Deel via

Hoe de rol van senioren in de samenleving opwaarderen

May 2023
Er komen steeds meer senioren bij, en ze worden ook steeds ouder (vaak ook nog in goede gezondheid). Maar waarderen de beleidsmensen deze aangroeiende bevolkingsgroep wel? Om hun huiswerk wat te vergemakkelijken geven we graag deze tips mee.

De rol van de senioren blijft toenemen

Senioren spelen een belangrijke rol in onze samenleving en deze rol zal de komende jaren alleen maar toenemen. In in ons lend en onze buurlanden is er sprake van een vergrijzende bevolking, wat betekent dat er steeds meer senioren zijn. Dit biedt kansen, want senioren beschikken over veel kennis en ervaring die van onschatbare waarde kan zijn voor de samenleving. 

Senioren kunnen de maatschappij waardevolle ervaring, kennis en wijsheid bieden. Hoog tijd dat ook het beleid dit inziet...

senioren1

Stimuleer vrijwilligerswerk

Veel senioren zijn nog actief en willen graag iets betekenen voor anderen. Het is daarom belangrijk dat er voldoende mogelijkheden zijn om vrijwilligerswerk te doen. Gemeenten kunnen hierbij een rol spelen door organisaties te stimuleren om vrijwilligerswerk aan te bieden en door senioren te informeren over de mogelijkheden.

Betrek senioren bij besluitvorming

Senioren hebben veel kennis en ervaring opgebouwd en kunnen daarom een waardevolle bijdrage leveren aan de besluitvorming. Het is daarom belangrijk om senioren te betrekken bij belangrijke beslissingen en hen een stem te geven in het proces.

Stimuleer sociale contacten

Veel senioren voelen zich eenzaam en hebben behoefte aan sociale contacten. Het is belangrijk dat er voldoende mogelijkheden zijn om elkaar te ontmoeten en samen activiteiten te ondernemen. Gemeenten kunnen hierbij een rol spelen door bijvoorbeeld ontmoetingscentra te faciliteren en activiteiten te organiseren.

Ondersteun mantelzorgers

Veel senioren hebben te maken met gezondheidsproblemen en hebben daarom vaak hulp nodig van mantelzorgers. Het is belangrijk om deze mantelzorgers te ondersteunen, zodat zij hun taak goed kunnen blijven uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van respijtzorg, waardoor mantelzorgers even kunnen ontspannen.

senioren3-1140

Respijtzorg

Respijtzorg is een vorm van tijdelijke vervangende zorg voor mantelzorgers. Het geeft mantelzorgers de gelegenheid om even op adem te komen, zodat zij hun zorgtaken beter kunnen volhouden. In dit artikel bespreken we wat respijtzorg is, voor wie het bedoeld is en wat de voordelen zijn.

Respijtzorg is bedoeld voor mantelzorgers die langdurig en intensief zorgen voor een naaste met een chronische ziekte, een beperking of dementie. Het kan gaan om hulp bij het huishouden, persoonlijke verzorging of verpleging. Respijtzorg is een tijdelijke vorm van zorg, die de mantelzorger tijdelijk ontlast van de zorgtaken. Dit kan bijvoorbeeld zijn door de zorgvrager tijdelijk op te laten nemen in een zorginstelling of door de zorgvrager thuis te laten verzorgen door een vervangende zorgverlener.

Voor wie is respijtzorg bedoeld?

Respijtzorg is bedoeld voor mantelzorgers die overbelast zijn of dreigen te raken. Het kan ook bedoeld zijn voor mantelzorgers die behoefte hebben aan wat meer tijd voor zichzelf. Respijtzorg kan worden ingezet voor zorgvragers van alle leeftijden en met verschillende ziektebeelden.

Voordelen van respijtzorg

Respijtzorg biedt diverse voordelen. Allereerst kan het zorgen voor een betere balans tussen de zorgtaken en het eigen leven van de mantelzorger. Hierdoor kan de mantelzorger de zorgtaken beter volhouden en is er minder kans op overbelasting. Daarnaast kan respijtzorg een positief effect hebben op de gezondheid en het welzijn van de mantelzorger. Ook kan het de relatie tussen de mantelzorger en de zorgvrager verbeteren, doordat de mantelzorger even afstand kan nemen van de zorgtaken en daardoor weer meer energie heeft om de zorg te verlenen.

senioren2-640

Beleid rondom respijtzorg

Om respijtzorg te kunnen aanbieden is het belangrijk dat er voldoende middelen beschikbaar zijn. Het is aan de overheid om dit mogelijk te maken door het beschikbaar stellen van budgetten. Gemeenten hebben de taak om respijtzorg in te kopen en te organiseren voor hun inwoners. Zorgaanbieders kunnen hierbij een rol spelen door het aanbieden van respijtzorg en het ondersteunen van mantelzorgers bij het vinden van geschikte vervangende zorg.

Respijtzorg is een belangrijk instrument om mantelzorgers te ondersteunen bij hun zorgtaken. Het biedt hen de gelegenheid om even op adem te komen, zodat zij hun zorgtaken beter kunnen volhouden. Het is daarom belangrijk dat er voldoende aandacht wordt besteed aan respijtzorg in het beleid.

senioren4-1140

Stimuleer levenslang leren

Veel senioren zijn nog actief en willen graag blijven leren. Het is daarom belangrijk om voldoende mogelijkheden te bieden voor levenslang leren. Gemeenten kunnen hierbij een rol spelen door bijvoorbeeld cursussen en workshops aan te bieden.

Maak de omgeving seniorenvriendelijk

Veel senioren hebben te maken met mobiliteitsproblemen en hebben daarom behoefte aan een seniorenvriendelijke omgeving. Dit betekent bijvoorbeeld dat er voldoende voorzieningen moeten zijn voor rolstoelgebruikers en dat de openbare ruimte goed begaanbaar is.

Bied ondersteuning bij digitalisering

Veel senioren hebben moeite met de digitalisering en hebben daarom behoefte aan ondersteuning op dit gebied. Gemeenten kunnen hierbij een rol spelen door bijvoorbeeld cursussen aan te bieden en door senioren te helpen bij het gebruik van digitale apparaten.

senioren5-1140

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

anakwaboo
Goed om dit thema onder de aandacht te brengen. Onze rol wordt veel te weinig erkend maar we hebben nog veel te bieden!
10/05/23 10:46 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels