Deel via

Familievakantie: drie generaties onder één dak in Noord-Duitsland

October 2023
Steeds meer volwassen kinderen pikken graag nog een vakantie met hun ouders mee. Maar hoe groter die families worden, hoe uitdagender het wordt om een leuke bestemming te vinden die iedereen kan plezieren. Een perfecte locatie om met die verscheidenheid om te gaan is Noord-Duitsland: stranden, cultuur en geschiedenis, wie biedt meer?

Autorit van 7 uur

Autorit van 7 uur De zomers in Zuid-Europa worden steeds ondragelijker. Temperaturen van meer dan 40 graden vormen geen uitzondering. Een vakantie binnen aan de airco gekluisterd? Liever niet. Gooi het daarom over een andere boeg: richting noord-Duitsland.

Een eerste grote voordeel van een vakantie in noord-Duitsland: na een rit van 7 uur – en zonder file – bereik je de bestemming! Een luxe in tegenstelling tot een rit naar Toscane die twee volledige dagen duurt (om nog maar te zwijgen over de files aan de Mont Blanc of de overvolle wegrestaurants). Zeker met een peuter op de achterbank. 1-0 Voor Duitsland.

De Gouw

Wanneer je door de regio boven Hamburg rijdt valt de gemoedelijkheid van de dorpen op. Kleine huizen met mooie tuintjes, gevels van vakwerk, kasseiwegen, weidse landschappen. Soms lijkt het wel alsof Bilbo Balings uit één van de deuren zal tevoorschijn komen. Voor een sfeer uit Lord of the Rings hoef je dus niet naar Nieuw-Zeeland te vliegen!

De Gouw-1140

Zon, zee, strand

Om een familievakantie met zoveel verschillende leeftijden haalbaar te houden is het belangrijk dat er voldoende afwisseling mogelijk is. De peuter van het gezelschap houdt van de zee en het strand, de jonge ouders willen vooral rust en de grootouders zijn op zoek naar een snuif cultuur.

Een aanrader voor de strandliefhebbers: strand Steinbeck is zalig charmant. Een vrouw in een foodtruck (of veredelde caravan) vraagt een kleine bijdrage voor een hele dag parkeren. Je wandelt een klein stukje door een bos richting een prachtige baai, die zelfs op een warme dag van 28 graden niet druk bevolkt is! Het water van de Ostsee is ijzig koud en ook kwallen laten zich zien, maar de gemoedelijke en ongerepte sfeer maken deze uitstap meer dan de moeite waard.

Zon, zee, strand-1140

Wismar

Ook cultuurliefhebbers worden op hun wenken bediend in deze regio, bijvoorbeeld met een uitstap naar Wismar waarvan de binnenstad zich mag rekenen tot UNESCO werelderfgoed. De stad sloot al in de 13de eeuw een handelsverdrag met Lübeck en Rostock en legde daarmee de basis voor de Hanze.

Het uitzicht van Wismar wordt gedomineerd door drie imposante kerken in baksteengotiek: de Marienkirche, Nikolaikirche (de op één na hoogste kerk in zijn soort ter wereld) en de Georgenkirche. De stad kreeg het echter hard te verduren tijdens de tweede wereldoorlog en daarna onder DDR-regime. Van de Marienkirche rest bijvoorbeeld enkel nog de toren. De contouren van de vroegere kerk zijn aangegeven met lage fundamenten die een thuis bieden aan verschillende kunstwerken.

Het hart van de stad is het grote marktplein, één van de grootsten in Duitsland. Het wordt omringd met enkele indrukwekkende gebouwen, waarvan het grootste het 19de-eeuwse rathaus is. 

Wismar-1140

Pootje baden in Travemünde

Voor de liefhebbers van zandstranden is de badstad Travemünde aan te raden, een oude badplaats dichtbij Lübeck. Hier is het al meer over de koppen lopen dan bij strand Steinbeck, Travemünde wordt dan ook wel eens (licht overdreven) het St. Tropez van Duitsland genoemd.

Een uitgestrekt strand, grote boulevard met terrassen en strandwinkels en de oudste vuurtoren van de Duitse oostkust zijn de troeven van Travemünde. In de zomermaanden kan je er ook terecht voor het jaarlijkse zandsculpturenfestival, alweer een uitstap die de hele familie kan bekoren.

Pootje baden in Travemünde-1140

Lübeck

De vakantie voelt al meer dan geslaagd en dan moet de koningin van de Hanzesteden nog bezocht worden: Lübeck. Liggend aan de rivier de Trave, heeft de stad een idyllische uitstraling. De Marienkirche, eveneens in baksteengotiek, mag er zijn, maar het is vooral het Rathaus dat met alle aandacht gaat lopen. Het gebouw staat bekend als één van de belangrijkste niet-kerkelijke monumenten van Duitsland. Neem zeker ook een kijkje aan de binnenkant, waar je een portrettengalerij en muurschilderingen kan bewonderen.

Cultuurliefhebbers komen in Lübeck zeker aan hun trekken, er zijn verschillende musea te bezoeken. Een korte selectie; het Hanzemuseum (met ook aandacht voor ons eigen Brugge), het Theater Figuren Museum en het Willy Brandthuis.

Lübeck I-1140

Wie enkel als dagjestoerist naar de stad trekt, kan het bij een bezoek aan het St. Annen Kloster houden. Dit 16de -eeuwse klooster biedt een thuis aan één van de grootste collecties (laat-) middeleeuwse kunst van Duitsland. Hét pronkstuk is het Passie-altaar van Hans Memling.

Nog een leuk culinair weetje over de stad: het streekproduct van Lübeck is marsepein. De lekkernij smaakt wat minder zoet dan hoe wij hem kennen en de amandelsmaak is sterker aanwezig. Ze verwerken de marsepein in veel bakkerijen in een typische taart. 

Lübeck II-1140

Culinair Duitsland?

Duitsland heeft geen geweldige culinaire reputatie. Of dit terecht is valt te bediscussiëren. Je kan zeker kwaliteitsvol dineren, al helemaal in de meer toeristische centra. Weet wel dat de menukaarten in de meeste Duitse restaurants nogal gelijkaardig zijn. Schnitzel, Steak, champignons…. Een goed gemaakte schnitzel kan heerlijk zijn, maar alles verveelt op den duur.  

De liefhebbers van de verfijndere keuken kunnen een bezoek brengen aan restaurant Hitzegrad in het charmante dorpje Klütz. Een verscheiden kaart, lekkere cocktails en een verfijnde keuken (mmm, tonijnsteak en pasta met truffel).

Nog een tip: vertrek op tijd naar het restaurant. Terwijl in de meeste zuiderse landen de apéro net gestart is om 19u, ben je in Duitsland dan al aan de late kant. De meeste restaurants sluiten om 20u resoluut de deuren.

Een voordeel van de Duitse keuken? Elk restaurant biedt kindergerechten aan en laat de typisch Duitse keuken met schnitzel, worst en bratkartoffeln nu wel heel kindvriendelijk zijn.

Culinair Duitsland_-1140

PRAKTISCHE INFO
Algemeen
Toerisme Lübeck | Internet: Visit Lübeck - QUEEN OF THE HANSEATIC LEAGUE (visit-luebeck.com)
Toerisme Ostsee | Internet: Bay of Lübeck - ostsee-schleswig-holstein.de
Toerisme Wismar | Internet:Tourismus / Hansestadt Wismar
Overnachtingen
Strandhut nr. 7  Kalkhorst | Internet: Strandhut nr. 7 - Huisje aan de Oostzee - Huizen te Huur in Kalkhorst, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Duitsland - Airbnb
Beleven
Museum St. Annen, Lübeck  | Internet:Home - Museumsquartier St. Annen - Die Lübecker Museen (museumsquartier-st-annen.de)
European Hansemuseum, Lübeck | Internet: Herzlich willkommen im Europäischen Hansemuseum Lübeck Europäisches Hansemuseum
Willy Brandt Haus, Lübeck | Internet:Willy-Brandt-Haus Lübeck | Bundeskanzler Willy Brandt Stiftung
Zandsculpturen Travemünde | Internet:Hier gelangst du zurück auf die Hauptseite - Sandskulpturen Ausstellungen in Lübeck-Travemünde (sandskulpturen-travemuende.de)
Culinair
Restaurant Hitzegrad
 | Internet:Restaurant-Hitzegrad | Willkommen

Auteur: ReisReporter

0 reacties

Login Registreer

ReisReporter

Reisreporter is een onafhankelijk, gratis, interactief en digitaal reismagazine (e-zine) voor en door reizigers. Een hele mond vol om enkel te zeggen dat we bruikbare informatie willen verstrekken uit de eerste hand. ReisReporter is bedoeld voor een breed publiek, dit wil zeggen voor jong en oud, van backpacker tot levensgenieter. https://reisreporter.be/

Meer artikels van ReisReporter

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels