Deel via

Genieten van de zomer met een beperkt budget

July 2023
Niet iedereen heeft het geld (of de zin) om veel centen uit te geven. Toch moet het mogelijk zijn om ook met een beperkt budget toch van de zomer te genieten, dachten we hier bij de redactie. We verzamelden enkele tips en zijn benieuwd naar jullie suggesties.

Plezier maken met weinig geld

De zomer is een prachtig seizoen waarin velen willen genieten van leuke activiteiten en ontspanning. Maar wat als een beperkt budget hebt? Geen zorgen, er zijn nog steeds talloze manieren waarop je van de zomer kunt genieten zonder jezelfg in de schulden te steken.

In dit artikel delen we enkele suggesties en tips om de zomer door te komen met weinig geld, terwijl je toch plezier hebt en mooie herinneringen maakt.

Verken de natuur en geniet van buitenactiviteiten

De zomer biedt de perfecte gelegenheid om de natuur te verkennen en te genieten van buitenactiviteiten. Ga wandelen in lokale parken, bossen of natuurgebieden. Dit is niet alleen een geweldige manier om in beweging te blijven, maar het biedt ook de kans om prachtige landschappen te ontdekken en te genieten van de frisse lucht. Organiseer picknicks met zelfgemaakte maaltijden en geniet van de schoonheid van de natuur om je heen.

beperktbudget2-1140

Leer en creëer

De zomer is een uitstekende tijd om nieuwe dingen te leren en je creativiteit te uiten. Bezoek de lokale bibliotheek en ontdek boeken over onderwerpen die je interesseren, zoals geschiedenis, kunst of koken. Leer nieuwe vaardigheden, zoals schilderen, breien, koken of tuinieren.

Deze activiteiten kunnen zowel ontspannend als verrijkend zijn, en je hebt de mogelijkheid om je eigen kunstwerken of culinaire creaties te maken. Daarnaast worden er vaak gratis workshops of lezingen aangeboden in buurthuizen of gemeenschapscentra, waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten en interessante kennis kunt opdoen.

Ga naar of organiseer sociale bijeenkomsten

 Zomer is de perfecte tijd om samen te komen met vrienden, familie en buren. Organiseer eenvoudige, budgetvriendelijke bijeenkomsten in je eigen huis of in een lokaal park. Nodig mensen uit voor een etentje, waarbij elke gast een gerecht meebrengt om te delen.

Dit is niet alleen kosteneffectief, maar ook een geweldige manier om verschillende gerechten te proeven en culinaire ervaringen te delen.

Organiseer spelletjesavonden, waarbij je gezelschapsspellen speelt of zelfs een kaarttoernooi organiseert. Deze sociale interacties zorgen voor plezier, verbinding en nieuwe herinneringen, zonder dat het veel hoeft te kosten.

beperktbudget4-1140

Profiteer van lokale evenementen en gratis activiteiten

Veel steden en gemeenten  organiseren zomerse evenementen en activiteiten die gratis toegankelijk zijn voor het publiek. Houd de lokale evenementenkalender in de gaten en ontdek welke gratis opties er beschikbaar zijn. Dit kunnen concerten in het park, kunsttentoonstellingen, straatfestivals, markten en meer zijn. Deze evenementen bieden de mogelijkheid om te genieten van entertainment en cultuur zonder dat je daarvoor veel geld hoeft uit te geven.

Daarnaast zijn er vaak gemeenschapscentra of recreatiecentra die gratis of tegen een lage vergoeding activiteiten aanbieden, zoals danslessen, yogalessen, filmavonden of lezingen. Dit stelt je in staat om deel te nemen aan diverse activiteiten en tegelijkertijd nieuwe mensen te ontmoeten.

Bovendien zijn er vaak gratis of betaalbare evenementen, zoals openluchtconcerten of festivals, waar je kunt genieten van livemuziek en optredens. Zo bijvoorbeeld de Gentse Feeste, die dit jaar van 14 tot 23 juli plaatsvinden. Op tal van pleinen en locaties kan je tal gratis concerten, tentoonstellingen en andere manifestaties bijwonen, en er zijn ook heel wat optredens met een beperkte toegangsprijs in zalen. Het uitgebreide programma vind je hier.

beperktbudgetgentsefeesten-1140

foto: gentsefeesten.stad.gent

Maak gebruik van kortingen en speciale aanbiedingen

Als senior heb je mogelijk recht op verschillende kortingen en speciale aanbiedingen die je kunt benutten om geld te besparen tijdens de zomermaanden. Informeer bij lokale restaurants, theaters, musea, bioscopen en andere recreatievoorzieningen naar eventuele kortingen voor senioren.

Veel plaatsen bieden speciale tarieven of kortingsdagen aan waarop senioren kunnen profiteren van lagere prijzen. Daarnaast zijn er vaak kortingspassen beschikbaar voor bepaalde attracties of evenementen, die de toegangsprijzen kunnen verlagen. Vergeet niet je identiteitsbewijs of seniorenpas mee te nemen om in aanmerking te komen voor deze kortingen.

Geniet van lokale openbare voorzieningen

 Veel steden en gemeenten bieden diverse openbare voorzieningen waar senioren van kunnen genieten zonder dat het veel geld kost. Denk aan openbare parken met bankjes en schaduwrijke plekken waar je kunt ontspannen en een goed boek kunt lezen.

Maak gebruik van de openbare zwembaden of stranden in de buurt om verkoeling te zoeken tijdens warme zomerdagen. Sommige bibliotheken organiseren gratis filmvertoningen of lezingen, waardoor je kunt genieten van entertainment en educatie zonder extra kosten. Het verkennen van deze lokale voorzieningen kan een geweldige manier zijn om de zomer door te brengen zonder je budget te overschrijden.

beperktbudget5-1140

Conclusie

 Het hebben van een beperkt budget hoeft geen belemmering te zijn om van de zomer te genieten. Door creatief te zijn, gebruik te maken van gratis of betaalbare activiteiten en te profiteren van kortingen en speciale aanbiedingen, kun je nog steeds een plezierige en memorabele zomer ervaren.

Verken de natuur, leer nieuwe dingen, organiseer sociale bijeenkomsten, maak gebruik van lokale evenementen en geniet van openbare voorzieningen in je gemeenschap. Het belangrijkste is om te genieten van de warme dagen, quality time door te brengen met dierbaren en nieuwe ervaringen op te doen, zonder je financiële situatie uit het oog te verliezen.

Heb je ook suggesties? Deel ze met onze lezers in een reactie onder dit artikel.

Auteur: Stefaan Van Laere

2 reacties

caat
Hoe vraag je een senioren pas aan. Ik word in september 65 jaar
11/07/23 18:11 REAGEER
Pjetro
De beste raad die ik kan geven is om u te begeven naar het gemeentehuis.
Voor de seniorenpas van de Lijn moet u zich begeven naar een kantoor van de Lijn die abonnementen aflevert.
Hopelijk heb u iets aan deze inlichtingen.
Groeten.
12/07/23 20:47 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels