Deel via

Uitgewaaid: Kom tot rust in Oostende

November 2023
Ook zin om wat uit te waaien aan de kust? Een bezoekje aan Oostende heeft voor elk wat wils. Het initiatief 'Uitgewaaid' heeft het ambitieuze plan om bij te dragen tot onze mentale gezondheid.

Ontstressen in Oostende

Terwijl de herfst langzaam haar intrede doet, nodigt Toerisme Oostende u uit om te ontstressen aan de kust met het gloednieuw initiatief "Uitgewaaid."

Ondersteund door wetenschappelijk onderzoek en geïnspireerd door de helende kracht van 'blue spaces', wil de stad aan zee een antwoord bieden op de groeiende uitdagingen van mentale gezondheid in Vlaanderen.

Zo blijkt uit het onderzoek dat meer dan 90% van de ondervraagden bevestigen dat een uitstapje naar Oostende een positieve invloed heeft op hun mentale gezondheid.

Met onder meer een speciale route langs 10 unieke oases van rust in Oostende en een bijhorende podcast zet de stad volop in op het bieden van rust aan de kust. Ambassadeur van het project is Hilde De Baerdemaeker die zelf meermaals per jaar naar de Vlaamse kust afzakt om haar batterijen weer op te laden.

"Een bezoek aan Oostende is goed voor uw mentale gezondheid"

In samenwerking met Buffl, gespecialiseerd in (inter-)nationale bevragingen en data-analyse, organiseerde Toerisme Oostende een uitgebreide enquête over mentaal welzijn. Maar liefst 62% van de respondenten geeft aan dat de nabijheid van de zee een positief effect op hen heeft, waarvan 26% zelfs spreekt van een zeer positief effect. 83% van de deelnemers aan het onderzoek geeft aan een strandwandeling te verkiezen als de manier om tot rust te komen tijdens een uitstap naar zee.

De voornaamste reden voor het bezoeken van Oostende blijkt "uitwaaien" en "het hoofd leegmaken" te zijn. 73% van de respondenten associeert Oostende met "tot rust komen," waarbij "het strand," "de zee," en "de duinen" als belangrijke elementen worden genoemd, maar ook kuieren in de stad met zijn veelzijdig aanbod op vlak van cultuur en shopping. Een opmerkelijke 88% van de respondenten ervaart positieve effecten op hun mentale gezondheid bij een bezoek aan het strand en de zee, terwijl 56% positieve effecten op hun fysieke gezondheid rapporteert.

oostende2-1140
 
Tot slot bevestigt maar liefst 90% van de respondenten dat een uitstapje naar Oostende een positieve invloed heeft op hun mentale gezondheid. Deze bevindingen benadrukken de sterke associatie van bezoekers met de zee, rust en mentaal welzijn.

Je hoofd op pauze zetten

Bart Tommelein, burgemeester Oostende: "We leven in een maatschappij die heel veel vraagt van de mentale gezondheid van mensen. Ons onderzoek bewijst dat de zee een zeer positief effect heeft op de mentale en fysieke gezondheid van de bezoekers van onze stad. Met deze campagne willen we mensen motiveren om hun hoofd even op pauze te zetten en te komen uitwaaien op het Oostendse strand. Uitgewaaid: gratis meditatiegids en wandelkaart
Om mensen te helpen profiteren van de heilzame effecten van blue spaces, verwelkomt Oostende jou dit jaar met haar gloednieuwe campagne: ‘Uitgewaaid’. We nodigen je uit om de heilzame kracht van de kust te ontdekken. Of je nu ontspannende wandelingen op het strand verkiest, een bezoek brengt aan je favoriete museum, of luistert naar een (meditatie)podcast, in de Stad aan Zee vind je altijd de nodige rust. En in de huidige tijden is dat soms precies wat we nodig hebben.
 

Ambassadeur

Als trotse ambassadeur neemt Hilde De Baerdemaeker je mee naar 10 unieke oases van rust in Oostende. Van de uitgestrekte Polders en de strekdam tot het prachtige Ensor-kerkje, op elke locatie krijg je de kans om volledig tot rust te komen. Bovendien heeft elke rustplek zijn eigen meditatiepodcast, persoonlijk geschreven en ingesproken door Hilde. Hierdoor kun je volledig in harmonie komen met jezelf. Om deze campagne extra kracht bij te zetten, ontvangt iedereen die dit najaar een verblijf in Oostende boekt een gratis meditatiegids en wandelkaart. Hou ook de podcast van Jef Willem (Onbespreekbaar) in de gaten, want binnenkort zal hij je meer vertellen over deze inspirerende
wandelroute. 
 

Bijzonder project

 
Hilde De Baerdemaeker, ambassadeur Uitgewaaid: "Ik ben heel blij en fier dat ik aan dit bijzondere project mag meewerken. Het geluid van de zee, de eindeloze horizon en de kalmerende golven zijn de symfonie van innerlijke rust. Laat de zee je gids zijn op de reis naar vrede en sereniteit."

Blue spaces: een boost voor mentaal welzijn

In een tijd waarin stress en angst meer dan ooit lijken te overheersen, bleef één alternatief onderbelicht: het zoeken van ontspanning en rust in de natuurlijke pracht van 'blue spaces', zoals meren, rivieren, zeeën en oceanen. Wetenschappelijke studies tonen aan dat blootstelling aan blue spaces stress en angst vermindert, de stemming verbetert en de algehele geestelijke gezondheid bevordert. Kortom, ze hebben een bewezen positieve invloed op ons mentale welzijn. Het kabbelende water, het uitzicht op de horizon en de rustige omgeving hebben een kalmerend effect op onze geest, waardoor we kunnen ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven. Of het nu een wandeling langs de kust is of een middag op het strand, de helende kracht van water is binnen handbereik want nergens is er meer ’blue space’ dan aan onze kust.

 

 Voor meer informatie over "Uitgewaaid": www.visitoostende.be
 
oostende3-1140
Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

karel2
Oostende mi corazon, het is idd. heel erg juist, de zee daar wilde ik gaan wonen het gaat helaas nog niet, maar ik wil er wil uitgestrooid worden!!!!
12/11/23 18:23 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels