Waar vandaan: Computertips > Kerstkaarten maken met Publisher

Computertip

Kerstkaarten maken met Publisher

Publisher is de Office-applicatie voor het maken van professioneel ogende publicaties. Dat kunnen folders zijn, maar ook nieuwsbrieven, advertenties, certificaten, etiketten, cadeaubonnen, wenskaarten, menukaarten enzovoort. U kunt het zo gek niet bedenken of met Publisher 2003 is het te maken. En mocht u nu denken 'dat kan met Word ook allemaal', dan is dat maar gedeeltelijk waar. Want de mogelijkheden van Publisher gaan veel verder en bovendien gaat het met dit programma allemaal veel gemakkelijker dan met Word. Enerzijds vanwege de handige wizards, die u assisteren bij het maken van uw publicatie, anderzijds biedt het programma een reeks van ontwerpsets waarop u uw publicatie kunt baseren. Verder is er een aantal instellingen op basis waarvan u bijvoorbeeld snel en gemakkelijk een kerstkaart kunt maken.

Wizard
In de volgende stappen wordt uitgelegd hoe u met Publisher een unieke kerstkaart samenstelt:

Start Publisher 2003.
Links op het scherm ziet u een taakvenster met een oranje titelbalk. In die titelbalk klikt u op het neerwaartse pijltje.
In het taakvenster wordt een aantal rubrieken opgesomd. Selecteer de rubriek Publicaties om af te drukken.
Klik op Briefkaarten >> Kerstmis.
Rechts in beeld staan nu enkele aardige ontwerpen van kerstkaarten. Klik er een aan, bijvoorbeeld Kerstmis - Gekantelde titelbalk.
Het is mogelijk dat nu het dialoogvenster Persoonlijke gegevens in beeld komt, waarin u uw eigen gegevens kunt opgeven, zoals uw naam, adres en telefoonnummer. Dit venster verschijnt eenmalig, dus als u het eenmaal ingevuld hebt zult u er een volgende keer niet mee lastig gevallen worden. Sluit dit venster met OK.


Aanpassen van het ontwerp
Op de kerstkaart staan wellicht onderdelen die voor u niet ter zake doen. Andere onderdelen zijn misschien te groot of te klein; dat is allemaal aan te passen. En wat u zeker zult willen veranderen zijn de standaardteksten.

Om een afbeelding groter of kleiner te maken - zoals de kerstboom of de sneeuwpop - klikt u in de afbeelding en sleept vervolgens de formaatgrepen tot de gewenste afmetingen.
Daar waar u een andere tekst wilt typen, klikt u in de bestaande tekst, bijvoorbeeld in 'Prettige feestdagen'. Deze tekst wordt prompt geselecteerd. Typ de vervangende tekst, bijvoorbeeld 'Zalig kerstfeest'.
Verander ook de persoonlijke tekst.
Opmaak via Taakvenster
Het taakvenster heeft zich inmiddels aangepast en bevat nu een enkele functies voor het aanpassen van de opmaak van de kaart. De belangrijkste zijn:

- Opties Briefkaart. Als u hierop klikt kunt u onder meer de kaart omkeren en aangeven wat er op de achterkant van de kaart moet komen te staan. Let op: om weer terug te keren naar de voorpagina kiest u Bewerken >> Ga naar pagina >> 1 >> OK.

- Publicatieontwerpen. Wilt u toch liever een ander ontwerp voor uw kaart, klik dan op Publicatieontwerpen en kies een van de getoonde ontwerpen in het taakvenster. De door u getypte teksten blijven intact, alleen het ontwerp verandert.

- Kleurenschema's. De kerstkaart telt circa 5 kleuren. Door een ander kleurenschema te kiezen, krijgen alle vijf kleuren een andere tint. Standaard heeft de gekozen kerstkaart het kleurenschema papegaai; verander dit in mos.

- Lettertypenschema's. Om de kaart speels te maken, zijn er meerdere lettertypen toegepast. De gekozen lettertypen heten samen een Lettertypenschema. Kies bijvoorbeeld het Lettertypenschema GeŽtst.

In een paar klikken hebt u de kaart nu een geheel ander aanzicht gegeven, zowel qua kleurstelling als qua lettertypen.Afbeelding toevoegen
Er zijn nog veel meer opties voor de briefkaart. Als u bijvoorbeeld een plaatje wilt toevoegen, dan past het taakvenster zich daarop aan door afbeelding-georiŽnteerde functies te presenteren:

Klik op het neerwaartse pijltje in de oranje titelbalk van het taakvenster.
Kies Illustratie.
Onder Zoeken naar typt u het trefwoord Kerst.
Klik op Starten. Even later verschijnen enkele kerstgerelateerde plaatjes in het taakvenster.
Er staan wellicht ook animaties en muziekfragmenten tussen: op een gedrukte kaart kunt u daar niets mee en daarom is het aan te raden om de zoekactie te beperken tot alleen plaatjes. Dat doet u door onder Resultaten moeten zijn alleen de opties Illustraties en Foto's in te schakelen en opnieuw op Starten te klikken.
Vindt u geen geschikte illustraties, zoek dan verder op het web:

Klik op Illustraties op Office Online.
Als uw PC een verbinding met het web heeft, verschijnt even later een Internet Explorer scherm. Rechts boven typt u als trefwoord kerst. Klik vervolgens op de groene pijl.
Vink het vakje onder de gewenste afbeelding (de kinderen met de kerstboom) aan en klik op 1 item downloaden.
In het volgende scherm klikt u op Nu downloaden. Bij de vraag Openen of Opslaan kiest u Openen.
Zodra het plaatje gedownload is kunt u het naar het Publisher-werkvenster brengen.
Klik de afbeelding van de twee kinderen met de kerstboom aan om hem in uw ontwerp te plaatsen. Sleep hem naar de juiste plek en zorg voor de juiste afmetingen.Logo
Gebruikt u de kaart voor zakelijke doeleinden, dan is een zeker niet onbelangrijk facet van de kerstkaart uw logo. De rechthoek rechtsonder is in deze advertentie de plaats die voor het logo is gereserveerd.

1. Klik in de rechthoek rondom Organisatie.

Gebruikt u de kaart privť, druk dan op de toets Delete en sla de volgende stappen over.

2. Terwijl het logo geselecteerd is, verschijnt de knop met de toverstaf.
3. Klik op de toverstaf. Werd hiermee in eerdere versies van Publisher een wizard gestart, in versie 2003 wordt een speciaal taakvenster Logo geopend.

In het taakvenster Logo kunt u twee dingen doen. Klikt u op Opties logo dan kunt u een bestaand afbeeldingbestand van uw bedrijfslogo aan het ontwerp toevoegen via Ingevoegde afbeelding. Alle andere opties hebben te maken met een logo dat u in Publisher zelf ontwerpt met behulp van lijnen en een, twee of drie regels tekst in zelf te kiezen lettertypen. Om dit zelfgemaakte logo verder aan te kleden kent het taakvenster Logo nog een tweede optie: Ontwerpen logo.

4. Klik op Ontwerpen logo.
5. U krijgt tien ontwerpen te zien. Klik ze een voor een aan om te zien welke invloed elk op het in het ontwerp geselecteerde logo heeft.
6. Kies het voor u meest interessante ontwerp.
7. Klik vervolgens Ūn het logo en pas de logoteksten aan.

Tekst opmaken
Ook de teksten zijn te versieren. Daarvoor beschikt Publisher over de speciale functies Tekstvak opmaken en Tekst wijzigen. Elke tekst is in Publisher ondergebracht in een verplaatsbaar en schaalbaar tekstvak, waarvan u de randen, vulkleur en hoek kunt aanpassen. Om alleen de opmaak van de tekst aan te passen doet u het volgende:

Rechtsklik in een van de teksten en kies uit het snelmenu de optie Tekst wijzigen.
Kies vervolgens Decoratieve initiaal. Zoek een sierlijke letter, zoals die helemaal rechtsonder. Klik vervolgens op OK.
De eerste letter van de geselecteerde tekst springt er nu echt uit.
Ook met de achtergrond van de tekst is iets met kleur te doen, maar maak het niet te bont. Pas de rest van de kaart qua kleuren naar eigen wensen aan. Probeer hier het een en ander uit. Er zijn talloze opmaakmogelijkheden, waarmee u kunt experimenteren. Houd altijd in gedachten dat een kaart met te veel kleur niet meer aantrekkelijk is en daardoor zijn doel voorbij schiet.

Laten drukken
Om de kaart te kunnen aanleveren bij een drukker, dient een aantal drukwerkvoorbereidingsmaatregelen te worden getroffen. Publisher 2003 kent hiervoor een aantal geheel nieuwe opties:

Kies Bestand >> Inpakken en wegwezen.
Kies Naar een commerciŽle afdrukservice.
Hiermee start u een wizard, die achtereenvolgens enkele vragen stelt. Beantwoord de vragen een voor een en zorg ervoor dat er een diskette in het diskettestation zit. Uw ontwerp wordt namelijk op deze diskette opgeslagen, zodat u die kunt aanleveren bij uw drukker.
Omdat druktechnieken niet met Rood, Groen en Blauw als basiskleuren werken, maar met Zwart, Cyaan, Magenta en Geel, is een van de taken van de wizard het omzetten van de kleuren naar CMYK. Kleurenfoto's of illustraties die u in uw ontwerp hebt verwerkt, worden gewijzigd in CMYK-kleuren.
Een van de vragen die de wizard stelt heeft betrekking op de lettertypen: TrueType-lettertypen insluiten. Door deze optie aan te vinken worden de gebruikte lettertypen Ūn het bestand opgeslagen. Dat is vooral handig wanneer het bestand op een andere computer moet worden geopend. Daarmee bent u er in ieder geval zeker van dat het document met de juiste lettertypen wordt afgedrukt.
Zelf afdrukken
Wanneer u de kaart op uw eigen inkjet- of laserprinter wilt afdrukken, wordt gewerkt met RGB-basiskleuren (Rood, Geel, Blauw). Het is aan te raden om dik papier te gebruiken (120 of 160 grams) en dit via de speciale lade (als de printer die heeft) in de printer in te voeren.
Voor dik papier moet u dikwijls ook de eigenschappen van de printer aanpassen. Dat is voor elke printer anders, maar in de regel komt het hierop neer:

Kies Bestand >> Afdrukken.
Selecteer uw printer.
Klik op Eigenschappen.
Zoek op de tabladen van het dialoogvenster Eigenschappen naar iets als 'papiersoort' of 'media' en kies hier 'dik papier' of 'heavy paper'.
De instellingen hebben onder meer te maken met het transportmechanisme in de printer, de inkttoevoer of (bij lasers) de afwerktemperatuur om de toner op het dikkere papier vast te bakken.

Tot slot
In dit artikel is slechts een greep uit de talloze mogelijkheden van Publisher aan bod gekomen. Er is nog veel meer. Het gebruik van Lay-out lijnen bijvoorbeeld vereenvoudigt het plaatsen van de verschillende tekstvakken en andere frames; deze zijn ook stap voor stap te verschuiven, draaien, spiegelen. Neem er rustig de tijd voor om dit programma beter te leren kennen. Dan zult u zelf ontdekken wat u wel en niet kunt gebruiken. Behalve kerstkaarten zijn met Publisher nog veel meer ontwerpen te maken.