Deel via

Mantelzorger zijn voor je vader of moeder

April 2023
Als mantelzorger voor je vader of moeder ben je verantwoordelijk voor het zorgen voor hun welzijn en kwaliteit van leven. Dit kan een zeer uitdagende taak zijn, vooral als je ouder wordende ouder(en) meer zorg en ondersteuning nodig hebben.

Waar op letten als mantelzorger

Ben je mantelzorger voor je vader of moeder (of een ander familielid)? Geen eenvoudige taak, en ook niet altijd even dankbaar maar wellicht doe je het puur uit liefde.

mantelzorg5-1140

Zorg voor een open en eerlijke communicatie

Communicatie is een sleutelfactor in de relatie tussen jou en je ouders als mantelzorger. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over je gevoelens, verwachtingen en zorgen. Dit kan helpen om onnodige stress en misverstanden te vermijden en om samen tot oplossingen te komen.

Ken de medische geschiedenis en behoeften van je ouder

Als mantelzorger is het belangrijk om de medische geschiedenis van je ouder(s) te kennen en hun huidige medische behoeften te begrijpen. Dit omvat het kennen van hun medicijnen, medische aandoeningen, allergieën en andere belangrijke informatie over hun gezondheid. Door deze informatie bij te houden en bij te werken, kun je hun gezondheid beter monitoren en kunnen medische professionals snel handelen in geval van een noodsituatie.

mantelzorg2-1140

Plan en organiseer zorgtaken en activiteiten

Als mantelzorger moet je een goede planning en organisatie hebben. Dit kan betekenen dat je dagelijkse taken en verantwoordelijkheden op een efficiënte manier plant, zoals medicatie, doktersafspraken, fysiotherapie, etc. Het kan ook betekenen dat je activiteiten organiseert die voor je ouders plezierig zijn en hun welzijn bevorderen, zoals samen koken, wandelen, of het organiseren van een familie-uitje.

Zorg voor voldoende rust en ontspanning voor jezelf

Als mantelzorger ben je verantwoordelijk voor het welzijn van je ouders, maar vergeet ook niet voor jezelf te zorgen. Zorg voor voldoende rust en ontspanning, eet gezond, beweeg regelmatig en zorg voor voldoende slaap. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je beter omgaan met stress en vermoeidheid en ben je in staat om betere zorg te bieden aan je ouders.

Vind professionele ondersteuning en hulp waar nodig

Als mantelzorger kun je soms hulp nodig hebben. Het kan zijn dat je behoefte hebt aan emotionele ondersteuning, praktische hulp of hulp van professionals. Er zijn veel organisaties en instanties die ondersteuning bieden aan mantelzorgers, zoals thuiszorgorganisaties, dagopvangcentra, respijtzorg, of verenigingen voor mantelzorgers. Het is belangrijk om te weten waar je hulp kunt vinden en om deze ondersteuning te gebruiken wanneer dat nodig is.

Zoek ook steun bij je omgeving

Mantelzorgers hebben vaak te maken met een gebrek aan steun van familieleden en vrienden, waardoor ze zich geïsoleerd en overweldigd voelen. Je moet ook vaak omgaan met complexe medische en administratieve taken, wat het stressniveaus kan verhogen.

Bovendien is het niet ongebruikelijk dat mantelzorgers zich schuldig voelen als ze tijd voor zichzelf nemen of de zorg uit handen geven. Ze kunnen zich zorgen maken over de kwaliteit van de zorg die hun dierbaren ontvangen en zich verantwoordelijk voelen voor hun welzijn.

Om de psychische belasting van mantelzorgers te verminderen, is het belangrijk dat je steun en begrip krijgt van je omgeving. Dit kan betekenen dat andere familieleden, vrienden of buren de zorg af en toe overnemen.

mantelzorg3

Luister naar je ouder

Neem de tijd om te luisteren naar wat je ouder te zeggen heeft en probeer te begrijpen wat zijn of haar wensen en behoeften zijn. Dit kan je helpen om beter in te spelen op wat er nodig is.

Houd rekening met de voorkeuren van je ouder. Probeer zoveel mogelijk te doen wat je ouder fijn vindt en waar hij of zij zich prettig bij voelt. Dit kan variëren van bepaalde voedingsvoorkeuren tot de manier waarop hij of zij geholpen wil worden.

Bespreek samen met je ouder wat er gedaan moet worden en hoe. Door hem of haar te betrekken bij de besluitvorming voelt je ouder zich meer gehoord en gerespecteerd.

Zoek naar oplossingen die passen bij je ouder

Probeer oplossingen te vinden die passen bij de wensen en behoeften van je ouder. Dit kan betekenen dat je creatief moet zijn en verschillende mogelijkheden moet overwegen.

mantelzorg4-330

Pas voor stress

De dagelijkse verantwoordelijkheden en zorgtaken die mantelzorgers op zich nemen, kunnen zeer stressvol zijn en veel van je vragen. Je moet constant alert zijn voor de behoeften van de persoon voor wie ze zorgen, wat soms betekent dat je je eigen behoeften en wensen op de achtergrond moet plaatsen. Dit kan leiden tot gevoelens van stress, uitputting en frustratie.

Al deze factoren kunnen bijdragen aan een hoge mate van psychische druk op mantelzorgers. Onderzoek toont aan dat mantelzorgers een verhoogd risico lopen op depressie, angst en andere psychische aandoeningen.

Hoeveel mantelzorgers zijn er?

mantelzorg6-1140

Er zijn geen exacte cijfers beschikbaar over het aantal mantelzorgers in België, omdat het moeilijk is om precies te bepalen wie als mantelzorger kan worden gedefinieerd en omdat veel mantelzorgers niet officieel geregistreerd zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat ongeveer één op de vijf volwassen Belgen zorg verleent aan een naaste, zoals een familielid, vriend of buur. Dit komt neer op ongeveer 2 miljoen mantelzorgers in België.

Het Vlaams Expertisepunt Mantelzorg verzamelt informatie en kennis, maar ook interessante tips, publicaties en tools rond mantelzorg in Vlaanderen en daarbuiten.

Meer info: www.mantelzorgers.be

Auteur: Stefaan Van Laere

6 reacties

jessie veyt
Ik zorg voor mijn inwonende moeder die aan Parkinson lijdt. Best een inspannende taak maar het geeft me veel voldoening in de wetenschap dat ik nu voor haar kan zorgen. We hebben met de familie een beurtrol geregeld zodat ik af en toe ook tijd voor mijzelf heb.
24/04/23 09:29 REAGEER
Myriam Roeland
Ik lees als het over de mantelzorger gaat altijd "doe dit" "doe dat" "zorg voor".
Ik ben 67 waarvan 52 jaar mantelzorger. Ik voel mij vaak enkel meid voor alle werk. Het zou leuk zijn als er eens wat druk van de ketel kan. En ja, je doet het uit liefde maar je blijft ook maar een mens. Je wordt ook wel eens moe, verdrietig en uitgeput. Je verliest ook wel eens je geduld en je wordt ook wel eens boos als degene voor wie je zorgt wegens dementie niet wil meewerken, niet wil eten, niet wil drinken etc. Mag ook eens gezegd worden vind ik.
24/04/23 12:35 REAGEER
mariajohanna
Ik kan me plaatsen in de 2 reacties
Zelf ben ik mantelzorger voor mijn man. Na Parkinson en herseninfarct, met maanden en maanden revalidatie, verlamming langs 1 kant die redelijk blijvend is, weet ik wat die 'titel' inhoud. Ik doe dat gewoon. Ooit hebben we elkaar trouw gezworen in goede en kwade dagen, tot de dood ons scheid.
Inmiddels zijn we verhuisd naar een service-flat, juist wat we nodig hadden.
We genieten nog van wat kan.
Het vergt wel veel, dat mag inderdaad gezegd worden. Soms moet men wel eens kunnen 'ventileren'.......
24/04/23 13:16 REAGEER
Snanemyr
Waar kan ik de documenten vinden waarover je als mantelzorger dient te beschikken?
24/04/23 21:27 REAGEER
werner van aken
Goed da
26/04/23 12:20 REAGEER
werner van aken
Goed dat eindelijk aan dit thema aandacht wordt besteed. Wie voor zijn vader of moeder zorgt blijft dikwijls in de kou staan.
26/04/23 12:22 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels