Sachertaart of ‘Sachertorte’ is de beroemde taart uit Wenen. Ze bestaat uit chocoladecake, gevuld met abrikozenmarmelade en is bedekt met een dikke laag chocoladeglazuur en slagroom. Sachertorte oogt niet alleen mooi, maar smaakt verrukkelijk. Garf heeft het recept uit een oud boek over Wenen. In het filmpje doet hij je precies voor hoe jij deze taart op tafel krijgt.
Veel mensen denken dat Sachertaart heel zoet is, maar dat valt reuze mee. De Sachertorte is in 1832 uitgevonden door Franz Sacher, die op dat moment een leerling was in de keuken van de Oostenrijkse politicus Metternich.
Kijk snel in het filmpje hoe je de taart maakt. De ingrediënten en het recept vind je hieronder terug om uit te printen.
Ingrediënten Sachertorte:
- 200 gram bittere chocolade
- 8 eieren
- 150 gram boter of margarine
- 1 pakje vanille suiker
- 1 snuifje zout
- 150 gram bloem
- 1 pakje bakpoeder
- 340 gram abrikozen confituur
- 5 eetlepels poedersuiker
- 250 gram pure chocolade en 25 gram boter (op kamertemperatuur) voor de afwerking.
Bereiding Sachertorte :
- Verwarm de oven voor op 170 graden
- Hak de 200 gram chocolade fijn en laat ze smelten in een warm waterbad (au bain Marie).
- Scheid bij de 8 eieren het geel van het eiwit en plaats het eiwit in de koelkast.
- Doe de boter, de suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout in een kom en mix ze
- Tijdens het mengen voeg je het eigeel toe en de gesmolten chocolade.
- Alles goed mengen en daarna de bloem en bakpoeder toevoegen.
- Mix alles tot een gladde deeg.
- Neem het eiwit uit de koelkast, voeg het poedersuiker toe en klop het stijf met de mixer .
- Meng het geklopte eiwit met een spatel onder het gladde deeg.
- Smeer de bakvorm goed in met boter of margarine. Strooi nu wat bloem in de bakvorm en verdeel dat over de volledige vorm.
- Doe het deeg in de bakvorm en strijk de massa mooi glad.
- Plaats de bakvorm gedurende 60 minuten in de voorverwarmde oven van 170°.
- Na het bakken de taart uit de oven halen en 10 minuten laten afkoelen.
- Verwijder daarna de taart uit de bakvorm en laat hem verder afkoelen.
- Neem nu de abrikozen confituur en doe die in een pan. Laat rustig warm worden en giet vervolgens de confituur door een zeef om alle grove stukken te verwijderen.
- Snij vervolgens de taart in twee delen.
- Besmeer het onderste gedeelte van de taart met confituur. Plaats vervolgens het bovenste stuk terug en bestrijk dit én de zijkanten van de taart ook met confituur.
- Plaats het geheel nu voor een tweetal uur in de koelkast.
- Voor het glazuur neem je 250 gram bittere chocolade en laat dit smelten.
- Voeg nu de boter bij de gesmolten chocolade en maak daar een vloeiende massa van.
- Laat een tiental minuten afkoelen.
- Haal de taart uit de koelkast en plaats deze op een rooster bovenop een groot bord.
- Het glazuur nu boven op de taart gieten en met een spatel gelijkmatig uitstrijken. Laat de overtollige chocolade langs de zijkanten afdruipen en strijk dit eveneens glad.
- Plaats daarna de taart met het rooster en bord voor minstens één uur terug in de koelkast.
Smakelijk!
Met dank aan Garf en Casa.
0 reacties