Deel via

Intimiteit bij 55+ers

May 2023
In deze 'oversekste' samenleving ligt de klemtoon voornamelijk op jongeren, die nog volop bezig zijn het leven en zichzelf te ontdekken. Maar wat met de 55+ers? Ook zij hebben nood aan en recht op intimiteit. Van een tedere knuffel tot stomende seks op publieke plaatsen: 'huidhonger' is niet voor niets een van de meest populaire zoektermen van de laatste jaren.

Ook ouderen zijn (dikwijls nog seksueel) actief

Laat je niet misleiden door al die jonge lijven die op tv of in de bioscoop stomende passie beleven. Seks en intimiteit zijn belangrijke aspecten van het leven, ongeacht de leeftijd. Ondanks dat er een stigma heerst rond seksualiteit bij senioren, is het belangrijk om te erkennen dat 55+ers nog steeds seksueel actief kunnen zijn en behoefte hebben aan intimiteit en connectie met anderen. 

Iedere mens is verschillend

Misschien verandert de frequentie en drang naar seks naarmate we ouder worden, en er zijn uiteraard mensen die in de loop van hun leven gewoon geen, of nog nauwelijks, zin hebben. Daare is uiteraard niets mis mee. Iedere mens is nu eenmaal verschillend. Er zijn trouwens ook jongeren voor wie het allemaal niet zo nodig hoeft.

Weinig onderzoek

Het is moeilijk om precieze cijfers te geven over seks bij senioren in België omdat er weinig grootschalig onderzoek is gedaan naar dit onderwerp. Bovendien is seksualiteit bij senioren nog vaak een taboeonderwerp, waardoor er ook minder openheid is over seksuele activiteit op oudere leeftijd.

intimiteit-1140

Uit een onderzoek van de KU Leuven blijkt dat bijna 60% van de 65-plussers nog seksueel actief is. Bovendien gaf bijna de helft van de deelnemers aan dat seks nog steeds belangrijk voor hen is.

Een ander onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit Gent, toonde aan dat ongeveer de helft van de 60-plussers minstens één keer per maand seks heeft. Dit percentage daalt wel naarmate mensen ouder worden. Bij 75-plussers ligt het percentage op ongeveer 25%.

Het is ook interessant om op te merken dat het aantal soa-diagnoses bij 50-plussers in België de afgelopen jaren is gestegen. Dit kan wijzen op een groeiende seksuele activiteit bij senioren, maar kan ook te maken hebben met betere diagnostiek en screening.

Al met al lijkt seksualiteit bij senioren in België een onderwerp te zijn dat de laatste jaren wel steeds meer aandacht krijgt, zowel vanuit wetenschappelijk als maatschappelijk perspectief. En dat is hoog tijd, want het aantal senioren stijgt en een betere kennis van hun noden en wensen dringt zich op.

Oplossingen voor seksuele problemen

Seksuele activiteit kan afnemen naarmate we ouder worden, maar het is belangrijk om te beseffen dat seksualiteit en intimiteit nog steeds belangrijk zijn in het leven van veel senioren. Senioren kunnen nog steeds genieten van seksuele activiteit, maar dit kan wel veranderen door fysieke veranderingen en gezondheidsproblemen. Bij mannen kan bijvoorbeeld erectiestoornissen een rol spelen, terwijl vrouwen na de menopauze soms last hebben van vaginale droogheid. Toch zijn er oplossingen voor deze problemen, zoals medicatie en glijmiddel.

Intimiteit bij senioren

Hoeft voor jou 'de daad' niet meer zo nodig? Intimiteit gaat verder dan seksuele activiteit en omvat knuffelen, aanraken, zoenen, praten en emotionele verbinding. Intimiteit kan bijdragen aan het gevoel van welzijn en verbondenheid, en kan de kwaliteit van het leven van senioren verbeteren. Het kan ook een belangrijke rol spelen bij het verminderen van gevoelens van eenzaamheid en depressie, die vaak voorkomen bij senioren.

intimiteit3-330

Nood aan verbinding

Intimiteit is meer dan alleen seks. Het gaat ook om het delen van gevoelens, gedachten en het hebben van emotionele verbindingen met anderen. Dit is net zo belangrijk voor senioren als voor iedereen. Bijvoorbeeld, het vasthouden van elkaars handen, knuffelen en elkaar kussen zijn manieren om intimiteit te tonen zonder dat het gaat om seksuele activiteit.

Uitdagingen

Seks en intimiteit kunnen uitdagender worden naarmate we ouder worden, vooral als gevolg van fysieke en gezondheidsproblemen. Sommige senioren kunnen last hebben van een verminderd libido, pijn of ongemak tijdens seksuele activiteit, of kunnen problemen hebben met seksuele functie. Andere senioren kunnen moeite hebben om zich te verbinden met anderen naarmate ze ouder worden, vooral als ze alleenstaand zijn.

Alleenstaanden

Veel senioren zijn alleenstaand en kunnen zich geïsoleerd voelen, wat kan leiden tot een gebrek aan intimiteit en seksuele activiteit. Maar het is belangrijk om te beseffen dat seksualiteit en intimiteit niet afhankelijk zijn van een relatie en dat het mogelijk is om intimiteit te vinden in vriendschappen en andere relaties. Bovendien zijn er dating-apps en online platforms beschikbaar voor senioren die op zoek zijn naar romantiek of intimiteit.

intimiteit4-1140

Het verlangen blijft

Seks en intimiteit zijn belangrijke aspecten van het leven, ongeacht leeftijd. Het is een mythe dat seks ophoudt naarmate men ouder wordt. In feite blijft seksueel verlangen en plezier vaak bestaan bij senioren, maar er zijn wel veranderingen die kunnen optreden in de manier waarop seks wordt beleefd en ervaren. 

Fysieke veranderingen

Naarmate we ouder worden, ondergaat ons lichaam verschillende fysieke veranderingen die invloed kunnen hebben op ons seksleven. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat het langer duurt om opgewonden te raken of dat het hebben van seks pijnlijk kan zijn. Bij vrouwen kan de afname van oestrogeenproductie tijdens de menopauze ook vaginale droogheid en ongemak veroorzaken. Mannen kunnen te maken krijgen met erectieproblemen, wat kan leiden tot angst en frustratie.

Hoewel deze veranderingen een uitdaging kunnen zijn, zijn er oplossingen om hiermee om te gaan. Praat met je arts over mogelijke behandelingen voor seksuele problemen. Er zijn ook hulpmiddelen beschikbaar die kunnen helpen, zoals glijmiddelen, vibrators of andere seksspeeltjes.

Alleenstaande senioren

Alleenstaande senioren kunnen het moeilijker vinden om seksualiteit en intimiteit te verkennen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er manieren zijn om dit te doen zonder een partner. Bijvoorbeeld, sommige senioren kunnen besluiten om deel te nemen aan groepsactiviteiten of sociale evenementen om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe vriendschappen te ontwikkelen. Het onderhouden van contact met vrienden en familie kan ook helpen om gevoelens van eenzaamheid en isolatie te verminderen.

intimiteit5-1140

Experimenteer met je eigen lichaam

Daarnaast zijn er ook veel mogelijkheden om te leren en te experimenteren met je eigen lichaam. Masturbatie kan helpen bij het verkennen van seksuele verlangens en om te ontdekken wat voor jou  werkt en wat niet. Er zijn ook seksspeeltjes beschikbaar voor solo-gebruik.

Conclusie

Seks en intimiteit zijn belangrijke aspecten van het leven die bijdragen aan ons welzijn en onze kwaliteit van leven. Het is belangrijk om te onthouden dat seksualiteit en intimiteit blijven bestaan naarmate men ouder wordt, hoewel het kan veranderen.

intimiteit6-640

Auteur: Stefaan Van Laere

4 reacties

simeon
dit is inderdaad waar ! zoals het gezegde: "de vingers en de tong / blijven altijd jong" !!
8/05/23 11:07 REAGEER
Gwendolina
Voor Simeon... stuur ik een dikke duim ???? op... SO TRUE !
9/05/23 07:40 REAGEER
Gustav
Ik mis intimiteit, zoenen, knuffelen,de warmte van een lichaam,mijn echtgenote is vier jaar geleden overleden, het menselijk contact mis enorm
9/05/23 09:22 REAGEER
anakwaboo
Intimiteit is niet gelijk aan seks. Ook wie alleen is heeft daar wel eens behoefte aan.
10/05/23 10:43 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels