Deel via

Hoe dit ene woord jouw gevoel over deze dag onmiddellijk verandert

December 2023
Niet 'moeten' maar 'mogen'. Het is 'maar' een woord, maar het kan een wereld van verschil maken...

Mogen spreken

Op een heldere voorjaarsmorgen was ik onderweg naar een evenement van een bedrijf voor zijn klanten, waar ik een lezing zou geven. Eerder die dag belde een goede vriend, nieuwsgierig naar mijn dagplanning. "O, ik moet naar een bedrijfsevenement. Ik moet er spreken," antwoordde ik met een zekere gelatenheid in mijn stem. Na het gesprek drong het tot me door: het was niet dat ik moest spreken, maar dat ik mocht spreken.

Dit inzicht was een openbaring. Plotseling zag ik mezelf niet langer als iemand die zijn plicht vervulde, maar als iemand die een bevoorrechte kans had gekregen.

Denk aan het verhaal van de beroemde dirigent Leonard Bernstein, die ooit zei dat hij niet moest dirigeren, maar dat hij het voorrecht had om muziek tot leven te brengen. Deze mentaliteitsverandering is wat mij betreft de sleutel tot een meer vervuld leven.

blij3

Subtiel verschil

Maar hoe krachtig is dit subtiele verschil in woordkeuze echt?

Volgens een onderzoek van Robert Emmons, een expert op het gebied van dankbaarheid, kunnen positieve formuleringen en dankbaarheid leiden tot een hoger welzijn en een betere mentale gezondheid. Dit is met name relevant voor ons als 50-plussers, die vaak de neiging hebben hun leven in perspectief te plaatsen en meer te zoeken naar betekenis en voldoening.

Laten we dit concept toepassen op het alledaagse leven:

  • Wandelen: In plaats van te denken "Ik moet wandelen om gezond te blijven," denk "Wat een voorrecht om in staat te zijn te wandelen in de frisse lucht, genietend van de natuur."
  • Schrijven: Voor een redacteur die worstelt met een deadline, is het niet "Ik moet dit artikel afmaken," maar "Ik mag mijn gedachten delen met een publiek dat waardeert wat ik te zeggen heb."
  • Werk: In de context van werk, is het niet "Ik moet dit project afmaken," maar "Ik heb de kans om mijn vaardigheden te tonen en een bijdrage te leveren."
  • Dagelijkse taken: Zelfs boodschappen doen transformeert van een taak in een kans: "Ik mag voorzien in de behoeften van mijn gezin."

 

blij2-1140

Voorrecht

Deze verschuiving naar een taal van voorrecht en dankbaarheid kan een enorme impact hebben op hoe we ons leven ervaren. Het herinnert ons eraan dat wat we doen niet alleen een verplichting is, maar een kans om te groeien, te delen, en te genieten van de rijkdom van het leven.

Drie stappen om dit zelf toe te passen:

  1. Word je bewust van je taalgebruik: Reflecteer op hoe je spreekt over je dagelijkse activiteiten. Zijn het taken of kansen?
  2. Kies voor 'mogen' in plaats van 'moeten': Begin bewust de taal van voorrecht te gebruiken. Het vereist oefening, maar de mentale verandering is het waard.
  3. Ervaar de verandering: Let op hoe deze verschuiving in taalgebruik je gevoel en houding beïnvloedt. Voel je je dankbaarder en positiever?

 

Tot slot, denk aan het verhaal van een bevriende auteur die worstelde met zijn boek. Toen hij zijn perspectief veranderde van "moeten" naar "mogen," bloeide zijn creativiteit op. Dit is de kracht van één woord. Dus, wat mag jij vandaag doen?

 

En lees ook Dit is het ene woord dat ons leven beter maakt (in deze 5 situaties)

 

Auteur: Wim Annerel

2 reacties

jam
Lig jij onder de slof vraagt een man aan zijn collega?
Ik? Als ik zeg tegen haar,ik doe de afwas,doe ik hem toch,zeker.
Eh,ik mag de afwas doen.
18/12/23 09:51 REAGEER
Pjetro
Ik heb een hekel aan boodschappen doen.
Ik ga altijd met een langzame tred naar de supermarkt.
Na dit artikel gelezen te hebben ga ik met een gezwinde pas en een positief ingesteldheid naar de supermarkt.
Ik "mag" nu naar de winkel gaan,en dit is een voorrecht dat andere mensen niet te vlug zullen
krijgen!

20/12/23 21:03 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels