Deel via

Jaloezie kan je liefde kruiden of kapot maken!

July 2013
Relatiedeskundige
Mieke Mievis
Mieke Mievis
'It is not love that is blind, but jealousy', 'Het is niet liefde die blind is, maar jaloezie", schreef Lawrence Durrell. Jaloezie kan veel kapot maken. Maar het kan ook net de peper zijn die sommige koppels in hun relatie missen. Zoals bij veel zaken geldt ook bij jaloezie: te veel is 'trop' en 'trop' is te veel! Relatiecoach Mieke Mievis vertelt je alles over gezonde en ongezonde jaloezie.

Een snuifje jaloezie kan geen kwaad.

Wanneer jaloezie helemaal afwezig is in een relatie, kan er eigenlijk zelfs niet meer gesproken worden van een relatie. Een beetje jaloers zijn kan geen kwaad, het wil soms zelf zeggen dat je betrokkenheid laat zien. Wanneer jaloezie helemaal afwezig is in een relatie, kan er eigenlijk zelfs niet meer gesproken worden van een relatie.

Maar wat is dan gezonde jaloezie?

Wat is jaloersheid waarmee je aan je partner laat zien dat je om hem geeft? Want jaloezie komt toch naar boven omdat je heel eventjes, voor een milliseconde, schrik hebt om hem/haar te verliezen. Uiteraard kan je spreken van 'te' wanneer je door je partner constant wordt gecontroleerd. Of als jij je de hele tijd irriteert aan zijn of haar jaloezie en dat gedrag helemaal niet meer schattig vindt... Te jaloers is natuurlijk nooit goed.

relaties

Definitie van jaloezie.

Het gevoel zelf lijkt op een mengeling van vooral angst (om iemand te verliezen), boosheid (omdat de ander het durft om aandacht te besteden aan iemand anders), gecombineerd met onmacht, achterdocht en/of lage zelfwaarde. Neen, dat klinkt inderdaad niet goed. Maar jaloezie kan je ook zien als de waakvlam van een relatie: ze zorgt ervoor dat een relatie niet vanzelfsprekend is.

Wat als je zelf erg jaloers bent?

Wanneer je zelf weet dat je erg jaloers bent, weet je hoe moeilijk het is om er iets aan te doen. Het beseffen is één, maar het onder controle houden van dit gevoel is nog iets anders, zeker als je vertrouwen in het verleden al eens geschonden is geweest. Wanneer je beseft dat je nogal jaloers bent, zou je als eerste reactie op die jaloezie jezelf moeten afvragen of je gevoel terecht is. Staat mijn partner nu écht te flirten of knoopt die gewoon een gesprek aan? Als tweede reactie moet je jezelf bedenken dat deze jaloezie jouw probleem is en niet het probleem van je partner. Geef dus gewoon toe aan je partner dat jij diegene bent die een probleem heeft en jaloers is. Hij/zij zal toch merken dat er iets aan de hand is. Bedenk ten derde dat jaloezie en liefde samen gaan. Heel wat mensen willen die jaloersheid helemaal weg. Dat kan, maar dan kan je beter geen relaties meer aanknopen.

Wat je zeker niet moet doen als je zelf erg jaloers bent.

Het enige wat bij het controleren van je partner gaat gebeuren is dat je van alles gaat veronderstellen. Controleren is uit den boze. Controleer niets. Geen mail, geen smsjes, geen telefoon, geen gps, geen Facebook, geen history, niets. En dat is om jezelf te beschermen. Want je gaat altijd wel iets vinden dat voor jou verdacht genoeg is om je gevoelens van jaloezie te laten oplaaien. Het enige wat bij het controleren van je partner gaat gebeuren is dat je van alles gaat veronderstellen. Je partner zal dat zeker merken en die gaat daarop reageren. Daardoor ga jij dan weer alleen maar bevestiging krijgen over je twijfels.

Ken je de parabel van het zand in je hand?

Een partner die vrijheid krijgt, en ook je geborgenheid voelt, die rust bij jou. Je partner heeft een eigen leven, los van jou. Helemaal versmelten en symbiotisch door het leven gaan, kan niet. Ken je de parabel van het zand? Als je zand wil vasthouden moet je je hand niet samen knijpen, dan glijdt het weg tussen je vingers. Je moet je hand niet openhouden, want dan neemt de wind het mee. Wil je zand kunnen vasthouden, hou het dan in een kommetje van je handen, zodat het kan rusten. Een partner die voelt dat je te dicht op zijn/haar vel zit, gaat dingen verzwijgen, gaat meer en meer afstand van je nemen. En dan ga jij natuurlijk nog harder knijpen en zo maak je iets moois helemaal kapot. Een partner die je helemaal vrij laat, gaat niet het gevoel hebben dat je betrokken bent. Een partner die vrijheid krijgt, en ook je geborgenheid voelt, die rust bij jou.

Wat jij niet wilt dat jou geschiedt...

Wraak nemen is het laatste wat je mag doen. Denken dat je door zelf te flirten je partner nu eens kan laten voelen hoe erg het is voor jou en hoe moeilijk het is om met jaloezie om te gaan, is echt foute boel.

relaties

Behoud je eigen leven.

Zorg er ook voor dat je zelf niet te afhankelijk bent van je partner. Blijf zelf contacten onderhouden met je vrienden, los van hem/haar. Dat geeft je meer eigenwaarde en zelfbewustzijn.

Wat als je partner jaloers is?

De eerste vraag die je jezelf kan stellen is of jij een aandeel heb in de jaloezie van je partner. Heb je misschien toch wel wat geflirt? Of zijn er misschien toch telefoongesprekken of sms-verkeer die voor foute interpretatie vatbaar zijn? Het is gemeen om je partner opzettelijk jaloers te maken. Dat toont alleen maar hoe onzeker je zelf bent en dat je uit bent op een bevestiging van zijn/haar liefde voor jou.

Vermijd in dezelfde val te trappen.

Vaak merk ik dat partners van jaloerse mensen in dezelfde val trappen. Ze gaan dingen verbergen of verzwijgen omdat ze geen zin hebben in een jaloerse reactie. Met alle gevolgen van dien natuurlijk. Vaak leidt dit gedrag immers tot nog meer achterdocht en nog meer controle.

Ga niet mee in ondervragingen.

Je gaat best niet mee in de ondervraging waaraan je partner je onderwerpt. Wanneer je merkt dat die daarmee begint, antwoord je dat je hier niet aan mee doet. Dat je van hem/haar houdt, maar dat niet gaat bewijzen door honderd vragen te beantwoorden die gestoeld zijn op een veronderstelling, een vage hypothese, ongerustheid en een klein feit.

Maak jouw partner duidelijk dat zijn of haar jaloezie niet altijd veroorzaakt wordt door jou, dat het iets is waar je partner zelf mee aan de slag kan. Ga alleszins niet in strijd met je partner hierover. Vertel je partner dat je van hem/haar houdt, dat je wil luisteren naar zijn/ haar ongerustheid en wil proberen een compromis te vinden.

 
Relatiedeskundige Mieke Mievis
Relatiedeskundige Mieke Mievis werkt als coach voor de datingsite Parship. Je hoort en ziet haar regelmatig in de media, ze schrijft een rubriek in 'Nina' en heeft al 3 boeken op haar naam staan.
 

Discreet en veilig daten!
Laat liefde niet aan het toeval over. Vind de partner die echt past op www.parship.be

Mieke Mievis

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels