Deel via

Is 2023 het warmste jaar ooit?

December 2023
Alle cijfers zijn nog niet bekend, maar 2023 zou weleens het warmste jaar ooit kunnen worden. Zo werden afgelopen zomer overal de hoogste temperaturen geregistreerd.

Alarmerend record

Het afgelopen zomerseizoen, dat van juni tot augustus duurde, heeft wereldwijd een alarmerend record gevestigd met de hoogste gemiddelde temperaturen ooit geregistreerd.

Deze zorgwekkende trend voedt de toenemende bezorgdheid dat 2023 onmiskenbaar het warmste jaar in de annalen van de geschiedenis zou kunnen worden. Met als ultieme vrees dat dit 'record' niet lang zal standhouden en misschien zelfs in de toekomst zowat elk jaar gebroken zal worden.

De wereld wordt geconfronteerd met de verwoestende gevolgen van deze extreme weersomstandigheden, waarbij hittegolven, droogtes, overstromingen en branden Azië, Europa en Noord-Amerika op ongekende schaal hebben getroffen.

hitte4-1140

Het noordelijke halfrond, waar de meerderheid van de wereldbevolking woont, beleefde een historische zomer met een gemiddelde wereldtemperatuur die een nieuwe piek bereikte op 16,77°C. Deze temperatuur overtrof het gemiddelde van 1991-2020 met 0,66°C, wat al verhoogde temperaturen vertoonde als gevolg van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. Opvallend is dat deze temperatuur zelfs hoger lag dan het vorige record uit 2019.

Klimaatakkoord

De schatting dat de wereldwijde temperatuur in augustus ongeveer 1,5 graden Celsius hoger lag dan voor het begin van de opwarming van de aarde, roept vragen op over de haalbaarheid van de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs. Wereldleiders hadden zich daarin verplicht om de temperatuurstijging ruim onder de 2 graden Celsius te houden, bij voorkeur zelfs onder de 1,5 graden Celsius. Deskundigen waarschuwen dat de voortdurende gevolgen van klimaatverandering verstrekkend kunnen zijn, ondanks de inspanningen die zijn vastgelegd in het internationale akkoord.

Naast de opwarming van de atmosfeer heeft ook het zeewater opvallende veranderingen ondergaan. Een recordtemperatuur van 25,19 graden Celsius werd bijvoorbeeld geregistreerd in het noorden van de Atlantische Oceaan op 31 augustus. Dit fenomeen heeft wereldwijd gevolgen, met een zeewatertemperatuur van bijna 21 graden Celsius, ver boven het langjarig gemiddelde.

El Niño

Parallel aan door de mens veroorzaakte klimaatverandering ontwikkelt zich het natuurverschijnsel El Niño, dat gepaard gaat met een stijging van de oppervlaktetemperatuur van de Stille Oceaan. Dit fenomeen heeft aanzienlijke effecten op wereldwijde weersystemen gedurende ongeveer zes maanden.

Alarmerende metingen rond Antarctica werpen een nieuw licht op de ernst van de situatie. Historisch lage hoeveelheden zee-ijs zijn vastgelegd volgens satellietgegevens, wat wijst op een verontrustende trend. Deze recente cijfers, gebaseerd op analyses van satellieten, schepen, vliegtuigen en weerstations wereldwijd, suggereren dat de afgelopen drie maanden de warmste waren sinds ongeveer 120.000 jaar, sinds het prille begin van de menselijke geschiedenis. Intrigerend genoeg staat de zomer van 2023 ondanks extreme weersomstandigheden gemiddeld op de vijfde plaats van warmste zomers ooit geregistreerd op het Europese continent.

hitte2-1140

Doemdenkers

Te midden van deze alarmerende gegevens is er een opvallende stroming van doemdenkers die een somber beeld schetsen van de toekomst. Deze pessimisten waarschuwen voor onomkeerbare schade aan het milieu, economieën en samenlevingen wereldwijd. Hun voorspellingen variëren van desastreuze milieueffecten tot het ineenstorten van ecologische systemen. Hoewel sommigen deze doemscenario's als overdreven beschouwen, benadrukt deze stroming het dringende belang van wereldwijde samenwerking en proactieve maatregelen om de gevolgen van klimaatverandering te verzachten.

Uitgebalanceerd perspectief

Ondanks de alarmerende geluiden van doemdenkers die een somber beeld schetsen van de toekomst, is het van belang om een gebalanceerd perspectief te behouden. Sommige experts stellen dat hoewel de huidige klimaatverandering ernstige gevolgen met zich meebrengt, er nog steeds ruimte is voor veerkracht en aanpassing. Het is cruciaal om de complexiteit van klimaatsystemen te begrijpen en de vooruitgang die wordt geboekt op het gebied van duurzame technologieën en beleidsmaatregelen niet over het hoofd te zien.

Een kritisch perspectief omarmen, dat zowel de uitdagingen als mogelijke oplossingen erkent, is essentieel om een effectieve aanpak van klimaatverandering te bevorderen. Het benadrukt de noodzaak van wereldwijde samenwerking, innovatie en proactieve maatregelen om de negatieve trends om te buigen.

Nog niet te laat

Het is bemoedigend dat, ondanks de ernstige situatie waarin we ons bevinden, het nog niet te laat is om actie te ondernemen. Gemeenschappen, overheden en bedrijven over de hele wereld werken samen om duurzame praktijken te bevorderen, de uitstoot van broeikasgassen te verminderen en zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Bewustwording en collectieve inspanningen kunnen een cruciale rol spelen in het verminderen van onze ecologische voetafdruk en het creëren van een duurzamere toekomst.

hitte3-1140

Het is van groot belang dat individuen en samenlevingen zich blijven inzetten voor milieubewustzijn en duurzame acties, want gezamenlijk kunnen we een positieve impact hebben op de toekomst van onze planeet.

Hoewel de uitdagingen groot zijn, biedt de gezamenlijke inspanning van mensen over de hele wereld hoop op een veerkrachtige, duurzame en positieve toekomst, waarin we actief bijdragen aan het behoud van ons milieu.

Auteur: Stefaan Van Laere

7 reacties

Catharina31
Het is allemaal bangmakerij, jaren geleden waren er ook pieken van warmte, koude en neerslag, en het klimaat verandert al eeuwen, so what's new? Ja, nieuw is dat tegenwoordig bij extreem weer meteen als oorzaak klimaatverandering genoemd wordt. Klimaatverandering vindt echt niet plaats in een paar jaar, nee klimaatverandering voltrekt zich in eeuwen. Wat wel zinvol is, dat er maatregelen genomen worden om extremen het hoofd te bieden, zoals versteviging en verhoging van de dijken, het opslaan van regenwater in grote bassins zodat er in droge zomers toch geïrriteerd kan worden. enz. enz. Dat heeft nut, maar die bangmakerij is alleen om u geld afhandig te maken. De goedgelovige burger trapt daar makkelijk in.
25/12/23 17:02 REAGEER
degroopa



25/12/23 18:34 REAGEER
degroopa
En wat gaat er in de plaats komen van fossiele brandstoffen als voornaamste motor van energieopwekking als die moeten uitgefaseerd of (iets meer eufemistisch) verminderd worden?
Van wind en zon zal het niet komen want kapitaalvernietigend wegens een veel te lage EROI(energy return on investment).Trouwens een aantal projecten van windmolenparken zijn al on hold gezet.
Zogenaamde hernieuwbare energie kan slechts bestaan mits enorme subsidies .Wat mede door de nodige back-up het veruit tot de duurste energie maakt en zeker niet zoals T.Vander Straeten op TV nog beweerde als de goedkoopste.
En wat de antropogene CO2 uitstoot betreft,die is absoluut niet of minimaal verantwoordelijk voor de klimaatopwarming.De zogenaamde consensus daarover volgens het IPCC(een louter politieke organisatie!)is een totaal geconstrueerd en verzonnen verhaal.Lees bvb het boek van Patrick Moore(oprichter van Greenpeace!)'onzichtbare neprampen en verzonnen onheil' of het boek van Jules de Waart 'Geloof niet alles' waarin haarfijn staat uitgelegd hoe die verzonnen consensus is tot stand gekomen en verspreid door Obama en dus gretig opgepikt door de rood-groene journalisten.
Integendeel,Clintel heeft een 'World Climate Declaration' opgesteld die ondertekend werd door ruim 1800 klimaatwetenschappers waaronder enkele Nobelprijswinnaars ,zeggende dat er helemaal geen 'climate emergency' bestaat.
De wetenschappers die dat ondertekend hebben zijn niet gesponsord om het narratief van de opwarming door antropogene CO2 uitstoot in stand te houden zoals de opstellers van het IPCC rapport.
Er bestaat trouwens geen enkel wetenschappelijk bewijs van de invloed van antropogene CO2 op het klimaat.Dat heeft de voorzitter van de COP 28 trouwens zelf verklaard.
Bovendien is het zo dat de CO2 de temperatuur na-ijlt en niet voorloopt!
Dat is uitgebreid bewezen aan de hand van stalen uit ijskernen.
Alle prognoses zijn uiteraard op basis van modellen waarvan ook al uitgebreid bewezen is dat ze niets waard zijn en helemaal niet overeenkomen met de werkelijk gemeten temperaturen.Waarbij dan ook nog eens het hitte-eilandeffect totaal overdreven metingen geeft.Cfr Ukkel dat vroeger de boerenbuiten was en nu verstedelijkt gebied.In september werd daar een hittegolf gemeten.Ik woon in Z-Oost-Vl. en hier was van een hittegolf geen sprake.Slechts 4 dagen boven de 25°C.
Bovendien is van alle doemvoorspellingen van de laatste decennia geen enkele maar dan ook geen enkele bewaarheid.
Er zijn ongeveer 40 factoren erkend die het klimaat beïnvloeden.Daarvan is de zon uiteraard de belangrijkste factor.Broeikasgassen spelen slechts een zeer beperkte rol.En de invloed van CO2 is minimaal.Bovendien is de concentratie CO2 reeds verzadigd.Dus al wat er nog bijkomt heeft geen invloed meer.
Kortom,de klimaathysterie is de grootste hoax uit de recente geschiedenis.Vraag is wie die waanzin gaat stoppen?
Ik raad de auteur ten stelligste de lectuur van een aantal wetenschappelijke artikels aan-naast de hierboven vermelde boeken- op een aantal sites zoals Clintel.nl,Climategate.nl,Opinie Z(Fernand Meeus),Dwarsliggers.eu,ook Doorbraak en vele andere.
Voor wanneer eens een kritisch artikel over de klimaatwaanzin?
25/12/23 20:27 REAGEER
Cyper
Omdat de enige waanzin die is, die sommige mensen aanzet om koppig te weigeren, de realiteit te aanvaarden, zelfs als het voor hun neus staat, en een lange lijst van onzinnigheden aanvoeren om te bewijzen dat wat al werkelijkheid is, niet waar is.
3/01/24 00:59 REAGEER
Cyper
Jij weet het natuurlijk beter dan de wetenschappers, hé Catharina.
3/01/24 00:57 REAGEER
ludovikus
Toen ik las : Is 2023 het warmste jaar OOIT?
ben ik gestopt met verder lezen!!
Men zei vroeger dat papier geduldig was... Nu zijn dat chatberichten ...
Ik heb vroeger zelf aan de lijve drie weerfenomenen meegemaakt! Storm (canadaboom op het dak waar ik binnen was), overstroming (in het centrum van mijn dorp) en bliksem (op ons huis)! En die ken ik! Spijtig, toen waren er geen smartphones!!!
25/12/23 23:13 REAGEER
jeanl
Wanneer gaan ze eens optreden tegen al die instanties die het weer zodanig beïnvloeden (Haarp) dat het onmogelijk wordt om nog te leven, de ontvolking. Bovendien zijn mensen als Bill Gates hier erg actief in want zij willen ons kweekvlees doen eten en dat is momenteel al in hun handen. Money money money zong Abba al lang geleden.
26/12/23 02:14 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels