Deel via

Trend: Huur een huis. Organiseer een familieweekend

October 2014
Een huis huren en met alle gezinsleden eens een heel weekend samen optrekken. Heb jij het al eens gedaan? Het is een hartversterkertje en verstevigt de familiebanden tussen kinderen, kleinkids, opa, oma… Iedereen leidt immers een druk tot jachtig bestaan, het leven raast voorbij. Een familie vertelt waarom zij elk jaar op familieweekend gaan en hoe dat er uitziet. Je krijgt tips, weetjes en zelfs de spelregels van twee spellen om te spelen.

Kinderen uit huis. Iedereen druk. Herken je deze situatie?

Eens je kinderen de deur uit zijn en ook een gezin hebben, lijkt iedereen altijd maar druk, druk, druk. Soms woon je ook verder van elkaar. Ieder gezin is anders, iedere familie is uniek, maar vaak blijft het toch bij bezoekjes, etentjes hooguit en is er minder en minder tijd om eens met iedereen dingen te beleven. Allemaal samen wel-te-verstaan, met al je kinderen en kleinkinderen.

Het gezin is de hoeksteen van de maatschappij?

Dat werd vroeger wel gezegd. Tegenwoordig brokkelt er wel iets af van die hoeksteen met verbroken relaties en incomplete gezinnen. Maar welke relaties je ook aangaat in het leven, waar liefdes komen en liefdes gaan, de familie blijft altijd en is uniek.

Als ouder ken je je kinderen door en door. Maar vanaf de puberteit is het kwestie ze te volgen in hun ontwikkeling. Ook je kleinkinderen groeien als kool, hun karakter ontwikkelt zich en voor je het weet zijn ook zij … groot. Een familieweekend is een soort 'update'. Een hernieuwde kennismaking, een leren kennen van elkaar. Allemaal in een heel ontspannen gemoedelijke sfeer.

  

Iedereen haalt er iets uit een familieweekend.

Als opa en oma ben je blij je grote kinderen eens een tijdje bij jou te hebben. En het is heerlijk samen met je kleinkinderen ontspannen bezig te zijn. Geen stress, geen klok, fun en leuke dingen doen, ontspannen, lekker eten en drinken… De kinderen genieten ervan nog eens met hun zus(sen) en/of broer(s ) op te trekken; verhalen van vroeger op halen, stoeien, hen updaten over hun leven, relaties, werk… Ze zien elkaars kinderen eens wat langer bezig. En ja, ze leren ze beter kennen.

Waarom samen naar een ander huis?

Wie regelmatig de (hele) familie over de vloer krijgt weet wel wat voor een organisatie daaraan te pas komt. Je kan alle boodschappen doen, je huis piekfijn in orde maken, logeergelegenheid organiseren en achteraf… sta je voor een fikse opruim en opkuis. Wie gastvrouw of gastheer is heeft zelf vaak minder aan de feestelijkheden en exclusief de zorgen en stress.

Het klapstuk van iedere avond was wel als opa de opnamen ging vertonen die hij gemaakt heeft toen alle kleinkinderen nog klein waren. Het is zo leuk om jezelf te zien als baby en klein kind.

Samen een huis huren voor een familieweekend heeft dus heel wat troeven. Het huis is piekfijn in orde als je arriveert. Je draagt samen de verantwoordelijkheid. Je kan bij boeking (genoeg) ruimte voorzien en hebt slaapgelegenheid voor alle kleine en grote familieleden. Het huis is van iedereen; nieuw om ontdekking te gaan, nieuw om samen taken op te nemen.

 

Waarom een huis huren in plaats van op hotel?

Dat is eigenlijk evident. Je bent als familie in een ander huis dat even je 'thuis' is. Op hotel blijf je gast. Dat is fijn, maar toch minder geschikt voor een familieweekend. Je kan in een huis 'je eigen ding doen', lawaai maken, nemen uit de keuken wat je wilt, wanneer je het wilt, de één leest, anderen doen een gezelschapsspelletje, iemand doet een dutje, samen in de tuin ravotten, 's avonds lachen en plezier maken, je eigen gang gaan en toch samen zijn. Net zoals thuis ben je op je gemak.

En wat met de maaltijden?

Wie een huis huurt moet natuurlijk zelf voor eten zorgen. Dat heeft het nadeel dat het enige organisatie vraagt. Het voordeel is dat het goedkoper is en je het helemaal naar je eigen (familiesmaak) kan aanpakken.

Tip 1: Verdeel de taken en inkopen.

Bekijk met de familieleden hoe jullie het gaan aanpakken. Fijn kan zijn dat de familieleden met de meeste tijd (...opa en oma) een maaltijd maken voor de eerste avond (vrijdagavond). Een gezinsmaaltijd die iedereen lust, niet te veel werk is, al thuis gereed gemaakt kan zijn…

Een ander gezinslid kan alle ingrediënten voorzien voor de ontbijten, iemand neemt de organisatie voor de zaterdag lunch op zich, een ander voor de drank etc. Wat eigen gezinsleden willen of nodig hebben - voor de kinderen bv.- voorzien ze zelf, zo ben je gerust.

Om het je makkelijk te maken kan je een samen een boodschappenlijstje maken voor algemene zaken (dranken, koekjes, versnaperingen, zeep … toiletpapier!) en dan de boodschappen verdelen.

Je kan ook een avond plannen samen uit eten te gaan. Of je doet samen een barbecue. Of samen ter plaatse boodschappen.

Familieweekend, daarom doet deze familie het

De familie Ansbach - de Roos - Vermeyen - Vandaele gaat al jaren op familieweekend. Het is een jaarlijkse traditie. Iedereen verheugt zich er ongeveer een heel jaar lang op en is een beetje teleurgesteld als het na een super weekend zondagavond weer tijd is om huiswaarts te keren. Het is iedere keer weer heerlijk eens een heel weekend tijd te maken voor elkaar. Deze familie vertelt hoe het gaat.

Het verhaal van oma Jenny de Roos;

De vrouwen zijn duidelijk dol op opa..Mijn man en ik hebben twee dochters en zes kleinkinderen. Onze oudste dochter woont in België en heeft vier kinderen, de andere dochter woont in Almere en heeft 2 kinderen, wij wonen in Drenthe en overwinteren de helft van het jaar in Portugal. Sinds de kleinkinderen heel klein waren hebben we besloten eens per jaar met ons allen een weekend door te brengen.

We huurden meestal twee huisjes in of bij een pretpark waar de kleinkinderen samen naar hartenlust konden genieten van alles wat daar aangeboden werd. Eenmaal hebben we zelfs in wigwams gelogeerd.

Nu hebben onze kleinkinderen een leeftijd bereikt waarop ze studeren en het heel druk hebben met hun eigen leven; Pretparken zijn er niet meer bij maar we komen nog steeds eenmaal per jaar samen.

Wij allen vinden deze dagen enorm belangrijk, we zijn in wezen een kleine familie en het is voor de toekomst van groot belang dat we met elkaar contact houden. In het dagelijkse leven is daar geen tijd voor, de kinderen studeren, hebben hun verplichtingen met verenigingen en sport en hun vrienden. Doordat we zo ver van elkaar weg wonen is het fantastisch zo eenmaal per jaar een weekend ontspannen bij elkaar te zijn. Met elkaar kunnen spreken over allerlei onderwerpen, samen eten en samen plezier maken dat schept een band voor het leven.

De laatste keer, begin september zijn we weer zo'n weekend samen geweest en wel in een schitterende villa van Belvilla. Alles was daar perfect; mooie slaapkamers, een gezellige grote living en eetkamer, mooie keuken en nog een aparte keuken om voor grote gezinnen te koken. Verder serviesgoed, glazen, alle kookgerief dat je je kan wensen om te koken, bakken, braden en wat je maar wilde doen. Wat aangenaam wat dat er in deze woning overal weer ...extra verwennerijtjes waren, alles pico bello mét net dat tikkeltje meer.

Waar oma zit worden er snel stoeltjes bijgeschoven.Er was een verwarmd zwembad, whirlpool en sauna waar iedereen van hartenlust gebruik van maakte. Ook was er een aparte ruimte om bijvoorbeeld te spelen op het biljard, tafeltennis, een voetbalspel. Kleine kindjes hebben we niet meer, maar ook voor hen was alles voorzien; kleine tafeltjes, fietsjes, boekjes en speelgoed.

De slaapkamers waren riant en heel gezellig ingericht. In de badkamers was voor alle 12 ruimte om toiletgerief kwijt te kunnen. De douche was dan weer voorzien van extra massageknoppen en regenstraal.

Ook was er voldoende ruimte om je even terug te trekken als je iets wilde lezen en nog wat studeren. We zijn dan ook het hele weekend thuis in de villa gebleven. 's Avonds zaten we allemaal bij elkaar bij het open haardvuur. Dan was het tijd om weer samen spelletjes te doen zoals pictionary en meer van zulke dingen waar de kleinkinderen mee aan kwamen. Het klapstuk van iedere avond was wel als opa de opnamen ging vertonen die hij gemaakt heeft toen alle kleinkinderen nog klein waren. Iedere keer heeft hij iedereen daar een groot plezier mee gedaan. En ook dat schept een band.

Op zondagavond gaat iedereen, heel tevreden over het leuke en fijne weekend weer naar huis. Deze keer was het wel een heel bijzonder familieweekend, in dat prachtige huis. Mijn man werd tachtig lentes bovendien. Ik weet wel zeker dat we volgend jaar weer in zo'n woning willen samen zijn. Want nu gaan we al weer op zoek naar een huis voor het familieweekend van 2015.

Tip 2. Doe samen spelletjes.

De kleinkinderen waren regelmatig in de enorme garage te vinden. Hoe lang was dat geleden; samen tafelvoetbal spelen, pingpongen, ...Niets leuker dan samen spelletjes doen. Als de kleinkinderen nog jonger zijn kan je geschikte gezelschapspellen meenemen. Dit zijn twee ideetjes voor volwassenen en jongvolwassenen:

De spellen in het kort, meegebracht door kleinkind Robin (23)

1. Weerwolven van Wakkerdam

Weerwolven van Wakkerdam is een spannend spel voor groepen met minimaal 10 spelers. Het rollenspel speelt zich af in Wakkerdam, een fictief dorpje dat geteisterd wordt door weerwolven. Deze weerwolven gaan iedere nacht op jacht, en vermoorden dan één onschuldige burger uit het dorp. Op die manier proberen zij het dorp in hun handen te krijgen.

De burgers proberen de wolven te ontmaskeren en te doden. Zij proberen te achterhalen wie de wolven zijn door goed te letten op geluiden, lichaamstaal en uitspraken in de discussie met andere spelers. Iedere dag vindt er een lynch plaats: dan wordt de speler die het meest gewantrouwd wordt, gedood. De speler die als laatste overblijft heeft gewonnen.

Elke ronde wordt in goede banen geleid door een spelleider. De spelleider zorgt ervoor dat iedere speler een rol krijgt toebedeeld, en voert de regie over alle gebeurtenissen in het spel. Hij inventariseert de stemmen voor de lynch en de lunch, vraagt speciale rollen op wie zij hun krachten willen gebruiken en praat alle gebeurtenissen aan elkaar. Voor dit spel is het belangrijk dat vooral de spelleider het spel goed kent, de overige spelers kunnen de spelleider volgen.

De rollen voor de aanwezigen. Deze krijgen ze allemaal met een rol-kaartje toebedeeld:

  • De weerwolf bepaalt met zijn/haar vriendjes iedere nacht welke onschuldige medeburger er op het menu staat.
  • De burger is de gewone inwoner van Wakkerdam, zonder special krachten.
  • De ziener mag iedere nacht de rol-kaart van één speler inzien.
  • De heks mag in het spel één keer iemand redden van de lunch, en één keer een speler naar keuze vermoorden.
  • Wanneer de jager gedood wordt, neemt hij een speler naar keuze mee de dood in.
  • Cupido brengt liefde, en koppelt twee spelers aan elkaar.
  • Het onschuldig meisje mag 's nachts door spieken proberen te ontdekken wie de wolven zijn.
  • De dief krijgt in de eerste nacht de keuze tussen een tweetal overgebleven rollen.

2. Haal 'em uit de pan

Deze familie is altijd in en om de woning gebleven. Een moment voor jezelf, daar is ook tijd genoeg voorHaal 'em uit de pan is een actief groepsspel, wat al gespeeld kan worden vanaf 6 personen. Men pakt een pan, en gaat in teams van twee om de pan zitten. Voor het spel begint legt elk team vijf opgevouwen papiertjes in de pan met daarop een naam van een bekend persoon, de titel van een film, of de titel van een boek.

Het spel bestaat uit drie rondes, waarin elk team 50 seconden de tijd krijgt om zoveel mogelijk papiertjes te raden.

In de eerste ronde pakt een van de twee teamleden een papiertje, en omschrijft de persoon, het boek, of de film, zonder de naam te noemen. Wanneer het andere teamlid het juiste antwoord geraden heeft, mag het volgende kaartje gepakt worden. Dit gaat door tot de 50 seconden voorbij zijn. Daarna is het volgende team aan de beurt. Wanneer alle papiertjes uit de pan bij een team op tafel liggen, wordt het aantal papiertjes per team geteld en als punten opgeschreven. De papiertjes worden terug in de pan gelegd, en er wordt door gegaan met ronde twee en drie. Deze verlopen hetzelfde. Echter, het is bij ronde twee enkel nog toegestaan de naam op het papiertje uit te beelden, en er mag bij ronde drie nog maar één woord als aanwijzing gegeven worden.

Het team met de meeste punten wint het spel.

Tip 3: Kies een comfortabele woning met zekerheid.

Let bij je keuze van een woning op het comfort in de woning. En dat er voor alle leeftijdscategorieën zaken zijn voorzien (kinderstoel, kinderbedjes). Bekijk wat inbegrepen is. Bedlinnen moet je vaak apart huren als je de kosten en moeite van het meebrengen en wassen wil besparen. Ook schoonmaak kan geregeld worden.



Deze familie koos voor hun familieweekend voor de woning La Bonade

Bekijk alle leuke foto's in de viewer

5 reacties

rml
Een prima idee om een vakantiehuis te huren met de familie ! Je kan vrijuit met mekaar
lachen en stoeien , wat je in een restaurant niet kan.
Vooral een comfortabel verblijf met een private tuin is ideaal voor onvergetelijke
uitjes. Wij kunnen in de ardennen , nabij Durbuy kunnen wij Le calme à Biron ten zeerste aanbevelen .meer over deze woning op www.lecalme-abiron.be
10/10/14 10:00 REAGEER
familievanmulders
wij doen dit ook al meer dan 20 jaar en het wordt ieder jaar moeilijker om een gepaste woning te vinden (die ook nog betaalbaar blijft) daar we steeds met 30 à 40 personen zijn en ieder koppel toch zijn eigen kamer willen geven.
familie Van Mulders
10/10/14 14:42 REAGEER
Vandenberghe
Wij zitten met hetzelfde probleem. Tot nu toe steeds iets gevonden maar zijn nu opzoek voor 2015. Tios zijn steeds welkom!
10/10/14 17:09 REAGEER
Sonia
Wij zijn dit jaar met de hele familie (11 pers) naar La Bonade geweest. We hadden slecht weer de 1e helft van de week maar dank zij het zwembad, sauna en yaccuzi hebben we ons niet verveeld. 1 dagje Efteling (niet zo ver van Drunen) en de vakantie was geslaagd voor iedereen. Ieder koppel had zijn dag om eten te maken en de rest kon je invullen zoals je wou.....
familie De Keyzer
10/10/14 15:33 REAGEER
levensgenieter
Onze klassieker is al enkele jaren een winterweek aan zee met een extra appartement voor kinderen(6) en kleinkinderen(voorlopig 2 ) gedurende het weekend. Dit lukt ons nog altijd als het maar tijdig aangekondigd en gepland word, de jeugd en volle agenda's...
12/10/14 20:46 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels