Deel via

Het gunstig effect van een positieve levenshouding op waardig ouder worden

May 2023
Willen of niet, we worden elke dag weer wat ouder. Je kan daar over jammeren, maar een positieve levenshouding blijkt volgens meerdere studies wereldwijd een boost voor je algemeen welzijn en remt de negatieve effecten van het ouder worden af.

Maak een verschil met je levenshouding

Als het gaat om het voorkomen van leeftijdsgerelateerd geheugenverlies, kan je houding ten opzichte van ouder worden een verschil maken. Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van een positieve levenshouding op ouder worden en daaruit blijkt dat dit een gunstig effect op de rest van je leven kan hebben.

Volgens een recente studie hebben mensen met milde cognitieve stoornissen 30 procent meer kans om de verloren geheugenfunctie te herstellen als ze een positieve houding hebben ten opzichte van ouder worden. 

Cognitieve stoornissen verwijzen naar problemen met de hersenfuncties die verantwoordelijk zijn voor het verwerven, verwerken, opslaan en ophalen van informatie. Deze stoornissen kunnen invloed hebben op verschillende aspecten van cognitie, zoals geheugen, aandacht, redeneren, taalvaardigheid, visueel-ruimtelijke vaardigheden en probleemoplossend vermogen. Cognitieve stoornissen kunnen variëren in ernst en oorzaak, en kunnen het gevolg zijn van verschillende aandoeningen, verwondingen of andere factoren.

positief2-640

Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van cognitieve stoornissen:

Dementie

Een progressieve aandoening die het geheugen, het denkvermogen, het gedrag en de dagelijkse functionering aantast. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie, maar er zijn ook andere vormen, zoals vasculaire dementie en frontotemporale dementie.

Mild Cognitive Impairment (MCI)

Een voorstadium van dementie waarbij er milde cognitieve problemen aanwezig zijn, maar het dagelijks functioneren nog niet significant is aangetast. MCI kan een vroeg teken zijn van een zich ontwikkelende dementie, maar niet iedereen met MCI ontwikkelt uiteindelijk dementie.

Ziekte van Parkinson

Een neurodegeneratieve aandoening die vaak bewegingsstoornissen veroorzaakt, maar ook cognitieve symptomen kan omvatten, zoals problemen met aandacht, geheugen en executieve functies.

Schizofrenie

Een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door verstoringen in het denken, de waarneming en het emotionele leven. Cognitieve stoornissen zijn veelvoorkomend bij mensen met schizofrenie en kunnen problemen veroorzaken bij het geheugen, de aandacht en het redeneervermogen.

Traumatisch hersenletsel

Een letsel aan de hersenen als gevolg van een traumatisch incident, zoals een val of een auto-ongeluk. Cognitieve stoornissen kunnen optreden als gevolg van schade aan de hersenen, afhankelijk van de ernst en locatie van het letsel.

Het belang van een positieve levenshouding bij het ouder worden benadrukt het belang van positieve emoties, het behouden van optimisme en het omarmen van een veerkrachtige mindset. Het is nooit te laat om een positieve levenshouding te ontwikkelen, en het kan aanzienlijke voordelen bieden voor onze gezondheid en welzijn.

positief3-1140

De helft van de mensen die milde cognitieve stoornissen ontwikkelen, verbeteren en herwinnen de normale cognitie, blijkt uit de studie. De nieuwe studie was bedoeld om te onderzoeken waarom sommige mensen met milde cognitieve stoornissen verbeteren en anderen niet. Onderzoekers onderzochten gegevens van ongeveer 1.700 mensen die gemiddeld 78 jaar oud waren met een normale cognitieve functie of een milde cognitieve stoornis. Alle deelnemers ondergingen periodiek geheugenbeoordelingen en vulden enquêtes in over hun opvattingen over ouder worden.

Sneller geheugenherstel

Mensen met milde cognitieve stoornissen met een positieve instelling herstelden hun geheugen aanzienlijk sneller, met een herstelvoordeel van ongeveer twee jaar, zo bleek uit de studie.

Bovendien hadden deelnemers met een normale cognitie en een positieve kijk aan het begin van het onderzoek significant minder kans op het ontwikkelen van milde cognitieve stoornissen gedurende 12 jaar follow-up.

Socialer

Mensen met een positieve houding ten opzichte van ouder worden blijken socialer en extravert te zijn, en zijn ook meer geneigd om voor zichzelf te zorgen door regelmatig te sporten en gezond te eten, in vergelijking met mensen met een negatieve houding ten opzichte van ouder worden. Deze activiteiten - socialiseren, sporten en gezond eten - zijn beschermend tegen cognitieve achteruitgang.

Een gezonde levensstijl kan helpen de geest scherp te houden

De studieresultaten dragen bij aan het bewijs dat actief blijven, goed eten en het onderhouden van sociale banden met de gemeenschap allemaal kunnen helpen om je hersenen gezond te houden naarmate de jaren verstrijken.

Door deze dingen te doen, kun je eerder op volwassen leeftijd en op middelbare leeftijd helpen, zelfs als je een vaag beeld hebt van ouder worden.

Mensen die komen leren over de voordelen van levensstijlaanpassingen voor het verbeteren van de hersenfuncties tijdens het midlife, houden hun lichaam en geest gezonder naarmate ze ouder worden - ongeacht hun overtuigingen over wat hen kan overkomen als ze in de 80 en 90 zijn.

positief4-1140

Goed voor de gezondheid en welzijn

Een positieve levenshouding kan een aanzienlijk effect hebben op het ouder worden en het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van ouderen. Hier zijn nog enkele belangrijke effecten van een positieve levenshouding:

Gezondheidsvoordelen

Een positieve levenshouding is gekoppeld aan een betere fysieke gezondheid. Onderzoeken hebben aangetoond dat ouderen met een positieve kijk op het leven een lager risico hebben op het ontwikkelen van chronische ziekten zoals hartziekten, hoge bloeddruk, diabetes en depressie. Ze hebben ook een sterker immuunsysteem, wat resulteert in een betere weerstand tegen ziekten.

Verhoogde veerkracht

Een positieve levenshouding helpt ouderen om veerkrachtiger te zijn bij het omgaan met uitdagingen en stressvolle situaties. Het stelt hen in staat om problemen beter aan te pakken, zich aan te passen aan veranderingen en positieve oplossingen te vinden. Dit draagt bij aan hun emotioneel welzijn en helpt hen beter om te gaan met de veranderingen en verliezen die vaak gepaard gaan met het ouder worden.

Verbeterde geestelijke gezondheid

Een positieve levenshouding is gekoppeld aan een verminderd risico op depressie en angst bij ouderen. Het kan helpen bij het behoud van een positief zelfbeeld, zelfvertrouwen en een gevoel van eigenwaarde. Ouderen met een positieve levenshouding ervaren over het algemeen meer tevredenheid, vreugde en een gevoel van doel in hun leven.

Sociale verbondenheid

Een positieve levenshouding bevordert sociale interactie en verbondenheid. Ouderen die positief in het leven staan, hebben vaak sterkere sociale netwerken, onderhouden nauwe relaties en nemen deel aan sociale activiteiten. Sociale verbondenheid is cruciaal voor het welzijn van ouderen en kan een beschermend effect hebben tegen eenzaamheid en isolatie.

positief5-1140

Verbeterde cognitieve functies

Een positieve levenshouding kan ook gunstig zijn voor de cognitieve gezondheid van ouderen. Onderzoek suggereert dat een positieve kijk op het leven geassocieerd wordt met een lager risico op cognitieve achteruitgang, dementie en een betere cognitieve functie, zoals geheugen en aandacht.

Vermindering van stress

Een positieve levenshouding kan helpen om stress te verminderen. Het kan bijvoorbeeld helpen om beter om te gaan met stressvolle situaties, waardoor de impact van stress op het lichaam vermindert.

Verbetering van het immuunsysteem

Een positieve levenshouding kan ook het immuunsysteem versterken. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een positieve levenshouding minder ontstekingen en een betere afweer hebben tegen infecties.

Verlenging van de levensduur

Verschillende studies hebben aangetoond dat een positieve levenshouding kan bijdragen aan een langer leven. Mensen met een positieve houding hebben over het algemeen een betere gezondheid en leven langer dan mensen met een negatieve levenshouding.

positief6-1140

Een positieve levenshouding kan een belangrijke rol spelen bij het ouder worden en het behouden van een goede gezondheid en welzijn. Het kan helpen om stress te verminderen, het immuunsysteem te versterken, de levensduur te verlengen, de mentale gezondheid te verbeteren en sociale relaties te verbeteren. Het is daarom belangrijk om een positieve houding te ontwikkelen en te onderhouden, en te werken aan het vinden van positieve aspecten in het leven.

Auteur: Stefaan Van Laere

16 reacties

youri
Veel hangt inderdaad af van hoe je tegenover het leven staat. Lichamelijke problemen, het overlijden van een dierbare, het gevoel niet meer mee te zijn met de moderne tijd: het heeft allemaal een effect op hoe we ons voelen. Maar het is zaak om ondanks alles positief te blijven, want ook op hogere leeftijd heeft het leven nog altijd veel te bieden.
22/05/23 09:29 REAGEER
marina bal
Dat klopt! Ik ben weduwe en zit door aanhoudende rugproblemen vaak in een rolstoel. De ene dag is hierbij de andere niet. Toch probeer ik positief te blijven en zoveel mogelijk met een goede vriendin naar buiten te gaan. Het helpt niet bij de pakken te zitten en te zeuren. En zeker niet te kanker op 'de jeugd van tegenwoordig'. Zij zijn volop bezig met het leven te ontdekken en daar hoort fouten maken bij. Wij waren vroeger ook niet perfect! Ik heb veel aan mijn kleinkinderen die mij jong van geest houden. En ik kan hen op hun beurt nog veel leren, wat ze gretig aannemen.
22/05/23 09:32 REAGEER
anakwaboo
Ik ben een positivo, al hangt het natuurlijk van dag tot dag af. Vandaag ben ik met spierpijn opgestaan en ik weet dat ik nu rustig op gang moet komen. Maar ik laat er mijn humeur niet door verpesten. Deze namiddag ga ik met OKRA wandelen en ik kijk daar enorm naar uit. Samenzijn met leeftijdsgenoten doet me heropleven.
22/05/23 09:36 REAGEER
freddy verbaere
Ik heb elke dag pijn. Maar daar valt met de nodige medicatie en voldoende beweging (meestal) wel mee te leven. Toch verlies ik mijn goed humeur niet. Ik gaf op mijn leeftijd (74) geen marathons meer lopen en kijk er liever naar op tv... Maar op tijd en stond wandelen en fietsen (meestal op de hometrainer) doe ik wel nog. En elke dag mijn gymnastiekoefeningen. Ik kijk er soms tegen op, maar het vergt gewoon een beetje zelfdiscipline en achteraf ben ik blij dat ik het gedaan heb. 's Avonds beloon ik mijzelf met een Duvel (eentje maar, meer hoeft niet). Aan iedereen die dit leest wens ik nog een prettige dag!
22/05/23 12:55 REAGEER
jessie veyt
ŴOW, dat was toch ooit een partij waar niets van gekomen is.... Wij senioren gaan het zelf moeten doen vrees ik. Ik begin in ieder geval hoopvol aan elke nieuwe dag.
22/05/23 14:08 REAGEER
Fra Va
Ik sluit mij aan bij de meerderheid van de reacties: "ik heb pijn". Niet meekunnen is relatief want wanneer men zelf uit de pijp komt, met een positief zelfbeeld en doorzettingsvermogen kunnen we nog veel meer dan we denken. Niet direct meer in onze leeftijdscategorie maar Gustaph heeft zijn zevende plaats, niet direct bij de grote winnaars, wel te danken aan zijn doorzettingsvermogen en het idee " ik kan dat ook". Vanuit de staart van het peloton naar zijn uiteindelijke plaats kruipen, is meestal alleen voor positieve en lieve mensen. Goed voor hem maar daarbovenop heeft hem dit nog een flink aantal contracten opgeleverd.
22/05/23 16:56 REAGEER
jam
Als je kan zeggen"ik ben blij dat ik content ben" heb je een goed voornemen.
22/05/23 21:23 REAGEER
car 54
Ik vind me een utzondering. Ben wel positief ingesteld, doch heb mondkanker gehad, gevolg door de bestraling praat ik zogoed als onverstaanbaar. Komt bij dat ik aan angststoornissen lijd voor sinds 36 jaar nog geen enkele dokter of psychiator iets op vind en me dus maar kalmeermiddelen geeft, help ook niks. Mijn echtgenote heeft een andere religie en haar vrienden in die gemeenschap, ik ben atheïst eb hor daar ook niet bij, zelfs mijn jongste dochter (oudste is gedood) kent mij ook niet meer als haar vader, zij zit ook bij die religie. Ik hou me dus tussen mijn 4 muren bezig met pc en (dankzij sociale media, waar ik geen snars van begrijp, wie legt het me uit?) vroeger chatten ook op seniorennet,doch is zeldzaam aan het worden, eigen vrienden daar ook. Ik klink en kom over als een klager, ik doe mijn best, maar niet iedereen kan (al wilt die) sociale contacten maken of hebben, krijgen. Troost jullie ik blijf nog ver genoeg van die rand of afgrond weg.
23/05/23 16:34 REAGEER
Osaida
Beste Car 54 ik kan je best begrijpen. Zeker in uw situatie is het heel moeilijk vrienden
te maken of te houden. Spijtig genoeg gebeurt het vaak dat vrienden afhaken, zeker
na een tijd, wanneer je niet meer in goede conditie bent.
Zelf heb ik de "normale" ouderdomskwalen en het is zelfs niet altijd gemakkelijk je
positief te voelen. Ik doe ook mijn best, maar het komt voor dat ik alles negatief vind.
Hoe moeilijk het ook is, wat gemakkelijker gezegd is dan gedaan, tracht de moed
erin te houden. Schrijven is ook een goede manier om wat van je af te kunnen
zetten.
Wat ik niet versta, is dat een religie er, welke deze ook is, iemand doet zijn echtgenoot of vader te vergeten........ Veel sterkte.
24/05/23 13:18 REAGEER
jam
Iedereen wil aandacht en respect.
24/05/23 17:03 REAGEER
Cees-1946
Met het ouder worden, is het vervelend om met onnodige Fysieke klachten om te gaan. Als jongste van een gezin, werd ik nooit serieus genomen. Nu dus wel. Dank zij een Lieve Belgische partner. Zorgzaamheid staat bij haar centraal. Beter had ik het niet kunnen treffen. De mevr. die mijn ik zijn heeft terug gegeven, is spijtig genoeg overleden. Haar mis ik en er is ook veel verdriet om haar overlijden. Familie die heb ik gekregen .Ik ben daar van verlost. Nu 1x per week fysiotherapie. Deze hulpverleenster is ook heel zorgzaam. Na een hart operatie (2017) besefte ik dat Andre Rieu en zangers Mirusia(❤️) zorgen voor verdrietige en vreugde volle traantjes. De muziek door hun gepresenteerd dat raakt mij. Zo gaat de tijd verder. Om mij heen kijkend kan ik min of meer tevreden zijn.
27/05/23 08:59 REAGEER
car 54
Heb al een antwoord ingegeven, blijkt ergens iets niet te kloppen. Op hoop van zege. Antwoord aan Osaida, bedankt voor je antwoord dacht dat niemand er iets van begreep, dus fijn van je te reageren.Jam, mijn aandacht en respect heb je, al snap ik niet wat je bedoeld, vind je dat ik dat tegenover mijn gezin niet doe?
Cees - 1946 net al ik hou je van muziek merk ik en dat verzet echt wel bergen. Het is momenteel echt wel prachtig weer dat wel.
Ik ga nu maar iets doen buiten, krijgen hopenlijk een zomer zoals het hoort, dus menselijk.
27/05/23 17:12 REAGEER
Cees-1946
Car54. In mijn Facebook pagina zie je veel gegevens van mijn favoriete zangeres Mirusia uit Australië. Deze Lieverd wordt door Andre Rieu Engel genoemd. Met een reactie plaatsen in Senioren Net kan er geen bijlage toegevoegd worden. Het verhaal van de Engel zie je dan ook in mijn facebook pagina groetjes Cees Braat uit Breda.
27/05/23 19:34 REAGEER
car 54
Osaida, nu ik het al een paar keer herlas jou laatste zin, dat je niet verstaat dat religie, van welke aard ook ze is, kom ik tot de vaststelling dat ik dat allang niet begrijp, ze hebben in Parijs toch een leraar onthoofd? In naam van... kortom alle miserie komt toch grotendeels door opgelegde regels en rituelen en gebruiken enz, de vakantie staat voor de deur en ik hoor op tv, ik zie ook, maar ze zeiden het, angst voor een x-1000 meisjes die naar het land van hun ouders herkomst op vakantie gaan en besneden zullen worden, weer onmenselijk en geen kat die daar iets kan aandoen, ze doen het klandistien zelfs in België, bevind ik me nu op glad ijs? Vrees het.
27/05/23 18:41 REAGEER
Cees-1946
Car 54 Ik ben het helemaal met U eens. Ik zelf had er voor gekozen om de raadgeving van een lieve dame op te volgen om aan mij zelf in positieve zin te gaan veranderen. Ik kreeg mijn ik zijn terug die door de familie werd af gepakt. Er zijn nu een maal mensen die door de problemen naar een of andere sekte stappen. Ik denk nu aan de mormonen. (De kerk van Jezus Christus de heiligen der laatste dagen) Dit kan ? gebeuren wanneer je innerlijk beschadigd bent. Door het lidmaatschap voel je wel wat meer herkenning van problemen die je hebt. Daarmee houdt het het op.Dan heb je de regeltjes waar je je aan moet houden. Religie zie ik als een vluchtweg. Een vorm van verstoppertje spelen tegenover jezelf. Dochter van Lydia zit er nu ook bij. Tezamen met haar man is het dweilen met de kraan open. Deze Religie overheerst hun leven. Dat kan mijn inziens ook geheel anders. Het is hun keuze. Maar zoals altijd horen -zien en zwijgen.????
28/05/23 08:36 REAGEER
car 54
En toen werd alles stil...
11/06/23 02:47 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels