Waar vandaan: Computertips > Verjaardagskaart maken in Publisher

Computertip

Verjaardagskaart maken in Publisher

Niemand kan alle verjaardagen van al zijn kennissen en familieleden bijwonen, helaas. Een verjaardagskaart is dan een welkom alternatief. U kunt uw verjaardagskaarten een persoonlijk tintje geven door ze zelf te maken in Microsoft Publisher.

Verjaardagskaarten maken in Publisher
Microsoft Publisher is een programma met zogenoemde 'desktop publishing'-mogelijkheden. Met andere woorden, u kunt met dit programma publicaties vervaardigen, zowel op zakelijk als op privé gebied. Publisher levert een grote hoeveelheid kant-en-klare voorbeelden of sjablonen, waaronder voor wenskaarten, en bij het openen van het programma verschijnen die direct in beeld. Door middel van tien voorbeeldontwerpen kunt u iemand feliciteren met zijn of haar verjaardag. U zult verrast zijn door de mogelijkheden en waarschijnlijk nooit meer een verjaardagskaart in de winkel kopen.
Stap voor stap
Er wordt een voorbeeldkaart gekozen die vervolgens aangepast wordt. De werkwijze is als volgt:

Klik in Publisher 2003 het openingsscherm onder Publicaties om af te drukken (in versie 2002: Nieuwe publicatie) op Wenskaarten.
Klik in de lijst op Verjaardag.
Maak een keuze uit een van de voorbeelden door op de afbeelding te klikken, bijvoorbeeld Verjaardag 3 (in 2002: Verjaardag - Uitgepakt cadeau). U krijgt een voorbeeldkaart op groot formaat te zien. De kaart wordt gevouwen en telt vier zijden; u ziet steeds een van de vier zijden en kunt via de tabs links onder in beeld andere zijden zichtbaar maken.
Naast de kaart is een nieuw keuzemenu van vier regels ontstaan. Vanuit de eerste optie Opties Wenskaart kunt u de indeling van de kaart aanpassen (klik op de opties Contrast, Herhaald, Vierkanten, Smaakvol en Tekstbalk om het effect te zien).
Bij Paginaopties (in 2002: onderaan) geeft u aan hoe de kaart na het afdrukken gevouwen zal worden.
Wilt u in dit stadium een andere kaart bekijken, klik dan links op Kaartengalerie (in 2002: Publicatieontwerpen), zodat u vlot door alle andere mogelijkheden heen kunt bladeren.
Met de laatste twee opties Kleurenschema's en Lettertypeschema's kunt u de opmaak verder veranderen.
Tekstaanpassingen
De tekst op verjaardagskaarten is altijd wat cliché, maar toch is er uit een ruime hoeveelheid te kiezen. Links onderaan vindt u de ingang om een toepasselijke tekst te selecteren:

Klik op Een toepasselijke tekst selecteren.
In het dialoogvenster Suggestie voor tekst hoeft u maar een geschikte tekst aan te klikken.
Sluit het venster via OK.
De mediagalerie bevat verder talloze voorbeelden van figuren die razendsnel ingevoerd kunnen worden. De verticale werkbalk aan de linker rand van het scherm levert hiervoor de mogelijkheden. Met name Wordart, Figuurframe en Frame van Mediagalerie zijn de moeite waard:

Met Wordart, ook bekend van Word, maakt u schitterend vormgegeven teksten, die na invoegen vrijelijk over de publicatie versleept en verplaatst kunnen worden.
Figuurframe verwacht het trekken van een lege rechthoek op de pagina, waarna automatisch een venster wordt geopend om een figuur of een foto van buitenaf in te voegen.
De Mediagalerie levert u op verzoek thematisch gesorteerde figuren die door erop te klikken een plaatsje krijgen op uw werkblad.
Combinaties van foto's of figuren zijn eveneens mogelijk. De afbeelding geeft een voorbeeld van de mogelijkheden: u ziet hier onderaan twee Wordart-elementen, in het midden een foto en verder een figuur van twee kegels. Hier zijn nog tal van varianten op te verzinnen, want de mogelijkheden van Publisher zijn grenzeloos.

Tot slot
Microsoft Publisher is zoals de naam aangeeft echt een programma voor (vlotte) publicaties. Het gemak van het invoegen en schuiven van tekst en illustraties zorgt voor oneindige mogelijkheden en fraaie resultaten van professioneel niveau. Veel plezier!