Waar vandaan: Computertips > Een strooifolder maken met Publisher

Computertip

Een strooifolder maken met Publisher

Veel mensen maken om de ťťn of andere reden wel eens gebruik van een strooifolder. Niet dat u nu direct met folders in het rond strooit. Wat we hier bedoelen is een drukwerkje dat u ophangt in de buurt of huis aan huis in de bus stopt. U heeft ze vast wel gezien: een bedrukt A4-tje dat u informeert dat er een kat of hond vermist is, dat er iemand 25 jaar getrouwd is of dat een buurtbewoner 50 jaar wordt. Microsoft Publisher is het ideale programma voor een dergelijke miniatuurpublicatie. Met Publisher beschikt u over krachtige opmaakfuncties en de mogelijkheid uit een groot aantal standaardontwerpen te kiezen. In dit artikel leggen we uit hoe u zo een strooifolder maakt. In onderstaand voorbeeld gaan we er vanuit dat uw kat vermist is.

Om goed zichtbaar te zijn op lantaarnpalen, bomen, achter uw raam of bij de supermarkt wordt uw strooifolder op A4-formaat afgedrukt. Voordat u begint moet u bekijken of u het ontwerp in kleur of zwart-wit gaat afdrukken. Ontwerpen met veel kleur zien er niet altijd fraai uit op een laserprinter. Voor zwart-wit ontwerpen kijkt u bij het maken van de nieuwe publicatie het beste in de categorieŽn Advertenties of Borden. Wij gaan ervan uit dat u over een kleurenprinter beschikt. Het ontwerp wordt gemaakt met behulp van Microsoft Publisher 2003, dat onderdeel is van Microsoft Office Professional 2003 en Small Business Edition 2003.

Nieuwe publicatie
Na het opstarten van Publisher 2003 ziet u een zeer duidelijk beginscherm met een pijl die naar het taakvenster Nieuwe publicatie wijst. Klik in dit taakvenster op Publicaties om af te drukken. Een groot aantal subcategorieŽn wordt zichtbaar. De eerste, en daarom standaard gekozen, subcategorie is Snelle publicaties. Deze bestaat uit eenvoudige ontwerpen met enkele kleuren, wat tekst en een afbeelding. Zeer geschikt dus voor ons doel. Wanneer u verder wilt kijken, bezoek dan de subcategorieŽn Borden of Uitnodigingen. In Snelle publicaties schuift u naar beneden tot u de publicatie Snelle publicatie - Harten en cirkels tegenkomt. Klik hierop om het ontwerp te openen.

Indeling en lettertypeschema
In het taakvenster Opties Snelle publicatie ziet u een aantal mogelijke indelingen voor dit ontwerp. De tweede indeling is de standaardindeling: Grote afbeelding aan de bovenkant. Klik op een andere indeling om het effect hiervan te zien. Kies bijvoorbeeld Geen kop om een ontwerp met foto en tekst, maar zonder een grote kop te gebruiken. Klik tenslotte op Grote afbeelding aan de bovenkant om deze indeling weer te selecteren. Boven het palet met indelingen vindt u een drietal keuzemogelijkheden:

Met Publicatieontwerpen gaat u weer terug naar de publicatieontwerpen, waar u een ander ontwerp kunt kiezen.
Met Kleurenschema's kunt u de kleuren van het huidige ontwerp aanpassen.
Met Lettertypeschema's kunt u de lettertypen in het huidige ontwerp aanpassen.

Klik op de optie Lettertypeschema's. Het taakvenster wordt uitgebreid met een lange lijst van mogelijke lettertypecombinaties. U kunt de tekst in het ontwerp in elk gewenst lettertype zetten met behulp van het menu Opmaak >> Lettertype of de werkbalk Opmaak. Het bijzondere aan de Lettertypeschema's is het feit dat u een keuze kunt maken uit voorgedefinieerde lettertypecombinaties die zonder meer goed bij elkaar passen. Kies bijvoorbeeld het schema Basis voor een kop in Times en de berichttekst in Arial. U vindt dit een beetje saai? Kies dan Gieterij, Informeel of Punch.

Tekst toevoegen
Klik op de tekst Kop. De gehele tekst wordt geselecteerd, zodat u direct een nieuwe kop kunt typen. Typ bijvoorbeeld de tekst Vermist: Poesie. Terwijl u typt bekijkt Publisher de lengte van uw tekst en past de puntgrootte hierop dynamisch aan. Dit voorkomt dat u een veel te lange tekst in een te groot lettertype plaatst. Als u dit gedrag niet wilt rechtsklikt u op de kop en kiest u Tekst wijzigen >> Tekst Autoaanpassen >> Autoaanpassen niet gebruiken.

Klik nu op de tekst onder de kop. Opnieuw wordt de hele tekst geselecteerd. Typ hier de beschrijving van uw poes. Wij typen de tekst: Poesie is zwart met bruin en witte pootjes. Zij is het laatst gezien in de buurt van de Eikenlaan. Informatie? Bel 06-23324554. Wanneer er te weinig ruimte is voor de tekst kunt u het tekstvak heel eenvoudig groter maken. Plaats uw muiscursor op het witte bolletje midden onder het tekstvak en sleep het naar beneden.

Een afbeelding toevoegen
In het publicatieontwerp is al een afbeelding opgenomen. Dit is echter een standaardplaatje van een zonsondergang. Natuurlijk wilt u dit plaatje vervangen door een foto van Poesie. U kunt de bestaande afbeelding weggooien en een nieuwe invoegen, maar dat is niet nodig. Om de positie van de afbeelding te behouden is het beter de huidige foto te vervangen door uw eigen opname. Die moet u wel bij de hand hebben.

Rechtsklik op de standaardafbeelding en kies Afbeelding wijzigen >> Uit bestand. Ga naar de map waar u een digitale foto van de vermiste Poesie hebt staan, selecteer het bestand en klik op Invoegen. De nieuwe foto komt op dezelfde plaats als de oude. Het aanpassen van de positie is geen probleem. U pakt de foto gewoon op met de muis en plaatst deze waar u hem hebben wilt. Iets soortgelijks geldt voor de afmetingen.

Om de foto groter te maken pakt u ťťn van de hoekpunten (een wit bolletje) en versleept u het met de muis. Maar let op: het is maar al te gemakkelijk om de afbeelding verkeerde verhoudingen te geven. Zo is Poesie ineens veel te dik of te dun. Houd bij het slepen van een hoekpunt altijd de Shift-toets ingedrukt. Het is dan onmogelijk de verhoudingen van de foto per abuis te wijzigen. Terwijl u de afbeelding geselecteerd hebt ziet u de zwevende werkbalk Afbeelding. Hiermee is de huidige afbeelding op verschillende manieren te bewerken. Met de knop Afbeelding invoegen kiest u een nieuwe foto.

Andere knoppen dienen voor het veranderen van het contrast en de helderheid. De knop Bijsnijden snijdt een stuk van de foto af. Dat is handig wanneer er wat veel achtergrond om Poesie te zien is. Met de knop Lijn/randstijl kunt u de afbeelding snel van een kader voorzien.

Een kleurenschema selecteren
Wellicht is de kleurencombinatie van de achtergrond, de hartjes en het schuin geplaatste vlak niet helemaal naar uw wens. Met Publisher 2003 is het heel eenvoudig de kleurencombinaties te veranderen. Net als bij het lettertype kunt u dat helemaal zelf doen of de hulp inroepen van speciaal afgestemde kleurenschema's. Klik voor dat laatste op Kleurenschema's in het taakvenster. Een lange lijst van mogelijke kleurenschema's verschijnt. Zij zijn alfabetisch op naam gerangschikt. U ziet in de kleurenblokjes achter de namen een idee van de gebruikte kleuren. Onthoud het standaard kleurenschema: in dit geval Granaatappel. Ga nu gerust experimenteren met de beschikbare kleurenschema's. Al klikt u ze allemaal aan, u kunt er niets mee vernielen. Als er helemaal niets naar uw zin is, kunt u gebruik maken van de mogelijkheid zelf een kleurenschema samen te stellen. Klik hiertoe op Aangepast kleurenschema helemaal onderin het taakvenster. Wijzig de hoofdkleur en de accenten. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan of op Annuleren om terug te keren naar de standaard kleurenschema's. Wilt u terug naar het standaard schema? Klik dan op Granaatappel.

De publicatie controleren en afdrukken
Voordat u denkt aan afdrukken slaat u de strooifolder op. Dat is wel zo veilig. Kies Bestand >> Opslaan en geef de publicatie een eigen naam. Klik op Opslaan. Nu is het belangrijk de publicatie nog eens goed na te kijken. Let daarbij goed op de tekst en het genoemde telefoonnummer. Een hulpje bij het controleren van de tekst is natuurlijk de spellingscontrole. Deze start u met de sneltoets F7 of het menu Extra >> Spelling >> Spelling. Als de spellingscontrole is voltooid kunt u eens goed inzoomen op de pagina om de laatste opmaakfoutjes te detecteren. Gebruik eventueel het afdrukvoorbeeld. U vindt knoppen voor het zoomen en voor het activeren van het afdrukvoorbeeld in de werkbalk Standaard.

Alles in orde? Kies dan Bestand >> Afdrukken. Kies de gewenste printer, zorg dat deze aan staat en dat er papier in zit, en klik op OK om een exemplaar van de publicatie af te drukken. Om meer strooifolders te maken kiest u Bestand >> Afdrukken en stelt u het gewenste aantal in bij Aantal exemplaren. Klik dan op OK om het afdrukken te starten. Nu is het zaak de strooifolders te verspreiden en te hopen dat Poesie snel gevonden wordt!