Deel via

Waarom gelijk hebben niet altijd goed voor je is

October 2015
Je kent vast wel zo’n persoon, iemand die altijd gelijk wil krijgen. Ze discussiëren soms tot ze erbij neervallen! Maar wat levert het hen uiteindelijk op? Het stuklopen van verschillende relaties en een laag energiepeil! SenNet life coach Wim Annerel bewijst met vijf redenen dat altijd gelijk hebben meer kwaad dan goed doet.

Ik heb gelijk en daarmee basta!

/99/GelukkigZijn/ruzie.jpgHoe vaak ben jij al met iemand blijven discussiëren over een punt, enkel om te bewijzen dat je gelijk had en dat de andere verkeerd zat? Het is een situatie waar we gemakkelijk in verzeild raken. Vaak meer dan we zelf willen toegeven. Je begint met een verschil van mening en voor je het weet ben je enkel nog aan het discussiëren om toch maar te bewijzen dat je gelijk hebt. Soms gaat het zelfs al lang niet meer over datgene waar het allemaal om begon.

Altijd gelijk willen hebben is koppig en dat helpt je in geen enkele discussie vooruitWanneer we het gevoel hebben dat we gelijk hebben, sluiten we onze geest af voor andere opties. Dat kan leiden tot koppigheid. En dat helpt je in eender welke discussie geen stap vooruit.


Hé, het is oké om ongelijk te hebben

/99/GelukkigZijn/bow-tie-businessman-fashion-man.jpgGelijk hebben kan onze creativiteit soms belemmeren. Als we zodanig gericht zijn op gelijk hebben, laat dat weinig ruimte voor andere ideeën. En geef toe, niemand houdt van een betweter. Die komt immers vaak arrogant, koppig en hautain over. Het is bovendien onmogelijk voor één mens om altijd gelijk te hebben. Waarom zou je dat ook willen?

Verplaats je aandacht naar wat echt belangrijk is in een gesprek: een oplossing vindenMijn tip: laat jezelf toe om verkeerd te zitten. Stop met streven naar perfectie. Zo bevrijd je jezelf van de strikte grenzen van het ‘gelijk hebben’. Er wordt veel meer mogelijk wanneer het oké is om ongelijk te hebben. Verspil niet langer energie aan altijd gelijk proberen te hebben. Verplaats je aandacht naar wat echt belangrijk is: een oplossing vinden.

5 redenen waarom gelijk hebben niet altijd goed voor je is

  1. /99/GelukkigZijn/night-television-tv-theme-machines.jpgWanneer je enkel gericht bent op gelijk hebben, gaat je aandacht enkel naar je eigen mening. Dit kan leiden tot een enggeestige houding, die mogelijke oplossingen belemmert.

  2. Wanneer je jezelf toelaat om verkeerd te zijn, open je letterlijk je geest. Je staat open voor nieuwe oplossingen, die door anderen geïnspireerd zijn.

  3. Je kennis en ervaring zijn zeker nuttig. Het is echter ook van belang om er niet altijd volledig op te vertrouwen. Te veel kennis kan verwarren, in plaats van duidelijkheid te scheppen. Soms is een helder hoofd nuttiger dan een hoofd vol kennis.

  4. /99/GelukkigZijn/licht.jpgDoor jezelf toe te laten om verkeerd te zijn, streef je niet langer naar perfectie. Wanneer je die perfectiedrang loslaat, wordt het eenvoudiger om nieuwe dingen uit te proberen. Je bent niet langer bang om te falen. En wie weet wat er dan allemaal mogelijk wordt!

  5. Niemand houdt van betweters. Je zal meer respect van anderen krijgen door toe te geven wanneer je verkeerd bent, dan altijd gelijk te willen hebben.

Wil jij altijd gelijk hebben? Of neem je deze tips ter harte? Laat het weten in de reacties onder dit artikel.

Auteur: Wim Annerel

7 reacties

Ik heb zulk buurvrouw, steeds het grote gelijk, mottig word ik daarvan.....nu hou ik haar ver van mijn bed, en voel me beter!
3/10/15 02:24 REAGEER
rivanho
Niet op ingaan, negeren, in een boog rondlopen :)
6/10/15 07:38 REAGEER
BertjeG
Dit gaat enkel gelezen en begrepen worden door mensen die moeten omgaan met personen die altijd gelijk willen hebben. De betweters zullen zeggen dat auteur Wim Annerel ongelijk heeft.
6/10/15 10:16 REAGEER
Stafke
er zijn mensen die beschikken over een glazenbol, en die praten er maar op los, mijn reactie hierop is dan telkens we zullen wel zien, de toekomst zal het wel uit maken.
zelf vertel ik enkel over wat reeds is bewezen en dus met zekerheid kan verteld worden, en waarvan je dan ook het kan bewijzen, goede raad geef ik ook wel eens, maar word die dan niet aanvaard, dan wacht ik wel af, en de toekomst bewijst dan wel wie er zijn gelijk over had, samengevat ik discureer nooit, mijn moto is " we zullen wel zien"
6/10/15 10:43 REAGEER
Radojewski
Helaas is het ook zo dat: Veel weten veel begrijpen is, dus is het soms lastig om niet gelijk te halen.
Hangt volgens mij ook van het niveau van het onderwerp en de gesprekspartner af.
Mijn ervaring is ook dat als iedereen gelijk geeft het gesprek altijd vlot verloopt of dit altijd het werkelijk doel dienst is maar de vraag. gr Hans R
6/10/15 11:36 REAGEER
francies
Er is nog altijd een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen.
6/10/15 11:50 REAGEER
buddy6641
Mijn probleem is: ik wil eigenlijk helemaal geen gelijk hebben. Dat is niet de reden dat ik een gesprek aan ga. Meestal word ik in een gespreks-situatie gedwongen waar in het dan plotseling gaat om gelijk hebben of niet. Dan blijkt later dat ik inderdaad gelijk had, en meestal is het dan niet leuk.
6/10/15 13:36 REAGEER

Login Registreer

Wim Annerel

Life Coach
Life Coach
Als life coach helpt Wim Annerel actieve vrouwen en mannen om het maximum uit hun leven en werk te halen, zodat ze hun volledige potentieel als mens ontwikkelen. Wim is auteur van het boek ‘Meer tijd in 12 stappen’. Op de website van de life coach www.wimannerel.be vind je nog heel wat inzichten en tips om meer uit je leven te halen.

Meer artikels van Wim Annerel

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels