Waar vandaan: Computertips > Een wenskaart maken met PaintShop Pro

Computertip

Een wenskaart maken met PaintShop Pro

Als de maand december nadert wordt het tijd om wenskaarten te gaan maken. Je zou ze natuurlijk kant en klaar kunnen kopen maar, het is veel leuker om er een persoonlijk tintje aan te geven en dat kan! Ik wil een eenvoudige maar toch fraaie kaart gaan maken en daarvoor gebruik ik PaintShop Pro.

Start het programma en kies Bestand, Nieuw… Stel de eenheden in op pixels en type voor Breedte 1800 en voor de Hoogte 1200 pixels. Als resolutie kies je 150 Pixels/cm. Selecteer Rasterachtergrond en kies 16 miljoen kleuren [24 bits].

Kies uit het gereedschappen menu het Gereedschap Basisvorm (P) en selecteer in de Vormenlijst (bovenin de werkbalk) een Ovaal. Plaats de cursor links bovenin de hoek van het doek, houdt de linkse muistoets ingedrukt en sleep naar rechts onder, laat de muisknop los. Zorg ervoor dat je rondom het ovaal ongeveer een zelfde rand overhoud (dat hoeft niet zo precies, want we kunnen dat later nog aanpassen). Is je ovaal iets te groot of te klein? Geen probleem, met behulp van de blokjes van het selectiekader kun je slepen tot het naar je zin is.

Kies het Gereedschap Objectselectie (O). Klik op de werkbalk onder Positie op het doek het linkse pictogram Centreren op doek. Na deze handeling staat het ovaal netjes in het midden.

In het lagenvenster zie je dat er een Vector laag is gemaakt, dat gaan we eerst even veranderen om de laag verder te kunnen bewerken. Klik met de rechtse muistoets op Vector 1 en kies de optie Omzetten in rasterlaag. Selecteer daarna Raster 1, kies het Gereedschap Vlakvulling (F) en kies een kleur, ik neem rood! Dat lijkt heel erg fel maar dat gaat nog veranderen.

NB. Je bent natuurlijk vrij in je keuze voor vormen, kleuren en textuureffecten en wat er nog meer te kiezen valt

Klik met de linkse muistoets ergens naast het ovaal. Als het goed is zie je na deze handeling een rood vlak met een wit ovaal in het midden. Zoals gezegd gaan we het rode vlak behandelen. We kiezen daarvoor het rolmenu Effecten. Klik Textuureffecten, Textuur… selecteer onder Textuur Asfalt 01 en stel de volgende waarden in:

Effenheid 5, Diepte 35, Hoek 336, Intensiteit 30 en Stand lichtbron 51, klik op OK.

Kies nogmaals het rolmenu Effecten en kies dit keer voor 3D-effecten, Slagschaduw… (maak de waarden niet te groot, daar wordt het vaak niet mooier van, 10,10,50, 5.00 en zwart als kleur is een prima keuze). Zo, dat ziet er heel anders uit nietwaar?

Nu komt het leukste gedeelte, we gaan afbeeldingen toevoegen om de kaart mooier te maken. Met het Gereedschap Plaatjespenseel (I) kun je al fraaie plaatjes maken, maar illustraties of andere afbeeldingen gebruiken kan natuurlijk ook.

Let op! Maak voor alle objecten een nieuwe rasterlaag, op die manier kun je ze straks nog verplaatsen! Zo'n nieuwe laag kun je maken door met de rechtse muistoets op het lagenvenster te klikken en de optie te kiezen.

Maak een nieuwe rasterlaag en klik op het Gereedschap Plaatjespenseel. Selecteer een object naar keuze, ik kies voor een hulstblaadje. Stel de schaal in op 250 en klik op de nieuwe laag. Als het blaadje niet bevalt druk je Ctrl+Z, dan verdwijnt het weer.

Met elke klik verschijnt een andere vorm, bewaar het object als je een blaadje naar wens hebt. Maak hierna weer een nieuwe laag en maak nog een paar objecten, een boompje, een dennenappel, een snoepstok, wat je maar wilt, elk object krijgt een eigen rasterlaag!

Door de betreffende rasterlaag te selecteren in het lagenvenster kun je, met behulp van het Gereedschap Verplaatsen (M), alle objecten een plekje geven en als je met de rechtse muistoets op een object klikt verschijnt een contextmenu waarin je de optie Schikken vindt.
Daarmee kun je de objecten voor- of achter elkaar plaatsen. Verplaats de objecten tot je een aardige groep krijgt. Klik dan op de oogjes naast Achtergrond en Raster 1 zodat deze lagen onzichtbaar worden.


Klik met de rechtse muistoets op een niet verborgen laag en selecteer Samenvoegen, Zichtbare lagen samenvoegen (dit is niet noodzakelijk maar het maakt het werken wel eenvoudiger omdat je minder lagen krijgt).

Maak de eerder verborgen lagen weer zichtbaar door op de oogjes met het rode kruisje te klikken en maak desgewenst nog een groepje objecten voor een andere hoek van de kaart, tenminste, als jij dat ook leuk vindt

Laten we het witte ovaal op gaan vullen. Open een afbeelding, bijvoorbeeld een foto van jezelf of een ander leuk plaatje voor dat doel. Kies uit het rolmenu Selecties, Alles selecteren. Kies uit het rolmenu Bewerken, Kopiëren. Sluit de afbeelding maar, want die heb je niet meer nodig. Selecteer de laag Achtergrond van de kaart en kies uit het rolmenu Bewerken de optie Plakken, Plakken als nieuwe laag. De afbeelding zal nog wel even op maat moeten worden gemaakt.

Dat kan met het Gereedschap Vervormen (D), maar dat is lastig, want in dat geval worden de verhoudingen niet behouden. Je kunt daarom beter Formaat wijzigen uit het rolmenu Afbeelding gebruiken (Shift S), want daarmee lukt dat wel.

Kies een nieuwe afmeting, bijvoorbeeld 200% en vergeet niet om het vinkje voor Formaat van alle lagen te verwijderen, want dan wordt de hele afbeelding veranderd en niet alleen onze ingevoegde afbeelding! Als de afbeelding groot genoeg is zal die het ovaal volledig opvullen en als het goed is verdwijnt de rest van de afbeelding achter het ovaal. Als dat niet het geval is kun je met de optie Schikken de afbeelding naar achteren verplaatsen. Kies als dat klaar is uit het rolmenu Lagen de optie Samenvoegen, Alle lagen samenvoegen.

Nu nog de tekst aanbrengen en de kaart is klaar. Kies het Gereedschap Tekst (T). Kies een lettertype, afmeting en kleur. Selecteer onder maken als: Zwevend.

Klik op een willekeurige plaats op het doek en type een tekst naar keuze, bijvoorbeeld: Prettige feestdagen! Geef de zwevende laag een plaatsje en geef de tekst desgewenst een slagschaduw. Kies uit het rolmenu Selecties Niets selecteren (Ctrl+D mag ook) en maak één laag van de kaart.

Wil je nog een tekst? Dan doe je het voorgaande gewoon nog een keer. Maak er weer één laag van en sla het bestand op als JPG (JPEG) en… je wenskaart is klaar.Tip: stuur je kaart naar een digitale fotoservice, die maken voor zo’n 15 of 16 eurocent per stuk net zoveel afdrukken als je maar wilt!

Veel plezier bij het maken van je eigen wenskaart