Deel via

8 tips om zuiniger, en dus goedkoper, te printen!

March 2015
Je hebt vast al eens gevloekt wanneer je inktcartridges van je printer weer vervangen moesten worden. Dat grapje kost vaak zelfs nog meer dan een nieuwe printer! Maar wist je dat je ook kan printen voor een prikje? Dé manier om flink te besparen, is door alternatieve printerinkt te gebruiken. Wat dat juist is en op welke manieren je nog kan besparen, kom je allemaal in dit artikel te weten!

/77/Levensstijl/Epsoninkt.jpgOriginele cartridges: duur, duurder, duurst!

Printers kan je tegenwoordig voor een prikje kopen. Voor een paar tientallen euro’s heb je al een degelijk exemplaar. Hoewel een printer niet duur is, loopt de prijs van de printerinkt vaak de spuigaten uit. Dat ‘grapje’ kost soms zelfs nog meer dan een nieuwe printer! De prijzen van de originele merkcartridges lijken alleen maar duurder te worden. Maar heb je al eens aan een goedkoper en waardig alternatief gedacht?

Klooncartridges

Alternatieve printerinkt is 70 tot wel 90% goedkoper!Steeds meer alternatieve merken voor inktcartridges veroveren de markt. Zij produceren zogenaamde klooncartridges. Dit zijn cartridges van een ander merk dan het origineel, die ook perfect in je printer passen. We maken voor u een vergelijking tussen de kloon- en merkcartridges.

/77/Levensstijl/HPinktSenNet.jpgPrijs

Met klooncartridges kan je ongelooflijk veel geld besparen. De alternatieve printerinkt is gemiddeld 70 tot wel 90% goedkoper! Hoeveel geld je precies uitspaart, hangt af van je printer en de cartridgeserie die je nodig hebt. Het loont dus absoluut de moeite om bij aankoop van een printer uit te zoeken of er passende klooninkt te koop is.

Maar hoe zit het met de prijs-kwaliteit verhouding?

Kwaliteit

Gebruikers zijn het meest tevreden over de verhouding prijs-kwaliteit van alternatieve inkt dan van merkinktEr zijn al heel wat onderzoeken gebeurd waarin de afdrukkwaliteit tussen merk- en klooncartridges met elkaar vergeleken wordt. Daaruit blijkt dat er geen kwaliteitsverschil te merken is bij het afdrukken van zwarte tekstpagina’s. Voor afgedrukte kleurpagina’s valt ook nauwelijks verschil te merken. Bij het afdrukken van foto’s levert de originele printerinkt de beste resultaten op, maar ook de klooninkt leverde verre van slechte resultaten op.

Conclusie: wil je foto’s in dezelfde hoge kwaliteit afdrukken? Dan maak je in die situatie best gebruik van merkcartridges. Voor gewone afdrukken in zwart of kleur ben je even goed, en zelfs goedkoper, af met klooncartridges.

/77/Levensstijl/Canon.jpgKwantiteit

Naast het prijsvoordeel kan je op het vlak van de kwantiteit het tweede grootste voordeel halen met klooncartridges. Het is een mythe dat je met alternatieve inkt minder pagina’s kan printen. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het tegendeel het geval is. Je kan vaak meer pagina’s afdrukken dan met originele cartridges en dat dan ook nog eens aan een lagere prijs! Win-win!

/77/Levensstijl/Canoninkt.jpgHouston, we have a problem?

Er doen heel wat horrorverhalen de ronde over de schade die klooninkt aan een printer zou veroorzaken. Uiteraard zijn klooncartridges niet vrij van problemen, maar dat zijn de originele cartridges ook niet.

Een probleem dat wel bij klooninkt en niet bij merkinkt voorkomt, is dat de printer de klooninkt niet lijkt te aanvaarden, omdat die de chip van de cartridge niet herkent. Maar dit kan gemakkelijk en snel verholpen worden!

Klooncartridges zijn niet vrij van problemen. Maar zijn originele cartridges dat wel? Wanneer je printer bij het plaatsen van de klooninkt aangeeft dat de cartridge ‘leeg’ is en dat het geen originele cartridge is, kan je soms niet verder printen. Reset dan eerst je printer. Dit doe je door de knipperende knop 5 seconden in te drukken. Dit moet je mogelijks verschillende malen achter elkaar herhalen. Nadien is je printer geschikt om met klooncartridges te printen!

/77/Levensstijl/Inkt.jpgConclusie: klooncartridges iets voor jou?

Uit een enquête van de Consumentenbond gaf de ruime meerderheid van de gebruikers van klooninkt aan het meest tevreden te zijn over de prijs-kwaliteitverhouding van klooninkt dan van originele inkt. Sterk goedkopere printerinkt zónder echt aan kwaliteit in te boeten, wie tekent daar nu niet voor?!

Wil je nóg meer besparen op je printerinkt? Lees dan zeker onze overige 7 tips om zuinig te printen!

Nog 7 tips om zuinig te printen!

  1. Waarschuwing inktcartridge leeg

    Wanneer je inktcartridge bijna leeg is, geeft je printer je een waarschuwing. Negeer deze waarschuwing. Meestal kan je nog heel wat pagina’s printen. Vervang de inktpatronen pas wanneer je merkt dat de kwaliteit van je prints er sterk op achteruitgaan, bijvoorbeeld doordat er stukjes tekst wegvallen.

  2. /77/Levensstijl/EpsoninktSenNet.jpgPrint in grijswaarden

    Moet de pagina die je wil afdrukken niet perse in kleur zijn? Print deze dan af in het zwart. Gekleurde inkt is namelijk véél duurder dan zwarte inkt. Ga daarvoor naar je instellingen om af te drukken. Klik de optie ‘Afdrukken in grijswaarden’ of ‘Gebruik alleen zwarte inkt’ aan.

  3. Vergelijk cartridgeprijzen

    Het loont enorm de moeite om de prijzen van inktcartridges uit verschillende (online) winkels met elkaar te vergelijken. Dit is zowel voor klooninkt als merkinkt het geval. Met klooninkt bespaar je sowieso het meest, meer bepaald 70 tot 90%, maar door prijsvergelijking kan je bij originele inkt soms ook tot de helft besparen.

  4. Kies een voordelig lettertype

    Het lettertype dat je kiest als opmaak voor je tekst, bepaalt je inktverbruik. Het ene lettertype verbruikt al meer inkt dan het andere. De voordeligste lettertypes zijn: Times New Roman, Verdana, Franklin Gothic Medium en Tahoma.

  5. Incidenteel gebruik printer

    /77/Levensstijl/HP.jpgWanneer je weinig print, verbruiken veel printers toch veel inkt. Er zijn printers die tot drie keer zoveel inkt verbruiken wanneer je slechts incidenteel iets print. Dit komt omdat de printer, elke keer wanneer je die opstart, inkt door de spuitmondjes spuit. Op die manier maakt de printer de printerkop schoon.

    Daarom is het beter om je printer aan te laten staan en slechts af en toe uit te zetten. Zo verspil je niet telkens extra inkt, gaan je inktcartridges langer mee en spaar je dus opnieuw heel wat inktkosten uit!

  6. /77/Levensstijl/LaserJet.jpgLaserprinter

    Print je overwegend enkel in het zwart? Dan is het een pak voordeliger om je een lasterprinter aan te schaffen. De inktkosten voor kleur zijn net dezelfde als bij andere printers, maar goedkoper bij zwarte inkt.

    Een ander reden waarom je inktkosten bij laserprinters lager zijn, is omdat zij geen toner gebruiken als de printer niet wordt gebruikt. Besparingen op vele vlakken dus!

  7. Online inkt kopen

    Online via een webshop is (alternatieve) printerinkt meer dan de helft goedkoper dan in de gewone winkel Waar je echte koopjes kan doen voor printerinkt, is online via de webshops. Webwinkels bieden inktcartridges vaak meer dan de helft goedkoper aan dan je ze in de gewone winkels kan vinden. Daarnaast kan je online ook erg goed alle prijzen vergelijken. In de winkelstraat is de kans overigens erg klein dat je precies de goedkoopste (kloon)cartridges vindt. Online zoeken, is de goedkoopste vinden!

    Wij hebben het zoek- en vergelijkwerk voor jou alvast wat gemakkelijker gemaakt. In de SenNet Shop vind je de goedkoopste klooncartridges én je krijgt daar zelfs meer inkt voor in de plaats! Je bespaart dus dubbel zoveel!

Heb je een printer van het merk Canon, Brother, HP of Epson? Rep je dan naar de SenNet Shop en doe de ‘inktkoop’ van je leven! Klik hier voor een overzicht van onze cartridges.

  /77/Levensstijl/Brother.jpg                   /77/Levensstijl/Pixeljet.jpg

21 reacties

1cwaroquier
Wie geeft me raad ?
ik heb een HP officejet Pro 8500 A
Wie ggeft me raad hoe de cardridges bij te vullen.
Hier heb ik echt problemen mee en weet niet goed hoe tewerk te gaan ?
Met dankbare groeten
Carle
24/03/15 12:21 REAGEER
cwaroquier
Wie geeft me raad ?
ik heb een HP officejet Pro 8500 A
Wie geeft me raad hoe de cardridges bij te vullen.
Hier heb ik echt problemen mee en weet niet goed hoe tewerk te gaan ?
Met dankbare groeten
Carle
24/03/15 12:36 REAGEER
ariam
IK heb een HP Deskjet 3050A met wireless en eprint.
Ik heb al eens een alterntieve inktcartiridge geprobeerd.
Mijn printer meldt heel eenvoudig " geen originele cartridge".
Na verloop van tijd werkt hij ook niet meer.
In dit geval goedkoop = dure koop.
Heb dan maar een originele gekocht. Werkt weer prima! Oppassen dus !!!
Of wat doe ik fout.
HD
24/03/15 16:42 REAGEER
topske1
ik heb een canon printer en heb ook eens alternatieve inktcartridge gebruikt
die heeft me meer vlekken opgeleverd dan wat ook
en de patronen zaten nog meer dan half vol en toch gaf hij zijn inkt niet meer af
de inkt leek dikker te zijn geworden
ik heb mijn printer grondig moeten laten nakijken en laten kuisen
dat kostte me veel meer dan de originele inkt
die 'brol' koop ik nooit meer, ik hou het op de originele
TJ
24/03/15 19:45 REAGEER
julien
Ik bezit een printer Canon MP 450. Ik heb reeds vele keren met succes opvulde inktcartridges gebruikt. Dit is tot op heden steeds goed gegaan. ik heb geprint tot de cartridges ledig waren. Na de vervanging met ook opgevulde cartridges gaf de printer aan dat hij deze cartridges niet erkent. Ik heb reeds verscheidene malen op de knipperende knop gedrukt , doch geen resultaat. Wanneer ik toch probeer een tekst van mijn PC af te drukken , geeft het afdrukmenu weer dat ik de cartridges moet vervangen door origenele van Canon. Is dit te riskeren ? Iemand zij mij dat waarschijnlijk de printer geblokkerd is. Graag een antwoorje.
24/03/15 19:47 REAGEER
andrew
Ik gebruik al jaaaaren een canan printer,de cartriges die ik gebruik zijn opgevulde,als ze leeg zijn vul ik ze op met een injectienaald van een flesje ink ,en de cardriges kan ik tot 5 maal gebruiken ...!!
24/03/15 21:44 REAGEER
andrew
sorry canon printer
24/03/15 21:45 REAGEER
Pat1960
Ik gebruik ook al jaren klooncartridges en... zonder problemen en... voor een spotprijsje!!!
25/03/15 08:18 REAGEER
Pipoke
Heb een HP 5510 , werkt ook niet met alternatieve inktpatronen. (inktpatronen van Colruyt).Doe ik iets verkeerd?
25/03/15 10:29 REAGEER
francisvo
ik heb jarenlang met een HP Printer gewerkt.
ik vulde de cartridges aan met inkt uit een flesje door inspuiting met een injectienaald
geen verschil met merkcatridges en zoooooveeeel goedkoper. gewoon te koop in bepaalde winkels !
ik heb nu een Canon printer en ik weet nog niet wat ik moet doen ?
maar de dure cartridges vliegen erdoor en zijn superduur !
25/03/15 16:00 REAGEER
menjen
Welke printer moet ik kopen om probleemloos met klooncartridges te werken.
Graag mening van mensen die ondervinding hebben met klooncartridges.

Mijn oprechte dank
25/03/15 20:30 REAGEER
Ratjezoef
Koop alleen de originele cartridges. Geen miserie en topkwaliteit verzekerd. Een Canonprinter als je het beste van het beste wilt. :-)
30/03/15 13:26 REAGEER
Bouke
Ook kan even gekeken worden op deze link: "www.tinkt.be" waar cartridges ook kunnen worden hervuld.
Persoonlijk doe ik dit al jaren en voor mij geen problemen.
De prijs is kleiner dan 10 euro per hervulling cartridge
30/03/15 13:34 REAGEER
fluo
Ik heb altijd al een HP printer gehad. Om de zoveel tijd probeer ik eens Klooncartridges. Steeds veel slechtere kwaliteit (inktvegen, gedeelten niet afgeprint). Ik moet de printer altijd in betere kwaliteit zetten (dus geen economy mode) om toch nog een leesbaar resultaat te hebben. Met gevolg dat die 3 tot 4 keer meer inkt verbruikt! Dus veel besparen doe ik hier niet mee.
Heb eigenlijk alleen aanvaardbaar resultaat als ik de originele cartridges terug opvul met injectienaald. Dus Klooncartridges hebben voor mij volledig afgedaan. Ben niet de enige, iedereen die ik ken die Klooncartridges besteld heeft zelfde probleem.
Dit artikel lijkt me dan ook nonsens, en vooral bedoelt om hun eigen Klooncartridges te kunnen verkopen!!!
30/03/15 17:19 REAGEER
huubje
Nog even aanstippen: breng je je printer binnen voor nazicht of reparatie, dan verlies je alle garantie indien er niet originele cartridges aangetroffen worden !
30/03/15 17:36 REAGEER
klavertje4b


De beste oplossing is wanneer je inktpatronen leeg zijn ze enkele dagen omgekeerd
(op een blad papier met de sluitingen erop) te zetten ; De inkt die nog in de sponsjes zit zakt naar beneden . Je kan er dan nog heel wat mee printen . Heb het zelf al gedaan en het werkt perfect .
30/03/15 19:34 REAGEER
aadi
Canon-printer MP 220 : blokkeert als ik er geen originele inktpatronen insteek.
Kost me min. 45 euro per vervanging!!
Heeft iemand een idee om dit te omzeilen??
31/03/15 13:13 REAGEER
DAA
ik heb een HP photosmart 5510.
Hij aanvaardt gewoon geen andere inktpatronen!
31/03/15 21:58 REAGEER
juanpiedra
Alle goede bedoelingen van jullie ten spijt maar hier moet ik jullie volledig tegenspreken in de efficiëntie van alternatieve inktpatronen. Ik heb een Canon Printer MP280 en heb het geprobeerd met huismerkpatronen van www.123inkt.nl.
(amper 3 € verschil !!!). Tot ik na een korte tijd problemen kreeg en de printer zelfs niet meer werkte. Dus binnengebracht in de winkel. Wel had ik de inktpatronen uit het toestel gehaald. En het resultaat ... ze hebben de printer hersteld maar ik heb er wel zelf kunnen voor opdraaien alhoewel het nog binnen de garantie periode was . De reden: wel men had gezien en ontdekt dat ik geen originele patronen had gebruikt. Hoe ze het kunnen zien is me wel onduidelijk maar ik kon het niet ontkennen. Dus goedkope koop is hier duidelijk dure koop!!! Mensen pas er mee op. Ik raad het in ieder geval af wat men ook moge beweren en kwalitatief is er ook wel een duidelijk verschil, zeker in de kleuren. Dus "schoenmaker blijf bij je leest"!!!
3/04/15 19:41 REAGEER
Lowieke34
Waar halen de printerfabricanten het recht vandaan om hun klanten te verplichten hun dure merk-inkt te kopen? Ik vul de benzinetank van mijn auto toch met benzine naar mijn eigen keus nietwaar.
5/04/15 15:43 REAGEER
Frank322
Bij het gebruik van een EPSON WF-2540 stel ik ook vast dat er gecontroleerd wordt op het al dan niet origineel zijn van de cartridges. Zijn het geen originele dan gaat de printer na enige tijd vervelend doen: vertraagd opstarten van drukopdrachten, gebruik van verkeerde kleurenschakeringen, .... . Een heel tijdje geleden was er onderzoeksprogramma dat deze praktijken aan de kaak stelde. Hoe komt het dat het ministerie van Economische zaken hier niet tegen reageert terwijl het om volkomen illegale praktijken gaat? Moet iedere "klant" het ganse onderzoek nog eens overdoen en meedelen?
7/09/16 09:02 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels