Deel via

Dit is de eigenschap die het verschil maakt

August 2023
Sosm denken we weleens dat we vooral geluk nodig hebben om het te 'maken' in het leven. Klopt niet, weet onze huiscoach Wim Annerel. Wat dan wel? Dat lees je in dit artikel.

Heb je geluk nodig om je doel te bereiken?

Talent, intelligentie, geluk, een aantrekkelijk uiterlijk of een groot netwerk. We denken vaak dat deze factoren bepalen of we onze doelen bereiken.

Maar er is iets anders dat nog belangrijker is. Iets dat ons in staat stelt om de hoogste bergen te beklimmen en de diepste dalen te doorkruisen. Iets dat ons helpt om te blijven gaan, zelfs als de weg moeilijk wordt.

Angela Lee Duckworth, een vooraanstaande onderzoekster, bestudeerde mensen uit verschillende lagen van de bevolking: van studenten aan de militaire academie tot verkopers. Ze wilde weten wie succes zou hebben en waarom.

Doorzettingsvermogen

Wat bleek? Het was niet talent of intelligentie dat het verschil maakte. Het was "grit", of zoals we het in het Nederlands zouden zeggen: doorzettingsvermogen.

 

doelen2 We hebben allemaal dromen gehad die niet zijn uitgekomen. Dromen die we hebben laten sterven. Maar wat als we het doorzettingsvermogen en de vastberadenheid konden ontwikkelen die nodig zijn om die dromen nieuw leven in te blazen en ze te verwezenlijken? Dat kunnen we. En het is eenvoudiger dan je zou denken. Het vereist alleen de juiste mindset, de juiste tools en de bereidheid om te blijven proberen, zelfs als het moeilijk wordt.

Vijf stappen om je doelen te bereiken

  1. Ontdek je 'waarom': Om je doorzettingsvermogen te maximaliseren, moet je doelen nastreven die er voor jou echt toe doen. Die je echt belangrijk vindt. Het vinden van jouw 'waarom' is de eerste stap in het ontwikkelen van het doorzettingsvermogen dat je nodig hebt om jouw doelen te bereiken. Het is de drijvende kracht achter alles wat je doet.
  2. Geloof in jezelf: Om iets te bereiken, moet je geloven dat je de uitdaging aankunt. Dat betekent niet dat het gemakkelijk zal zijn of dat je zelfs al weet hoe je het gaat bereiken. Meestal weet je dat niet. Het betekent alleen dat je gelooft dat je het kunt. Doorzettingsvermogen ontwikkelen vereist denken in mogelijkheden.
  3. Stel doelen: Streef gerust grote doelen na. Maar deel ze op in kleinere, haalbare stappen. Zo houd je je energie op peil en blijf je gemotiveerd. Elk klein doel dat je bereikt, is een stap dichter bij je uiteindelijke doel.
  4. Meet je vooruitgang: Het is makkelijk om te zien hoe ver je nog moet gaan en je enthousiasme te verliezen. Maar meet je winst, en niet wat je nog niet hebt bereikt. Laat je vooruitgang je doorzettingsvermogen inspireren. Elke stap vooruit, hoe klein ook, is een overwinning op zich.
  5. Vier je overwinningen: Het vieren van je tussendoelen houdt je emotioneel betrokken voor de lange termijn. En hoe groter jouw doelen, hoe belangrijker het is om kleine overwinningen te vieren. Elke overwinning, hoe klein ook, is een bevestiging van je harde werk en doorzettingsvermogen.

 

doelen3-1140

De sleutel tot succes

Dus vergeet talent, hersens, en al de rest. De echte vraag is of je volhardend bent? Heb je doorzettingsvermogen? Want dat is de sleutel tot succes. Het is de kracht die je in staat stelt om je dromen te volgen, ongeacht de obstakels op je pad. Het is de kwaliteit die je in staat stelt om je volledige potentieel te bereiken en je doelen te bereiken, hoe groot of klein ze ook mogen zijn.

Een nieuw hoofdstuk

Het is nooit te laat om een nieuw hoofdstuk in je leven te beginnen. Misschien heb je al een rijk en vervuld leven achter de rug, vol met ervaringen en herinneringen. Maar dat betekent niet dat je moet stoppen met dromen en streven naar meer. Integendeel, dit is het perfecte moment om jezelf uit te dagen en nieuwe doelen te stellen.

Misschien wil je een nieuwe vaardigheid leren, een nieuwe hobby oppakken, of zelfs een nieuwe loopbaan beginnen. Misschien wil je meer tijd besteden aan je gezondheid en welzijn, of wil je je inzetten voor een doel dat je na aan het hart ligt.

Wat je doelen ook zijn, onthoud dat je de kracht en het doorzettingsvermogen hebt om ze te bereiken.

Een leven lang leren

Het leven is een reis van voortdurend leren en groeien. En dat stopt niet naarmate we ouder worden. In feite hebben we, met de wijsheid en ervaring die we door de jaren heen hebben opgedaan, een uniek perspectief en waardevolle inzichten die ons kunnen helpen bij het bereiken van onze doelen.
Dus blijf leren, blijf groeien, en blijf streven naar je dromen. Want het is nooit te laat om te worden wie je wil zijn.

En lees verder Durven dromen, durven doen: hoe je die angst overwint.

Auteur: Wim Annerel

2 reacties

TimV
De aanbeveling om onze overwinningen te vieren, ongeacht hoe klein, is zo belangrijk in een tijd waarin we vaak te streng zijn voor onszelf. De boodschap van "een leven lang leren" spreekt me ook erg aan. Het is een krachtige reminder dat groei en ontwikkeling op elke leeftijd mogelijk is. Bedankt voor dit verfrissende perspectief!
28/08/23 08:30 REAGEER
freddy verbaere
Nuttige tips!
28/08/23 11:23 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels