Deel via

Help, ik ben verliefd op een ander. Wat nu?

Relatiedeskundige
Mieke Mievis
Mieke Mievis
In het begin is het 'anders' zijn van je partner aantrekkelijk. Als je elkaar langer kent kunnen er conflicten en ruzies ontstaan. Als je ruzie hebt is het belangrijk om te weten wat voor verschil daar aan ten grondslag ligt. Want een verschil van mening los je anders op dan een verschil in normen en waarden. Relatiecoach Mieke Mievis onderscheidt 6 verschillen én leert je hoe daarmee om te gaan.

Als goede vriendschap overgaat in...

Ik voel dat we bij elkaar steun zoeken en merk dat we steeds meer tijd samen doorbrengen. "Mijn man en ik zijn al vele jaren samen. Hij is sinds kort op pensioen en ik mag op het einde van dit jaar gaan. Het feit dat ik wegga, is een onderwerp dat de laatste maanden wel vaker op kantoor ter sprake komt en veel collega's zeggen nu al dat ze me gaan missen. Zo ook een iets jongere man. Ik heb hem steeds als een goede vriend beschouwd en onze verstandhouding was altijd goed. Maar sinds hij weet dat ik op pensioen ga, verlopen onze gesprekken steeds intiemer. Hij vertelt me over zijn relatie die niet helemaal goed zit en ik vertel over mijn schrik om de hele dag thuis te zitten met mijn man. Ik voel dat we bij elkaar steun zoeken en merk dat we steeds meer tijd samen doorbrengen. Ik voel me ook tot hem aangetrokken. Hoe ga ik daar nu mee om?"

Verliefdheid heb je niet in de hand.

Het klinkt niet echt romantisch, maar als het er op aan komt is de liefde niets meer dan chemische processen. Een wijze therapeut zei ooit: "Verliefdheid heb je niet in de hand, wat je ermee doet, dat hangt volledig van jou af". En eigenlijk ben ik het wel met hem eens.

Verliefdheid is eigenlijk niet meer dan een chemische reactie in je hersenen. Hoewel de mens een behoorlijke evolutie achter de rug heeft, zijn bijna al onze emoties nog steeds chemische processen in ons lichaam. Het klinkt niet echt romantisch, maar als het er op aan komt is de liefde niets meer dan chemische processen in ons lichaam. Die creëren een aangenaam gevoel en zetten ons ertoe aan om over te gaan tot voortplanting. Dit alles met als enige bedoeling om onze genen door te geven. Want uiteindelijk zijn wij alleen maar een tijdelijk vervoermiddel voor onze genenset.

Liefde op het eerste...

Strikt genomen is verliefdheid dus gewoon een 'oorzaak en gevolg reactie', waarbij de persoon die we met onze zintuigen waarnemen, een aantal chemische processen bij ons in werking zet. De laatste jaren zijn er aanwijzingen dat ook mensen zogeheten feromonen of geuren uitscheiden. We zouden dus voor de grap ook kunnen spreken van 'liefde op de eerste reuk' in plaats van 'liefde op het eerste gezicht'.

Vlinders in de buik door PEA...

Een rit in een spannende attractie zoals een achtbaan en ook chocolade eten kunnen je een extra dosis PEA bezorgen. En dan heb je ineens last van slappe knieën en vlinders in je buik. Je denkt de hele dag aan die ene persoon en je weet het: je bent verliefd. Het meest bekende stofje dat hiervoor verantwoordelijk is heet phenylethylamine (PEA). Je lichaam maakt dit zelf aan. Het lijkt op amfetamine (zit bv in speed) en heeft ook ongeveer hetzelfde effect. Een rit in een spannende attractie zoals een achtbaan en ook chocolade eten kunnen je een extra dosis PEA bezorgen. Veel mensen eten chocolade als ze een beetje down zijn om zo een prettig gevoel op te wekken. Daarom werkt chocolade ook als medicijn tegen liefdesverdriet.

Stoffendans op gang.

PEA zorgt ervoor dat de neurotransmitter dopamine vrijkomt en dat is het stofje dat het werk doet. Dopamine op zijn beurt zorgt weer voor de aanmaak van de stof oxytocine, een knuffelstofje. Nog een stofje is norepinephrine dat ook een euforisch gevoel tot gevolg heeft. Het zorgt voor de aanmaak van adrenaline, waardoor het lijkt of je een eindeloze energie hebt.

Je bent jezelf niet meer.

Een grote beslissing nemen wanneer je verliefd bent is dus zeker geen goed idee. De enorme verstoring van de balans in het lichaam door al deze stoffen zorgt er voor dat verliefde mensen niet meer echt nuchter kunnen nadenken en het emotiecentrum het (tijdelijk) even overneemt. Een grote beslissing nemen wanneer je verliefd bent is dus zeker geen goed idee. Ik raad mensen ook heel vaak af om bij hun partner weg te gaan voor iemand anders wanneer ze nog zwaar verliefd zijn.

Alles went, ook dit.

Net als bij andere drugs treedt bij verliefdheid helaas ook gewenning op. Na meestal ongeveer een jaar is alles weer stabiel en neemt een andere groep stoffen het roer over, de endorfines die meer op de rustgevende pijnstiller morfine lijken. Deze zorgen ervoor dat je een ontspannen gevoel hebt wanneer je bij je partner bent.

Gelukkig is er toch meer.

Je voelt je speciaal, uitzonderlijk, uniek en geliefd. Natuurlijk speelt er veel meer mee in liefde dan alleen wat gerommel met chemische stofjes. Waarom we verliefd worden op die ene persoon uit een grote groep is nog niet goed te verklaren. Wel is het zo dat een portie aandacht krijgen de verliefdheid kan aanwakkeren. Je voelt je speciaal, uitzonderlijk, uniek en geliefd. En wie droomt daar niet van?

En wie zou je dat moeten afnemen?

Niemand moet dat gevoel van verliefdheid van je afnemen! En zoals ik al zei, je kan er niets aan doen dat je verliefd bent. Maar wat je met die verliefdheid doet, dat heb je wél in de hand. Ik geef als therapeut meestal het advies aan mensen om hun verliefd gevoel te koesteren. Maar om het vooral te gebruiken in hun eigen relatie.

Geef er je eigen relatie een 'boost' mee.

Een gelukkig huwelijk en goede relatie op het spel zetten voor wat vlinders in de buik, zou een hoge prijs zijn om te betalen, niet? Denk eens terug aan die zalige verliefde tijd van in het begin van je relatie. Haal foto's van die tijd boven, ga weer eens wandelen in het bos waar jullie elkaar destijds opzochten, ga eens terug naar die bruine kroeg waar jullie in elkaars ogen verdronken… Een gelukkig huwelijk en goede relatie op het spel zetten voor wat vlinders in de buik, zou een hoge prijs zijn om te betalen, niet?

Dus, neem je man of vrouw bij de kraag en begin aan een weekendje vol nostalgie!

 
Relatiedeskundige Mieke Mievis
Relatiedeskundige Mieke Mievis werkt als coach voor de datingsite Parship. Je hoort en ziet haar regelmatig in de media, ze heeft een eigen praktijk in Haacht en Ternat en heeft al 3 boeken op haar naam staan.
 

Discreet en veilig daten!
Laat liefde niet aan het toeval over. Vind de partner die echt past op www.parship.be

Mieke Mievis

0 reacties

Login Registreer

Login met

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels

U kent SeniorenNet al,

Maar SeniorenNet wil jou leren kennen

please make me pretty Benny!!

mij niet meer vragen = cookie