Deel via

Rouwen is een proces dat nooit stopt

June 2023
Allemaal maken we vroeg of laat helaas het overlijden van een dierbare mee. Rouwen is een proces dat nooit stopt, hoe lang het ook mag geleden zijn dat je hebt moeten afscheid nemen. Onvermijdelijk komen er momenten dat je in de put zit en veel verdriet hebt. Hier mee leren omgaan is voor iedereen anders. Belangrijk is dat je dit verdriet toelaat en de overleden persoon toch een plaats in je leven geeft.

Emotioneel proces

Rouwverwerking is een emotioneel en persoonlijk proces dat volgt op het verlies van een geliefde. Het kan een uitdagende en verwarrende tijd zijn, waarin je geconfronteerd wordt met intense emoties en aanpassingen aan een leven zonder de persoon die je dierbaar was. Maar hoe moet je omgaan met dit immens verdriet zowel in de directe nasleep van het overlijden als in de jaren die volgen? Eén ding is zeker: je leven zal nooit meer hetzelfde zijn.

Het is belangrijk om te onthouden dat rouwen een individueel proces is en dat iedereen zijn eigen weg bewandelt. Neem de tijd die je nodig hebt en geef jezelf toestemming om te rouwen en te genezen op jouw eigen tempo.

rouwen4-1140

Tips bij het rouwen

We beseffen maar wat een pertsoon voor ons betekent eens hij of zij er niet meer. Je partner, je ouders, een kind, een goede vriend: afscheid moeten nemen moeilijk en vaak zijn wer niet op voorbereid. Deze tips kunnen je hopelijk helpen om deze moeilijke tijden door te komen.

Direct na het overlijden

Zoek steun

In de nasleep van een verlies is het belangrijk om steun te zoeken bij anderen. 

Familie en vrienden zijn belangrijk. Zoek steun bij naaste familieleden en vrienden die begripvol en ondersteunend zijn. Praat met hen over je gevoelens en vraag om hulp wanneer dat nodig is.

Sluit je eventueel aan bij een rouwondersteuningsgroep. Deze groepen bieden een veilige ruimte om je emoties te delen en ervaringen uit te wisselen met mensen die een vergelijkbaar verlies hebben meegemaakt.

Professionele hulp kan helpen. Overweeg het raadplegen van een rouwtherapeut of counselor. Zij zijn getraind om te helpen bij rouwverwerking en kunnen je begeleiden door dit moeilijke proces.

Laat je emoties toe

Rouw gaat gepaard met een breed scala aan emoties. Het is belangrijk om jezelf toe te staan deze emoties te ervaren en te uiten. 

Huilen mag. Tranen zijn een natuurlijke uiting van verdriet en kunnen helpen bij het verlichten van de emotionele last.

Schrijf je gedachten en gevoelens in een dagboek. Neem de tijd om je gevoelens op te schrijven. Dit kan een uitlaatklep zijn om je gedachten te ordenen en je verdriet te uiten.

Praat over je geliefde. Deel herinneringen en verhalen over je geliefde met anderen zonder ze daarmee te gaan lastig vallen. Dit helpt niet alleen bij het verwerken van je eigen verdriet, maar houdt ook de herinnering aan je geliefde levend.

rouwen2-640

Neem de tijd om te rusten

Rouwen kan zowel fysiek als emotioneel uitputtend zijn. Het is essentieel om goed voor jezelf te zorgen en voldoende rust en slaap te krijgen. 

Zorg voor een regelmatig slaappatroon: Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op hetzelfde tijdstip op te staan. Creëer een rustgevende slaapomgeving en probeer ontspanningstechnieken toe te passen, zoals ademhalingsoefeningen of meditatie, om te helpen bij het inslapen.

Neem voldoende rustpauzes. Rouwen kan zowel mentaal als fysiek vermoeiend zijn. Neem regelmatig korte pauzes gedurende de dag om even tot rust te komen. Luister naar je lichaam en geef jezelf de tijd om te herstellen.

Accepteer hulp

Het is belangrijk om de steun van anderen te aanvaarden tijdens deze moeilijke periode. Mensen die om je geven, willen graag helpen. 

Praktische hulp is in deze moeilijke dagen zeker welkom. Laat anderen je bijstaan bij dagelijkse taken, zoals boodschappen doen, maaltijden bereiden, of het regelen van administratieve zaken. Dit helpt je om niet overweldigd te raken en geeft je de ruimte om te rouwen.

Emotionele steun is minstens even belangrijk. Sta anderen toe om naar je te luisteren en je troost te bieden. Het delen van je gevoelens met mensen die begripvol zijn, kan een helende werking hebben.

Regel praktische zaken

Na het overlijden moeten er vaak verschillende praktische zaken worden afgehandeld. Het is belangrijk om deze taken stap voor stap aan te pakken, terwijl je ook ruimte geeft aan je eigen rouwproces. 

Begrafenisregelingen zijn niet prettig maar helaas noodzakelijk. Regel de begrafenis- of crematieceremonie volgens de wensen van de overledene of de familie.

Bij een overlijden komen heel wat juridische documenten kijken. Neem contact op met een advocaat of notaris om de juridische aspecten af te handelen, zoals het opstellen of bijwerken van een testament en het regelen van de nalatenschap.

Ook zijn er tal van inanciële zaken af te handelen. Ga na welke financiële verplichtingen er zijn en neem contact op met de relevante instanties om deze af te handelen. Denk aan het informeren van verzekeringsmaatschappijen, banken en pensioenfondsen.

rouwen3-640

In de jaren die volgen

Creëer een rouwritueel

Het hebben van een persoonlijk rouwritueel kan helpen bij het verwerken van het verlies en het vinden van troost. Hier zijn enkele ideeën voor rouwrituelen:

Bezoek het graf of de herdenkingsplaats van je geliefde op belangrijke data of wanneer je behoefte hebt aan verbinding.

Maak een gedenkplek thuis met foto's, herinneringen en persoonlijke voorwerpen die je doen denken aan je geliefde.

Schrijf brieven aan je geliefde om je gevoelens te uiten en je gedachten met hen te delen.

Praat over je geliefde

Het delen van herinneringen en praten over je geliefde kan helpen bij het verwerken van je verdriet en het voortzetten van de band die je met hen hebt gehad. Hier zijn manieren waarop je dit kunt doen:

Deel herinneringen met anderen. Praat met familieleden, vrienden of mensen die je vertrouwt over speciale momenten en ervaringen die je met je geliefde hebt gedeeld. Dit kan een gevoel van verbondenheid en troost bieden.

Organiseer herdenkingsmomenten. Plan jaarlijks een herdenkingsmoment om stil te staan bij het leven en de impact van je geliefde. Dit kan een privé-aangelegenheid zijn of je kunt anderen uitnodigen om samen te komen en herinneringen te delen.

Doe iets ter ere van je geliefde. Vind een manier om het leven van je geliefde te eren en voort te laten leven. Dit kan bijvoorbeeld door het opzetten van een liefdadigheidsactie, het planten van een boom of het creëren van een kunstwerk ter nagedachtenis aan hen.

Zoek indien nodig professionele hulp. Soms kan rouwen een langdurig en complex proces zijn waarbij professionele hulp nodig is. Aarzel niet om hulp te zoeken bij een rouwtherapeut, counselor of psycholoog als je merkt dat je vastloopt of als je behoefte hebt aan begeleiding. Ze kunnen je helpen bij het omgaan met intense emoties, het verwerken van verlies en het vinden van manieren om verder te gaan.

rouwen5-640

Verzorg jezelf

Tijdens het rouwproces is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen. Hier zijn enkele zelfzorgpraktijken die je kunt toepassen:

Eet gezond en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging dragen bij aan je fysieke en mentale welzijn.

Blijf verbonden met anderen door contact te houden met familie en vrienden. Zoek steun bij mensen die je begrijpen en om je geven.

Zoek manieren om te ontspannen. Vind activiteiten die je ontspanning en rust bieden, zoals wandelen, meditatie, yoga, kunst of het luisteren naar muziek.

Sta jezelf toe om plezier te ervaren. Rouwen betekent niet dat je geen vreugde meer kunt ervaren. Sta jezelf toe om momenten van geluk en plezier te beleven, zonder je schuldig te voelen.

Wees geduldig met jezelf. Rouwverwerking is een individueel proces en iedereen ervaart het op zijn eigen manier en tempo. Het is normaal om goede en slechte dagen te hebben. Wees niet te streng voor jezelf als je niet meteen 'beter' voelt.

Auteur: Stefaan Van Laere

7 reacties

engelinde
Rouwen doe je op je eigen manier ,hoe dat je het voelt en aan kan.
En niet door te zeggen,doe dit en doe dat.
Vooral om voor jezelf op te komen, door op je eigen gevoel af te gaan...
Het gevoel wat jezelf dan hebt, is NIET over te brengen aan anderen,
want wat jij voelt,voelt een ander niet!
Verloor mijn kind eerst en mijn man jaren later, op een vreselijke manier!
Beiden door schuld van anderen!!!


12/06/23 14:26 REAGEER
Frieke 1951
Mijn vriend is op 18 januari 2023 overleden dus nog heel recent.
Op 16 oktober 2006 heb ik ook mijn man moeten afgeven.
Voor mij 2 keer een groot verlies en het rouwen verloopt zo verschillend.
Ik weet dat ik alleen mijn weg zal gaan en hopelijk maak ik de juiste keuzes.
Alleen voel ik mij zeker niet, ik heb veel lieve buren waar ik steeds terecht kan.
En ik weet dat uiteindelijk alles goed komt.
Met zonnige groetjes: Frieda
12/06/23 14:30 REAGEER
Cees-1946
Rouwverweking-? Allereerst heb ik geen probleem, dat er familie leden zijn over leden. Ik ben er vanaf. Ook de moeder van mijn zoon is gestorven. Ik heb veel verdriet van het overleden van mijn hulp verleenster. Van haar kreeg ik mijn zelfrespect terug. Toen deze behandeling afgehandeld was is zij over leden. Het begrip eerlijk zijn, dat kreeg ik niet mee. Alleen een voorbeeld hoe het niet moet. Liefde en genegenheid is niet te koop. Ruim 50 jaar nodig gehad om daar achter te komen.
Vanuit de hulpverlening, kreeg ik advies om een Belgische partner te nemen. Dit bleek zeer treffend te zijn. Nu ruim 23 jaar verder gaat het op een normale manier verder. Geen verstoppertje gewoon vanuit eer eerlijk gevoel. Haar dochter overleden (borstkanker) dat heeft mij ook geraakt. Veel meer dan ik zou gedacht hebben. Mijn zoon (26-2--1976) beschadigd uit de bevalling gekomen, zij moeder wilde wel een kind maar geen vent. Nu geen contact meer met hem van wegen jaloezie. Ik zelf bepaal mijn keuzes. Het begrip iemand serieus nemen , dat heeft mij geen goed gedaan. Nu heb ik de naweeën er van. Verder gaat de factor tijd en nu op passen voor het onaangename. Horen zien en zwijgen.
13/06/23 08:20 REAGEER
Frieke 1951
Er zijn 3 dingen in het leven die nooit terugkeren: TIJD, WOORDEN, KANSEN.
Er zijn 3 dingen in het leven die je kunnen vernietigen: LIEGEN, TROTS, JALOEZIE.
Er zijn 3 dingen in het leven die je nooit mag verliezen: HOOP, GEDULD, EERLIJKHEID.
Maar er zijn 3 dingen van grote waarde: GELOOF, FAMILIE, en LIEFDE!!!!

Soms is het moeilijk om de juiste weg te kiezen.
Kies de juiste weg en je zal mooie dingen kunnen bereiken!
Stel dus niet de vraag "WAAROM" hier krijg je nooit antwoord op.
13/06/23 10:25 REAGEER
Cees-1946
Inmiddels wel duidelijk is het begrip Kansen.
In Begie is dit in de gezondheidszorg opmerkelijk beter dan in Nederland.
Totaal niet te vergelijken.
Het gaat om ondervinding.!.
14/06/23 08:57 REAGEER
rdckx
Mijn levenspartner stierf plots nu negen jaar geleden ….
Ik denk nog bijna dagelijks aan hem in zoete weemoed

JIJ en IK - hier en daar –

Ik ben hier, jij daar
Lichtjaren onoverbrugbaar
Eeuwigheid te ver

Leven gebroken
Liefde nog ongeschonden
Hoop is er niet meer

In een zwart meer van tranen
Leef jij verder in mijn hart
Mijn ziel verloren

Sterren fonkelen.
Ik kijk omhoog en zie je
Verbonden moment

Liefdesmonument
Ster stralend aan firmament
Wacht jij daar op mij ?

rdckx 05 08 2018 aan Guy _ 05 08 2014 de dag dat jij vertrok _
14/06/23 19:54 REAGEER
jam
Mooi geformuleerd.
15/06/23 09:27 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels