Deel via

Op uitstap naar het fotomuseum met de mailgroep Fotografie

De derde uitstap van de SenNet mailgroep Fotografie is een feit! Op 3 juli trokken ze deze keer richting Charleroi, om het fotomuseum te bezoeken. Het werd meer dan ooit een dag vol fotografie! Na heel wat extra fotografiekennis, fotografie-ervaring en bovenal plezier onder fotografievrienden trok iedereen met een goed gemoed huiswaarts. Lees hier hun prachtige relaas en vooral: bekijk hun adembenemende foto’s!

Vanfleteren in neogotische setting

Rudy Van BosDeze keer deden we met de SenNet mailgroep Fotografie een speciale uitstap: we bezochten het Fotomuseum in Charleroi. Het Fotografiemuseum is gevestigd in een prachtig neogotisch karmelietenklooster van het eind van de 19de eeuw. Het vormt een unieke plek waar natuur en kunst samenkomen.

We kwamen samen voor de ingang van het museum. Een Nederlandstalige gids stond ons op te wachten voor de rondleiding. We bezochten eerst de tentoonstelling van Stephan Vanfleteren.

Stephan Vanfleteren (1969, Kortrijk) studeerde fotografie aan Sint-Lukas in Brussel (1988-1992). Hij werkte van 1993 tot 2009 als freelance fotograaf voor de krant De Morgen, maar bleef veel tijd investeren in eigen projecten. Hij is gespecialiseerd in zwart-wit portretten en langdurige reportages in binnen- en buitenland.

kijkhert                           Rudy Van Bos

Indrukwekkende collectie

Als tweede namen we een kijkje op de vaste tentoonstelling van het museum over de geschiedenis van de fotografie. Daar zagen we een selectie uit de collectie van het museum, die bestaat uit eigen aankopen, donaties en werken in bruikleen. Deze telt vandaag meer dan 80.000 afdrukken en drie miljoen negatieven. We konden er ook een collectie van bijna 4000 camera’s aanschouwen. Zowat elk type fotomateriaal was vertegenwoordigd.

Rudy Van Bos                         beau5

Het fotografiemuseum vormt een unieke plek waar kunst en natuur samenkomenMaar plots stonden we in de donkere kamer. Letterlijk. De elektriciteit in de wijk was uitgevallen. Niet getreurd! Dan bezochten we gewoon eerst de mooie binnentuin, waar grote bekende werken aan de muren hingen. Je kon er even rustig verpozen tussen de vele bomen die er aangeplant zijn.

Doe het zelf!

Na een lekkere maaltijd konden we onze speurtocht naar het verleden van de fotografie verderzetten. De stad had alles in het werk gesteld om de panne te herstellen, met dank aan de inspanningen van de directeur van het museum. Het was uiterst interessant, met een paar doe-het-zelf momenten onderweg: schaduwen projecteren, camera obscura ...

Rudy Van Bos                         Tess

Na een drankje tezamen in de binnentuin ging ieder naar huis met heel wat extra kennis en een mooie herinnering aan het Waalse landsgedeelte.

Zaika

nicole                 Tess

Tessbeau5kijkhertnicolekijkhertkijkhertFotomuseum CharleroiRudy Van BosSloeberRudy Van BosSloeberRudy Van BosSloeberFotomuseum CharleroiLieve Vernaillenbeau5Rudy Van Bosbeau5kijkhertTessFotomuseum CharleroiSOPR@noskijkhertnicoleFotomuseum Charleroinicolekijkhertbeau5nicoleTessnicolenicolenicolebeau5Tessnicolebeau5Rudy Van BosSloeberSloeberRudy Van BosRudy Van BosRudy Van BosTessSloeberbeau5kijkhertRudy Van BosSloeberLieve VernaillennicoleLieve VernaillenLieve VernaillenLieve VernaillenLieve VernaillenLieve VernaillenkijkhertSloeberTessnicoleSloeberkijkhertRudy Van BosSloeber

1 reactie

Johan45
zelf heb ik dit museum ook al bezocht en het is bijzonder mooi aan variatie's.
daarna ben ik afgezakt naar Cockeril Sambre om er prachtige foto's te schieten over de slagader van onze economie.
ik zou heel graag het hele terrein eens willen bezoeken om er foto's met modellen te maken.
dit zal unieke beelden opleveren.
mvrgr,
johan
19/08/15 09:36 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels