Deel via

Is je ontbijt je belangrijkste maaltijd van de dag?

June 2023
Het zou je belangrijkste maaltijd van de dag moeten zijn. Zeker in de zomer, wanneer het overdag vaak te warm is om uitgebreid te eten moet je 's morgens van de gelegenheid gebruikmaken om je 'tank' voldoende te vullen zodat je voldoende energie hebt om de dag aan te vatten.

Excuses om niet te ontbijten

Ik beken, ik neem ook niet elke dag een ontbijt. Ik ben vast niet de enige, want er zijn voldoende excuses voorhanden en sommige gebruik ik soms ook, ook al weet ik eigenlijk beter... Een goed ontbijt is belangrijk omdat het je lichaam voorziet van energie, je concentratie en focus verbetert, kan helpen bij het behouden van een gezond gewicht, essentiële voedingsstoffen levert en je stemming en welzijn bevordert. Het is dus de moeite waard om de tijd te nemen voor een voedzaam ontbijt als onderdeel van een gezonde levensstijl.

Door je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen in de ochtend, kun je je energieker en meer voldaan voelen, wat kan bijdragen aan een positieve gemoedstoestand en een betere stressbestendigheid gedurende de dag.

Gebrek aan tijd

Veel mensen ervaren een drukke ochtendroutine en hebben moeite om tijd vrij te maken voor een volwaardig ontbijt. Ze geven de voorkeur aan een paar extra minuten slaap of moeten zich haasten om op tijd op hun werk of school te komen. Tijdens de vakantie blijven we vaak wat langer liggen en schiet een uitbereid ontbijt er bij in.

a1 Geen eetlust 's ochtends

Sommigen hebben gewoonweg geen honger als ze 's ochtends wakker worden. Ze vinden het moeilijk om voedsel te verteren of hebben een trage spijsvertering in de vroege uren.

Gewichtsbeheersing

Er zijn mensen die geloven dat door het overslaan van het ontbijt ze minder calorieën binnenkrijgen en dus kunnen helpen bij gewichtsverlies of gewichtsbeheersing.

Intermittent fasting

Er is een groeiende trend van 'intermittent fasting' (om het met een dure Engelse term te zeggen), waarbij je ervoor kiest om een bepaalde periode niet te eten, waaronder de ochtenduren. Aanhangers van deze methode denken dat dit gezondheidsvoordelen biedt, zoals verbeterde vetverbranding en verhoogde gevoeligheid voor insuline.

Beperkte voedselkeuzes

Sommigen geven aan dat ze 's ochtends moeite hebben met het vinden van voedsel dat ze lekker vinden of dat past binnen hun dieetvoorkeuren, zoals vegetarisch, veganistisch of glutenvrij eten.

Het belang van een goed ontbijt

De waarde van het ontbijt als belangrijkste maaltijd van de dag mag niet onderschat worden. Hoewel tijd en motivatie soms ontbreken voor een uitgebreid ontbijt, is het essentieel om een gezonde gewoonte te creëren door 's ochtends iets te eten. Elke dag ontbijten is van essentieel belang voor een energieke start van de dag. Het ontbijt voorziet je lichaam van de broodnodige voedingsstoffen, stimuleert je metabolisme en verbetert je concentratie en prestaties. Maak van ontbijten een gewoonte en geef jezelf de kracht om elke dag het beste uit jezelf te halen.

a1-1140

Ook biedt een dagelijks ontbijt nog tal van andere voordelen die je niet wilt missen. Ten eerste helpt het ontbijt bij het reguleren van je eetlust gedurende de dag, waardoor je minder snel geneigd bent om naar ongezonde snacks te grijpen. Het zorgt voor een verzadigd gevoel en voorkomt overmatig eten tijdens de volgende maaltijden.

Goed voor de stofwisseling

Daarnaast heeft het ontbijt een positief effect op je stofwisseling. Door 's ochtends te eten, geef je je metabolisme een kickstart, wat resulteert in een efficiëntere calorieverbranding gedurende de dag. Dit kan bijdragen aan gewichtsbeheersing en het behoud van een gezond lichaamsgewicht.

Brandstof voor je lichaam

Bij mensen met een actieve levensstijl is het ontbijt nog belangrijker. Het voorziet het lichaam van de benodigde brandstof en voedingsstoffen om fysieke activiteiten aan te kunnen. Of je nu gaat sporten, werken of studeren, een goed ontbijt geeft je de energie en mentale focus die je nodig hebt om optimaal te presteren.

Maar wat als je weinig tijd hebt om te ontbijten? Geen zorgen, er zijn tal van snelle en gezonde ontbijtopties die je kunt overwegen. Denk aan een smoothie met fruit, yoghurt en havermout, een volkoren boterham met mager beleg of een kom magere kwark met noten en zaden. Plan vooruit en bereid bijvoorbeeld een ontbijtje de avond ervoor, zodat je 's ochtends alleen maar hoeft te pakken en te genieten. Verderop in het artikel besteden we hier meer aandacht aan.

Investeer in je gezondheid

Kortom, door elke dag te ontbijten investeer je in je gezondheid, energieniveau en algehele welzijn. Neem de tijd om jezelf te voeden en te verzorgen, en je zult de positieve effecten ervan gedurende de hele dag ervaren. Ontbijten is de beste manier om jezelf een vliegende start te geven en het maximale uit elke dag te halen.

Verrassende keuzes voor een traditioneel ontbijt

Als je liever vasthoudt aan een traditioneel ontbijt, kun je nog steeds voldoende variatie aanbrengen en aandacht besteden aan gezondheid. Hoewel spek voor velen onmisbaar is, kun je kiezen voor vetarm en ongezouten spek. Gerookt spek is een goed alternatief dat extra smaak toevoegt.

Het belang van een uitgebalanceerd ontbijt

Zorg ervoor dat je klassieke ontbijt alle elementen van de voedingsdriehoek bevat. Graanproducten, zoals ontbijtgranen en brood, leveren essentiële koolhydraten, mineralen en vitamines. Volkorenbrood met meer voedingsvezels is een goede keuze, omdat het een verzadigd gevoel geeft en je minder eet.

Onontbeerlijke vetstoffen zoals boter en smeervetten voorzien het lichaam van vetoplosbare vitamines zoals vitamine A en D. Kies bij voorkeur voor onverzadigde vetzuren. Zuivelproducten zoals melk en kaas zijn goede bronnen van eiwitten, calcium en vitamines B2 en B12. Magere of halfvolle zuivelproducten zonder suiker zijn de beste optie.

gezondontijt5-1140

Fruit (en groenten) zijn een must

Een ontbijt moet ook een portie fruit en groenten bevatten. Ze leveren essentiële vitamines, mineralen en vezels, en dragen bij aan een goede spijsvertering. Naast vers geperste sappen kun je ook kiezen voor verschillende soorten fruit (heel of in stukjes) vanwege hun hoge voedingswaarde en vezelgehalte. Lichtere groenten zoals komkommer, radijsjes en tomaten mogen niet ontbreken op de ontbijttafel.

Aandacht voor dranken

Naast koffie, thee en vruchtensappen is het belangrijk om water en melk niet te vergeten. Voldoende drinken is ook bij het ontbijt essentieel.

Gezond broodbeleg en alternatieven

Bij het ontbijt is het aanbieden van broodbeleg een belangrijke overweging. Kies voor varianten met weinig geraffineerde suikers, zoals confituur en choco. Ideaal is om de helft van het beleg zoet te houden en de andere helft hartig. Zoete ingrediënten en vers fruit zorgen voor snelle suikers die je helpen de dag te beginnen, terwijl hartig beleg zorgt voor een langdurig verzadigd gevoel tot de volgende maaltijd.

Alternatieven voor traditioneel brood

Hoewel brood voor veel mensen een vast onderdeel van het ontbijt is, kun je ook variëren met andere opties. Havermout is een veelzijdig alternatief dat rijk is aan onverzadigde vetzuren en voedzaam is. Je kunt je eigen havermoutpap maken met magere melk of amandeldrank, vers fruit, noten en een vleugje kaneel en esdoornsiroop voor extra smaak.

ontbijt6-1140

Ontbijtmuffins

Een andere verrassende toevoeging aan het ontbijt zijn zelfgemaakte ontbijtmuffins. Deze muffins zijn niet alleen lekker en voedzaam, maar ook een lust voor het oog en de neus wanneer ze vers uit de oven komen. Je kunt experimenteren met verschillende soorten fruit, zoals blauwe bessen, appels en aardbeien, om verschillende smaken en kleuren te creëren.

Spelt

Spelt is een steeds populairdere graansoort die als alternatief voor tarwe kan dienen. Hoewel het niet per se gezonder is dan tarwe, heeft spelt het voordeel dat het minder bewerkt wordt en vaak puurder van smaak is. Speltcrackers zijn interessante opties voor het ontbijt en kunnen geserveerd worden met schijfjes mango, lychee, avocado en andere toppings naar keuze.

ontbijt7-1140

Knollen en wortelen

Knollen en wortelen zijn minder bekend in onze ontbijtcultuur, maar ze zijn een voedzaam en koolhydraatrijk voedsel dat nog steeds veel gegeten wordt in landen zoals Spanje. Rode bieten, pastinaak, rammenas, aardpeer en raap bevatten veel meel en hyaluronzuur, wat gunstig is voor de energievoorziening en het tegengaan van veroudering. Je kunt klanten zelfs het verhaal vertellen van de naakte molrat, een beestje dat alleen wortels eet en daardoor langer leeft dan andere dieren in de woestijn.

Met deze alternatieven en aanvullende argumenten kun je een gevarieerd en gezond ontbijt aanbieden dat verder gaat dan het traditionele brood. Door te experimenteren met verschillende ingrediënten en smaken kun je jouw ontbijtaanbod aantrekkelijk en voedzaam maken voor iedereen in je gezin.

Gemak en tijdsbesparing

Voor degenen die weinig tijd hebben om te ontbijten, zijn er snelle en handige opties beschikbaar. Denk aan vooraf gemaakte ontbijtjes, zoals overnight oats of smoothies, die je de avond ervoor kunt klaarmaken en 's ochtends direct kunt pakken en opeten.

Ontbijtrepen en -koekjes

Er zijn tal van gezonde ontbijtrepen en -koekjes op de markt die speciaal zijn ontworpen om voedzaam te zijn en snel geconsumeerd te kunnen worden. Deze zijn handig om mee te nemen voor onderweg en bieden toch de nodige voedingsstoffen.

ontbijt3-1140

Evenwichtige maaltijden

Het is belangrijk om bij het ontbijt een evenwichtige mix van voedingsstoffen binnen te krijgen. Door te kiezen voor voedingsmiddelen met een goede balans van koolhydraten, eiwitten en gezonde vetten, zoals volkoren granen, zuivelproducten, eieren of magere vleeswaren, kun je langdurige energie leveren en de honger langer op afstand houden.

Draagbare opties

Voor mensen die onderweg ontbijten, zijn er draagbare opties beschikbaar, zoals individueel verpakte porties yoghurt, fruitsalades in herbruikbare bakjes, of zelfs groenten en hummus om van te knabbelen. Deze kunnen gemakkelijk worden meegenomen en gegeten tijdens het reizen.

Planning en voorbereiding

Als je weinig tijd hebt in de ochtend, kun je ervoor zorgen dat je ontbijt klaarstaat door de avond ervoor al wat voorbereidingen te treffen. Snijd bijvoorbeeld fruit en bewaar het in de koelkast, meet de ingrediënten voor een smoothie af en zet ze klaar in de blender, of maak een ontbijtwrap die je 's ochtends alleen nog even hoeft op te warmen.

Auteur: Stefaan Van Laere

5 reacties

Cyper
Oude mensen zoals wij hebben dat drukke gedoe van de werkende generaties niet meer; theorethisch hebben wij nu tijd bij hopen en kunnen we ontbijten zo lang als we willen. Toen we werkten was dat vaak anders; maar ik heb er toch altijd voor gezorgd dat ik wél ontbijten kon, domweg door een halfuurtje vroeger op te staan. Ik maakte er echter geen driegangenmaaltijd van, zoals hierboven wordt uitgelegd, met fruit en groenten en een heleboel poespas! Gewoon een paar volkorenbotherhammen met kaas of jam, en een paar koppen verse koffie. Als het maar volkorenbrood is, zit je goed.
26/06/23 15:51 REAGEER
anakwaboo
Er staat nergens in dit artikel dat je ´s morgens uitgebreid moet eten. Het geeft een aantal interessante inzichten om aan een ´saai´ ontbijt een meerwaarde te geven.
26/06/23 17:32 REAGEER
Helena van Troje
Dat "saai" ontbijt bevalt me best. een paar volkoren boterhammen met kaas of iets anders rustig krantje lezen en kopje thee slurpen. Op het gemakske wakker worden, gewoon. Zelfs als ik nog werkte nam ik de tijd om te ontbijten.Nooit wetende wanneer de volgende maaltijd zou genuttigd kunnen worden...
27/06/23 12:13 REAGEER
Cyper
Het ziet ernaar uit dat jij en ik het op gebied van ontbijten eens zijn, Helena :-)
28/06/23 01:37 REAGEER
werner van aken
Voor mij mag het toch ietsje meer zijn. Toen ik nog werkte had ik geen tijd om uitgebreid te ontbijten, maar nu maak ik er toch een paar keer per week de gewoonte van om er wat meer werk van te maken. Uiteraard smaakt een 'gewone' volkorenboterham met kaas ook al lekker. Mijn kinderen hebben me geleerd om ook geregeld fruit bij het ontbijt te eten en een ontdekking was een groentensmoothie. Uiteraard doet iedereen wat hij wil. Smakelijk allemaal!
28/06/23 08:06 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels