Deel via

Successie! 3 gouden tips voor het juiste advies én artikels

March 2012

Waarom wend je je met je vragen over erfrecht en successie best tot een specialist? Bij wie kan je terecht en hoe bereid je je voor? Dat zetten we nog eens op een rijtje. Erfrecht is een zeer ingewikkelde aangelegenheid. We hebben ook artikels in onze juridische rubriek voor jou geselecteerd. Die geven wellicht antwoorden op je vragen bij het artikel "Betalen op een erfenis. Hoe minder betalen".

Het juiste antwoord op jouw vraag?

Vaak stel je een korte vraag over erfenisrecht en successie. Dikwijls is er heel wat bijkomende informatie nodig om je een degelijk antwoord te kunnen geven.

En antwoorden via internet is -zeker voor deze ingewikkelde en belangrijke materie- meestal niet de aangewezen weg. Er komt zoveel bij kijken. Niet voor niets zijn heel veel dikke boeken geschreven over dit onderwerp.

Andere landen

Als je vraag met het buitenland te maken heeft situeert ze zich in internationaal privaatrecht. Specialisten op dit vlak kunnen je van antwoord dienen.

Waar kan ik dan terecht voor informatie?

In de artikels van de juridische rubriek op SenNet kan je al veel informatie terugvinden waarover niet wordt gesproken in het dossier over successierechten.

Je vindt onderstaande artikels op de homepage van SeniorenNet in de juridische rubriek of door steeds op de link te klikken:

Onze raad:

Win persoonlijk juridisch advies in voor jouw specifieke zaak. Dat is het meest veilig.

Bij wie kan je allemaal terecht voor persoonlijk advies over erfrecht en successie?

  1. De notaris.

    Wend je tot een notaris die je vertrouwt. Informeer je op voorhand over de kosten. Tegenwoordig zijn notarissen Btw-plichtig. De 21% Btw moet je dus nog bij het ereloon rekenen.
  2. De successie planner.

    Je vindt een successieplanner via bijvoorbeeld het internet
  3. Je bank

    Ga naar iemand van je bank waarin je vertrouwen kan stellen.
  4. De jurist

    Zoek een jurist die gespecialiseerd is in de materie waarover jij informatie wilt.
  5. Gratis advies met OxyPass

    Als je in bezit bent van een OxyPass kan je bij de SenNet juriste Solange Tastenoye gratis juridisch advies inwinnen en mag je telefoneren op de vaste lijn. Het nummer vind je op www.oxyPass.be
  6. Ook zonder OxyPass kan je bellen met juriste Solange Tastenoye voor persoonlijk juridisch advies.

    - Via telefoon:
    0902/12014 (1,00 €/min)

    - Op afspraak
    Je kan ook een afspraak maken voor een persoonlijk onderhoud via het nummer 0902/12014 (1,00 €/min)

3 gouden tips voor juist advies

Tenslotte hebben we nog een 3 tips. Als je contact neemt met een specialist zorg dan dat je goed beslagen ten ijs komt.

  • Tip 1: Verschaf volledige informatie.

    Om je goed advies te geven heeft een specialist volledige informatie nodig. Erfrecht is een zeer ingewikkelde zaak. De specialist die je gaat aanspreken moet weten hoe de vork in de steel zit in jouw specifiek geval, want er zijn heel wat voetangels.

    Houd bijvoorbeeld vragen in het oog als:
    - van wie erf je?
    - In welke relatie sta je tot deze persoon?
    - hoeveel erfgenamen zijn er?
    - ...

  • Tip 2: Kijk je huwelijkscontract na.

    Trouwen met scheiding van goederen of in gemeenschap van goederen...
    Je huwelijkscontract heeft alles te maken met erfenisrechten.
    Neem dus zeker je huwelijkscontract mee als je om advies gaat vragen.
  • Tip 3: Wees eerlijk.

    Kies zorgvuldig een vertrouwenspersoon. Als je hem of haar je zaak voorlegt wees dan eerlijk. Als je informatie achterhoudt kan dat leiden tot verkeerd advies en ben je uiteindelijk misschien niets met de ingewonnen raad. Jij en je erfgenamen kunnen dan voor onaangename verrassingen komen te staan. Nogmaals, erfrecht is een ingewikkelde zaak waarbij alle elementen van tel zijn.

Succes!

Benieuwd naar jouw gehoor? (advertentie)

Test het nu helemaal zelf en vergelijk jouw resultaten met deze van je familieleden. Testen is eenvoudig. Stap 1: vraag hier een Lapperre TonenTestkaart aan, deze wordt je gratis toegestuurd. De TonenTestkaart is voorzien van 4 drukknoppen die verschillende toonhoogtes laten horen. Benieuwd of jij ze ook hoort. Stap 2: surf naar www.hoorprofiel.be waar je de VerstaTest en een vragenlijst doorloopt. Op het einde weet je perfect hoe het staat met jouw HoorProfiel. Succes!

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels