Waar vandaan: Computertips > Euro-symbool invoegen

Computertip

Euro-symbool invoegen

Hoewel we de euro alweer enige tijd in onze portemonnee hebben, is het invoegen van een euro-symbool in een document nog altijd niet voor iedereen even duidelijk. Daarom leggen we het nogmaals uit. Op een QWERTY-toetsenbord (US) dat u de afgelopen twee jaar hebt aangeschaft staat het euroteken op de %/5-toets. Een beetje een merkwaardige plaats en ook niet gemakkelijk toegankelijk: u moet namelijk AltGr+5 of Alt+Ctrl+5 intoetsen om een euro-symbool in te kunnen voegen. Hebt u een ouder toetsenbord, dan wordt het ietwat gecompliceerder. Typ dan 20ac gevolgd door Alt+X en het euro-symbool wordt in het juiste lettertype weergegeven. U kunt ook de Alt-toets indrukken en op het numerieke toetsenbord het getal 0128 typen, ook dan verschijnt het euro-symbool op de plaats van de cursor in de tekst. Hebt u een ouder model toetsenbord en gebruikt u het euro-symbool regelmatig, dan is het verstandig om het euro-symbool via een macro aan een toets(combinatie) toe te kennen. Dat doe u als volgt:

Kies Extra >> Macro >> Nieuwe macro opnemen.
Geef in het dialoogvenster Macro opnemen onder Macronaam de nieuwe macro de naam Eurosymbool invoegen.
Klik onder Macro toewijzen op de knop Toetsenbord.
Geef in het dialoogvenster Toetsenbord aanpassen bij Druk op nieuwe sneltoets een toetscombinatie in, bijvoorbeeld Alt+E, en klik op Toewijzen. Let op of deze toetscombinatie al niet aan een andere macro is toegewezen.
Klik op Sluiten.
Geef via een van bovenstaande methodes (20ac >> Alt+X of Alt-toets + 0128 op het numerieke toetsenbord) het eurosymbool in.
Kies Extra >> Macro >> Opname stoppen.
Als u voortaan Alt+E ingeeft verschijnt op de plaats van de cursor het euro-symbool. Wilt u het symbool nog vlotter kunnen plaatsen, dan kunt u eventueel de macro aan een van de functietoetsen F2-F12 toekennen, maar daar moet u dan wel een andere functie voor opofferen. Let op: Het euro-symbool verschijnt alleen maar in uw documenten als uw printer een lettertype gebruikt dat het euro-symbool ondersteunt.