Deel via

Mysterieuze figuren uit de Bijbel

June 2023
Lees je ook soms in de Bijbel? Daar vind je heel wat mysteries figuren in terug. Mysteriekenner Carl Bries laat ons enkele opmerkelijke heerschappen kennen.

Bekende Bijbelfiguren

Doorheen de inhoud van de Bijbel worden talloze figuren genoemd die ieder op hun manier bekendheid hebben verworven. Denk maar aan Lazarus die uit de doden opstond, Mozes die zijn landgenoten uit Egypte bevrijdde en de ongelovige apostel Thomas. Heel wat van die personen zijn door en door gekend, maar van sommigen weten we heel wat minder.

En dat terwijl ze toch ook als muziek in onze oren klinken telkens hun naam valt of we hun bekendste daad nog eens noemen. Wie waren deze personen werkelijk en wat maakte hen zo speciaal?

De koningin van Sheba

mysteries1 Een eerste figuur die we graag zouden bespreken, is de koningin van Sheba. Zij wordt genoemd in tal van Bijbelboeken zoals in Koningen en Kronieken. Ze wordt zelfs ook in de Koran genoemd. Haar koninkrijk wordt door archeologen in Ethiopië of Jemen geplaatst.

In de Bijbel brengt de koningin een bezoek aan koning Salomo van Israël. Ze had allerlei verhalen gehoord over zijn wijsheid en was danig onder de indruk hiervan. Met een omvangrijke delegatie ging ze de reis aan en daarbij had ze allerlei waardevols bij zich zoals goud, specerijen en edelstenen om de wijze koning als geschenk te geven. Salomo maakte zo’n indruk op haar dat ze zijn God zegende waarop de koning haar “alles wilde geven wat ze maar verlangde”. Volgens de joodse historicus Flavius Josephus was dit vooral zijn liefde en zo zouden beide gekroonde hoofden een seksuele relatie met mekaar hebben gehad. De Ethiopiërs claimen vandaag dan nog steeds dat zij de nakomelingen zijn van deze relatie. Vandaar dat zij in het bezit zijn van de meest waardevolle schat die Israël ooit zou hebben gehad: de Ark van het Verbond. Die zou door Salomo zijn meegegeven met de zoon die beide staatshoofden samen hadden: Menelik. Volgens schrijver Graham Hancock was dit slechts een legende, want Menelik zou volgens hem nooit bestaan hebben. Maar dat de Ark zich in Ethiopië bevindt, daar twijfelt Hancock dan weer niet aan. Die zou daar gekomen zijn door joden die destijds op de vlucht waren geslagen voor een meedogenloze heerser enerzijds en een vijandig Egypte waar ze eerder hun toevlucht hadden gezocht maar niet meer welkom waren anderzijds. Daarop zochten de joden hun heil in de groene hooglanden van Ethiopië waar de Ark volgens Hancock een laatste rustplaats vond tot op vandaag. 

Andere versies

Zo luidt dus de Bijbelse versie van het bezoek van de koningin van Sheba aan koning Salomo. In Ethiopië breien ze er het verhaal van Menelik dus nog aan.

Maar zo gaat het niet in andere versies. In de Koran heet het dat koning Salomo te horen krijgt van een koningin die de zon aanbidt. Hij stuurt haar een boodschap waarin hij een waarschuwing luidt over een invasie in haar koninkrijk. De koningin, die hier Bilqis wordt genoemd, stuurt als dank kostbare geschenken naar Salomo, die deze weigert. In plaats daarvan stuurt hij haar een nieuwe boodschap waarin hij zegt over iets veel kostbaarder te bezitten, met name het geloof in één God. Bilqis reist hierop af naar Israël en omarmt daar eveneens het monotheïstische geloof.

Vandaag geloven veel experts dat Sheba zich in Ethiopië moet hebben bevonden. Wie de mythische koningin is waarover in heel wat religies wordt verteld, is niet meteen duidelijk. De verschillende namen die ze krijgt zoals Bilqis en Makeda in Ethiopië, maken het mysterie alleen nog maar groter. Het verhaal van Menelik doen veel wetenschappers af als een verwijzing naar het feit dat heel wat mensen destijds de oversteek maakten van Arabië naar Ethiopië en dat beide inlandse talen sterk op mekaar gelijken.   

Barrabas

mysteries2-1140 Nog zo’n mysterieuze figuur uit de Bijbel is Barrabas. Deze komt naar voren in het Nieuwe Testament en is degene die op Pesach wordt vrijgelaten in de plaats van Jezus. Barrabas wordt omschreven als een moordenaar. Sommigen denken dat hij lid was van een militante joodse vrijheidsbeweging en dat hij tijdens een gewapend treffen een moord had gepleegd. Het was een gewoonte van de Romeinse heerser Pontius Pilatus om tijdens het paasfeest een gevangene gratie te verlenen. Meestal ging het dan om een ter dood veroordeelde. De menigte, en dus niet per se het Joodse volk, werd opgehitst door hogepriesters om voornamelijk tegen Jezus te kiezen. En zodoende werd Barrabas, aldus het verhaal, vrijgelaten en Jezus gekruisigd. Maar wie was deze man werkelijk? Was hij een verzetsstrijder of helemaal niet? Sommigen denken zelfs dat hij niet eens heeft bestaan. 

Verklaringen

Die laatste groep denkt dat de persoon Barrabas een verwijzing is naar de vraag wie de ware Zoon van God is: Jezus de verzetsstrijder of Jezus die ijvert voor vrede? Want volgens sommige geschriften dachten de apostelen dat Jezus een gewapende revolutie zou ontketenen en dus zou Barrabas deze kant van Jezus voorstellen. Daarbij geeft deze stroming nog een verklaring voor hun theorie. Zo zou Zoon van God in het oud-Hebreeuws Bar-abbâ geweest zijn en dus zou het volk om de vrijlating van Jezus hebben geschreeuwd.

Anderen denken dan weer dat Barrabas zeker geen verzetsstrijder kon zijn geweest, want Pontius Pilatus was een wreed heerser en die zou zeker niet overwegen om zulk een tegenstander van Rome gratie te verlenen. Wie hij dan wel kon zijn geweest, daar heeft deze groep mensen geen idee van.

Er zijn er ook die beweren dat zulk een vrijlating geen traditie was. Buiten de evangeliën is er immers nergens sprake van het verlenen van gratie aan een gevangene op Pesach.  

Nog anderen denken dan weer dat Barrabas ofwel een trouwe volgeling van Jezus was of zelfs meer: het was diens zoon die hij samen met Maria Magdalena had. De voornaam van Barrabas was volgens sommige geschriften Jezus en Jezus Barrabas zou dan ‘zoon van vader Jezus’ betekenen.

Voor geen van deze beweringen is er hard bewijs gevonden. Het zal dus nog steeds een mysterie blijven wie deze raadselachtige figuur was die de voorkeur kreeg op Jezus om vrijgelaten te worden.

Longinus

mysteries3 Een andere opvallende figuur uit het Passieverhaal is Longinus. Zijn naam vind je niet terug in de Bijbel, maar hij staat voor altijd bekend om zijn meest bekende daad. Hij was de honderdman die bij de kruisiging op een gegeven moment de zijde van Jezus met een lans doorboorde om te zien of deze werkelijk gesneuveld was.

Het was namelijk zo dat de meeste gekruisigden pas na enkele dagen de dood vonden, maar bij Jezus was dit reeds na een paar uur. Omdat hij dit niet vertrouwde, ging Longinus dit na door zijn speer in de zijde van Jezus te steken. De honderdman, die volgens de legende slechtziend was, kreeg enkele druppels bloed van Jezus in zijn gelaat. Prompt daarop was zijn zicht volledig hersteld en zou Longinus geroepen hebben dat Jezus werkelijk de Zoon van God was. Wat de Romein op dat moment nog niet besefte, was dat hij hiermee aan de basis lag van één van de meest heilige relikwieën uit het christelijke geloof: zijn speer.

Heilige Lans

De speer van Longinus werd vooral tijdens de Middeleeuwen een voorwerp van aanbidding. Het werd op hetzelfde voetstuk geplaatst als de Heilige Graal. Maar terwijl die laatste onvindbaar bleek, werd de Heilige Lans, zoals de speer vanaf toen werd genoemd, wel gevonden. Vreemd genoeg werd ze zelfs meerdere keren gevonden. Zowel Rome als Parijs, Wenen, Krakau, Aken en het Armeense Ejmiatsin beweerden de Lans in hun bezit te hebben.

In Rome ligt de Heilige Lans onder de koepel van de Sint-Pietersbasiliek. Het was paus Innocentius VIII die erin slaagde de relikwie naar Rome te halen. De Lans was op dat moment via heel wat omwegen bij de Ottomaanse sultan beland en de paus had diens broer in gevangenschap. Een ruil was toen aan de orde. De paus zelf twijfelde aan de echtheid van de speer, maar nam ze toch voor waar aan.

De lans in Parijs zou door kruisridder Boudewijn in 1244 zijn geschonken aan de Franse koning. Het ging overigens om de punt van de lans, niet de lans op zijn geheel. Het voorwerp verdween tijdens de Franse Revolutie. De doornenkroon die er samen werd mee bewaard is er nog steeds.

De speer in Wenen bevat een inscriptie waarop staat dat ze aan een zekere Mauritius had toebehoord. Het was dus wellicht niet de speer van Longinus, al behoort de spijker die erin verwerkt is wel tot de juiste periode. Mauritius behoorde tot een ander Romeins legioen wiens soldaten later allemaal de marteldood zijn gestorven omdat ze zich hadden bekeerd tot het christendom. De Amerikanen haalden deze lans tijdens WO II uit handen van de nazi’s waarop kort daarna de oorlog was beslecht in hun voordeel.

De lans in Ejmiatsin zou degene geweest zijn die door een zekere Peter Bartholomeus in een rivierbedding in Antiochië werd ontdekt tijdens een kruistocht. Over welke lans nu de echte Heilige Lans is, is er nog steeds geen zekerheid.

Longinus zelf

Over het verdere leven van Longinus bestaan er ook verschillende versies. Eén daarvan luidt dat Joodse overheden hadden getracht hem om te kopen. Ze wilden namelijk dat hij zou verklaren dat het lichaam van Jezus was gestolen door de apostelen en dat Christus dus niet uit de doden was verrezen. Longinus weigerde echter en dan zou er een complot tegen hem zijn gesmeed. Zo wilden ze hem uit de weg ruimen. Maar Longinus kreeg hiervan hoogte en zou gevlucht zijn. Hij zou zich hebben aangesloten bij volgelingen van Jezus. Hij liet zich dopen en ging samen met twee vrienden van hem naar zijn geboortestreek Cappadocië, waar hij het geloof verkondigde. De Joodse farizeeërs kwamen dit echter te weten en overtuigden Pontius Pilatus om er soldaten naartoe te sturen om Longinus te doden. Deze laatste bood de soldaten onderdak om hen daarna te zeggen dat hij degene was die ze zochten. Na enige aarzeling werd het vonnis voltrokken en werden Longinus en zijn twee vrienden onthoofd.

Een andere versie luidt dat Longinus als monnik naar zijn geboortestreek was getrokken en daar werd gearresteerd. Zijn tanden werden er uitgeslagen en zijn tong afgesneden, maar hij bleef duidelijk praten. Hij weigerde de Romeinse goden te eren en werd ter dood veroordeeld. De Romeinse provoost Octavius, die zelf slechtziend was, zou van Longinus te horen hebben gekregen dat hij van zijn oogkwaal zou genezen door enkele druppels van diens bloed. En zo gebeurde het ook.

Welke versie het dichtst bij de waarheid aanleunt, zullen we wellicht nooit te weten komen. Wat wel een feit is, is dat Longinus als een heilige werd opgenomen in het christelijke geloof. Op heel wat middeleeuwse afbeeldingen wordt hij vaak afgebeeld als Romeins veldheer onder een kruis waarbij hij naar zijn ogen wijst.      

Auteur: Carl Bries

13 reacties

George DB
Weer zeer interessant en onderhoudend ! Een dikke pluim voor de heer Bries!
Hopelijk kan hij zich ook eens buigen over HET probleem: was Jezus nu 'getrouwd' met Maria Magdalena of niet ?
Ik kijk ernaar uit...ii
George DB

19/06/23 15:54 REAGEER
t775764
Jezus getrouwd met Maria Magdalena ...... is er ooit op de wereld nog grotere dwaasheid verkondigd?????
20/06/23 10:22 REAGEER
Eugenio
Hello, George,
denk gij niet dat Jezus zijn goddelijkheid zou verliezen indien hij gehuwd was en kinderen had?
Verget niet wat vrouwen betekende voor de "katolieke kerk" en in de ogen van Paulus, dus.
Wees niet verbaasd dat, indien Jezus slechts een mens was en dus zoals al zijn leefsgenoten zou getrouwd zijn, hij zich ook zou overgegeven hebben aan de zin van sexuele voldoening en dat ... kon toch niet.
Hij werd onbevlekt geboren en zelf zijn Moeder werd onbevlekt geboren en "kende" geen man voor of na de conceptie van Jezus.
Daar is de grote "mysterie" op gebaseerd... geen sex want ik ben gelijk aan God.
Spijtig genoeg is er nog steeds een taboe wat sex betreft, zelfs als onze huidige gemeenschap verteld dat alle taboes nu aan het verleden behoren.
Hopelijk reageren meer lezers op jouw vraag.
Groeten vanuit Engeland.
Eugenio
20/06/23 11:08 REAGEER
Eugenio
Sorry voor de velen fouten die ik in mij reactie liet doorsijpelen.
20/06/23 11:10 REAGEER
Hemiksem
Hij werd onbevlekt geboren en zelf zijn Moeder werd onbevlekt geboren en "kende" geen man voor of na de conceptie van Jezus. - Fout Eugenio " Hij had echter geen gemeenschap met haar todat zij een zoon had gebaard; en hij gaf hem de naam Jezus? Matt: 1:25?
21/06/23 14:13 REAGEER
Cyper
Jezus had terwijl hij leefde geen enkel beletsel om te trouwen. Nergens in het Evangelie staat dat hij zonder vrouw geleefd heeft, de dertig jaar vóór zijn "openbaar leven". Hij was voor 100% mens, en dat hij getrouwd zou kunnen zijn geweest belet in niks dat hij ook God was, zoals Christenen geloven.
Trouwens, dat Maria "onbevlekt ontvangen" is had niks met sex te maken, maar met de Erfzonde! Doordat zij voorbestemd was om God te baren, kon zij niet, zoals wij allen, met de Erfzonde (die van Adam) op haar ziel ontvangen worden. Daarom is zij de enige mens die ooit zonder Erfzonde ontstaan is. Zo was de theologische verklaring. Met sex had dat niks niemeandal te maken.
En het feit dat Maria niet met een man was geweest, was gewoon omdat ze door God miraculeus zwanger was gemaakt, niet dat God iets tegen sex heeft.
Hoe de Catholieke Kerk over sex denkt, dat allemaal is pas eeuwen na Jezus' dood opgeschreven en besproken, en de vrouwenhaat is erin geslopen mede dankzij Sint Augustinus.
Kortom: het zou best kunnen dat Jezus doodgewoon getrouwd was geweest. Dat doet niks af aan zijn belang als profeet, of aan zijn Goddelijkheid voor wie gelooft dat hij de Zoon van God was.
24/06/23 03:28 REAGEER
lulielise
Het is niet omdat Jezus Jezus is dat hij niet getrouwd mag zijn. Waarom niet? Dat verandert toch niets aan wie hij is. Het huwelijk (als dat dan al bestond onder de vorm dat wij het meestal kennen) is toch geen heiligschennis zou ik zou maar zeggen.
20/06/23 13:15 REAGEER
t775764
beste lulielise, Een klein beetje bijbelstudie is er echter wel verreist om iets over deze dingen te kunnen vertellen, maar het zijn spijtig genoeg diegenen die er niets over weten, die zich geroepen voelen daarover hun zegje te doen!
Jezus kwam naar de aarde om de mensen van zonde te verlossen, door zij kostbaar bloed te storten op Golgotha.
Hij die volledig zondeloos was, betaalde toen de straf die wij allen verdiend hadden! Wie dat gelooft heeft eeuwig leven, heeft Hij zelf beloofd.Jezus kwam dus niet op aarde om een menselijk leven te leiden, met trouwen en kinderen opvoeden.Hij had van de Vader een hogere opdracht gekregen die Hij perfect heeft vervuld.Jezus zegt:" Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven, niemand komt tot de Vader dan door Mij." Joh.14; 6.
21/06/23 10:29 REAGEER
lulielise
Kom nog even terug want ik wil bedanken voor de uitleg. Boeit mij altijd uitermate. Meestal kennen wij een naam of een feit maar zelden wie of wat erachter zit. Zeker al die Bijbelse figuren. En als kind herinner ik mij nog dat er gezegd werd dat het "gewone" volk de Bijbel niet mocht lezen. Waarom? Omdat sommige verhalen iets te pikant waren voor gevoelige oortjes? ????
20/06/23 13:24 REAGEER
t775764
De paus verbood inderdaad de gewone mensen de bijbel te lezen; niet omdat sommige verhalen te 'pikant' zouden zijn, maar omdat de mensen niet mochten ontdekken welke afgoderijen en bedrieglijke leer ze zelf verkondigden aan goedgelovige mensen. zoals: aflaten, relikwieën, bedevaarten, Mariaverering, heiligenverering, onbevlekte ontvangenis( alsof vrouwen die kinderen krijgen zouden bevlekt zijn!) Maria heeft geen gemeenschap gehad met Jozef tot Jezus geboren was, maar daarna heeft ze nog veel zonen en dochters gekregen!
21/06/23 10:41 REAGEER
Cyper
Jij hebt vast een paar verhalen gehoord die atheisten aanhalen om het Christendom te verketteren, en neemt ze klakkeloos over. Maar er klopt niks van.
De Bijbel werd afgeraden voor gewone mensen (niet verboden) omdat er teveel teksten in voorkomen die onmogelijk door ongeletterde ongestudeerde mensen begrepen konden worden. In die tijd bestond er nog geen enkele correcte vertaling van de Griekse en Latijnse versies van de Bijbel; er waren bovendien veel vervalsingen in omloop. Dàt was de reden.
De dingen die jij daar opnoemt zijn argumenten van Protestanten, die ze gebruikten om het Catholicisme aan te vallen, maar waar in feite niks mis mee was. De enige wàre reden waarom de Protestanten Protestant geworden zijn, was om te kunnen scheiden... Mannen wilden graag hun vrouw verstoten, vooral de rijke mannen die veel grond bezaten, voornamelijk als hun vrouw geen zoon kreeg. Of wanneer ze haar beu waren en een andere wilden nemen.
De onbevlekte ontvangenis van Maria heb ik daarboven al uitgelegd, maar ik wil het best nog eens doen: dat had NIKS met sex te maken maar met de Erfzonde. De zonde van Adam, die ieder mens bij ontvangenis (verwekking) op zijn ziel krijgt. Omdat Maria voorbestemd was om de zoon van God te baren, kon zij onmogelijk een zonde op haar ziel hebben; daarom is zij de enige mens die ooit zonder die Erfzonde op de wereld gekomen is.
En Maria zal waarschijnlijk na Jezus nog wel kinderen gehad hebben, al is daar niks van bekend. Maar daar heeft de Kerk helemaal niks tegen.
Als je je mening wil geven, moet je weten waarover je praat.
24/06/23 03:40 REAGEER
Marcquo
Eventjes over de koningin van Sheba .

De joodse geleerde Immanuel Velikovsky identificeert de koningin van Sheba met de Egyptische koningin Hatsjepsoet uit de 18de dynastie . In haar dodentempel “luister van alle luister” (=Deir el-Bahri.) worden er twee verhalen verteld in hiëroglyfen . De ene kant vertelt haar goddelijke afkomst, de andere kant haar reis naar het land “Poent” .
Als men het bijbelse verhaal van de koningin van Sheba leest (1Koningen 10 & 2Kron 9 ) dan kan men beide verhalen best vergelijken . Hatsjepsoet is vertrokken met vijf schepen, zou ontscheept zijn in de haven van Akaba, en zou dan in een karavaan verder gereisd zijn naar Jeruzalem, waar ze Salomo zou ontmoet hebben . Het vervolg van beide verhalen is er eentje van wederzijds respect en bewondering .
Het grote struikelblok is natuurlijk de periode waarin beide gebeurtenissen hebben plaats gevonden
>> De 18de dynastie van Egypte wordt meestal gedateerd van 1550 tot 1292 B.C. , de regering van Hatsjepsoet van 1479 tot 1458 B.C. >> Koning Salomo regeerde ongeveer van 970 tot 930 B.C. .
Er zou dus een tijdsverschil van ongeveer 500 Jaar zijn .
Wat de Assyrisch-Babylonische chronologie betreft, met daaraan gelinkt deze van het oude Israël is er weinig discussie mogelijk (Vgl o.a.; De Almagest & de canon van Claudius Ptolomeus, die naast een lijst van 155 opeenvolgende koningen ook samengaande astronomische verschijnselen registreerde, zodat de datering absoluut vaststaat)
Wat de oude Egyptische chronologie betreft : deze wordt door sommigen betwijfeld . (o.a. laat bvb. Immanuel Velikovsky de 18de dynastie beginnen ergens halverwege de regering van koning Saul van Israël (1050-1010), en laat die duren tot de regering van koning Achab (874-853) .

Wat betreft de ARK die zich in Ethiopië bevind (en ik ben ervan overtuigd dàt er zich een ark bevind) ik betwijfel dat dit de ark van het verbond zou zijn . (alle legendes ten spijt) .
2 Makkabeeën 2 : 4-7 vertelt dat de profeet Jeremia de ark en het reukofferaltaar liet verbergen in een rotsspelonk op de berg die Mozes beklom (de berg Nebo : Deut.34:1) om het beloofde land te aanschouwen en dat die daar zou verborgen blijven totdat ….

Jezus spreekt over “de koningin van het zuiden” (Matth 12:41 & Luc.11:3) : daarmee zal Hij vermoedelijk de koningin van Sheba bedoeld hebben . (Egypte ligt in het zuiden van Israël )

----------------------------------------------

20/06/23 18:08 REAGEER
t775764
Lieve mensen, lees en bestudeer de bijbel. Over deze zaken wordt er de meeste en grootste onzin verteld! Geloof niet wat anderen daarover u proberen wijs te maken. Onderzoek het zelf eens!
De Bijbel is het Woord van God, en dat kom je enkel te weten door het zelf te lezen en bestuderen.Je leert er God en zijn oneindig grote Liefde door kennen en ook jezelf. Het loont echt de moeite de Waarheid te ontdekken!
21/06/23 10:55 REAGEER

Login Registreer

Carl Bries

Mysteriekenner
Mysteriekenner
Carl Bries (1983) is een sociaal werker uit de Kempen met een passie voor mysteries over heel de wereld. Hij neemt in zijn vrije tijd allerhande mysteries, waar (bewust) weinig over gesproken wordt, onder de loep. Het is aan jou om samen met hem deze mysteries te ontrafelen of ze te laten voor wat ze zijn.

Meer artikels van Carl Bries

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels