Deel via

Vous lé vous: klassiek en hedendaags in balans

In de Limburgse natuurpracht kan je voor een tafel en hotelkamer terecht bij Giovani Oosters van restaurant Vous lé vous. In een hedendaags decor, voorzien van een aantal klassieke toetsen, kan je genieten van meesterlijk klassieke maaltijden met een verrassende twist. Het leverde hen een Michelinster op.

/89/Culinair/Vouslevousgio.jpgLimburgse gastvrijheid

Meer dan 100 jaar geleden was het gebouw waar restaurant Vous lé vous in huist een boerderij. Giovani Oosters en zijn team transformeerden het tot een toprestaurant, intussen met Michelinster en vijf met smaak ingerichte hotelkamers. Geen wonder dat Vous lé Vous intussen heel wat vaste klanten heeft die van ver komen om hier te onthaasten en te genieten.

Ook wij zijn hier vandaag om te genieten. We mogen al meteen bij binnenkomst kennismaken met de typisch Limburgse gastvrijheid. We worden warm onthaald en mogen naar een tafel aan het raam. Het lijkt misschien een detail, maar de ruime stoelen met armleuningen geven ons een majestueus en luxueus gevoel. We voelen dat we hier tot rust kunnen komen. Vous lé vous heeft een hedendaags decor, maar een aantal klassieke noten maken dat het hier erg gezellig is.

Vol liefde en vakkennis

Mensen komen van ver om te genieten van het sterreneten en de rust in de hotelkamers van Vous lé vous We starten met een glaasje cava en krijgen daarbij een keur aan zeer verzorgde hapjes. Onder meer een rillette van kalf met rode biet, erg bijzonder gepresenteerd op een grote ronde kei. Ook het romige aspergesoepje met kruidenroom blijft bij: bomvol smaak en heerlijk fluwelig. Uiterst origineel is dan weer een praline met appel en selder. Een fragiel groen rechthoekje dat openknapt in je mond en daar een verfrissende smaakexplosie teweegbrengt. Wij weten intussen dat de hapjes meestal een goede voorbode zijn van de rest. We kijken dan ook reikhalzend uit naar wat er nog op ons bord komt. Het zal ongetwijfeld met evenveel liefde en vakkennis klaargemaakt zijn.

/89/Culinair/Vouslevous.jpgVoorgerecht en tussengerecht

Chef Giovani Oosters werkt enkel met een vast menu. “Op die manier kan ik me ten volle concentreren op de gerechten”, legt hij uit. “We werken al vanaf het begin op deze manier, en de formule blijkt goed te werken.” Ook wij krijgen vandaag dus de lunch. Die start met een escabeche van makreel, met gazpacho van komkommer, gemarineerde radijs, ijs van zurkel, yoghurt en pompoenpitten. Op het bord zien we een schilderijtje, zorgvuldig geconstrueerd met de meest smaakvolle ingrediënten. De chef werkt graag met lokale producten en daarnaast komt er veel uit de eigen moestuin. “Daarin staan vooral kruiden en bloemen, zoals de bloempjes van radijs”, vertelt de chef. “De radijzen zelf zijn van lokale boeren, maar ik vind het fijn om het aan te vullen met mijn bloemetjes uit eigen tuin.”

Het resultaat is een heerlijk gerecht met verrassende combinaties. Dat is niet anders bij het tussengerecht: een cassoulet van asperges met tongschar. Ook hier weer een aantal bijzondere extraatjes uit de eigen tuin, zoals ijzerkruid en de eerste rozenblaadjes. Het geeft niet alleen kleur aan het geheel, het brengt ook een subtiele extra smaak in het gerecht, die deze keuken naar een hoger niveau tilt.

Hoofdgerecht

Voor het hoofdgerecht kies ik voor de heek – ook wel mooie meid genoemd. Mijn collega gaat voor de parelhoen. Als garnituur krijgen we beiden een aantal perfect beetgare broccoliroosjes, champignon en champignoncrème, veldsla en verfijnde aardappelkroketjes. In dit bord toont de chef duidelijk zijn meesterschap: op zich is dit geen verrassend gerecht, maar de finesse zit ’m in de perfecte bereiding, de balans, de kruiding.

De aangepaste wijnen zijn interessante en weinig bekende soorten, zoals een mooie, volle Côte du Rhône van het wijndomein van Dirk Vermeersch, een voormalig racepiloot.

/89/Culinair/VoulezVous.jpgDessert

Wij kijken intussen uit naar het dessert. Dat bestaat uit twee gangen. Eerst een dame blanche, maar dan wel met vanille-ijs zonder suiker, een crumble van speculaas en een heerlijke chocoladesaus. Na deze smaakmaker volgt een panna cotta van vanille met citroenverbena, ijs van granaatappel, aardbeien uit Wellen en gemarineerde rabarber. De combinatie van fris en zoet maakt dit een ideale afsluiter.

Het hotel

Na de maaltijd toont de chef ons nog even de kamers. De stijl hier, een mix van klassiek met erg hedendaagse toetsen, is precies wat Giovani ook in zijn keuken brengt. “Ik heb een klassieke scholing en mijn gerechten zijn in die zin klassiek dat alles kwaliteitsvol en huisbereid moet zijn, tot het brood toe”, zo legt hij uit. “Maar daarnaast ga ik ook voluit voor het experiment, nieuwe technieken en smaken.” Het beste van twee werelden dus, met een subliem smakelijk resultaat.

/88/Culinair/HLN.jpg

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels