Deel via

12 (on)waarheden over borstkanker

Over borstkanker doen heel wat monsterverhalen de ronde. Hoewel de strijd tegen deze ziekte niet onderschat mag worden, is een diagnose niet langer een doodvonnis. De cowboyverhalen omtrent borstkanker drijven we liever de wereld uit. Daarom zet Pink Ribbon enkele waarheden en onwaarheden over borstkanker op een rij.

1. Patiënten met chemotherapie ondervinden soms last van de zon.

Waar. Sommige geneesmiddelen voor chemotherapie kunnen je extra gevoelig maken voor de zon. Ook met recente littekens kan je de zon beter vermijden. Daarom is het aangeraden je goed te beschermen met gepaste kleding en een stevige zonnecrème.

2. Er bestaat slechts één soort borstkanker.

Niet waar. Borstkanker is de verzamelnaam voor verschillende types kanker die in de borst ontstaan. Elk type vraagt een ander soort behandeling.

3. Mannen kunnen ook borstkanker krijgen.

/114/Pink/man.jpg


Waar.
In België is 1 procent van de borstkankerpatiënten een man.

4. Het risico op borstkanker is groter als er een dicht familielid getroffen is.

 

 

Waar. 5 à 10% van de borstkankers hebben een genetische oorsprong. Dragers van het borstkankergen hebben ongeveer vijf keer meer kans op borstkanker.

5. Vrouwen onder de tien jaar kunnen geen borstkanker krijgen.

Niet waar. Het jongste meisje waarbij ooit borstkanker werd vastgesteld was amper drie jaar oud.

6. Overgewicht heeft geen invloed op het risico van borstkanker.

Niet waar. Ook overgewicht is één van de risicofactoren voor kankerontwikkeling. Vooral na je menopauze is het belangrijk om op je gewicht te letten.

7. Borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Vlaanderen.

Waar. Ook prostaatkanker (bij mannen), longkanker en darmkanker komen erg vaak voor.

8. Enkele glazen alcohol per dag zorgen niet voor een verhoogd risico.

Niet waar. In alcohol zit de kankerverwekkende stof ethanol, en de kans op borstkanker bij vrouwen verhoogt al met 7% vanaf meer dan 1 eenheid alcohol per dag.

9. Vrouwen met borstkanker moeten altijd een borstamputatie uitvoeren.

Niet waar. De laatste decennia wordt er vooral gekozen om de tumor weg te halen via operatie of voor chemo- of hormoontherapie. In sommige gevallen, zoals voor een grote tumor, wordt er wel een volledige borstamputatie uitgevoerd.
/114/Pink/bewegen.jpg

10. Lichaamsbeweging na kanker is van groot belang.

Waar. Het verlaagt het gehalte aan oestrogeen, wat de groei van beschadigde cellen tegenhoudt. Bovendien laat het bepaalde stresshormonen dalen en maakt je lichaam stoffen aan die pijn bestrijden.

11. Later kinderen krijgen, vergroot de kans.

Waar. Hoe later vrouwen hun eerste eigen kind krijgen, hoe groter de kans op borstkanker.

12. Van stress kan je borstkanker krijgen.

Niet waar. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen stress en het ontstaan van kanker. Hieruit is tot nu toe geen verband gebleken.

6 reacties

FrJ
Altijd als ik een bericht wil plaatsen is het telkens opnieuw verdwenen als ik ingelogd heb, alles behalve gezellig.
19/01/16 22:09 REAGEER
Wilfriedland
Ethanol is niet kankerverwekkend, enkel als er benzeen bijzit door een verkeerde distillatie of pollutie; benzeen is wel kankerverwekkend. Maar oorzaak van het hedendaags hoog aantal borstkankers is misschien te vinden in wat volgt. Tot in de jaren 50 hoorde men nauwelijks over borstkanker bij vrouwen; vrouwen en zeker jonge meisjes rookten niet. Heden ten dage beginnen zij al vroeg te roken. Het zeer fijn stof van de sigarettenrook dringt door tot in het bloed en kan daar een potentieel zijn voor kankerontwikkeling in de meest weke weefsels van de jonge vrouwen: de borsten.
20/01/16 09:43 REAGEER
goedele
In de jaren 50 wist men nog niet veel over borst-en andere kankers.
Men kon veel moeilijker een diagnose stellen. Mensen stierven dikwijls zonder dat men wist waaraan. Dus opgelet met conclusies te trekken. Ik twijfel echter ook niet aan het feit dat roken en fijn stof schadelijk zijn.
Goedele
22/01/16 16:13 REAGEER
Wilfriedland
Beste Goedele,
U beweert dat in de jaren 50 men nog niet veel wist over kankers. Wel in mijn aangetrouwde familie kreeg in 1922 de moeder van een schoonbroer borstkanker. Zij werd toen bestraald (ja, dat kende men toen al maar deze techniek was nog niet genoeg verfijnd); zij heeft nog 4 jaar geleefd. Bij en tante van mij werd in de jaren 30 borstkanker vastgesteld. Welke behandeling ze zoal heeft gekregen weet ik niet maar ik denk amputatie en ze leefde dan nog tot 1969 en werd 75 jaar oud! Men wist toen al veel over kanker maar niet alles en de techniek was nog niet zover gevorderd.
24/01/16 18:46 REAGEER
barbera
Niet de ethanol is de boosdoener bij het vergroten van het risico op borstkanker bij alcoholgebruik, maar het feit dat alcohol de hormoonhuishouding beïnvloedt.
22/01/16 22:31 REAGEER
barbera
In mijn vorige bericht probeerde ik te zeggen: niet de mogelijke giftigheid van ethanol veroorzaakt het borstkankerverhogende risico, maar het feit dat alcohol de hormoonhuishouding beïnvloedt.
Bij het plaatsen van mijn vorige bericht ging er iets fout.
22/01/16 23:32 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels