Deel via

De 'echtscheidingsgolf' bij 55+ers

April 2023
Vroeger trouwden we voor het leven, ook al was het geen goed huwelijk. Maar de voorbije jaren volgen ook de 55+ers steeds vaker het voorbeeld van jongeren door toch nog te scheiden. Wat zijn de redenen, en de gevolgen, van deze 'grijze' echtscheidingsgolf?

Steeds meer 'grijze' echtscheidingen

Niemand zal wellicht trouwen met de gedachte ooit te scheiden. Jongeren doen dit steeds vaker, en intussen zijn ook de ouderen aan een 'inhaalbeweging toe. Een trend die sommigen betreuren, maar het is anderzijds het bewijs dat de 55+ers van nu niet meer lijken op de generatie van hun ouders. Ze willen nog van het leven genieten, en daar hoort een ongelukkige relatie steeds minder bij.

Voor het gemak zullen we in dit artikel de term 'senioren' en 'ouderen' gebruiken, maar dat houdt geen enkel waardeoordeel in. 'Met een 'senior' en een 'oudere' bedoelen we gewoon iemand die qua leeftijd niet meer jong is, maar dit wellicht nog altijd een goed gevuld leven leidt... Het zijn termen die eigenlijk eerder een eretitel zouden moeten zijn.

Het aantal echtscheidingen bij 55+ers is in België de afgelopen jaren gestaag toegenomen. Zo is het aantal echtscheidingen in deze leeftijdsgroep gestegen van 5.907 in 2005 naar intussen meer dan 10.000, zowat een verdubbeling. Deze trend is ook te zien bij 65-plussers.

ex4

Oorzaken

Dit zijn de naakte cijfers. Deze evolutie is al een tijdje aan de gang, en heeft uiteraard te maken met de veranderende maatschappij. 

Ouderen blijven langer actief

Een mogelijke oorzaak van deze toename is dat ouderen langer actief blijven. Ze hebben nog een actief sociaal leven en hebben vaak meer mogelijkheden om nieuwe mensen te ontmoeten. Dit kan ertoe leiden dat mensen hun relatie opnieuw evalueren en besluiten om uit elkaar te gaan als ze het gevoel hebben dat ze niet langer gelukkig zijn in hun relatie.

Soms leven de twee partners in een relatie op een andere snelheid. De ene wil nog allerlei dingen doen, de andere heeft het liever wat rustiger. De interesses kunnen sterk uit elkaar lopen, wat een reden tot een scheiding kan zijn.

We komen meer op voor onszelf

Een andere mogelijke oorzaak is dat mensen tegenwoordig meer geneigd zijn om voor zichzelf op te komen en hun eigen geluk en welzijn als prioriteit te stellen. Dit kan betekenen dat mensen eerder geneigd zijn om een einde te maken aan een ongelukkige relatie, ook als ze al lang bij elkaar zijn.

Vrouwen worden financieel onafhankelijk(er)

Bovendien kan de toename van het aantal echtscheidingen bij 55+ers worden verklaard door de groeiende financiële onafhankelijkheid van vrouwen. Vrouwen zijn vaak minder afhankelijk van hun partner voor financiële steun dan in het verleden, waardoor ze meer keuzevrijheid hebben om al dan niet in een huwelijk te blijven.

Veel vrouwen hadden in het verleden minder kansen op de arbeidsmarkt dan mannen, bijvoorbeeld doordat ze voor het huishouden en de kinderen moesten zorgen. Hierdoor waren ze vaak minder goed opgeleid en hadden ze minder werkervaring dan mannen van dezelfde leeftijd. Dit leidde er vaak toe dat oudere vrouwen financieel kwetsbaarder warendan mannen.

ex2-1140

 

Steeds meer vrouwen legden zich daar niet bij neer en wilden zichzelf ondersteunen, ook financieel. Ze wilden niet afhankelijk zijn van hun partner of kinderen, en haddende wens om ook op latere leeftijd nog actief te zijn en bij te dragen aan de maatschappij. Dit door bijvoorbeeld het opzetten van een eigen bedrijf, het starten van een carrière in de dienstverlenende sector of het opbouwen van een eigen vermogen.

Financieel onafhankelijk zijn brengt veel voordelen met zich mee. Zo hebben deze vrouwen meer controle over hun eigen leven, kunnen ze financiële beslissingen nemen zonder rekening te hoeven houden met de mening van anderen en zijn ze beter in staat om voor zichzelf op te komen. Daarnaast biedt het ook meer keuzevrijheid en flexibiliteit in het dagelijks leven, bijvoorbeeld wat betreft de keuze om te blijven werken na de pensioengerechtigde leeftijd of om te blijven reizen. Of een einde te maken aan relatie waarin ze zich niet gelukkig meer voelen.

Het toenemend aantal echtscheidingen bij 55+ers in België is een belangrijke trend die de aandacht verdient. Hoewel er verschillende oorzaken kunnen zijn, is het belangrijk om te erkennen dat deze veranderingen een aanzienlijke invloed kunnen hebben op het leven van de betrokkenen.

Valkuilen

Echtscheiding op latere leeftijd kan een uitdagende en emotionele tijd zijn. Bij een echtscheiding op latere leeftijd zijn er verschillende zaken waar senioren extra aandacht aan moeten besteden. Hieronder volgen enkele belangrijke aandachtspunten:

Financiële gevolgen

Echtscheiding kan financiële gevolgen hebben, vooral voor senioren die mogelijk minder financiële middelen hebben dan in hun jongere jaren. Het is daarom belangrijk om na te gaan hoe de verdeling van bezittingen en schulden zal gebeuren en of er alimentatie moet worden betaald. Indien nodig, kan men hiervoor beroep doen op een advocaat of financieel adviseur.

Pensioen

Bij een echtscheiding kan ook het pensioen in het gedrang komen. Zo kan bijvoorbeeld een deel van het pensioen van de ene partner moeten worden overgedragen aan de andere. Het is dus belangrijk om hier rekening mee te houden bij de verdeling van bezittingen en schulden.

Gezondheid

Echtscheiding op latere leeftijd kan een grote impact hebben op de gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Het is daarom belangrijk om voldoende ondersteuning te zoeken bij vrienden, familie, professionele hulpverleners, enzovoort.

ex3

Wonen

Bij een echtscheiding moet ook de huisvesting worden bekeken. Indien men alleen gaat wonen, kan het nodig zijn om te verhuizen naar een andere woning. Als de woning eigendom is, kan het verdelen van het eigendom ook een punt zijn waar aandacht aan besteed moet worden.

Juridische aspecten

Een echtscheiding gaat gepaard met verschillende juridische aspecten, zoals bijvoorbeeld het opstellen van een echtscheidingsconvenant en/of het aanvragen van alimentatie. Het is belangrijk om hierbij voldoende juridische ondersteuning te hebben en eventueel een advocaat te raadplegen.

Emotionele aspecten

Een echtscheiding kan een emotionele tijd zijn. Het is daarom belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan de emotionele gezondheid en bijvoorbeeld te zoeken naar ondersteuning bij een psycholoog of therapeut.

Samengevat: een echtscheiding kan een grote impact hebben op senioren en het is belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan alle aspecten van een scheiding, inclusief de financiële, juridische en emotionele aspecten. Het is daarbij belangrijk om voldoende professionele hulp te zoeken indien nodig, zoals een advocaat, financieel adviseur of psycholoog.

Abonneren op onze nieuwsbrief?

nieuwsbrief Ben je al abonnee van onze nieuwbrief? Ongelooflijk bedankt!

Ben je nog geen abonnee, of wil je iemand uiit je omgeving lid maken? Dat kan gratis. Je kan je via deze link inschrijven: https://www.seniorennet.be/pages/redactie#abonneren en geef vervolgens je e-mail adres op.
Je bent dan ingeschreven op de SeniorenNet Nieuwsbrief.
Je zal de toekomstige nieuwsbrieven altijd gratis in je e-mail box ontvangen, in principe telkens op maandag.

Auteur: Stefaan Van Laere

2 reacties

Nimue
Een echtscheiding op latere leeftijd kan een zeer goede beslissing zijn. Als het huwelijk niets meer voorstelt dan een schijnvertoning waarbij beide partners mekaar niet meer als partners zien , dan ben je beter af met geen huwelijk. Zelf ben ik op late leeftijd gescheiden en hou er nu een veel beter leven op na dan voordien. Terecht mag gezegd worden dat scheiden op late leeftijd moeilijk is omdat dit tegen de verwachtingen in is. Iedereen verwacht dat na zoveel jaren samen , men samen oud moet worden. Dus onbegrijpelijk dat je alles opgeeft in andermans ogen. Kinderen denken dat je gek bent geworden , de oude vrienden verdwijnen.
Voor je de stap naar scheiding zet, zorg ervoor dat er overleg is over verdeling van al wat er is. Maak afspreken. Enkel met gezamelijke afspraken zal er goed verdeeld kunnen worden. Als dat niet kan , zoek dan vooral een goede advokaat en hou voor ogen dat het lang kan duren vooraleer de verdeling rond is. Intussen moet je ook kunnen leven.
Maar dat er nog een leven is na een scheiding op latere leeftijd is absoluut waar. De eerste tijden zijn moeilijk. Verhuizen , nieuwe woonst in een andere omgeving , een nieuw leven moet weer opgebouwd worden met klussen en sjouwen. Als kinderen en kleinkinderen weer over de vloer komen , komt de rust terug. Dan komt het nieuwe sociale leven terug op gang. Nieuwe interesses krijgen eindelijk tijd , een cursus , een uitstap af en toe , en vrijwilligerswerk
Mijn leven is heel anders geworden , maar het is zoveel aangenamer om als een volledige mens te functioneren. Geen dag heb ik er spijt van gehad die stap naar een scheiding te hebben gezet.
18/04/23 14:26 REAGEER
nirashlom999
Hallo, mijn naam is Nira. Ik had jarenlang een relatie met Anderson, maar hij heeft het uitgemaakt. Ik heb alles geprobeerd om hem terug te krijgen, maar het was allemaal tevergeefs. Ik wilde hem echt terug vanwege de liefde die ik voor hem heb. Ik smeekte hem met alles, deed beloften, maar hij weigerde. Ik legde mijn probleem uit aan mijn vriend en ze stelde voor om contact op te nemen met een spreukgieter die me zou kunnen helpen een spreuk uit te spreken om hem terug te brengen. Hoewel ik nooit in spreuken geloofde, had ik geen andere keuze dan het te proberen. Dus e-mailde ik de spreukgieter en hij verzekerde me dat alles binnen drie dagen in orde zou komen en dat mijn ex bij me terug zou komen. Verrassend genoeg gebeurde het op de tweede dag rond 16.00 uur. Mijn ex belde me, verontschuldigde zich voor alles en zei dat hij me terug wilde omdat hij zoveel van me hield. Ik was zo blij en ging terug naar hem. We gingen weer gelukkig samenwonen. Ik beloofde iedereen die ik ken die een relatieprobleem heeft, dat ik ze zou doorverwijzen naar de enige echte en krachtige spell caster die me hielp met mijn probleem. Als je zijn hulp nodig hebt, kun je hem mailen op babawalewiseman01@gmail.com. Hij biedt verschillende soorten spreuken, waaronder liefdesspreuken, verloren liefdesspreuken, echtscheidingsspreuken, huwelijksspreuken, bindende spreuken, spreuken verbreken, een geliefde uit het verleden verbannen, promotiespreuken, tevredenheidsspreuken en genezing voor alle ziekten waaraan je lijdt. Neem contact met hem op voor een duurzame oplossing voor elk probleem.
via babawalewiseman01@gmail.com WhatsApp +2348136951551
1/08/23 17:15 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels