Deel via

Doe de liefdestypetest. Welke liefdestype ben jij?

levenstijl
Heb je geen partner en stel je je soms vragen? Waarom val ik op die ene persoon en niet op die andere? Alle kaarten zitten goed, waarom voel ik toch geen vlinders? Volgens de Amerikaanse antropologe Helen Fisher hangt aantrekking af van jullie liefdestypes. In dit artikel kom je er alles over te weten. Daarna kan je ook te weten komen welk liefdestype jij bent. Doe de test, ook leuk voor jou en je partner.

'Lovedoctor' Helen Fisher onderscheidt vier liefdestypes en jouw liefdestype bepaalt of het klikt met welk ander type.'Lovedoctor' Helen Fisher onderscheidt vier liefdestypes en jouw liefdestype bepaalt of het klikt met welk ander type.

Op wie worden we verliefd?

Sommige mensen worden verliefd op ‘gelijkgestemden’. Andere mensen voelen zich goed bij ‘aanvullende’ karakters, complementaire types of zelfs volledig tegengestelde persoonlijkheden. Wat werkt nu het best? Want hier zit duidelijk meer achter dan het lot, dat kan bijna niet anders!

Het zijn chemische stofjes die jouw verliefdheid bepalen.

Helen Fisher, vooraanstaand Amerikaans antropoloog en wetenschapper, deed verregaand onderzoek op het vlak van de verliefdheid. Zij kwam tot de conclusie dat volgende neurotransmitters een belangrijke rol spelen bij die gevoelens: dopamine, testosteron, oestrogeen, serotonine. Deze stoffen bezitten we allemaal in meer of mindere mate. Maar het is net de hoeveelheid die bepaalt hoe jij verliefdheid ervaart en wat je zoekt in je partner. Heel wetenschappelijk allemaal, maar wat betekent dat in de praktijk? 

Welke karakters trekken elkaar aan of irriteren elkaar vanaf de eerste minuut?

Elk liefdestype wordt gekenmerkt door één van bovenstaande vier stoffen die in ons lichaam domineert

Helen Fisher’s methodologie werd getest op duizenden mensen. Je kan personen indelen in 4 liefdestypes. Elk liefdestype wordt gekenmerkt door één van bovenstaande vier stoffen die in ons lichaam domineert. Fisher stelde vast dat sommige liefdestypes verliefd worden op mensen die tot hetzelfde type behoren, waar andere mensen (onbewust) op zoek gaan naar een partner die tot het tegenovergestelde liefdestype behoort.

Wat zijn de 4 liefdestypes?

In de terminologie van Fisher spreken we over deze 4 liefdestypes: 

  • - de Verkenner,
  • - de Bouwer,
  • - de Regelaar en
  • - de Onderhandelaar

 

Elk van deze vier liefdestypes kreeg een naam die past bij de beschrijving van de persoon zelf, maar ook met de verwachtingen ten opzichte van een (potentiële) partner. Als we het heel eenvoudig houden kunnen we zeggen: 

  • - een Verkenner wordt gedreven door avontuur,
  • - een Bouwer heeft familie op de eerste plaats staan,
  • - een Regelaar stijgt eruit omwille van intelligentie en
  • - een Onderhandelaar valt voor hartstocht.

 

Maar dit is natuurlijk allemaal wat kort door de bocht. Laten we daarom wat dieper ingaan op elk van de types apart.

De Verkenner 

Dit is een persoon bij wie dopamine overheerst. Verkenners houden van afwisseling en avontuur, hebben een grote nieuwshonger en zin voor avontuur. Ze zijn creatief, nieuwsgierig en houden van seks. Ze hebben een tomeloze energie, zijn ruimdenkend en impulsief. Soms kunnen verkenners weinig voorspelbaar (of zelfs onbetrouwbaar) overkomen. Ze hebben een continu streven naar vrijheid en willen onafhankelijk leven. Zij praten moeilijker over hun gevoelens en hebben vaak minder zelfkennis.  

De Bouwer. 

Hij wordt gedreven door serotonine. Bouwers zijn over het algemeen ordelijke, nette mensen die respect hebben voor gezag en loyaliteit. Het zijn mensen die houden van zekerheid en erg traditioneel, voorzichtig en rustig reageren. Feiten zijn belangrijk en ze houden graag controle over de dingen. Zij nemen soms wel eens de leiding. Daardoor komen bouwers soms ook wel eigenwijs over, (te) kritisch in hun denken. Bouwers houden van schematische routine en zijn plannenmakers, ze appreciëren precisie en details en denken stapsgewijs.

De Regelaar.

Dit type wordt ook wel de testosteronbom genoemd, wat meteen doet denken aan “presteren”. Regelaars draaien niet rond de pot maar zeggen op de man (of vrouw) af waar het op aankomt. De Regelaar analyseert en denkt logisch, veroordeelt niet en overdrijft niet. Regelaars kunnen koppig en veeleisend zijn en verliezen zich soms in één bepaalde hobby. Eens een Regelaar boos is, is hij/zij ook echt boos en krijg je vaak heel directe tot zelfs botte reacties. Ook de Regelaar praat niet makkelijk over zijn gevoelens.

De Onderhandelaar.

Dit type wordt gekenmerkt door gevoelens, wordt gevoed door oestrogeen. De zogezegde typische “mannelijke” eigenschappen vind je terug bij de Regelaar. De typische “vrouwelijke” eigenschappen zie je bij de Onderhandelaar. Onderhandelaars zijn mensen die met hun gevoelens bezig zijn. Soms worden ze wel bestempeld als besluiteloos en naïef. Zij reageren empathisch, zijn vaak romantisch aangelegd en worden snel verliefd. Ze willen niemand pijn doen en komen daardoor soms langdradig over in hun uitleg. Onderhandelaars hebben een rijke fantasie en zijn goed met taal. 

Iedereen heeft meerdere types in zich.

Herken je je al een beetje in één van de bovenstaande types ? Misschien vind je jezelf niet zo uitgesproken terug in één liefdestype. Dat is normaal. Iedereen heeft immers meerdere types in zich. Maar door de band genomen hebben we allemaal twee meer uitgesproken types die op de voorgrond staan. We spreken daarom over een primair type en een secundair type. Zowel je primair als secundair type zijn de spil van je temperament en spelen een rol in je partnerkeuze.

Zowel je primair als secundair type zijn de spil van je temperament en spelen een rol in je partnerkeuze.

 

Zin om meer te weten welk liefdestype jij bent? Doe de test.

Het relatiekantoor Altero gebruikt in haar bemiddelingsmethodologie o.a. de inzichten van Dr. Helen Fisher. Heb je interesse om hier eens van te proeven? Doe dan de test en laat je eigen liefdestype bepalen. Je krijgt een persoonlijk mailtje terug met de duiding van jouw primair en secundair type.
Wil je ook weten welke liefdestypes bij jou passen ? Dat lees je in volgend SenNet Magazine.

Klik hier om de liefdestypetest te beginnen

Ken je Altero?

Altero is een sterk groeiend Vlaams relatiekantoor. Het brengt alleenstaanden bij een nieuwe partner op basis van authentieke face-to-face bemiddeling. Naast relatiebemiddeling kan je terecht op het single platform Altero Onmoeten voor leuke single activiteiten en kan je met Altero Beleven op reis met andere alleenstaanden. Verder vind je op www.altero.be onder Altero Groeien ook allerhande toffe workshops en lezingen voor persoonlijke groei om bij te wonen.

in samenwerking met altero

1 reactie

aparteling
Tegenwoordig kijken de vrouwen alleen maar de dikte van je knip.
30/04/14 09:39 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels