Waar vandaan: Computertips > Origami met Microsoft Publisher

Computertip

Origami met Microsoft Publisher

Microsoft Publisher is een programma met zogenoemde 'desktop publishing'-mogelijkheden. Met andere woorden, u kunt met dit programma publicaties vervaardigen, zowel op zakelijk als op privé-gebied. In die laatste categorie vallen de bouwplaten en origami-modellen: uit de printer rolt een vlak vel papier of dun karton en met wat knutsel- en vouwwerk is daar een leuk voorwerp van te maken.
Origami is Japans voor 'papiervouwen'. ORI betekent namelijk vouwen en GAMI is papier. De kunst van papiervouwen werd in Japan ontwikkeld en is al oud. Oorspronkelijk kwam men deze kunst vooral tegen in de tempels en kloosters, waar rituele vouwsels werden gemaakt die op feestdagen dienden om de gebouwen te versieren. De Japanse vouwmeesters bereiden zich goed voor op hun activiteiten: zij wassen eerst hun handen en concentreren zich met het papier in de hand, bekijken de tekening en zijn in gedachten al aan het vouwen. Origami grenst dan ook aan meditatie. Bij origami is er een aantal zaken waar men op moet letten. Zo moet het papier aan een aantal voorwaarden voldoen. Het moet:

vierkant zijn
niet kreuken in de vouw;
de vouw vasthouden;
niet snel scheuren; en
kleurvast zijn.
De oorspronkelijke origami-vouwsels hadden verder voorgeschreven vouwen en kleuren. Zo ontstonden allerlei traditionele modellen, waar in de loop der tijd op gevarieerd is.

Origami-bootje
Microsoft Publisher kent vier origami-modellen: kopje, kraanvogel, papegaai en boot. De laatste zondigt tegen de origami-regels, omdat het model niet vierkant is, maar het is wel een aardig model om mee te oefenen:

Klik in Publisher 2003 in het openingsscherm onder Publicaties om af te drukken (in versie 2002: Nieuwe publicatie) op Origamiprojecten (in 2002: Origami).
Klik op Boot.
U krijgt een voorbeeldmodel op groot formaat te zien.
Links van het model is een nieuw keuzemenu van drie regels ontstaan.
Via de optie Kleurenschema kunt u een andere kleurencombinatie kiezen.
De opties Lettertypeschema's en Publicatieontwerpen hebben hier weinig betekenis.
Het model bestaat uit twee pagina's; u ziet de voorzijde. De tweede pagina kunt u via de tabs linksonder in beeld zichtbaar maken. De tweede pagina geeft aanwijzingen over hoe het model gevouwen moet worden. Maar zover is het nog niet.
Aankleden
Een aardig idee is om het papier een achtergrond te geven, dus een motiefje of een perkamentachtig karakter. Tijdens het vouwen geeft dat een extra bijzonder effect. Het is een gemakkelijke handeling en geeft snel resultaat:

Kies in de menubalk de optie Opmaak >> Achtergrond.
Links in het venster verschijnt een palet van achtergronden.
Perkament staat normaliter in de eerste kolom op de zesde positie van boven. Een andere kleur is natuurlijk ook te kiezen.
Klik op het gewenste patroon.
Druk beide pagina's af via Bestand >> Afdrukken en volg de aanwijzingen op pagina 2 om pagina 1 tot een bootje te vouwen.

Bouwplaten
Naast origami is er ook de 'gewone' bouwplaat. Het verschil is dat de bouwplaat elke afmeting kan hebben en op maat geknipt moet worden, terwijl origami in principe altijd uitgaat van een vierkant vel papier en er nooit geknipt mag worden (behalve dan het op maat knippen van het door de printer geleverde A4-tje). Publisher wordt geleverd met een aantal simpele vouwmodellen van vliegtuigjes (bouwplaat is misschien iets te veel gezegd). De verwachting is dat er op termijn meer voorbeelden bij zullen komen. Zoek geregeld op Internet om te zien of er websites zijn, waar nieuwe modellen gedownload kunnen worden. Veel plezier!