Deel via

Kinderarmoede in België: een leeg bord betekent zoveel meer

October 2023
Op maandag 16 oktober start de Week Tegen Kinderarmoede. Want ook in een land als België is kinderarmoede nog steeds een groot probleem. Liefst 43.000 kinderen leven in België in extreme armoede. Met de Week Tegen Kinderarmoede wil Pelicano Kinderarmoedestichting niet alleen de aandacht vestigen op dit maatschappelijk probleem, maar er vooral ook iets aan doen.

Meer weten of steunen? Surf naar www.weektegenkinderarmoede.be of doneer via overschrijving naar IBAN BE53 0687 7777 7753.

Meer dan 43.000 kinderen en jongeren die in België in extreme armoede leven, dat zijn cijfers waar je van schrikt. Maar een leeg bord, dat is pas écht schrikken. Voor die kinderen is dat echter bijna dagelijkse kost en zoiets heeft uiteraard ook ernstige gevolgen. Van leerstoornissen en gezondheidsproblemen tot een verstoorde groei, de effecten van opgroeien in armoede en ongezonde voeding zijn, volgens studies, op korte én lange termijn niet te onderschatten. En dan hebben we het nog niet over de psychologische, emotionele en sociale effecten.

Een leeg bord staat ook voor zoveel meer. Het betekent ook het gebrek aan kansen. Uitgesloten worden, nergens kunnen aan deelnemen, geen seizoenspassende kledij, een gebrek aan (para)medische zorgen of hygiëne. Armoede raakt kinderen en jongeren diep, in alle facetten van hun opgroeien.

Omdat elk kind in ons land recht heeft op gelijke kansen, organiseert Pelicano Kinderarmoedestichting dit jaar voor de vierde maal de Week Tegen Kinderarmoede. Van 16 oktober tot 22 oktober rekent Pelicano Kinderarmoedestichting nog meer dan anders op jouw steun.

Sterrenchefs strijden tegen kinderarmoede

Acteurskoppel An Miller en Filip Peeters en komiek en acteur Patrick Ridremont zetten als ambassadeurs al hun schouders onder de campagne. Zij willen als ouders natuurlijk alleen maar het beste voor alle kinderen. Daarnaast zetten Belgische sterrenchefs zich mee in tegen kinderarmoede. Onder andere Peter Goossens, Maarten Bouckaert, Tim Boury, Ruben Christiaens en nog tal van andere topchefs doneerden een leeg bord met hun handtekening. Belgische kunstenaars gaan nu creatief aan de slag met die borden. Die zullen dan later geveild worden.

Ook jij kan je steentje bijdragen. Pelicano Kinderarmoedestichting is voor 100% afhankelijk van donaties, testamentaire inkomsten, acties of bedrijfspartnerships. Elk bedrag – hoe klein ook! – is broodnodig. Pelicano gebruikt jouw steun om te voorzien in de basisbehoeften van kinderen en jongeren in armoede.

Een duurzame oplossing

Om die kinderen met de hoogste nood te bereiken, werkt Pelicano samen met sociale partners, voornamelijk scholen, OCMW’s en instellingen. Die dienen een dossier in voor de kansarme kinderen die zij detecteren en zien erop toe dat alle financiële steun enkel en alleen naar het welzijn van het Pelicanokind gaat.

Vertrouwen is hét fundament van de werking. Het dagelijks vertrouwen dat Pelicanokinderen genieten, in volledige anonimiteit. Maar ook het vertrouwen dat Pelicano krijgt en wil geven aan alle donateurs en partners, door verantwoording af te leggen en door ethisch, correct en transparant te handelen.

Bovendien verbindt Pelicano Kinderarmoedestichtingzich ertoe elk kind op een duurzame manier te steunen, namelijk tot ze 18 jaar worden en verder mits een nieuwe dossieraanvraag. Tijdens de belangrijkste groeifase van hun leven krijgen Pelicanokinderen alle kansen om een onbezorgd bestaan te leiden.

Een betere toekomst bieden

Door duurzame steun zorgt Pelicano Kinderarmoedestichting voor een betere toekomst, door kinderen en jongeren uit die vicieuze armoedecirkel te halen. En deze unieke methodiek werkt. Dat bewijzen de jongeren die afstuderen, werken en bijdragen tot onze maatschappij. Volgens een studie van de Vlerick Business School levert een investering van 1 euro om een kind uit de armoede te halen, de maatschappij op termijn trouwens 5 à 9 euro op.

Meer dan 3.000 kinderen en jongeren werden al geholpen. Als je weet dat een Pelicanokind gemiddeld 40.000 euro kost, besef je dat elke donatie zeer welkom is. Help je mee om kinderen hier uit armoede te redden?

Meer weten of steunen? Surf naar www.weektegenkinderarmoede.be of doneer via overschrijving naar IBAN BE53 0687 7777 7753.

2 reacties

Cyper
Ik herinner me nog heel goed de vele stylo's en fardebladen die ik moest lenen van mijn schoolmakkertjes, omdat ik er zelf geen had. En de gaten in de zolen van mijn schoenen, waar het ijswater doorkwam. En de week dat ik helemaal alleen in de klas zat, omdat de rest op sneuwklassen was in Maloja in Zwitserland. Het is niet altijd alleen een leeg bord...
17/10/23 02:24 REAGEER
jam
Armoede heeft vele gezichten.
17/10/23 09:21 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels