Waar vandaan: Computertips > Uitnodigingen maken in Publisher

Computertip

Uitnodigingen maken in Publisher

Door uitnodigingen te versturen zorgt u voor een vol huis op de feestelijke dag. Voor dit doel biedt Publisher de helpende hand. Microsoft Publisher is een programma met zogenoemde 'desktop publishing'-mogelijkheden. Met andere woorden, u kunt met dit programma publicaties vervaardigen, zowel op zakelijk als op privé-gebied. Publisher levert een grote hoeveelheid kant-en-klare voorbeelden of sjablonen en bij het openen van het programma verschijnen die direct in beeld. Zo zijn er voor uitnodigingen voor een verjaardag vier voorbeelden of sjablonen beschikbaar, met elk individueel weer vijf varianten. Weliswaar zijn deze ontwerpen in principe gericht op kinderpartijtjes, maar alles is natuurlijk aan te passen.
Stap voor stap
Er wordt een voorbeeldkaart gekozen die vervolgens aangepast wordt. De werkwijze is als volgt:

Klik in het openingsscherm van Publisher 2003 onder Publicaties om af te drukken (in versie 2002: Nieuwe publicatie) op Uitnodigingen.
Klik in de lijst op Verjaardag.
Maak een keuze uit een van de voorbeelden door op de afbeelding te klikken, bijvoorbeeld Verjaardag 1 (in 2002: Verjaardag - Taart en feestmuts). U krijgt een voorbeeldkaart op groot formaat te zien. De kaart wordt gevouwen en telt vier zijden; u ziet steeds een van de vier zijden en kunt via de tabjes links onder in beeld andere zijden zichtbaar maken.
Naast de kaart is een nieuw keuzemenu van vier regels ontstaan. Vanuit de eerste optie Opties Uitnodiging kunt u de indeling van de kaart aanpassen (klik op de opties Contrast, Herhaald, Vierkanten, Smaakvol en Tekstbalk om het effect te zien).
Bij Paginaopties (in 2002: onderaan) geeft u aan hoe de kaart na het afdrukken gevouwen zal worden. U kunt uit drie formaten een keuze maken. De eerste twee passen na het vouwen in een standaard envelop (16 x 11,4 cm), de derde levert een kaart op A5-formaat.
Wilt u in dit stadium een andere kaart bekijken, klik dan links op Kaartengalerie (in 2002: Publicatieontwerpen), zodat u vlot door alle andere mogelijkheden heen kunt bladeren.
Met de laatste twee opties Kleurenschema's en Lettertypeschema's kunt u de opmaak verder veranderen.
Tekstaanpassingen
De tekst op de uitnodiging is een 'reeks' van zinnetjes. Zo ziet u op de voorzijde van de gekozen kaart de tekst 'Taart, ijs en rare hoedjes' en aan de binnenzijde de tekst 'het zal wel een verjaardagsfeest zijn'. Links onderaan vindt u de knop om een andere reeks van zinnetjes te selecteren:

Klik op Klik op Een toepasselijke tekst selecteren..
In het dialoogvenster Suggestie voor tekst hoeft u maar een geschikte tekst aan te klikken, bijvoorbeeld Een feest is pas echt een feest .... als jij er bent geweest.
Sluit het venster via OK.
Aankleden
De mediagalerie bevat talloze voorbeelden van figuren die snel en gemakkelijk toegevoegd kunnen worden. De benodigde knoppen vindt u helemaal links op het scherm: in de verticale werkbalk zitten de knoppen Wordart, Figuurframe en Frame van Mediagalerie. Met Wordart, ook bekend van Word, maakt u schitterend vormgegeven teksten, die na invoegen vrijelijk over de publicatie versleept en verplaatst kunnen worden. De mediagalerie levert u op verzoek thematisch gesorteerde figuren die door erop te klikken een plaatsje krijgen op uw werkblad:

Klik eenmaal op een van de afbeeldingen op de kaart.
Klik nu op de knop Frame van Mediagalerie.
Typ in het venster links onder Zoeken naar een trefwoord. Voor een gemaskerd feest typt u hier bijvoorbeeld masker.
Klik op Zoeken en wacht even.
Zoek een geschikt masker uit en klik erop.
Wilt u een figuur toevoegen, dan doet u dat op dezelfde manier, alleen slaat u stap 1 over. Wilt u uw eigen afbeeldingen gebruiken, klik dan in stap 2 op de knop Figuurframe in plaats van de knop Frame van Mediagalerie. Figuurframe verwacht het trekken van een lege rechthoek op de pagina, waarna automatisch een venster wordt geopend om een figuur of een foto van buitenaf in te voegen.

Achtergrond
De finishing touch voegt u toe door middel van een achtergrond:

Kies in de menubalk de optie Opmaak >> Achtergrond.
Links in het venster verschijnt een palet van achtergronden.
Begin met bovenin een lichte kleur te kiezen, die contrasteert met de kleuren die u al op de kaart hebt gebruikt.
Klik vervolgens op een van de patronen.
Nu nog afdrukken en rondsturen. Een fijne verjaardag gewenst!