Waar vandaan: Computertips > Stickers printen voor het lunchpakket

Computertip

Stickers printen voor het lunchpakket

In dit artikel laten wij u zien hoe u met een paar eenvoudige handelingen schitterende stickers kunt maken met het programma Microsoft Publisher 2003. Met Publisher kunt u overigens ook wenskaarten, nieuwsbrieven of visitekaartjes maken, maar nu gaan we stickers maken voor op het lunchtrommeltje en de pakjes drinken van uw kind. Met behulp van overal verkrijgbare vellen zelfklevende etiketten en een (kleuren)printer zorgt u er in een handomdraai voor dat de spullen van uw oogappel voor iedereen herkenbaar zijn.

Een ontwerp gebruiken
De gemakkelijkste manier om met Publisher te werken is gebruik maken van een ingebouwd ontwerp voor uw publicatie. In zo'n ontwerp zit alles wat u nodig hebt. Dat doet u als volgt:

Start Publisher 2003 en klik in het Taakvenster Nieuwe Publicatie op Publicaties om af te drukken. Een lijst met allerhande typen publicaties verschijnt.
Er is geen optie voor stickers, maar Etiketten klikt ook goed. Klik op Etiketten >> Adresetiket.
Klik op het etiket met de naam Terugwijkend. Het etiket wordt vergroot weergegeven in het midden van het scherm. U ziet onder het etiket een melding die aangeeft dat dit etiket geschikt is voor Avery-formaat 5160. Dit is het merk en de code van het etikettenvel dat u dient aan te schaffen om deze etiketten foutloos af te kunnen drukken.
Klik in de voorbeeldtekst en haal deze helemaal weg. Typ dan de naam van uw kind en selecteer deze. Omdat de naam te klein verschijnt gaan we deze groter maken. Klik in de lijst Tekengrootte (daar staat nu 8) en wijzig de waarde naar 36 of zelfs 48. Nu is de naam zeker groot genoeg.
Niet tevreden met het lettertype? U kunt het zelf wijzigen of een lettertypeschema gebruiken. Klik in de Taakbalk op Lettertypeschema's en probeer er een aantal uit. U kunt ook de in het ontwerp gebruikte kleurencombinaties wijzigen. Klik in de Taakbalk op Kleurenschema's en klik op een naam. U ziet het resultaat direct in uw etiket. Probeer ook de kleurenschema's totdat u een fraaie gevonden heeft.

5. Als u tevreden bent met het etiket kiest u Bestand >> Afdrukvoorbeeld. De hele pagina wordt nu gevuld met het door u gemaakte etiket. Vergeet niet het speciale etikettenvel eerst in de printer te doen. Klik dan op de knop Afdrukken om het vel te printen.


Handmatige instellingen
Het werken met Microsoft Publisher is zo eenvoudig dat u ook helemaal zélf fraaie etiketten kunt maken. Eigenlijk hoeft u niet meer te doen dan de pagina-instelling te veranderen naar die voor etiketten. Het etiket dat u daarna te zien krijgt voorziet u van de naam van uw kind. Bij het afdrukken wordt het hele vel papier automatisch gevuld met etiketten. Om handmatig stickers te maken doet u het volgende:

Kies Bestand >> Nieuw >> Lege afdrukpublicatie om een nieuwe publicatie te maken.
Kies dan Bestand >> Pagina-instelling.
In het tabblad Lay-out selecteert u de optie Etiket in het lijstje onder Type publicatie.
U moet nog wel een Paginaformaat aangeven. Publisher beschikt over een hele reeks voorgedefinieerde etikettenvellen van Avery, Herma en Zweckform. Selecteer bijvoorbeeld Herma 4823 - Adresetiket, ervan uitgaande dat u dit A4 papier met zelfklevende etiketten ook daadwerkelijk in uw bezit heeft.
Let op de weergave in het venster Voorbeeld. Hier kunt u bekijken of het etikettenvel lijkt op wat u heeft. Ons Herma etikettenvel heeft twee kolommen en zes rijen. Bij Afdrukopties onderin dit venster leest u precies wat de afmetingen zijn en hoeveel etiketten op een vel passen.
Klik op OK om de pagina-instelling uit te voeren.
U ziet nu een blanco etiket. Het is flink uitvergroot, zodat u er prettig mee kunt werken. Onthoud dat wat u op dit etiket zet straks wordt afgedrukt op alle etiketten van het vel. In ons voorbeeld worden er dus twaalf gelijke etiketten geprint. Om een speelse tekst toe te voegen is de knop WordArt invoegen heel geschikt.

7. Klik WordArt invoegen in de werkbalk Objecten links in beeld en selecteer een stijl.
8. Klik op OK om de stijl te gebruiken.
9. Typ nu de naam van uw kind en druk op OK als u klaar bent. De naam verschijnt op het etiket volgens de gekozen stijl.
Als u wilt kunt u het object groter maken door aan de rechter onderhoek (het witte bolletje) te slepen. Pak de tekst in het midden met de muis en versleep deze tot hij in het midden van het etiket staat. Als het object geselecteerd is, is de werkbalk WordArt in beeld. Hiermee kunt u de tekst nog bewerken of de vorm aanpassen. Klik op de knop WordArt-vorm en kies desgewenst een andere vorm uit het palet.

10. Als u tevreden bent met het etiket kiest u Bestand >> Afdrukvoorbeeld. De hele pagina wordt nu gevuld met het door u gemaakte etiket. Vergeet niet het speciale etikettenvel eerst in de printer te doen.
11. Klik tot slot op de knop Afdrukken om het vel te printen.
De etiketten rollen nu uit de printer en het enige dat u nu nog hoeft te doen is ze op het lunchtrommeltje en de pakjes drank van uw kind(eren) te plakken. Ze kunnen nu altijd probleemloos hun eigen lunch 'herkennen'.