Deel via

Waarom de verschillende generaties beter moeten communiceren

November 2023
Oud(er) zijn is geen schande, jong zijn evenmin. Maar waarom communiceren de verschillende generaties onderling niet beter? We hebben nochtans heel wat van elkaar te leren.

Van elkaar leren

In een wereld die voortdurend evolueert en waarin generaties met verschillende waarden, opvattingen en communicatiestijlen samenkomen, wordt het steeds belangrijker om bruggen te bouwen tussen generaties. Effectieve communicatie en het delen van kennis tussen verschillende leeftijdsgroepen kunnen bijdragen aan een meer harmonieuze en productieve samenleving. In deze inleiding zullen we verkennen hoe generaties beter kunnen communiceren en van elkaar kunnen leren, met als doel wederzijds begrip en een gezamenlijke groei te bevorderen. Het samenbrengen van de ervaring en wijsheid van oudere generaties met de innovatie en energie van jongere generaties kan leiden tot een vruchtbare uitwisseling van ideeën en een veelbelovende toekomst voor ons allen.

generaties2

In het verleden werden ouderen toegeschreven aan belangrijke rollen in de rechtsgang, het onderwijs en de gezondheidszorg. Ze genoten een uitzonderlijk respect als wijze adviseurs en bewaarders van tradities en kennis. Echter, in onze moderne tijd is deze dynamiek aanzienlijk veranderd. De traditionele functies van het opslaan, bewaren en overdragen van kennis en informatie zijn grotendeels overgenomen door geavanceerde technologieën.

De sterke punten van ouderdom en de misvattingen erover

In onze vergrijzende samenleving is ouderdom vaak synoniem geworden met rolverlies. De misvatting dat "ouderen niet langer nodig zijn" is wijdverspreid, maar het is belangrijk om de werkelijke waarde van ouderdom te erkennen. Wat zou onze samenleving zijn zonder de wijsheid en ervaring van de oudere generatie? Hieronder benadrukken we enkele sterke punten van ouderdom en corrigeren we enkele veelvoorkomende misverstanden.

  1. Ouderdom is geen probleem van te veel ouderen, maar te weinig jongeren. De demografische veranderingen zijn niet uitsluitend het gevolg van een toename van ouderen, maar ook van een afname van het aantal jongeren. In plaats van te spreken van een "vergrijzing", zouden we moeten erkennen dat we te maken hebben met een "verjonging". Het is niet dat we te veel oude mensen hebben, maar eerder dat we te weinig jonge mensen hebben.

  2. We leven langer dan vroegere generaties, en vaak doen we dat in een betere gezondheid en met meer vaardigheden dan onze ouders en grootouders op dezelfde leeftijd hadden. Toch worden mensen tegenwoordig langer als "jong" beschouwd, terwijl ze vroeger sneller als "senioren" worden bestempeld. 

  3. Onze samenleving classificeert mensen als de oudste studenten en de jongste gepensioneerden. We delen mensen in bij de jeugdgroepen tot 35 jaar, beschouwen ze als "oudere werknemers" vanaf 45 jaar en bieden ze vaak geen werkgelegenheid meer vanaf 50 jaar. Als ze 55-plus bereiken, worden ze gezien als senioren. Hierdoor blijft er slechts een beperkte tijd over voor actieve volwassenheid, meestal 15 tot 20 jaar. Ondanks wetenschappelijk bewijs van het tegendeel worden oudere werknemers (inclusief die van 45 jaar en ouder) vaak onterecht beschouwd als verminderd presterend.

Het is belangrijk dat we deze misvattingen corrigeren en de sterke punten van ouderdom omarmen, zoals wijsheid, ervaring, en de mogelijkheid om bij te dragen aan onze samenleving op vele manieren. De levensfase na het middelbare volwassenheid heeft veel te bieden, en het is aan ons om deze waarde te erkennen en te benutten.

Veroudering kan op veel gebieden gunstig zijn

senioren2In het licht van internationaal onderzoek moeten we het eenzijdige negatieve beeld van ouderdom heroverwegen en in twijfel trekken of veroudering altijd gelijkstaat aan degeneratie en verlies. Vergrijzing hoeft niet louter een last te zijn, maar biedt talloze kansen voor groei, het verbeteren van vaardigheden en het ontplooien van potentieel, zowel op individueel als maatschappelijk niveau.

Het onbenutte potentieel van ouderdom is zowel afhankelijk van individuele inzet als van sociaal-culturele ondersteuning. Individuen moeten helderheid krijgen over hun persoonlijke interesses en doelen en zich inzetten om deze te verwezenlijken. Tegelijkertijd is er behoefte aan sociale initiatieven die ouderen aanmoedigen om deel te nemen, samen te werken en actief te blijven.

Volwassen ouderdom: Verantwoordelijkheid en betrokkenheid

De overgrote meerderheid van ouderen is niet alleen bereid, maar ook in staat om verantwoordelijkheid te dragen voor zichzelf, betekenis te vinden in hun eigen levensverhaal en bij te dragen aan gezond en competent ouder worden. Ze zijn open voor het vervullen van productieve rollen, zowel op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid als vrijwilligerswerk, en als overbruggende schakels naar toekomstige generaties. Opvallend is dat ongeveer 35% van de zorgverleners zelf 65 jaar of ouder is!

Oud en jong samen: De weg vooruit

In plaats van het generatieconflict aan te wakkeren, moeten we juist gezamenlijk de uitdagingen van de toekomst aangaan. Jongeren, volwassenen en ouderen moeten gelijktijdig bijdragers en ontvangers zijn, zonder ons af te vragen wie welke lasten moet dragen. In plaats van ons af te vragen of de oude dag nog moet worden gefinancierd of dat de veeleisende jeugd van vandaag nog moet worden ondersteund, moeten we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor onszelf en de samenleving.

We hebben een dialoog tussen generaties nodig, geen machtsstrijd. Samenwerking is de sleutel, niet wederzijdse beschuldigingen en beledigingen. Wederzijds begrip is essentieel. Het is belangrijk dat zowel jongeren leren van ouderen als ouderen van jongeren.

Ouderen als economische troef

Te vaak worden ouderen in de media belicht als een financiële last met termen als "ouderdomsbelasting," "pensioenlast," en "zorglast." We moeten echter niet alleen praten over de kosten, maar ook over de voordelen van ouderen. Ouderen zijn consumenten, creëren inkomsten en voegen waarde toe aan de samenleving.

Gepensioneerden zijn een economische factor van betekenis, niet alleen in de context van hulpmiddelen zoals brillen, gehoorapparaten en trapliften, maar ook als motor achter de reisindustrie en andere sectoren. Het is hoog tijd om ouderen te zien als waardevolle bijdragers aan onze economie en maatschappij, en om hen te voorzien van passende mogelijkheden om bij te dragen en hun potentieel te benutten.

De economische rol van ouderen 

Onze samenleving wordt geconfronteerd met aanzienlijke uitdagingen op verschillende fronten, waaronder demografische veranderingen, economische vraagstukken en politieke en sociale kwesties. Om ons land te herstellen, is de bijdrage van alle bevolkingsgroepen van cruciaal belang. Senioren spelen hierin een significante rol en dragen op verschillende manieren bij aan de maatschappij. Laten we deze bijdragen eens nader bekijken.

  1. Ouderen als actieve waardecreators: Veel ouderen bezitten activa en handhaven een positieve spaarquote, waardoor ze actief deelnemen aan het proces van waardecreatie. Ze dragen bij aan economische groei en stabiliteit.

  2. Niet te onderschatten economische activiteit: Werk dat niet betaald wordt uitgevoerd, zoals kinderopvang, zorg en vrijwilligerswerk, vertegenwoordigt een aanzienlijke economische activiteit. Ouderen spelen hierin een cruciale rol.

  3. Sterke consumentengroep: Ouderen vormen een aanzienlijke consumentengroep, wat resulteert in economische stimulatie door hun consumptiegedrag.

  4. Belastingbijdrage en financiering van overheidsuitgaven: Ouderen zijn ook belastingbetalers en dragen aanzienlijk bij aan de financiering van overheidsuitgaven, waaronder essentiële openbare diensten.

  5. Interfamiliale financiële overdrachten: Niet te vergeten zijn de financiële overdrachten binnen gezinnen, waarbij ouderen vaak bijdragen aan de jongere generaties.

De uitdagingen waarvoor onze samenleving staat, vereisen geen aparte politieke benadering voor ouderen, maar eerder een samenwerking met en door ouderen. Senioren zijn bereid om offers te brengen en beperkingen te aanvaarden, maar ze verlangen terecht naar eerlijke en zinvolle maatregelen. Dit houdt in dat ze planningszekerheid wensen en pleiten voor intergenerationele gelijkheid. Bij het bespreken van intergenerationele gelijkheid moeten we niet alleen financiële aspecten overwegen, maar ook andere kwesties, zoals toegang tot onderwijs, kansen in het arbeidsleven, en verantwoordelijkheden in het gezin en de samenleving, zowel in het verleden als vandaag.

Samenwerking tussen generaties is essentieel om de complexe uitdagingen van onze tijd het hoofd te bieden.

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

jam
Kennen we elkaar.Welk is onze waarde,en dit op vele vlakken.Hoe waardevol vinden we de ander.
27/11/23 19:51 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels