Deel via

Met deze 8 projecten zetten wij ons in voor kinderen met kanker

March 2023

Kinderkanker heeft een grote impact op heel wat facetten van het gezinsleven. Met onze projecten proberen wij, vzw Kinderkankerfonds, de levenskwaliteit van het kind en zijn gezin vandaag al te verbeteren. Daarnaast hebben we ook oog voor lotgenotencontact, de kwaliteit van de zorg en wetenschappelijk onderzoek om nieuwe behandelingen te vinden. Maar dit is nog niet alles. Benieuwd naar onze projecten? Lees zeker verder!

Financiële ondersteuning

Gezinnen met een kind met kanker krijgen vaak plots te maken met heel wat onvoorziene hoge kosten. Wij steunen deze gezinnen in deze moeilijk tijden ook op financieel vlak. We schenken een comfortforfait aan gezinnen van een kind dat lijdt aan een ernstige hemato-oncologische aandoening en hiervoor langdurig behandeld wordt in UZ Gent, UZ Leuven, UZ Antwerpen of UZ Brussel. Gezinnen met kinderen die niet meer kunnen genezen krijgen ook een palliatieve forfait. Dit bedrag biedt het gezin de mogelijkheid om samen nog iets extra te doen, waar ze anders niet de middelen voor hadden.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek is en blijft cruciaal in de strijd tegen kinderkanker. Daarom is dit ook één van de projecten waar wij veel in investeren. Toenemende kennis maakt het mogelijk om snel een juiste diagnose te stellen en de behandelingen hierop af te stemmen. De behandelingstechnieken zijn al veel verbeterd, met een hogere overlevingskans tot gevolg. Maar we begrijpen nog lang niet alles en er is nog veel onderzoek nodig. En dat broodnodige onderzoek steunen wij graag.

Geestelijk welzijn

De diagnose kinderkanker heeft een zware impact op het gezinsleven. Niet alleen zijn er heel wat fysieke consequenties aan de ziekte en de behandeling, ook psychisch zijn er grote gevolgen voor zowel het kind als het gezin. We proberen aandacht te hebben voor hun geestelijk welzijn.

Dit doen we met onder andere Studio Nona.Voor zieke kinderen die dag in dag uit thuiszitten, vaak ook minder contact hebben met leeftijdsgenoten, kan het soms een uitdaging worden om de dag zinvol in te vullen. Voor hen wil Studio Nona activiteiten organiseren om hun gedachten te verzetten. De activiteiten worden afgestemd op de wensen en de mogelijkheden van het kind. De kinderen kunnen kiezen uit knutselen, dansen, schilderen, kleien, goochelen, muziek maken, … Op deze manier kunnen kinderen even ontsnappen aan hun ziekte en zich opnieuw uitleven als kind.

Maar ook in het ziekenhuis proberen we leuke momenten te organiseren. Speciale dagen die thuis gevierd worden, worden ook gevierd in het ziekenhuis! Op Pasen kunnen de kinderen en hun gezinnen genieten van een heerlijk paasontbijt, met Kerst is er een feestdiner, de Sint komt ook eens langs, carnaval wordt gevierd, … Noem maar op! Zo hopen we de kinderen toch een beetje te laten genieten van deze momenten.

Fysiek welzijn

Niet enkel mentaal proberen we de kinderen te helpen, ook op fysiek vlak staan we klaar voor hen. Met KABOOST willen we de lange termijneffecten na een behandeling beperken, om zo hun levenskwaliteit en zelfvertrouwen te bevorderen.

Lekker en gezond eten in een gezellige setting verwatert snel tijdens een ziekenhuisverblijf. En toch hebben patiënten hier heel veel nood aan. Daarom probeert het project Superkrachtig Lekker de eetbeleving van de patiënten te verbeteren en lekkere en gezonde voeding aan te bieden.

Extra zorgondersteuning

Door onze samenwerking met ziekenhuizen en families, ontdekken we waar de zorg extra ondersteuning kan gebruiken.

Zo is ook deLIEving ontstaan, een gezellige speel- en leefruimte in het Prinses Elisabeth kinderziekenhuis UZ Gent voor brussen (broers en zussen) van zieke kinderen en voor kinderen van een ernstig zieke ouder. Deze opvang biedt een praktische oplossing voor broers en zussen die niet onbeperkt op ziekenbezoek mogen.

Lotgenotencontact

Als je ernstig ziek bent (geweest), heb je soms het gevoel dat niemand dat begrijpt. Dan is het fijn om je ervaring te kunnen delen met lotgenoten die ongeveer hetzelfde meemaken/meemaakten.

Jongeren met kanker kunnen tijdens Adokampen en Adoweekends leeftijdsgenoten ontmoeten, ze kunnen elkaar ongeremd vragen stellen en zorgen delen. Zich begrepen te voelen kan zoveel deugd doen.

Maar ook wanneer ze ouder dan 18 jaar zijn geworden, en dus niet meer mee kunnen op Adokampen, blijft de behoefte aan lotgenotencontact aanwezig. Voor die groep zijn er de Nadodagen, op die dagen kunnen oude vriendschappen en verhalen terug worden opgehaald.

KOESTER

KOESTER is een thuiszorgproject dat staat voor Kinder Oncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg en Rehabilitatie.

Kinderen met kanker in het ziekenhuis willen niets liever dan thuis zijn. KOESTER maakt dat mogelijk door de behandelingen zo veel mogelijk thuis verder te zetten. Ze bieden thuisbegeleiding, curatieve en (post-)palliatieve zorg en psychosociale ondersteuning op maat van het kind en zijn gezin.

Residenties

Gezinnen die een ambulante behandeling krijgen, wat wil zeggen dat het kind tussen de behandelingen door niet kan overnachten in het ziekenhuis, moeten soms wekenlang pendelen tussen hun woonplaats en het ziekenhuis. Een oplossing voor dit pendelen is de residentie KOESTER van vzw Kinderkankerfonds. In deze residenties in de buurt van UZ Gent en UZ Leuven kunnen gezinnen overnachten tijdens de ambulante behandeling. De gezinnen kunnen in een huiselijke setting verblijven en zo even tot rust komen.

Al 35 jaar zet vzw Kinderkankerfonds zich in voor kinderen met kanker en hun gezinnen door te strijden voor een betere levenskwaliteit tijdens én na de behandeling. Maar deze strijd kunnen we niet alleen voeren. Al deze projecten worden gefinancierd door giften.

Wil jij ons steunen in de strijd tegen kinderkanker? Doe een gift. Hoe groot of klein jouw bijdrage ook is, jij zorgt voor het verschil in het leven van kinderen met kanker en hun gezinnen. Lees je liever nog wat meer over onze projecten? Klik dan hier.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels