Deel via

7 ongewone tips om met meer aandacht te leven

June 2015
Elke dag vragen veel dingen onze aandacht: je telefoon die rinkelt, de berg afwas van gisteren, een melding op de radio, een opvallende krantenkop … We worden letterlijk bestookt met informatie. Daardoor glijdt onze aandacht steeds vaker weg van wat echt belangrijk is. Om opnieuw het bos door de bomen te zien, geeft SenNet life life coach Wim Annerel je 7 ongewone tips om met gerichtere aandacht te leven.

Informatie escalatie

We worden gebombardeerd door informatie en elke boodschap schreeuwt om onze aandacht Voortdurend worden we gebombardeerd met informatie en entertainment. Via het internet, radio, televisie, affiches, kranten, tijdschriften en andere media krijgen we allerlei boodschappen op ons afgevuurd. Elk van die boodschappen roept om onze aandacht.

/83/GelukkigZijn/Post it.jpgDaardoor leven we constant afgeleid. Ons vermogen om te focussen, creatief te zijn en iets te bereiken, lijdt aanzienlijk. Al die afleidingen gaan niet vanzelf weg. Het is onze eigen verantwoordelijkheid om met aandacht te leven in deze wereld.

Om je daarbij te helpen, vind je hieronder 7 ongewone gewoontes. Je kan er één of meer van toepassen om met minder afleiding en meer aandacht te leven.

  1. /83/GelukkigZijn/Smartphone.jpgZet meldingen op je smartphone af

    Smartphones zijn heel snel een van de belangrijkste bronnen van afleiding geworden. Gemiddeld checken we onze smartphone 150 keer per dag. Om de afleiding in te perken, zet je best alle niet-essentiële meldingen af. Zet het geluid en de melding van nieuwe e-mails, net als de melding voor nieuwe berichten op Facebook, Twitter, spelletjes … af.

  2. Doe 1-2 minutentaken onmiddellijk

    Stel niet uit. Als je iets kan doen binnen de 2 minuten, die het dan meteen!Ons leven en ons brein zijn vaak afgeleid door de talrijke onafgewerkte projecten rondom ons (ongelezen e-mail, huishoudelijke taken …). Gelukkig kunnen veel van deze miniprojecten in veel minder tijd dan we denken afgewerkt worden. Om met minder afleiding te leven, kan je de 2-minuten-regel invoeren. Als je iets kan doen binnen de 2 minuten, doe het dan meteen.

  3. Ruim op

    Onnodige spullen in je buurt leiden je af. Alles wat in je gezichtsveld zit, vraagt op zijn minst wat aandacht. Hoe meer je wegdoet, hoe minder visuele stress en afleiding je zal ervaren. Verwijder alle onnodige spullen van je tafel, muren en kasten. Je zal versteld staan van je hervonden vermogen om je te focussen.

    Doe hetzelfde met digitale rommel: icoontjes op het bureaublad van je computer, openstaande programma’s, tabbladen en meldingen, zoals een e-mail-pop-up, strijden om jouw aandacht. Merk deze digitale afleidingen op en verwijder ze genadeloos of ga naar de instellingen van je computer/het programma om ze voorgoed uit te schakelen.

  4. /83/GelukkigZijn/Schema.jpgMaak gebruik van je persoonlijke ritme

    Sommige mensen zijn op hun creatiefst in de ochtend, doen het best routinetaken in de namiddag en houden de avond voor ontspannen samenzijn met het gezin. Ga na wat jouw beste periodes in de dag zijn om iets bepaalds te doen. Zo heb je ook meer aandacht wanneer het nodig is.

  5. /83/GelukkigZijn/Koffie.jpgStel een gezonde ochtendroutine in

    Het eerste uur van de ochtend zet de toon voor de rest van de dag. Begin je dag zonder al te veel afleiding. Sta rustig op, idealiter nog voor je huisgenoten. Neem een gezond ontbijt bij een kopje koffie of thee. Schrijf of lees of geniet van de stilte. Ontwikkel een ochtendroutine zonder afleiding. Zo leg je het fundament voor een dag vol aandacht.

  6. Laat de tv wat meer uit

    Het televisietoestel is een van de grootste afleiders. De oplossing: gewoon minder kijken. Het voordeel: je hebt plots veel meer tijd ter beschikking.

  7. Hou een to-dolijstje bij

    /83/GelukkigZijn/Check.jpgOm gefocust te blijven, is de simpele techniek van het to-dolijstje heel handig. Zodra je aan iets denkt dat je nog moet doen, schrijf je het gewoon bij op het lijstje. Zo blijft het niet ronddwalen in je geest. Ons brein is immers niet gemaakt om aan dingen te denken. Wel om over dingen te denken. Om met meer aandacht te leven, is een extern geheugensteuntje dus een absolute aanrader.

Wat doe jij om je in deze wereld vol afleidingen beter te kunnen focussen? Wat helpt jou om met meer aandacht te leven? Deel het via de reactiemogelijkheid hieronder.

Auteur: Wim Annerel

0 reacties

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels