Deel via

De Tuindokter: Zo verdrijf je mollen! Met leuke weetjes over de mol.

November 2012
De Tuindokter
Stefaan Bingé
Jan Schils
Op dit moment wordt er veel geklaagd over molshopen in de tuin. Gelukkig weet Stefaan De Tuindokter perfect hoe je dat probleempje kan oplossen. 'Zo blind zijn als een mol', luidt het gezegde. Als een mol blind is, hoe nemen mollen ons dan waar? Wat komen ze onder de grond doen? En hoe bewegen ze zich voort? Dat en nog veel meer leuke weetjes over de mol lees je in het artikel! Bekijk het filmpje en kom te weten op welke 3 manieren je mollen kan bestrijden.
 

De machine blijft het best 5 tot 10 minuten ter plaatse staan.

De rook verspreidt zich in het gangenstelsel. Zelfs tot 20 meter verder kan er rook verschijnen uit andere molshopen en gaten in de bodem!

Zo ga je te werk. Je graaft eerst de molshoop weg. Daarna plaats je de stolp bovenop de gang. Daarna dek je de rest weer af met aarde, zodat er niet teveel rook ontsnapt.

Je ziet de rook tevoorschijn komen als je een gang vrijmaakt.

Deze bestrijdingstechniek is vindingrijk en doeltreffend. Bovendien is ze veilig voor kinderen en huisdieren. Dit is een snelle en betaalbare oplossing om mollen te verdelgen. Maar je pakt er ook woelratten en andere ondergrondse probleemdieren mee aan.

Help een molshoop.

Veel tuinbezitters zien het met lede ogen aan: een molshoop die hun mooie gazon ontsiert. En dan wil je natuurlijk korte metten maken met de mol. Voor we het hebben over de drie methoden om mollen te bestrijden, zijn er eerst een paar dingen die je over de mol moet weten.

Enkele mollenweetjes…

  • Een mol is klein.
    Een mol is tussen de 12 en 17 cm groot.
  • Een mol is blind en doof.
    Mollen hebben geen oren: ze werken via trilsignalen. Een mol voelt je met zijn hypergevoelige 'tast- en snorharen'.
  • Geen haarinplanting.
    De haren van de mol hebben geen strijkrichting of haarinplanting; vandaar dat de mol zowel zeer snel vooruit als achteruit kan bewegen.
  • Snelle diertjes.
    Mollen kunnen snelheden halen van wel 7 km per uur en dat is behoorlijk snel. Zeker als je weet dat wij gemiddeld tegen 5 km per uur wandelen.
  • Insectivoor.
    Mollen zijn insectivoren, ze voeden zich met wormpjes, slakken, insecten, jonge kikkertjes enz. Ze tasten dus geen planten aan!
  • Lichtgewicht.
    Mannetjes wegen zo'n 120 gram, vrouwtjes 90 gram.
  • Veelvraten.
    Dagelijks eet de mol ongeveer de helft van zijn lichaamsgewicht. Dat is dus een serieus bordje wormen en slakken! Een mol moet eten en kan niet op dieet. Als een mol een paar uur zonder eten zit, sterft hij.
  • Voortplanting.
    De paring vindt plaats in de maanden maart-april (afhankelijk van het klimaat). Drachtperiode is zo'n 4 tot 5 weken. Een mollennest bestaat gemiddeld uit 4 tot 7 jongen! Ze worden 4 tot 5 weken gezoogd, en verblijven daarna nog zo'n 3 weken in het gangenstel van de moeder
  • Ouderdom.
    Een mol wordt gemiddeld 3 jaar oud.
  • Harde werkers.
    Per dag kent de mol 3 periodes van activiteit die elk gemiddeld 4 uur in beslag nemen. Drie maal daags inspecteert de mol het gangenstelsel en gaat hij op zoek naar voeding. Tegelijkertijd controleert hij ook of er geen indringers zijn.
  • Gangenstelstel.
    Elke mol maakt ondergronds een gangenstelsel. Een mol kan 12 tot 15 gangen per uur graven. De gangen hebben een diameter van 4 tot 5 cm. Er zijn jaaggangen en meer oppervlakkige 'ritten'. De gangen en holtes kunnen tot 60 cm diep worden gegraven. Maar dat is afhankelijk van de grondsoort en het grondwaterpeil. Een territorium van één mol bedraagt zo'n 400 m².
  • Vijanden.
    De mol houdt niet van droogte, wateroverlast, ziekte, roofvogels, katten, reigers, vossen en … niet van 'De Tuindokter'.

Waarom moeten we mollen bestrijden?

  • Wie te maken heeft met mollen weet dat deze ongewenste 'gasten' zorgen voor ernstige problemen. Dat kan in de tuin zijn, rond bijgebouwen, rond en onder dierenhokken, enzovoort. Hetzelfde geldt een beetje voor de 'woelrat'. Dat is een rat die ondergronds leeft en net als de mol gangen graaft. Ze tast plantenwortels en dat soort zaken aan. Ze kan zorgen voor overstromingen, door bijvoorbeeld dijken die uitspoelen op plaatsen waar er rattenholen en rattengangen zijn.
  • Steeds meer mollen?
    Maar voor onze Belgische en Nederlandse siertuinen is de ergste probleemgast ongetwijfeld de mol. Dit beestje draagt de wetenschappelijke naam 'Talpa Europaea'. Doordat we de laatste jaren steeds meer bodeminsecten zoals engerlingen waarnemen, wordt de voedselbron voor de mollen en woelmuizen ook steeds groter. Die voeden zich immers onder andere met deze wormpjes.

    Omdat mollen een rijkere voedselbron hebben gaan ze zich ook vlugger voortplanten. En dat zorgt voor menig gefrustreerde tuinliefhebber!

Er bestaan gelukkig verschillende bestrijdingstechnieken:

We zetten ze hieronder voor je op een rijtje. Maar in zijn filmpje toont Stefaan De Tuindokter je precies hoe je te werk kan gaan om mollen te verdrijven.
Klik hier om het filmpje te bekijken.

1. Het gebruik van 'klemmen':

Dit is een bekende bestrijdingstechniek die bij plaatsing wél enige vakkundigheid vraagt. Ook is het risico op ongevalletjes met een klem -voor bijvoorbeeld huisdieren of (klein)kinderen- helaas hoog! Vaak zijn die nieuwsgierig. Kids willen bijvoorbeeld tussendoor eens kijken of er al een mol gevangen is. Daarbij kan de klem dichtklappen met alle akelige gevolgen van dien!

  1. Een klem moet heel precies geplaatst worden. Namelijk tussen 2 openingen in een gang. Zo loopt de mol bij z'n volgende inspectiebeurt in de klem en wordt dodelijk getroffen.
  2. Mollen ruiken heel goed! Gebruik dus geen geparfumeerde handschoenen en was je handen voor de plaatsing niet met zeep. Dat doe je best nadat je de klem geplaatst hebt!

2. Het gebruik van trilsignalen:

Mollen houden niet van die trillingen. Het trillen van de grond maakt de mollen onrustig, waardoor ze beslist een andere (trilvrije) plaats gaan opzoeken.

Met deze techniek verjaag je de mollen dus naar bijvoorbeeld een perceel in de buurt. Ze zijn niet dood.

Gebruik een trilstaaf op batterijen of zet een omgekeerde plastic fles op een metalen staaf.

  1. De beide technieken hebben dezelfde werking, alleen de prijs is anders! Het gebruik van een plastic fles op een metalen staaf is natuurlijk goedkoper.
  2. Plaats de 'trilstaaf' in een molshoop. Of plaats enkele metalen staven in de grond en schuif daar lege plastic flessen over.
    Tip: Maak enkele sneden in de fles en vouw die om. Zo vangt de fles meer wind en veroorzaak je meer trillingen.
  3. De trilstaaf op batterijen geeft op bepaalde tijdstippen trilsignalen af. Tip: Controleer regelmatig of de batterijen niet leeg zijn.
  4. Als het waait zullen de plastic flessen tegen de metalen staven 'kletteren'. Zo geven de staven trillingen in de grond.
  5. Vergeet niet dat je de mollen zo verjaagt maar dat de mollengangen nog 'open' zijn. Wanneer je de staven en de flessen verwijdert kan het dus zijn dat de mol daar 'plots' opnieuw is…

3. Bestrijding met een professionele machine:

Dit is eigenlijk 'a license to kill'. Met gespecialiseerde apparatuur verspreid je rook in de tunnels die mollen, woelmuizen (en woelratten) snel doodt.

  1. Een vloeistofoplossing maakt koolmonoxide. De plaagdiertjes verliezen het bewustzijn en stikken kort daarna door zuurstof tekort.
  2. Deze techniek werkt vrij snel en zeer doeltreffend. Het effect van deze behandeling is gegarandeerd.
  3. De behandeling van tunnels met CO is veilig voor de omgeving, milieuvriendelijk en vormt geen gevaar voor mensen en huisdieren.

Meer weten?

Wil je meer weten of deskundig geholpen worden? Neem dan contact op met De Tuindokter (info@detuindokter.be).
Hij weet beslist raad voor al jouw tuinproblemen.

 
De Tuindokter Stefaan Bingé
Onze tuinspecialist Stefaan Bingé werkt gepassioneerd als "De Tuindokter", tuinarchitect en tuinadviseur. Hij is tv-gezicht, geeft lezingen, lessen en cursussen.
 

5 reacties

erlaf
Als je een nieuw gazon aanlegt, kan je ook voliéregaas in de grond aanbrengen.
Op het vlak gelegde zand, het gaas uitrollen en vaststeken met piketten.
Dan grasmatten erop of een dun laagje grond en inzaaien.
Gegarandeerd geen molshopen!
31/01/14 12:55 REAGEER
govaerts
Hoe diep moet het gaas geplaats worden, en wat te doen bij het begin van het gazon aangrenzend aan een tuinpad.
24/02/15 11:52 REAGEER
martinkist
Het gebruik van trillingen en elektrische schokken werkt erg goed inderdaad, zelf heb ik ook goede ervaringen met carbid zoals dit http://www.melkbusshop.nl/mollen-carbid-kopen/ . De mollen keren dan niet snel terug.
21/05/15 11:24 REAGEER
Mathieu
Dat trillings apparaat werkt hier helemaal niet. De mollen stoten het toestel gewoon uit de grond.
27/08/23 22:14 REAGEER
mollenvanger
hallo,
Hier mollenvanger:
je leest hier echt veel onzin : Mollen trillingen = probleem tijdelijk verleggen(waarom anders molshopen naast bv. autostrade?
* gaas onder gazonmatten : mollen maken inderdaad geen hopen maar maken nog wel gangen en gaan langs zijkanten hun hopen maken die echt enorm zullen worden, ze duwen ook het gaas omhoog als ze snel na aanleg ter plaatse zijn.
*werken met gas is effectief goede methode : hou er wel rekening mee , dat dit duur is en dat zodra gas uitgewerkt is naburige mollen gangensysteem overnemen, je zal dus interventie mogelijk meermaals moeten laten uitvoeren
* werken met klemmen is en blijft voorlopig de beste oplossing.
* je kan ook altijd beroep doen op een echte mollenvanger :-)
22/12/15 03:24 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels