Deel via

Op uitstap naar Doel met de SenNet mailgroep Fotografie

De SenNet mailgroep Fotografie schiet in actie! Als eerste uitstap van het nieuwe fotografiejaar trokken ze naar Doel, een ‘spookdorp’ dat een diepe indruk heeft nagelaten bij alle fotografen. Het verlaten straatbeeld en de bedrukte wolken werden vakkundig op de gevoelige plaat vastgelegd, maar de sfeer bleef opperbest! Lees hier hun prachtige relaas en vooral: bekijk hun adembenemende foto’s!

Ronddolen in Doel

fotografieDinsdag 26 april 2016. Donkere wolken pakten zich samen tegen een bijna zwarte lucht, uitgerekend op de dag dat we met de SenNet mailgroep Fotografie hadden afgesproken voor de eerste groepsuitstap van het jaar. Natuurlijk lieten we ons niet kennen, want we keken er al lang naar uit! Eenmaal aangekomen in het ‘spookdorp’ Doel, waren de weergoden ons gelukkig toch goed gezind. Er vielen slechts enkele spettertjes en de lucht was strakblauw met afwisselend mooie witte en grijze wolken. Ideaal licht om te fotograferen!

Om 11 uur heette een lekker warm knetterde kachel ons welkom in het café/ontmoetingscentrum van de voormalige gemeenteschool van Doel: De Doolen. Na acht jaar leegstand, werd dit complex met woonhuis, drie klaslokalen, een speelplaats en tuin, in juli 2000 gekraakt door de jongens en meisjes van de actiegroep Vrijbuiter. Ze kregen daarvoor de hulp van de inwoners van het dorp. Op die manier wilden zij een vuist zetten naar de overheid, want ondanks alle beloften deed (en doet) ze weinig tot niets om Doel leefbaar te houden.

Heel benieuwd waren we naar de mystery guest die ons beloofd werd. Het bleek ons lid op afstand, (Curacao) Dushi, te zijn. Het was fijn om hem, en de twee kersverse leden Tassijns en WalterW, te mogen begroeten. Ze werden hartelijk in de groep opgenomen.

fotografie fotografie

Verlaten havengebied

Daarna gingen we op pad, de dijk over, waar we uitkeken over de Schelde met allerlei schepen en aan de overkant hardwerkende glimmende industrie. De (soms donkere) wolkenpartijen, het zonlicht en de felblauwe lucht speelden een fantastisch spel met ons, de sensoren en sluiters hebben overuren gemaakt!

fotografieMet plastic kaarten in de hand, verhaalde onze gids Johan Droeshout gedreven over wat de bewoners van Doel en het dorp zelf in de loop van de afgelopen 50 jaar is overkomen: over de onteigeningen van huizen en landbouwgrond ten gunste van de uitbreiding van de havens van Antwerpen en over de moeizaamheid waarmee alles gaat.

In de verte staken de koeltorens van de kerncentrale overal bovenuit, met daarvoor de oude majestueuze Scheldemolen waar wij later zouden gaan lunchen. We liepen tot aan het hek, voorbij de oude getijdehaven, waar vrolijk gekleurde scheepjes schuin in het slijk liggen te wachten op vloed. Een prachtig gezicht, zeker met de oude lospalen en trossen uit de vorige eeuw. De moderne ‘olifanten’ wat verder, de immens grote kranen om de schepen te laden en lossen, staken hier erg bij af. Ze staan er, met de koppen naar beneden, maar treurig bij.

Bijzondere graffitikunst

fotografie

We zetten onze wandeling verder door de verlaten straten en fotografeerden er lustig op los. Ergens binnengaan mag niet, nieuwe graffiti mag er niet meer gespoten worden, vandalisme mag uiteraard geenszins gepleegd worden. De graffiti die verschillende gevels versieren, zijn een lust voor het oog. Er zitten erg knappe afbeeldingen tussen. Het zwerfvuil hier en daar, de verbroken sluitingen, de kapotte ramen, rondslingerende bierdoppen en verlaten kinderspeelplaatsen zouden je (gemakshalve?) laten vergeten dat hier toch nog zo’n 25 personen wonen …

Hongerig schoven we aan tafel in de Scheldemolen. Een lekker glaasje cava bij ontvangst, een warm tomaten/groentesoepje vooraf, frietjes, groentjes en kip in verrukkelijke champignonsaus en als toetje een ijsje met chocoladesaus. Dat was lekker.

Er waren nog een aantal straatjes die nog verkend moesten worden, waarna de begraafplaats en de statige kerk als laatste stopplaatsen op ons programma stonden. Uiteraard kon een leuke groepsfoto niet ontbreken: een gekoesterde herinnering voor deze fijne dag!

Tevreden sloten we onze eerste uitstap van het jaar af in café-taverne Doel 5. Na een leuke babbel en een lekker drankje, nemen we afscheid van elkaar. Tot de volgende uitstap!

Cijbra en Zaika

fotografie fotografiefotografie

Mailgroep Filmen ook van de partij

Ook de leden van de mailgroep Filmen waren te gast tijdens de wandeling in Doel.
Bekijk hieronder hun filmpje:


Geprikkeld om lid te worden van de mailgroep Fotografie of Filmen?

Dat kan en zelfs volledig gratis!

Stuur een mailtje naar mentor Zaika om lid te worden van de mailgroep Fotografie: zaikavernaillen@hotmail.com. Zij verwelkomt je met plezier.
Inschrijven voor de mailgroep Filmen kan hier.


Alle foto's bekijken


fotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografiefotografie

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels