bedachtzamer zijn over hoeveel, hoe vaak en waarom je drinkt. Het resultaat is een betere nachtrust, een beter humeur en meer energie, en minder gezondheidsproblemen.

Auteur: Stefaan Van Laere

31 reacties

Eddy Desmet
Alcoholisme is nog vaak een probleem. Ik weet waar ik over spreek. Ik ben nu 12 jaar van de drank maar het blijft een gevecht.
23/01/23 11:52 REAGEER
bienhechor
Beste, ik respecteer enorm je moed om erover te spreken, maar het is zoals je zegt een gevecht dat blijft levenslang duren, zelf drink ik ongeveer 6 glazen bier per maand, met smaak, maar daar blijft het ook bij. Maar in mijn naaste omgeving is er iemand die niet kan stoppen na het eerste glas, dagelijks, en zich in de vernieling drinkt. Met alle affronten die er rond hangen voor de omgeving
23/01/23 15:46 REAGEER
BertF
Zelf opgegroeid in een alcoholvrij gezin, hebben wij het niet meegekregen om alcohol te drinken.
Daardoor hebben we het ook niet meegegeven aan onze kinderen, die daardoor altijd veilig kunnen rijden.
Hier is prima mee te leven, want wat je nooit hebt gehad, mis je ook niet.
En dan had de vorige schrijver zijn gevecht niet hoeven te hebben.
Helaas stimuleert de Nederlandse overheid het alcoholgebruik door het zelfs toe te staan bij de kapper e.d.
Bovendien worden alcoholrijders die iemand doodrijden of levenslang invalide maken nauwelijks gestraft.
Ga het, net zoals het roken, verbieden of ontmoedigen en verbied alcoholreclames.
In de coronatijd toen alleen onmisbare winkels open mochten, mochten slijterijen dat ook.
En dat vind ik nergens op slaan.

23/01/23 13:10 REAGEER
Artesia
Zelf ben ik geheelonthouder maar mijn partner is jammer genoeg in de alcoholfuik getrapt.
Alle kwalen zoals hier omschreven zijn zijn deel en hij beseft maar al te goed dat hij fout bezig is.
Er iets aan doen is andere koek blijkbaar. Triest om te zien hoe iemand zijn graf graaft met veel teveel glazen bier (per 7 dagen : 42) en het is dan nog bier van het hogere alcoholgehalte en niet een gewone pils.
23/01/23 15:11 REAGEER
Hugoo
10 pinten bier = ±1 uur in café. In België, tenminste.
Wat doen we daar dan de rest van ons dagelijks bezoek ? Kaartspelen, vogelepikken, biljarten of de krant lezen ?

Wat gebeurt er als ge teveel drinkt ?
Antwoord: Ge wordt ZAT.
Al de rest is het gevolg daarvan. Hoe dan ook.
23/01/23 16:57 REAGEER
Maurice1951
Persoonlijk heb ik de indruk dat veel (en steeds meer) jongeren verstandiger omgaan met alcohol en met nicotine dan onze generaties. Maar uiteraard blijft het erg om een aantal beloftevolle jonge mensen hun jong leven en hun toekomst te zien verspillen aan drank- en drugsmisbruik. Dit gezegd zijnde: veel drinken is gezond hé ... water vaneigens!
23/01/23 17:23 REAGEER
ARGAN
Als ik kijk in mijn omgeving , zie ik dat het voor senioren ofte ,, iets ouderen ,, met dit probleem , bijna onmogelijk is om te stoppen ; en dus medische hulpverlening absoluut nodig is.
23/01/23 17:38 REAGEER
Cyper
Alcohol is één van die verslavende middelen die zowel hard- als softdrug is. Sommige mensen raken eraan verslaafd, en anderen gebruiken het heel hun leven zonder eraan verslaafd te raken, en dat kan allebei.
Wie verslaafd wordt en wie niet, daar is al veel onderzoek naar gebeurd. Het schijnt dat "neiging tot verslaafd raken"' een erfelijke factor heeft: mensen met die aanleg kunnen aan van alles verslaafd raken, zelfs aan dingen die totaal niet verslavend zijn. Bingo bv.
En andere mensen schijnen nooit verslaafd te raken, ook al proeven ze van alles.
23/01/23 18:37 REAGEER
Thienpontsylvie
klopt volledig, zelf tot 3 x toe een partner gehad die veel teveel dronk, 1 en 2 is er aan gestorven, 3 kan het periodisch laten, maar toch vrees ik ook voor de gevolgen op lange termijn.
Ik drink regelmatig iets mee maar word gelukkig helemaal niet verslaafd. Mijn ouders dronken ook enkel bij gelegenheden en dat is blijkbaar een goede maatstaf...
26/01/23 08:24 REAGEER
Wilhelm
Het valt mij op dat er in de diverse Europese landen geen uniform advies is ten aanzien van maximale alcoholconsumtie. De aantallen lopen behoorlijk uiteen ! Hebben de diverse Ministeries van Gezondheid op basis van eigen onderzoek verschillende uitkomsten of spelen hier economische motieven ? Misschien dat de EU een onafhankelijk onderzoek moet doen en op basis daarvan aanbevelingen doen ????
23/01/23 20:14 REAGEER
Maurice1951
Dat is zo Wilhelm maar we zijn dan ook alleen in naam een Europese Unie, een vereniging van landen die in de eerste plaats voor het eigen protectionisme zorgen. Politici die allen bezorgd zijn voor hun voorkeurstemmen bij de volgende verkiezing. En aangezien elk volk zijn eigen cultuur en mentaliteit heeft ... Als je in de Scandinavische landen tegen de lamp loopt met te veel alcohol achter het stuur ben je al je vrienden kwijt. In ons land en de landen die ons omringen kan je rekenen op ofwel compassie ofwel leedvermaak maar krijg je nog altijd meer begrip dan de politieman of -vrouw die je laten blazen heeft.
24/01/23 17:55 REAGEER
Karin5
Het gaat niet enkel om de ziektes die je kan krijgen van veel alcohol. Ikzelf, ik rook. Ook niet gezond, ik weet het. Maar als ik dan tegen de "matge" drinkers zeg, ik stop, als jij nooit meer een druppel alcohol drinkt, dan lachen ze en is dat teveel gevraagd. Omdat de mode nu voorschrijft dat het chic staat zo een wijntje of erger nog wat sterke drank! Maar dat roken, dat is een vieze verslaving volgens de trends.
23/01/23 20:19 REAGEER
Maurice1951
Ja Karin5, spijtig dat jij je gezondheid wil laten afhangen van wat een ander doet. Ik heb ook gerookt, van mijn 16 tot mijn 24 jaar, kort maar intensief. Bijna een halve eeuw geleden ben ik ermee gestopt, van de ene dag op de andere, met nog een half pakje sigaretten in mijn zak. De allerslimste beslissing die ik in mijn leven genomen heb.
24/01/23 18:04 REAGEER
Cyper
je moet dat niet voor anderen doen, Karin, je moet dat voor jezelf doen. Roken is inderdaad een verschrikkelijk vieze verslaving, en of andere mensen niet willen stoppen met drinken heeft daar niks mee te maken. Daar moet je geen excuus in zoeken om niet te moeten stoppen met roken! Je moet het voor je eigen gezondheid doen, want de ziekten die je door roken kunt krijgen zijn minstens even afschuwelijk als die je krijgen kunt van alcoholisme.
25/01/23 01:27 REAGEER
stier55
iedereen weet zelf w
24/01/23 01:59 REAGEER
Cees-1946
Ik herinner mij een voorval, dat ik gedronken had bij familie in Mortsel.be daarna met de auto naar Breda. Er is gelukkig niks gebeurd. Sinds dien geen druppel meer. Vervolg daarna een serieuze hart operatie. Verder ondervonden dat alcohol alleen maar veel onzekerheden oproept. Het is ook belangrijk, waar ben je mee bezig. Dat wordt ook wel zelfbewust zijn genoemd. Weten waar je mee bezig bent. Om je heen kijkend niks dan negatief gedrag .Drank en drugs. Zo jammer, dat daar door mensen beschadigd raken. Ok ieder zijn of haar keuze.!!!
24/01/23 08:53 REAGEER
Nimue
Na een paar keer het artikel te hebben gelezen, valt me op dat die ziekteverschijnselen al een paar keer eerder werden aangehaald in andere artikels rond andere thema's. Ze zijn bijna dezelfde als bij artikels over "Overgewicht" , bij "Stress" en bij "Ouderdom". Ze worden dan hier nog maar eens allemaal opgesomd bij "Alcohol".

Wil dat zeggen dat indien er geen pil voor op de markt is , het simpelweg op rekening van teveel levens-stress, teveel eten of drinken
en natuurlijk ook op de ouderdom kan geschoven worden.

Dit ter zijde gezegd zijnde, toch ..

Als het over teveel alcohol drinken gaat , idd is er terecht een probleem voor de gezondheid van die persoon zelf en ook voor de omgeving. Het probleem moet dan wel onderkend en aangepakt worden. In de eerste plaats moet die persoon er zelf iets aan willen doen.
Daarnaast zijn er honderden mensen klaar om te helpen. Dit zowel op medisch , psychisch en organisatorisch vlak.
Maak daar gebruik van als het nodig is, voor het te laat is.
24/01/23 10:53 REAGEER
Thienpontsylvie
Ja... ik vind het wel heel jammer dat in het artikel zelf ENKEL over de fysieke gevolgen gepraat wordt... De psychische gevolgen zijn immers minstens even destructief.
Ik heb (2 relaties met alcoholiekers gehad) 2 x moeten vaststellen hoe bij deze mensen het karakter langzaam maar zeker verandert, niet enkel als ze zich lazarus drinken (sommige zijn zo tam als iets, anderen worden heel emotioneel, nog andere worden agressief - helaas velen - vergeten vanalles en schuiven de schuld van de gevolgen van dit alles op hun partner.
Op lange termijn worden de hersenen aangetast en dit heeft NOG meer fysische én psychische gevolgen. Ze worden "onmogelijke" mensen om mee te leven.
26/01/23 08:31 REAGEER
Nans de Gier
Hallo, ben zelf ook Alcoholist, Alkie , ben nuchter geworden bij de AA en heb totaal geen zucht, geen gevecht meer. Alcoholisme kan je niet uit leggen het is een ervaring .had er persoonlijk last van , mijn gedachten dat niemand het door had dat ik te veel dronk. Bij AA leerde dat het 180 graden anders was geworden en ik keerde het proces om met mijn mede AA fellows , door te stoppen met drinken. Via een 12 stappen programma werd is het me gelukt van droog zijn naar nuchterheid, dat is het beste wat me is overkomen in 30 jaar. gr BlueEyes1953.
24/01/23 16:01 REAGEER
Hugoo
Drinken ? H.Youngman, een Amerikaans stand-up-comedian maakte daar korte metten mee.
Ik citeer:
''Toen ik las over de kwalijke gevolgen van het drinken, stopte ik met lezen.''
De man werd 92...
24/01/23 21:05 REAGEER
Cyper
Mensen wiens vader of echtgeno(ote) aan levercirrose of delirium tremens ligt te sterven zullen echt niet meer om dat soort grapjes kunnen lachen, Hugoo...
25/01/23 01:31 REAGEER
Hugoo
Het is niet eens een grapje maar een subtiele woordspeling.

Anderzijds: Gebrek aan (gevoel voor) humor -- een fenomeen dat helaas regelmatig vast te stellen is op dit forum -- is óók niet levensbevorderend. Integendeel, want humor is de grootste bron van dopamine.

Om het af te leren nog eentje van Alphonse Allais (Frans schrijver/humorist):
''Ik drink om te vergeten dat ik een dronkaard ben''.
25/01/23 10:04 REAGEER
t775764
"Pas toen ik 's morgens Whisky over mijn cornflakes goot, besefte ik dat ik verslaafd was"
Larry Hagman.
28/03/23 11:27 REAGEER
Thienpontsylvie
Ja over de familie en/of partner wordt niet gepraat he..
Ja... ik vind het wel heel jammer dat in het artikel zelf ENKEL over de fysieke gevolgen gepraat wordt... De psychische gevolgen zijn immers minstens even destructief.
Ik heb (2 relaties met alcoholiekers gehad) 2 x moeten vaststellen hoe bij deze mensen het karakter langzaam maar zeker verandert, niet enkel als ze zich lazarus drinken (sommige zijn zo tam als iets, anderen worden heel emotioneel, nog andere worden agressief - helaas velen - vergeten vanalles en schuiven de schuld van de gevolgen van dit alles op hun partner.
Op lange termijn worden de hersenen aangetast en dit heeft NOG meer fysische én psychische gevolgen. Ze worden "onmogelijke" mensen om mee te leven.
26/01/23 08:30 REAGEER
Thienpontsylvie

Ik vind het wel heel jammer dat in het artikel zelf ENKEL over de fysieke gevolgen gepraat wordt... De psychische gevolgen zijn immers minstens even destructief. Er wordt ook niet gerept over de gevolgen op relationeel vlak (familie, vrienden en partners)
Ik heb (2 relaties met alcoholiekers gehad) 2 x moeten vaststellen hoe bij deze mensen het karakter langzaam maar zeker verandert, niet enkel als ze zich lazarus drinken (sommige zijn zo tam als iets, anderen worden heel emotioneel, nog andere worden agressief - helaas velen - vergeten vanalles en schuiven de schuld van de gevolgen van dit alles op hun partner.
Op lange termijn worden de hersenen aangetast en dit heeft NOG meer fysische én psychische gevolgen. Ze worden "onmogelijke" mensen om mee te leven.
26/01/23 08:40 REAGEER
sola
Ik vind het geweldig dat dit artikel over de gevaren van alcohol gaat en dat het 5de artikel eronder erover gaat hoe lekker malt whisky is. Misschien is dit ook humor, dat zoals Hugoo zegt, ver te zoeken is onder de lezers.
26/01/23 10:06 REAGEER
anakwaboo
Ik vind het net de nagel op de kop dat er in deze nieuwsbrief een eerste artikel over de gevaren van alcohol en een tweede over maltwhisky staat. Wie goed leest (maar ik vrees dat niet iedereen dit doet) zal merken dat dit een warm pleidooi is om behoedzaam meg alcohol om te springen en je van de gevaren bewust te zijn. En als je dan toch af en toe drinkt te kiezen voor kwaliteit zoals maltwhisky. Dat drink je trouwens niet, dat proef je. Ik organiseer soms zelf degustaties en dan proeven we op een avond een zestal whisky's die we ook bespreken. We doen daar een hele avond over en je hebt dan in totaal de hoeveelheid van twee glazen alcohol binnen dus mooi binnen de grens. Niemand gaat dronken naar huis, zo hadden we vorige week alcoholcontrole en we zijn met zijn allen (12 man) door de agenten 'fit voor de weg' bevonden.
Met andere woorden: ga zorgzaam om et alcohol als je toch wil drinken, of blijf er anders af!
27/01/23 08:22 REAGEER
Cees-1946
Het probleem met alcohol gebruiken , is dat je het risico loopt om na 1 glas er nog maar eentje bij neemt. zo kan het verslavend gaan doorwerken. Dit is iets wat je kunt voor komen om er vanaf te blijven. Oké het werkt ontspannend maar je moet wel eerlijk tegenover jezelf zijn en blijven.
28/01/23 10:07 REAGEER
sylverebas
...maar op een receptie kan het toch zó lekker zijn, een glaasje Cava met een brokje kaas of ander aperitiefhapje! ..."mag ik nog wat bijschenken, mijnheer?"..."graag, dank u wel, juffrouw".
30/01/23 10:32 REAGEER
bronwater
Tegen wie zeg je het beste sylverebas,ik drink iedere dag twee aperitiefjes,(cava,witte wijn,porto),en daar blijft het bij,heb nergens last van.
Gezond eten en iedere dag een paar uur wandelen,bewegen,in alles een gezond evenwicht vinden,dat is de kunst!
6/02/23 11:06 REAGEER
t775764
Waar is die goeie ouwe tijd toen we een emmertje geuze aan de toog bestelden? we dronken hem gretig totdat er iemand van het gezelschap er in overgaf.Toen gingen we naar een ander café waar we alle dranken uit onze schoenen dronken en uit de hoed van een aanwezige persoon. Die morgen moest ik ook nog 25m zwemmen omdat ik met de auto in een visput beland was.
28/03/23 11:54 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels