Waar vandaan: Computertips > Menukaarten maken met Publisher 2003

Computertip

Menukaarten maken met Publisher 2003

De feestdagen staan weer voor de deur. Kerstmis en Oud en Nieuw zijn bij uitstek feestdagen om een gezellig diner voor familie en vrienden te organiseren. Maar ook verjaardagen en andere feestelijkheden lenen zich uitstekend voor een sfeervol diner. U kunt elk feestmaal helemaal af maken met zelfgemaakte menukaarten voor uw gasten. Met Microsoft Publisher 2003 zijn met een paar muisklikken en enig typewerk professioneel ogende menukaarten te ontwerpen en op uw printer af te drukken. Door bij elk couvert een menukaart te plaatsen, geeft u uw gasten nog meer persoonlijke aandacht.


In de volgende stappen wordt uitgelegd hoe u met Publisher een unieke menukaart samenstelt:

Start Publisher 2003.
Links op het scherm ziet u het taakvenster Nieuwe publicatie.
In het taakvenster wordt een aantal rubrieken opgesomd. Klik op de rubriek Publicaties om af te drukken.
Klik op Menu's >> Standaard.
Rechts in beeld staan nu enkele aardige ontwerpen van menukaarten. Klik er een aan, bijvoorbeeld Menu - Gekarteld.
Het is mogelijk dat nu het dialoogvenster Persoonlijke gegevens in beeld komt, waarin u uw eigen gegevens kunt opgeven, zoals uw naam, adres en telefoonnummer. Dit venster verschijnt eenmalig, dus als u het eenmaal ingevuld hebt zult u er een volgende keer niet mee lastig gevallen worden. Sluit dit venster met OK.


Aanpassen van het ontwerp
De menukaart is in principe bedoeld voor restaurants, maar met enkele aanpassingen zeer geschikt te maken voor thuisgebruik. Sommige onderdelen zijn misschien te groot of te klein; dat is allemaal aan te passen. En wat u zeker zult willen veranderen zijn de standaardteksten. Hij is opgebouwd als een drieluik: een tweemaal gevouwen A4-tje; eenmaal geprint kunt u hem vouwen tot een driehoekige zuil, die u bij de borden plaatst.

Om de bewerking te vergemakkelijken vergroot u de weergave tot 100%. U doet dat door in de werkbalk op het vergrootglas te klikken.
Om een afbeelding groter of kleiner te maken - zoals de bonen op de rechterzijde - klikt u in de afbeelding en sleept vervolgens de formaatgrepen tot de gewenste afmetingen.
Daar waar u een andere tekst wilt typen, klikt u in de bestaande tekst, bijvoorbeeld in 'Naam bedrijf'. Deze tekst wordt prompt geselecteerd. Typ de vervangende tekst, bijvoorbeeld 'Welkom'.
Verander ook de persoonlijke tekst.
Opmaak via Taakvenster
Het taakvenster heeft zich inmiddels aangepast en bevat nu een enkele functies voor het aanpassen van de opmaak van de kaart. De belangrijkste zijn:

- Opties Menu. In het geval van de gekozen menukaart zijn er geen opties. Bij andere ontwerpen kunt u hier bijvoorbeeld bladeren naar de achterzijde van het ontwerp.

- Publicatieontwerpen. Wilt u toch liever een ander ontwerp voor uw menukaart, klik dan op Publicatieontwerpen en kies een van de getoonde ontwerpen in het taakvenster. De door u getypte teksten blijven intact, alleen het ontwerp verandert.

- Kleurenschema's. De menukaart telt circa 5 kleuren. Door een ander kleurenschema te kiezen, krijgen alle vijf kleuren een andere tint. Standaard heeft de gekozen menukaart het kleurenschema forel; verander dit in ijsvogel.

- Lettertypenschema's. Om de kaart speels te maken, zijn er meerdere lettertypen toegepast. De gekozen lettertypen heten samen een Lettertypenschema. Kies bijvoorbeeld het Lettertypenschema GeŽtst.

In een paar klikken hebt u de kaart nu een geheel ander aanzicht gegeven, zowel qua kleurstelling als qua lettertypen.Afbeelding toevoegen
Er zijn nog veel meer opties voor de menukaart. Als u bijvoorbeeld een plaatje wilt toevoegen, dan past het taakvenster zich daarop aan door afbeelding-georiŽnteerde functies te presenteren:

Klik op het neerwaartse pijltje in de oranje titelbalk van het taakvenster.
Kies Illustratie.
Onder Zoeken naar typt u het trefwoord eten.
Klik op Starten. Even later verschijnen enkele aan het onderwerp gerelateerde plaatjes in het taakvenster.
Er staan wellicht ook animaties en muziekfragmenten tussen: op een menukaart kunt u daar niets mee en daarom is het aan te raden om de zoekactie te beperken tot alleen plaatjes. Dat doet u door onder Resultaten moeten zijn alleen de opties Illustraties en Foto's in te schakelen en opnieuw op Starten te klikken.
Vindt u geen geschikte illustraties, zoek dan verder op het web:

Klik op Illustraties op Office Online.
Als uw PC een verbinding met het web heeft, verschijnt even later een Internet Explorer scherm. Rechts boven typt u als trefwoord eten. Klik vervolgens op de groene pijl.
Vink het vakje onder de gewenste afbeelding (de hoorn des overvloeds) aan en klik op 1 item downloaden.
In het volgende scherm klikt u op Nu downloaden. Bij de vraag Openen of Opslaan kiest u Openen.
Zodra het plaatje gedownload is kunt u het naar het Publisher-werkvenster brengen.
Klik de afbeelding van de hoorn des overvloeds aan om hem in uw ontwerp te plaatsen. Sleep hem naar de juiste plek en zorg voor de juiste afmetingen. Rechtsklik in de afbeelding, kies Afbeelding opmaken en geef de afbeelding een blauwe opvulkleur.Tekst opmaken
Ook de teksten zijn te versieren. Daarvoor beschikt Publisher over de speciale functies Tekstvak opmaken en Tekst wijzigen. Elke tekst is in Publisher ondergebracht in een verplaatsbaar en schaalbaar tekstvak, waarvan u de randen, vulkleur en hoek kunt aanpassen. Om alleen de opmaak van de tekst aan te passen doet u het volgende:

Rechtsklik in een van de teksten en kies uit het snelmenu de optie Tekst wijzigen.
Kies vervolgens Decoratieve initiaal. Zoek een sierlijke letter, zoals die helemaal rechtsonder. Klik vervolgens op OK.
De eerste letter van de geselecteerde tekst springt er nu echt uit.
Ook met de achtergrond van de tekst is iets met kleur te doen, maar maak het niet te bont. Pas de rest van de kaart qua kleuren naar eigen wensen aan. Probeer hier het een en ander uit. Er zijn talloze opmaakmogelijkheden, waarmee u kunt experimenteren. Houd altijd in gedachten dat een kaart met te veel kleur niet meer aantrekkelijk is en daardoor zijn doel voorbij schiet.

Afdrukken
Het is aan te raden om de menukaart op dik papier af te drukken (120 of 160 grams) en dit via de speciale lade (als de printer die heeft) in de printer in te voeren. Voor dik papier moet u dikwijls ook de eigenschappen van de printer aanpassen. Dat is voor elke printer anders, maar in de regel komt het hierop neer:

Kies Bestand >> Afdrukken.
Selecteer uw printer.
Klik op Eigenschappen.
Zoek op de tabbladen van het dialoogvenster Eigenschappen naar iets als 'papiersoort' of 'media' en kies hier 'dik papier' of 'heavy paper'.
De instellingen hebben onder meer te maken met het transportmechanisme in de printer, de inkttoevoer of (bij lasers) de afwerktemperatuur enzovoort.

Smakelijk eten!