Deel via

Kuieren in Lissabon

July 2023
Op goed drie uur vliegen ben je vanuit Zaventem al in Lissabon. De Portugese hoofdstad blijft een klassieker voor vele reizigers van jong tot oud. Er valt dan ook heel wat te beleven. Voor wie weinig inspiratie heeft stippelden we deze driedaagse citytrip uit met voor elk wat wils.

Charmant en hartelijk

Welkom in het betoverende Lissabon, waar je een driedaagse citytrip vol avontuur en cultuur te wachten staat. Deze prachtige stad aan de oevers van de rivier de Taag combineert eeuwenoude geschiedenis, levendige wijken en een bruisende culinaire scene. Laat je betoveren door de charme van de smalle geplaveide straatjes, kleurrijke huizen en de hartelijke bevolking van Lissabon.

Dag 1: Verkenning van de historische wijken

Begin je eerste dag in de historische wijk Alfama, waar je wordt ondergedompeld in de rijke geschiedenis van Lissabon. Wandel door de smalle straatjes die omhoog kronkelen naar het majestueuze Castelo de São Jorge. Vanaf de kasteelmuren geniet je van een panoramisch uitzicht over de stad. Vergeet niet een bezoek te brengen aan de kathedraal van Lissabon, een prachtig voorbeeld van middeleeuwse architectuur.

lissabonbaixa-1140

Vervolg je ontdekkingstocht naar de wijk Baixa, het bruisende hart van Lissabon. Bewonder de elegante pleinen zoals Praça do Comércio en Rossio, omringd door prachtige neoklassieke gebouwen. Maak een ritje met de iconische tram 28, die je meeneemt door de schilderachtige heuvels van Lissabon. Stap uit bij Bairro Alto, een levendige wijk bekend om zijn gezellige bars, boetieks en traditionele fado-muziek. Geniet van een heerlijk diner in een van de vele restaurants waar je kunt proeven van de authentieke Portugese keuken.

Pastéis de nata

Proef de beroemde pastéis de nata (custardtaartjes) bij Pastéis de Belém, een van de oudste en meest traditionele bakkerijen van Lissabon. Deze verrukkelijke lekkernijen worden al sinds 1837 volgens een geheim recept bereid. Neem de tijd om te genieten van de heerlijke romige vulling en het krokante bladerdeeg, en laat jezelf onderdompelen in de zoete smaken van Portugal.

lissabonpasteis-1140

Breng je wandelschoenen mee...

Draag comfortabele schoenen tijdens je verkenningstocht door Lissabon, aangezien de stad bekend staat om zijn heuvelachtige en geplaveide straten. Hierdoor zul je met gemak de verschillende wijken kunnen verkennen zonder ongemakken.

Dag 2: Moderne en culturele ervaringen

Breng je tweede dag door in de wijk Belém, een historisch gebied dat rijk is aan maritieme geschiedenis en culturele bezienswaardigheden. Begin bij het indrukwekkende Mosteiro dos Jerónimos, een meesterwerk van de Manuelstijl-architectuur en een UNESCO-werelderfgoed. Bezoek het Monument der Ontdekkingen, dat de Portugese ontdekkingsreizigers eert, en bewonder het standbeeld van Hendrik de Zeevaarder.

Ontdek het culturele centrum van Belém, waar je verschillende musea en galerijen kunt bezoeken. Het Museu Nacional dos Coches herbergt een prachtige collectie koninklijke koetsen, terwijl het Museu de Arte, Arquitetura e Tecnologia (MAAT) moderne kunst en architectuur tentoonstelt. Maak een ontspannen wandeling langs de rivier de Taag en geniet van het uitzicht op de iconische 25 de Abril-brug en de Cristo Rei.

lissabonbelem-1140

LX Factory

Vergeet niet om een tussenstop te maken bij LX Factory, een bruisend creatief complex gevestigd in een voormalig industrieel gebied. Hier vind je een mix van boetieks, kunstgalerijen, designwinkels, hippe restaurants en gezellige cafés. Ontdek unieke lokale merken, bewonder de straatkunst en geniet van de artistieke en alternatieve sfeer van deze creatieve hub.

Dag 3: Ontdekking van moderne wijken

Begin je derde dag in de wijk Chiado, een van de meest elegante en culturele wijken van Lissabon. Verken de geplaveide straten, bezoek de elegante boetieks en proef heerlijke koffie bij het beroemde café A Brasileira, waar een standbeeld van de beroemde Portugese dichter Fernando Pessoa op je wacht. Breng ook een bezoek aan de prachtige boekhandel Livraria Bertrand, de oudste boekhandel ter wereld die nog steeds in bedrijf is.

Wandel verder naar de wijk Príncipe Real, waar je charmante pleinen en boetieks vindt. Geniet van een ontspannen sfeer terwijl je door de Jardim do Príncipe Real wandelt, een prachtige botanische tuin met exotische planten en oude bomen. Verken de lokale boetieks die unieke kleding, sieraden en designartikelen verkopen.

Sluit je citytrip af met een bezoek aan Cascais, een pittoresk kustplaatsje op korte afstand van Lissabon. Wandel langs de kustpromenade, geniet van het prachtige strand en bewonder de kleurrijke vissersboten in de haven. Proef verse visgerechten in een van de restaurants aan zee en laat je verleiden door de ontspannen en schilderachtige sfeer.

Lokale tradities...

Probeer de lokale tradities van Lissabon te ervaren. Luister naar fado, de melancholische en emotionele muziekstijl die diep geworteld is in de Portugese cultuur. Er zijn verschillende fadohuizen in de stad waar je kunt genieten van liveoptredens. Daarnaast is een avondwandeling door de stad, bekend als "passeio", een geweldige manier om de sfeer van Lissabon te ervaren terwijl je geniet van de gezelligheid van de straten en pleinen.

lissaboneten-1140

...en gerechten

Proef de lokale gerechten en lekkernijen die Lissabon te bieden heeft. Naast de beroemde pastéis de nata kun je ook genieten van andere culinaire hoogstandjes. Probeer bijvoorbeeld de verse sardines, gegrild en geserveerd met een scheutje citroensap. Ook de bacalhau, gezouten en gedroogde kabeljauw, is een traditioneel gerecht dat je zeker moet proeven. Voor een zoete lekkernij kun je de bolo de arroz proberen, een heerlijk luchtig rijstgebakje.

Gebruik het openbaar vervoer

 Maak gebruik van het uitstekende openbaar vervoerssysteem in Lissabon. De tram is een van de meest iconische vormen van vervoer en biedt een nostalgische manier om de stad te verkennen. Neem tram 28 voor een schilderachtige route door de historische wijken van Lissabon. Daarnaast is de metro een snelle en handige manier om je door de stad te verplaatsen. Overweeg het aanschaffen van een Viva Viagem-kaart, waarmee je gemakkelijk toegang hebt tot het openbaar vervoer.

lissabontram

Ga ook buiten de stad

Verken ook de omgeving van Lissabon. Maak een dagtocht naar het sprookjesachtige Sintra, waar je prachtige paleizen en tuinen kunt verkennen, waaronder het beroemde Palácio da Pena. Of breng een bezoek aan het schilderachtige kustplaatsje Cascais en geniet van de mooie stranden en gezellige straatjes.

Geniet van de zonsondergang

Geniet van de zonsondergang op een van de vele uitkijkpunten (miradouros) in Lissabon. Miradouro da Senhora do Monte, Miradouro da Graça en Miradouro de Santa Luzia bieden allemaal prachtige uitzichten over de stad, waar je kunt ontspannen en genieten van het magische moment wanneer de zon langzaam ondergaat.

lissabonzon-640

Durf te verdwalen

 Neem de tijd om te verdwalen in de charmante straatjes van Lissabon. De stad zit vol verrassingen en verborgen juweeltjes. Laat de kaart even voor wat het is en laat je leiden door je nieuwsgierigheid. Je zult versteld staan van de verborgen pleintjes, kleurrijke huizen en lokale winkeltjes die je tegenkomt.

Met deze handige tips ben je klaar om het beste van Lissabon te ontdekken tijdens je driedaagse citytrip. Geniet van de rijke geschiedenis, moderne wijken, heerlijke culinaire ervaringen en de warme gastvrijheid van deze betoverende stad aan de oevers van de rivier de Taag. Laat je betoveren door de kleurrijke tegelgevels, de levendige markten en de adembenemende uitzichten vanaf de uitkijkpunten over de stad.

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

TimV
Een inspirerend en informatief verslag van wat Lissabon te bieden heeft! Van de charmante, smalle, geplaveide straatjes tot de levendige culinaire scene, de stad heeft een unieke charme en een rijke geschiedenis die bezoekers blijft betoveren.

En wat me bijzonder aantrekt in de Zilverkust, op slechts een uurtje rijden van Lissabon, is de adembenemende schoonheid van de kustlijn, de historische steden en de vriendelijke lokale bevolking. De rustige stranden zijn perfect voor wat rust en ontspanning, terwijl de omliggende steden een schat aan culturele bezienswaardigheden bieden.

De regionale keuken van de Zilverkust is ook een hoogtepunt, van verse zeevruchten tot de heerlijke lokale zoetigheden, zoals de beroemde pastéis de nata. Deze regionale lekkernijen dragen bij aan de unieke charme van de Zilverkust, een gebied dat een perfecte mix van ontspanning en cultuur biedt.

Voor diegenen die geïnteresseerd zijn in meer tips en inzichten over reizen in Portugal, zou ik de Facebookpagina "Passie voor Portugal" willen aanraden: www.facebook.com/passievoorportugal Ze bieden waardevolle informatie en suggesties.

Dankjewel voor dit prachtige artikel dat de schoonheid en charme van Lissabon zo levendig heeft weten vast te leggen. Het heeft me doen verlangen naar een nieuw bezoek aan Portugal!
31/07/23 22:38 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels